Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

güzelin şekillenmesi...


Antimodes52

Öne çıkan mesajlar

zamanında yazmış olduğum bir yazı... "neadertallerde aşk" isimli topic'i görünce aklıma geldi buldum koyayım dedim, zamanını ayırıp okuyanlara, üstüne bir de yorum yazanlara teşekkürler.
güzel neye göre şekillenir, neye göre belirlenir? güzeli güzel yapan nedir? erkeklerin ince belli, uzun boylu, sarışın bir kadın gördüklerinde; kadınlarınsa kaslı, karizmatik bir erkek gördüklerinde kalp atışlarının hızlanmasının sebebi nedir? bu sorular aklımda dönüp dururken yakın bir arkadaşım saçlarını sarıya boyama kararı aldığını söyledi bana ve kendi kendime düşünmeye başladım.
öncelikle yola çıkarken baz alabileceğim, insanın güzelliğini çözmemde yardımcı olabilecek ancak bir şekilde içinden çıkabileceğim bir örnek gerekliydi bana. hayvanlar alemi üzerinden gitme kararı aldım. çoğu kişi hayvanlarda cinsellik bazında güzellik yoktur diyebilir, oysa bu tam doğru değildir. hayvanlar kendilerine eş ararken, en güçlü eşi bulma çabasındadırlar. bu, annenin doğal bir içgüdüsüdür, sebebi ise dünyaya getireceği çocuğun olasılıklar arasından en güçlü olanı olmasını, böylece hayatta kalma şansının artmasını ister. bu nedenle hayvanlar aleminde artık alıştığımız bir tablodur dişi için birbirini yiyen erkekler. işte, hayvanda güzel olarak tanımlayabileceğimiz şey bu sonu gelmez güç savaşı ve erkekler arası hiyerarşidir diyebiliriz. öyle ki, en güçlü eş, ideal eştir, çiftleşmeye yanaşılacak eştir.
peki hayvanlardaki bu içgüdüyü insan psikolojisine taşırsak freud'ün teorisine bağlı olaraktan eros'a, yani yaşama içgüdüsüne ulaşmış olmaz mıyız? daha da önemlisi, insanda güç ve güzellik ayrı iki faktör müdür, yoksa hayvanlardaki saf güç faktörü uygarlık ve cinsel zevklerin de işin içine karışmasıyla bir çarpıtılmaya uğrayarak güzellik adı altında tekrar karşımıza geliyor olabilir mi?
bu tezi genişletmeye başlamadan önce okuyucuya hatırlatmak isterim ki güç sadece fiziksel bazda değerlendirilmemesi gereken bir kavramdır, öyle ki insan sosyal bir canlıdır ve kullandığı aklı sayesinde fiziksel gelişimini arka plana atarak hayvanlar aleminde sadece fiziksel anlam taşıyan "güç" tanımına icatları sayesinde bir çok yön katmıştır. sosyal güç, ekonomik güç, bilgi bazında güç günümüzde fiziksel gücün çok önüne geçmiştir. gücü tanımlayan başka bir faktör ise sağlıktır, öyle ki sağlıktan yoksun olmak, güçten yoksun olmaya hemen hemen eşittir.
buna en basit örnek olarak ortaçağ avrupasını gösterebiliriz. dönem tablolarını incelerseniz, "güzellik" fikri etrafındaki tablolardaki kadınlar her zaman biraz kilolu, biraz göbeklidir. oysa bu fikir günümüz ince ve yağsız güzellik fikriyle tamamen çelişmektedir. ancak ortaçağın vebalar ve hastalıklarla, çoğu zaman da açlıkla geçtiğini hatırlarsak, biraz yağlı ve kilolu olmanın "iyi beslenmiş" anlamına gelebileceğini, bu sebepten "sağlıklı" anlamına, hatta güçlü anlamına gelebileceğini çıkarabiliriz. günümüzde ise obezite bir eksiklik, bir sağlıksızlık olarak görülmekte, oysa - en azından bizim gibi gençlerin yaşadığı yerlerde - açlıktan veya veba türü hastalıklardan ölmeye nadir rastlanılıyor. bu bağlamda zayıf olmak bir güç göstergesi, şişmanlık bir zayıflık olduğundan incelik güzellik olarak tanımlanmakta diyebiliriz.
bu tür örneklere rastlamak pek kolay. örneğin ortaçağda yanık tenin çirkin bulunması, bunun sebebi de köle kısmının güneş altında çalışması, debelleşmesi, asillerin, güç sahiplerininse gölgede olmaları, sonuç olarak güçlüyü temsil edenin "güzel" olması, zayıfı temsil edeninse "çirkin" olması.
moda ise herhalde bu tezi en sıkı destekleyen olgudur. milyar dolarlar gücündeki şirketlerin, sadece ekonomik açıdan güçlü olan insanların elde edebilecekleri kıyafetler yaratması, insanlarınsa bu kıyafetleri "güzel" ismi altında giymesi. peki ya tek bir kasetle milyon dolarlar kazanan süperstarlarımız? yaptıkları, giydikleri, söyledikleri her şey moda yada güzel. acaba güzel olmasının sebebi ekonomiksel gücü veya toplumsal hiyerarşide edindikleri üstün yer olabilir mi?
en ilgimi çeken ise, günümüz insanının "sarışın - mavi göz" merakı. istisnalar olabileceği gibi, genel bazda konuşacak olursak sarışın ve renkli gözlü olmanın bir ayrıcalık, bir güzellik olarak kabul gördüğü bir toplumda yaşadığımızın farkındayızdır. bunun sebebi ne olabilir diye düşünüyordum işte arkadaşım saçlarını boyatacağını söylediğinde. sonra avrupa'nın feodalizm ve orta çağdan kapitalist düzene geçişi bir "galip" olarak bitirdiği aklıma geldi. kolektif bazda, "sarışın - mavi göz" bizim için avrupalılığı simgeliyor olabilir mi? globalizmin de etkisiyle avrupalı olmanın bir güçlülük göstergesi olduğu fikrine bu denli kapılmış olup da, o ırktan olmanın bırakacağı serveti bir güzellik - pardon güç - simgesi haline getirmiş olabilir miyiz?
daha da korkuncu, kuaförde saçlarımızı boyatırken, estetik ameliyatlarla biraz daha güzelleşmeye çalışırken aslında dünya çapında avrupalılaşmaya, amerikalılaşmaya mı çalışıyoruz?
-ali gören.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hayvanlar gibi, biz de güçlü olanı eş olarak seçmeye ve üremeye çabalıyoruz. en doğal tanımı bu. en doğal-en gerçek amacı da "üremek"... bunu yaparken de gelecek nesile genlerimizi, en doğru yoluyla yani sağlıklı olan bireyler yoluyla aktarmak istediğimiz doğru.
bu günün güçlü, dolayısıyla sağlıklı olmanın koşulları, dününkinden çok farklı.
..mavi göz ve sarı saç?...diğer bi halk deyimiyle "avrupayi" olmak ve böyle olmanın çekiciliği arttırması...
bu çekiciliğin nedeni avrupanın güçlü olması mı....
ya da ruslar güzeldir...sarı saçlıdırlar çoğu zmn ve renkli gözlü, peki onların güzelliği de mi güçlü olmaları.
sonra...; sarı dikkat çekicidir:) aa bu arada türkiyede pek sarışın yoktu, zor bulunuodu, farklı bi şeydi. ondan olabilir.
ayrıca avrupa, kendini güçlü görüodur sanırsam ama onlarda da kahve rengi saçlı, kahverengi gözlü olmak...ya da kumral olmak güzel karşılanıo, daha özel bulabiliolar ve avrupa ünlülerinde sarışından çok bu renkte güzeller var:d
dolayısıyla, artık bu güç durumu aşıldı insanda bnce, yani bi takım şeyler varmış, yeni okudum. mesela aşk genelde kendinde az olan bi iyi genin onda olmasından doğuyomuş, kokudan aşık oluomuşun çoğu zmn..:d ya da boyun çok uzunsa sevgilin kısa oluomuş...kısaysa uzun..

[ Mesaj 15 Şubat 2006, Çarşamba - 14:19 tarihinde, MaUWw tarafından güncellenmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dela
pati § 15 Şubat 2006, Çarşamba - 01:14 [ özel msj ]
--------------------------------------------------------------------------------
fazla nip tuck izlemissin, o.c. izlemeye devam et bence.

Alakayı kuramadım.

Ya zaten bu böyledir gibi bir formül vermek veya işi formüle dökmek imkansız. Bir yerde güzelliğin kişiselleştiği bir nokta var bebeklikten büyüdüğü sırada şekillenen (bu kişisel güzellik olayında da zaten role model olarak gördüğümüz kişilerin, annemizin falan etkeni büyük) ancak ben genel hatlarla merak ediyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nip/tuck 3 sezonunu da izledim ve gayet alakasız.
Sanırım bahsettiğin kısım Matt'in psikopat nazi meraklısı kız arkadaşının söylediği şeyler ve bazı kısımlar şimdi bakınca uyuşsa bile aynı örneklerle aynı şekilde sunuldu demişsin, uyuştuğu nokta son paragraftan ibaret, onda da aynı örnekler bile verilmemiş. Topic'e gelip "çok nip/tuck izlemişsin, o.c.ye devam et" diyip baştan sona yazıyı karalamak ayrı, son paragraftaki basit bir benzerliği dile getirmek ayrı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

insanda altın oran denilen bir kavram var bişey 1 e 1.6 olursa falan filan bi sürü teoremi var bu oranın bunun yanında sarışınlığın güçlüolması bi etken olabilirmi sanmıyorum sarışın nesil 200 yıl sonra yok olacak ama bende rusyaya gitsem esmerim diye bana kızıl meydanda parmak atabilirler arkadaşın amcasının başına geldi ordan biliyorum az bulmayla alakalı olabilir genelde olay şekille alakalı renkle değil şekillerin düzgünlüğü ve daha önemlisi birbiriyle uyumu oranı bunlar önemli
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...