Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

serkan anılır


shimana

Öne çıkan mesajlar

28 yaşındaki genç mimar serkan anılır, amerikan uzay dairesi nasa’nın uzay tasarım çalışmalarını hazırlayan grubun liderliğini yapıyor. anılır, yıldız teknik üniversitesi mimarlık mezunu.

türk mimar serkan anılır, amerikan ulusal havacılık ve uzay dairesi’nin (nasa) uzayda insan hayatı ve yerleşimleri ile ilgili sisca isimli tasarım grubunda 12 kişilik ekibin liderliğine yükselme başarısı gösterdi. yıldız teknik üniversitesi mimarlık fakültesi mezunu serkan anılır, doktora çalışması için gittiği japonya tokyo üniversitesi’nde eğitimini devam ettirirken nasa’dan teklif aldı ve nasa’ya bağlı kajima şirketinde uzay teknolojileri ve yerleşim grup liderliği görevini üstlendi. serkan anılır, 28 yaşında genç bir mimar. ailesi 37 yıl önce almanya’ya işçi olarak gitmiş. 7 yaşına kadar almanya’da kalan anılır, ilk ve ortaöğrenimini bursa’da akrabalarının yanında, üniversiteyi ise yıldız teknik üniversitesi mimarlık fakültesi’nde okumuş.



genç mimar 1996 yılında almanya bauhaus üniversitesi’nde yüksek teknoloji mimarisi üzerine yüksek lisansa kabul edildi. anılır, üniversitenin mecburi tuttuğu stajını 1997’de avrupa uzay ajansı’nda yaptı ve şu an dünya yörüngesi üzerindeki uluslararası uzay merkezi’nin (iss) tasarımında aktif rol aldı. ‘uzay mimarisini güçlendirmek için dizayn ilkeleri’ isimli tezi ile alanında bir ilke imza atan anılır, ‘uzay asansörü’ projesi ile de japonya tokyo üniversitesi’nden burs kazandı. japonya’ya gittikten iki ay sonra japonya’nın tek uzay mimari departmanı olan shimizu şirketinde görev alan serkan, 2000 yılı içerisinde yaptığı çalışmalarla ilgili nasa’da bir konferans verdi. bu konferans serkan’a nasa’nın kapılarını açtı. nasa’nın tasarım grubundan teklif alan anılır, japonya’da nasa’ya bağlı iş yapan kajima şirketi’ne geçerek uzay tasarım çalışmalarını hazırlamaktan sorumlu grubun liderliğini üstlendi. serkan şimdi, uzayda yapılacak binaların mimarisini çiziyor. serkan anılır, çalışmalarının diğerleriye farkını şöyle anlattı: “ben mimariyi uzaydaki muhtemel yerleşim birimlerine entegre ediyorum ve en önemlisi, bir hayal yaratmaktan çok dönemimizin teknolojisini derin araştırarak, kısa zamanda gerçekleştirilebilecek tasarımlar oluşturuyorum. yani hayalden çok gerçeği yaratmak. bugün eline kalem alan herkes uzayda ilginç tasarımlar çizebilir; ama gerçekleşmesini istediğimiz tasarımların oluşması, güzelliğin yanı sıra, malzemenin, yapım teknolojisinin, ulaşımının, uzaydaki büyük sorun olan ortamın (hava, radyasyon vs.) araştırılmasını gerektiriyor.” serkan, nasa’da türk olarak bulunmanın zorluğuna dikkat çekiyor ve özel bir durum olmadığı müddetçe abd vatandaşı olmanın nasa’da gerekli şart olarak kabul edildiğini vurguluyor. şu an japonya’da olduğu için sorun yaşamadığını belirten anılır, “bu ileride benim için büyük bir sorun olacak. sonuçta verimli olduğunuz takdirde, kimse sizin nereden geldiğinizle veya kimliğinizle ilgilenmiyor; ama kurallara göre sürekli kontratlarda abd vatandaşlığına geçmeniz gerekiyor. ben henüz o aşamaya gelmedim, o kadar da uzun kalmayı düşünmüyorum.” dedi. en büyük hayalinin nasa gibi yerlere kadar gelerek ilk aşama bilgileri öğrenmek olduğunu kaydeden başarılı mimar, “arzularımdan biri de, bu tür çalışmaların türkiye’de de başlaması. başlarsa, türkiye’ye ilk dönenler arasında olurum. ” dedi. nasa’ya girmek için özel bir formül ve prosedürün olmadığına değinen serkan, türk öğrencilere çeşitli araştırma gruplarına dahil olarak kendilerini göstermeleri tavsiyesinde bulunuyor. anılır, “önceleri bana hayallerimi söylediğimde bana gülüyorlardı. hiçbir şeyi gözümüzde büyütmemek gerekir.” diye konuştu.



alıntı: zaman gazetesi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

düzeltemediğim için şunu da yazayım. bu şahıs taha akyol un ismini hatırlamadığım programına konuk oldu geçenlerde. gözleri ışıl ışıldı, adeta zekası gözlerinden okunuyordu. son olarak söylediği cümle ile ise kalbimde taht kurdu. taha akyol türk gençliğine başarılı olmak için birşeyler söylemek istersiniz herhalde deyince. son ve en önemli madde olarak şunun altını kalın bir çizgiyle çizdi: "türkiye de eğitim türkçe olmalıdır. eğer ben eğitimimi türkçe almış olsaydım, nobel i çoktan almıştım. bakın japony' ya. japonya da ingilizce de eğitim lafı edilse halk ayaklanır... "

son olarak yorum:

türkiye de eğitim türkçe olmalıdır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...