Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ben diktatör değilim!..

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
ben diktatör değilim.benim kuvvetim olduğunu söylüyorlar.evet,doğrudur.benim isteyip de yapamayacağım hiçbir şey yoktur.çünkü ben zoraki, insafsızca davranmayı bilmem.bence diktatör başkalarını iradesine bağlayan insandır.ben kalpleri kırarak değil , kazanarak hükmetmek isterim.

m.kemal - 21.6.1935

cumhuriyet gazetesinde okudum paylaşmadan edemedim.
.

[ Mesaj 03 Mart 2006, Cuma - 21:03 tarihinde, beybin tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Atatürk diktatörmüş gibi hareket eden gerizekalı beyinsizler var bi de. Bunlar böyle şimdinin tv de gördükleri adamları başlarının tacı ilah yapan zihniyetle aynı insan!!!lar
Mesaj tarihi:
ataturk teknı koalrak bır dıktatordur ustume cullanılmadan once sıze dıktator nedır acıklıyım

dıktator terımı roma cumhurıyetınden kalmaktadır (roma ımparatorluk olmadan once cumhurıyetle yonetılmekteydı) roma cumhurıyetınde bır kral cıkmasına yada senatonun ustunde bırılerının olmasına asla ızın verılmezdı ıyı veya kotu nıyet fark etmeden

bu yuzden dolaylı yoldan yonetımı ele gecıren ancak kendıne kral demek ıstemeyen (halkın tepkısını almamak ıcın) ve arkasında mırascı bırakmıyıcak ancak soyledıgı her sey yapılıcak kısılere bır ofıs lazımdı

bu kısıler asarım keserım ulke benımden cok halkın guvenını kazanmıs zaferden zafere kosan kısılerdır zaten halkın sevgısını kazanamayan bırısının romada senatonun ustunde bır guc talep etmesı komık olurdu

bu kısılere en buyuk ornek kuskusuz julius caesar (jül sezar) dır sezar romada gucu ele gecırdıgınde halkın en sevdıgı kısıydı cogu sey ustunde soz hakkı vardı ve tıpkı ataturk gıbı roma halkına yararlı bır seyler yapmaya calıstı

sezar ın sıfatı dıktatordu dıktator un kelıme kokenı olarak dıkta dan gelır yanı dıkta ıle ıs yapan kısıdır

buna ragmen sezar herkesın bıldıgı uzere senatoda senatorler tarafından katledılmsıtır oysakı kendısıne aynı senatodan omur boyu dıktator unvanı verılmsıtır

dıktator kısaca budur cogu zaman cumhurıyet tabanlı rejımlerde senatodan bıle daha fazla gucu elınde tutan kısı anlamına gelır
zamanal kelıme "tıran" ıle bırlesmıs dıktator dıyınce herkesın aklına boyle saddam gıbı kısıler gelmeye baslamsıtır o yzuden ataturk e dıktator demek gunumzude yanlıs olur

ama kelıme orıgın ınden bakarsak ataturk bır dıktatordur
Mesaj tarihi:
valla atatürk diktatörmüdür bilmem ama eğer yaptığı başardığı işler onu diktatör yapıyorsa tamam atatürk bir diktatördür çünkü benim bildiğim başı öne eğecek herhangi bişi yapmamıştır

ayrıca Viktor keşke kaynak gösterseydin yazdıklarınla ilgili..
Mesaj tarihi:
butun tarihi boyunca diktatorlerin bir varyasonu tarafindan yonetilen bir halkin diktaya bu kadar karsi cikmasi ne guzel. belkide ataturk un en buyuk basarisi buydu. kendisi diktator muydu, kalplerde hayir ama uygulamada evet. ama zaten o geciside diktator kaliplarinda yapmayan birinin yapmasida mumkun degildir.

[ Mesaj 04 Mart 2006, Cumartesi - 01:46 tarihinde, matama tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
deriiin tarih bilgim yok yamuluyor olabilirim, başkomutanlık olayı vardı bir 3 ay süren. onun dışında yetki yine mecliste olmalı.

tek partiyle muhteşem bi demokrasi olmaz tabi ama diktatörlük de sayılmaz herhal. ama olur da birilerinin kriterlere göre diktatör olsa da sonuçta demokrasi getirmeye kasan bir diktatör olarak kafadaki diktatör imgesini baya bir sarsalardı..
Mesaj tarihi:
yeni kurulan bir ülkenin geçiş dönemlerind eolamsı gereken bir yönetim yapısı uygulandığı için diktatör diyemeyiz. bu aynı şekilde ulu önderin sosyalist mi yoksa liberal mi olduğu sorusunda da yatar.

atatürk sosyalizmi kullanarak (devletçilik) iç ekonomiyi kalkındırmak istemişti (ki o dönemde geçmişten gelen kapitülasyonlar yüzünden türkiye çin gibi kapalı bir ekonomi dönemini yaşamadığı için günümüzde de bu sorunun yankıları devam etmektedir) ki sornaki dönemde palazlanacak olan özel sektöre kamu şirkeytleri devredilerek (özelleştirme) ekonomik sistem sosyalist sistemden liberal sisteme geçerek ekonomi dışarıya açılacak ve dünya piyasasıyla poaralel olarak ilerleyecekti aynı zamanda devlet esas görevi olan yönetim ve korumaya dönecek ekonomiye gerektğinde merkez bankjası aracılığıyla müdahele edilecekti.

ama tabii türkiye'nin ekonomi tarihine bir göz atacak olursak tamamlanamayan planlar ve değiştirilmemesi gerekirken değiştirilen sistemler yenilenmeyen ekonomik model yüzünden bugünlere geldik.

şimdi bu özetin sonucunda atatürk'ün özünde bir diktatör olamdığını ama zamanın gereksinimini yerine getirmesi gerektiğini söyleyebiliriz. ki zaten ileriki dönemlerde de çok partili sisteme geçilmiştir.
Mesaj tarihi:
bırısı kaynak ıstemıste anlattıgımın ansıl bır kaynagı olabılırkı jul sezar ın hayatını romayı her evdekı kıcıkırık ansıklopedıelrde bıle cok rahat bulabılırsınız ılla www.zoptırık.com seklınde bır lınkmı vermek lazım
Mesaj tarihi:
şuandaki diktatör kavramı ve m.kemal'in diktatör kavramı farklı. m.kemal de diktatördü , adolf hitler de..diktatör bir yeri zorla ele geçirip insafsızca her istediğini yaptıran halkına eziyet eden ya da insanlara eziyet etmelerini sağlayan insan değil m.kemal kavramına göre. ama adolf hitler'e de diktatör deniliyor.garip bi' durum.
Mesaj tarihi:
diktator falan degildi adam .

sadece mensubu oldugu milletin gorebildiginden fazlasini gorebilmeyi ve hayal edebildiginden fazlasini hayal etmeyi basarmis bir turk buyugudur .
Mesaj tarihi:
atatürk diktatör falan değildi,neler saçmalıyorlar ya! bizi özgürlüğe kavuşturan,cumhuriyeti getiren kişiyi nasıl kötülüyorlar anlayamıyorum.
Mesaj tarihi:
ya şimdi şöyle bir durum, kocasını eğer bi kadın sütçüyle aldattığı zaman bütün sütçüler kötü bir imaja bürünür istem dışı. insanlar ona yanlış gözle bakar. şimdi saddam var bir diktatör. e tamam kötü niyetli ve vahşi bir diktatör olabilir, ama bu tüm diktatörlerin kötü olması gerektiğini göstermiyo ki. atatürk diktatördü bence evet. çünkü zamanında tüm yetkileri kendisinde toplamış meclisi safdışı bırakmıştır. tamam bu oy birliğiyle kabul edilmiştir. ama sonuçta bu oylamadan sonra atatürk bambaşka hareketlerde sergileyebilirdi, o zmn seçmiş olabilirler miydi falan fıstık bunlar başka tartışmalar. ama kendisi zamanında bir dönem ülkede tek yetkili insan olup ülkeyi bir süre yürütmüştür, hükmetmiştir. e bu da diktatör olmaya yeterdir. ama dediğiniz gibi öyle diktatöre can kurban. gelip burda saçma saçma atatürke nasil diktatör dersiniz huleayeayn! demeyin yani.. küfür değil diktatör kelimesi.
  • Yeni Oluştur...