Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

elektronlar uçar mi?


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
BENİM İÇİN COK ÖNEMLİ. HERKESİN YORUMUNA İHİTYACIM VAR. TASARIM ÖDEVİMİN MALZEMESİ, SUNUŞU HERŞEYİ BUNA BAĞLI. KAYNAK DA GÖSTEREBİLİRSİNİZ KANIT DA OLUR AMA NOLUR YORUM YAPIN! SALLAMAYIN AMA...
Mesaj tarihi:
zaten çekirdek etrafındaki enerji seviyelerinde (yörünge dediğin bu olsa gerek) dönüolar.. Enerji verirsen veya uyarırsan enerji seviyesinden bi ust enerjı sevıyesıne çıkartabılırsın. Ama kendi halinde takılamazlar (sanırım; yamuluyo olabilirim).İllaki çeken bi proton şeysi(çekirdek) olur. çekirdek yorungesinde takılırlar yani uçma dersen buna budur..
Mesaj tarihi:
Elektron, protonun çevresinde coulomb çekim kuvvetinin etkisi altında dairesel bir yörüngede hareket eder atomda yalnızca belirli yörüngeler kararlıdır bu kararlı yörüngeler elektronun ışıma yapmadığı yörüngelerdir elektronun hareketini tanımlamak için klasik mekanik kullanılabilir elektronlar uçmaz onlar her enerjiyi değil de belli enerjileri alabildikleri için atom çekirdeğinin üstüne düşmezler bu yüzden uçuyormuş gibi görünürler

[ Mesaj 07 Şubat 2006, Salı - 20:17 tarihinde, hashishin tarafından güncellenmiştir]
Mesaj tarihi:
uçmakla kastına bağlı. atomdan bağımsız bişiler yapmasıysa, yapar, televizyonda, monitörde vs, yaklaşık 5000V luk bir hızlandırıcıda hızlandırılıp, fosfor ekranına fırlatılırlar mesela.
Mesaj tarihi:
0 olunca yer çekiminin etkisiyle düşmezler mi yere?
hatta sıfıra yakın olduğunda da hareket çok yavaşladığından merkezkaç azalır ve gene eğik atış gibi düşerler :p
böeee. böle bişiler salladım dogrudur belki :p
Mesaj tarihi:
Düşerler heralde ama elektronun kütlesi 1/1680 mi neydi; o yüzden 0'a çok yakın ve 0 kabul edilir.
Ben varsayımlardan yola çıktım :P

[ Mesaj 08 Şubat 2006, Çarşamba - 09:51 tarihinde, Kojiroh tarafından güncellenmiştir]
Mesaj tarihi:
burdaki amaç konuyu açana yardımcı olmak deel mi çok önemli die not düşmüş ondan yazıoruz bizde zaten

[ Mesaj 08 Şubat 2006, Çarşamba - 22:19 tarihinde, hashishin tarafından güncellenmiştir]
Mesaj tarihi:
@taz: yazcakdım unutmuşum, elektronların merkezkaç kuvveti ne kadar büyük olabilir ki? Bi kere kütleleri 1/1840 falan :P

Üzgün anına den geldik galiba.

Elektronlar, atom çekirdeği etrafında dönerler. Burdan sonrası kendi yorumum ona göre dikkatli ol. Yukardakiler kitaplarda yazan şeyler.
Atom (ya da atomlardan meydana gelen molekül) hareket ederse, elektron da hareket eder gayet tabii. Ne de olsa çekirdek, elektronları çekiyo ve çekirdek nereye giderse, elektronlar da onunla beraber gider.

Elektronların çekirdek etrafında dönmesinin sebebi elektriksel çekim kuvvetidir. (+) yüklü protonlar, (-) yüklü elektronları çekerler ancak elektronun kütlesi, protonunkinin 1840'ta 1'i olduu için, proton elektronu çeker ve bi nevi sabit kalır.

Bi de aradaki uzaklık sonsuz bile olsa, iki elektronun spinleri ters yönlüdür diye okumuştum. Bu da ek ve şimdilik gereksiz bi bilgi.

[ Mesaj 09 Şubat 2006, Perşembe - 13:22 tarihinde, Kojiroh tarafından güncellenmiştir]
Mesaj tarihi:
Kimya dersinden anlayabildiğim kadarını anlatmaya çalışayım. Okullarda hep gösteriyolar bir elektronun yörüngesi daireseldir diye ama öyle değil. Nedense daha kolay anlayalım diye yıllar önce çürütülmüş modelleri bize doğrusu oymuş gibi anlatıyolar. Okulda öğrendiğimin de bir arızası olduğuna eminim, neden adam
gibi anlatmıyolar anlamam. Herneyse;

İlk olarak bir elektronun yörüngesi quantum numaralarından l değişkenine göre belirleniyor. l nin 0 olması s orbitalinde, 1 olması p orbitalinde 2 olması d orbitalinde 3 olması da f orbitalinde olması anlamına geliyo. Daha büyük l değerlerinde alfabetik şekilde ilerliyor. s orbitalinin şekli dairesel ancak konu diğer orbitallere gelince durum değişiyor. p orbitalinde 8 şeklinde hareket ettiğini belirtebilecem sadece diğerlerini bilmiyorum. Bildiğimiz gibi elektronlarda bu orbitallerde hareket ediyor ancak düşündüğümüz gibi kesin sınırları belli olan bişey değil bu. Mesela s orbitaline göre düşünelim çünkü dairesel ve anlaşılması daha kolay. Bir elektron zamanının %90 ını bu orbitalin içinde geçirdiği kalan vaktinide dışarıda geçiriyor ( kalan vakit konusunda emin dğeilim belki başka haltlar karıştırıyodur ). Elektronun nasıl hareket ettiği konusu ise lise 3 de dalgaları gördüyseniz aynen o şekilde hareket eder. Bayağıda hızlıdır sanırım.

Hatalarım olduysa affola elbet bu anlattıklarımında bi yanlış yolu vardır. Lisede bize yörüngeyi 2 boyutlu ve dairesel bişi olduğunu öğrettikleri gibi.
Mesaj tarihi:
uçsa nolur uçmasa nolur.
ayrıca 0 kelvine ulaşılamıo malesef pls.
bir de uçmak havada yol almak demek olduğundan pek mantıklı bir soru olmuyor.bir bakıma havada elektronlar olduğundan uçarlar da zaten.
Mesaj tarihi:
benim babam mimar ve okumakta olduu yıllardan kalma ilüstrasyon kitapları var.
yazını okurken onlar geldi aklıma. bi tanesinde koca bi uzay mekii durmuştu ve altında insanlar binmek için bekliyodu. yeşillikli bi alandı böyle.

kolay gelsin diyelim.
Mesaj tarihi:
konuyla ne kadar alakali tartışılır ancak bir deflector yardimiyla yeterli enerji sayesinde elektronlari istedigin yere yönlendirebilmen mümkün evlerimizde kullandığımız monitörlerin genel çalışma prensipleri bu şekilldedir.
×
  • Yeni Oluştur...