LasT_SuRviVoR Mesaj tarihi: Şubat 9, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2006 1) ışık maddemidir enerjimi ? 2) ışıgın kütlesi varmıdır ? 3) ışıgın kütlesi varsa ışığında kuvvetlerden etkilenip ivmelenmesi gerekmezmi ? 4) bu şekilde bi sapmaya ugrarmı ? yerçekimden dolayı http://img304.imageshack.us/img304/2126/k8sz.jpg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fly Mesaj tarihi: Şubat 9, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2006 madde değil (diye biliyorum, ilkokul 5 bilgisi.) , o yüzden kütlesi var diyemeyiz, ivme vs de olamaz bu durumda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kojiroh Mesaj tarihi: Şubat 9, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2006 Hareket halindeki fotonun kütlesi yoktur. Işık da hareket halinde fotonlar içerir. Yerçekiminden etkilenmez ama uzay-zaman bükülmesi diye bi olay var sanırım. Çok büyük kütleli cisimlerin etrafındaki uzay bükülüyo ve ışık falan dinlemiyo. Ne gelirse yönünü deiştiriyo galiba. Bildiim kadarıyla, bilim dünyası hala araştırmalar yapıyo. Çok derin ve bol fikirli bi konu bu. Google'da falan araştırmalar yaparan bulabilirsin. Fotonun kütlesi yoktur dedik ama momentumu var mesela. O_o? oluyosun o yüzden. Edik: Işık bi enerji çeşididir. [ Mesaj 09 Şubat 2006, Perşembe - 22:52 tarihinde, Kojiroh tarafından güncellenmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Qui Mesaj tarihi: Şubat 9, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2006 Gezegenlerin çekimiyle ışığın yönündeki sapma kütleye sahip olduğunu kanıtlayan teori idi zaten. Birde dalgaya uygun olduğunu kanıtlayan bişey vardı ama hatırlayamadım şimdi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Saykoleo Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Bu konuda 3 teori var birbirini çürütemeyen: 1- Newton optiği: En basit teori, Newton'a göre ışık ışınlar halinde hareket eder, yansır, vs. Bildiğimiz dershane optiği. 2- Dalga optiği: Işığın dalgalar halinde yayıldığını iddia eden teori, buna göre ışık dalgadır. Dalga boyu falan da burdan çıkıyo.(Morötesi dalgaboyu bilmemkaçla bilmemkaç arasında vs.) 3- Foton optiği: Buna göre de ışık hareket eden küçük parçacıklardan oluşur. Bu son teori bu konuda sapma olayını kanıtlayan da bu teori. Işık konusunda bu 3 teori şu anda geçerli, hepsinin aynı anda geçerli olması biraz saçma olsa da bazı olayları yalnız 1 açıklayabilirken, bazılarını yalnız 3 açıklıyabiliyor, bazılarını da yalnız 2. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Kojiroh doğru sölemiş. Işık aşırı büyük kütlelerin etkisine giriyo, var olduğu düşünülen karadelikler tamamen kendilerine çekebiliyor. Ama diğer yıldız ve gezegenler de ışığı bükebiliyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 fizik isigin tam olarak ne oldugunu kavrayamadigi icin cesitli durumlarda bazen enerji bazen madde olarak ele aliyor . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Finrod Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 benım bıldıgım ışık hem parçacık hemde dalga özelliği gösteriri Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
onurf Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Evet ışık çift karakterli hem dalga hemde parçacık. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bleda Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 ışıgın dalga boyuiçindeki fotonların enerjisi seviyesidir. neyse foton normalde bir kütle ve hacme sahip olarak maddede olsa ışık hızında ilerlediginde kütlesiz sayılır ve enerji kabul edilir ve hesaplanamayacka akdar küçük olsada biz hatta bir toz parçaçıgı bile ışıgı büker. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 ışık foton taneciklerinin ışık hızında hareket etmesi olayı oluyor. ışık hızında hareket eden bir maddenin kütlesi söz konusu olmamakla birlikte, şu sapma olayından dolayı kütlesi de vardır denmekte. bana göre ışık enerji tanecikleridir, böyle enerji verir cildi gençleştirirler.kütle değil aslolan enerjidir ulen. ama enerji de olsa yerçekimi yerçekimidir ve büker yolunu demek ki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar