Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

kanseri sezen köpekler

Finrod

Öne çıkan mesajlar

abd'li araştırmacılar özel eğitimli köpekler sayesinde insan nefesinden kanser tespiti yapabiliyor. california'lı uzmanlar beş köpeği özel olarak kanser hastalarını tespit etme konusunda eğittiklerini belirtiyor. insan nefesini koklayarak kanser olup olmadığını anlamaya çalışan beş köpek, akciğer kanserini bulma konusunda yüzde 99, meme kanserini bulma konusunda ise yüzde 88 oranında başarı gösteriyor. sonuçlar umut veriyor, araştırmanın başındaki isim michael mcculloh da sonuçlar karşısında şaşırdıklarını belirtiyor.

altısında da doğru

peki köpekler kanserli kişiyi nasıl tespit ediyor? mcculloch, bunu küçük bir örnekle gösteriyor. biri kanser hastası beş kişi deney tüplerine üflüyor. sonra bu tüpler başka kapların içine yerleştiriliyor. ve gerisi köpeklere kalıyor.köpeklerden kobi, kapların çevresinde dolaşıyor ve altı denemede de kanserli nefesi bulmayı başarıyor.

şüpheciler de var

köpeklerin, kanserleri nefesi nasıl ayırt ettikleri şimdilik bilinmiyor. ancak bunun kanserli hücreler tarafından yayılan küçük biyokimyasal maddelerle ilgisinin olabileceği belirtiliyor.köpeklerin bu yüksek başarı oranına rağmen bazı uzmanlar çıkan sonuçlara ihtiyatlı yaklaşıyor. houston'daki md anderson kanser merkezi'nin uzmanlarından donald berry de onlardan biri.berry, "evet gerçekten etkileyici ama doğru olabilir. böyle bir testte yüzde 99 başarı sağlanması hiç duyulmamış bir şey" diyor.

mia sayesinde hayata döndü

şüphelere rağmen canlı örneklerin anlattıkları etkileyici. nancy best, meme kanserine yakalandığını köpeği mia sayesinde anlamış.nancy, "mia mememe doğru eğildi ve koklamaya başladı. onun bunu yapması üzerine mememdeki tümörü buldum "diyor. mia'nin bu beklenmedik davranışı sayesinde nancy best, kemoterapi ile görüp hayata dönmüş.

eski dosta yeni görev

bu örneklere ve araştırmalarda sağlanan başarıya rağmen, mcculoch daha katedilmesi gereken çok yol olduğunu söylüyor. bu sonuçların kesinleşmesi durumunda, insanın en iyi dostunun çok daha başka anlamlar yükleneceği kesin görünüyor.

kaynak:http://www.gencbilim.com/haber/haber_bilim_goster.php?id=366
Sosyal ağlarda paylaş

bende bi belgeselde izlemistim kopekler seker hastalarinin krizini onceden tespit edebiliyor her sey basit bir egitimle gerceklesiyor kopek sahibini yaninda bulundugu sure boyunca surekli algiliyor ve eger vucudunda hastanin farkedemedigi yani kriz oncesi degisiklikler basladigi zaman hayvan havlamaya basliyor ve krizden once hasta ilacini aliyor hayrete dusmustum hayvan bikmadan usanmadan surekli sahibinin gozunun icine bakiyor bir nevi onu inceliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

yeni birsey degildi bu sanirim . en az 5-6 senelik mazisi vardi bu haberin . o zamandan bu zamana ilerleme olmasi lazimdi arastirmada . ne var ki depremde gocuk altinda kalanlari da adrenalin kokusunu alarak buluyormus kopekler . adrenalinin normalde damardan cikmamasi lazim . olabilir gibi geldi sanki bana .
Sosyal ağlarda paylaş

duzce depreminde ordaydim alman kurtarma ekibine tercuman olarak katilmistim orda kopekleri egiten eleman soylemisti adrenalin olayini . enteresan adamlardi . dumduz olmus sehirde ufak tefek coplerini copkutusuna atmak icin 50 mt yol yuruyordu adamlar . o geldi aklima yaziverdim .
Sosyal ağlarda paylaş

www.pubmed.com'da iki konu hakkında da araştırma yaptım.

köpek - kanser ilişkisine ait yayından alıntı;
results: among lung cancer patients and controls, overall sensitivity of canine scent detection compared to biopsy-confirmed conventional diagnosis was 0.99 (95% confidence interval [ci], 0.99, 1.00) and overall specificity 0.99 (95% ci, 0.96, 1.00). among breast cancer patients and controls, sensitivity was 0.88 (95% ci, 0.75, 1.00) and specificity 0.98 (95% ci, 0.90, 0.99). sensitivity and specificity were remarkably similar across all 4 stages of both diseases.

akciğer kanserinde %99 sensitivite ve %98 spesifite, göğüs kanserinde %88 sensitivite ve %98 spesifite gerçekten muazzam rakamlar.

köpeklerin adrenalin kokusuna gelmesi konusunda ise birşeye rastlayamadım.

[ mesaj 19 şubat 2006, pazar - 13:51 tarihinde, qui tarafından güncellenmiştir ]

[ Mesaj 19 Şubat 2006, Pazar - 13:52 tarihinde, Qui tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...