Udinen Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2003 Makaleme baslamadan önce sunu belirtmek isterimki (aslinda beni tanimayanlar icin bir önyargi olmasin diye) bu yazida herhangi irk,milelt veya kökeni biribirinden üstün tutmak yada asagilamak icin yazilmamistir ve bu kücük arastirmamin cogu Hacettepe Antropolji ile Frankfurt Üniversitelerinin türkoloji arsivlerinden derlenmistir. Yazima baslarken Kürt tarih yaziciliginda iki önemli kaynakdan bahsetmek istiyorum. Bunlardan birincisi ilk Kürt tarihini yazan Bitlis Emri Serefhan Bitlisinin yazdigi Serefnamedir . Modern kürt tarih yazicilarinda bu kaynaga sIk sIk basvuruldugunu görebiliriz.Serefname yaklasik 1600lu yillarda kaleme alindigi zannediliyor. Fakat ikinici ve önemli kaynak ise Osmanli sarayinda görevlerde de bulunmus olan Ehmede Xani'nin yazdigi Mem ü Zin (Mem ve Zin) dir. Önemli diyorum cünkü kürtlerin birlesemediginden yakinan ve kürt emirliklerinin birbirlerini yemeyi birakip birlesmesi cagrisi yapan bir kaynakdir Mem ü Zin. Ehmede Xani'nin bu kaygisi Osmanli ile Iran arasinda imzalanan Kasr-i Sirin antlasmasindan dolayi gelmektedir. Xani bu antlasmayla ilgili olarak su siiri yazmistir. Tasek ji ve ava zelal Nadim bi hewza kewsere Levhatina Qesra Sirin Je nabinim tu mefere Pisti roja me bu tari Mirin xwese ji ambere Bir tas berrak suyunu dahi Cnnetin kevser suyunun havuzuna degismem Kasr- Sirin anlasmasinda Hic hayir ve kurtulus görmem Bundan böyle bizim kara yazgimiz zifiri karanlikla birlesti Bu halde ölüm amber sofrasindan daha iyidir (H.Mem,1998:16) Tüm bu olumsuzluklara ragmen 16. ve 17. yy.da otonmilerini güclerinden Kürt Beylerinin ayri ayri da olsa adlarina imaretler yaptirdiklari, medreseler kurduklari, saraylar insa ettikleri bir dönemdir. Beyler'in saraylarinda denbejler (halk ozanlari) himaye edilir, medreselerde Kürtce egitim verilirdi. Bu kültürlesmenin etkisiyle klasik Kürt siirinin üc büyük ismi , Melaye Bate, Melaye Ciziri ve Faqiye Teyran, bu dönemde, bu dönemde yetismistir. Faqiye Teyran burada öne cikar cünkü ilk kürtce mevlidi ve hatta ilk farsca arapca anlamlarina karsilik kürtce kelimeleri eserlerinde kullanmistir. Daha fazla detaylara girmeyecegim ama genel olarak 16. ve 17. yy.da kürt kültür temellerinde baslangiclari görebiliyouz.18. ve 19. yy.a bakarsak , 1898 yilinda Kahire'de, Bedirhan Pasa'nin oglu Mikdat Bedirhan tarafindan cikarilan ilk Kürtce gazete Kürdistan, modern Kürt milliyetciligi fikirlerinin nasredildigi ilk yayin organi olarak addedilebilir. Bu gazetenin önemi ise son yillara kadar süregelen terör ve savas bunaliminin atildigi ilk siyasi temel taslarini görebiliriz.Örnegin; Ehmede Xani'nin Mem ü Zin'inden parcalar yayinlayan, Selahaddin Eyyubi'den söz eden gazetenin 8. sayisinda , gazetenin editörü Abdurrahman Bedirhan "Ben bilirim ki Kürtler Kürdistan tarihi hakkinda pek bilgi sahibi degildir. Bunun icin her defasinda Kürdistan ve atalari hakkinda yazilarb yazacagim" demistir (Mazhar Ahmed, 1997:67-68).Bu ifade 20. yy.in ilk ceyreginde Kürt aydinlari tarafindan cikarilan yayin organlarinin, kurulan derneklerin ve klüplerin ana gayesini yansitir nitelikdedir. Ve o meshur 1930 lu yillara gelindiginde Tarih yazimini neredeyse katleden Avrupa'da da örnekleri cogalan asiri milliyetci tarih yazimi hem türk tarih yazimina hem de kürt tarih yazimina sicramistir. Ilk olarak Türk tarih yazimina bakarsak, Atatürk'ün olusturdugu Dil Tarih Kurumuylada mesrulastirildigi günümüzün tarihcilerini sasirtan ve atatürkün yaptigi en büyük hata olarak lans edilen "Günes-Dil Teorisidir". Bu teoriye göre bütün irklarin vee dillerin atasi Türk irki ve Türk dilidir. O kadar sasitriciki Latin alfabesi sümer alfabesi bile ilk türkler tarafindan bulunmustur. Bu tarih yaziminada proto-türkizm denmektedir.1970 li yillara kadar bile okullarda kabul görülmüs bir teoridir. Tabiki bu teori bazi önemli tarihciler o zamanin sartlarinda yazildigi ve fazla elestirlip kemalizm karsitlarinin ellerine koz vermeyelim diyorlar ama görüldügü gibi teroinin tutulacak bir yeri yoktur. Fakat son aylarda Kazim Mirsan gibi (ATV de Hulki Cevizoglunun popüler konuklarindan) bu teoriyi hala savunan kisilerde mevcut. Hatta Kazim Mirsan bu teoriyi o kadar ucuruyorki ilk türk alfabesi yaklasik 900.000 !!!!!! yil gibi neredeyse pre-historik zamanda bulundugunu dudak isirtacak sekilde savunabiliyor. Peki 30lu yillarin ve hatta günümüzde bile bulunan (genelde anadolu üniversitelerinden cikiyorlar) kürt tarihi üzerindeki türk tarih görüsü nedir? Maalesef bu görüse göre kürtler türk , kürtce de bi "dag türkcesidir".(bu görüstekiler hala kizilderililerin bile türk oldugunu savunur).1930 yillarda dönemin önde gelen edebi ve politik sahsiyetlerinden biri olan Celadet Ali Bedirxan, 1933 yilinda Mustafa Kemal'e gönderdigi mektupta uzun uzun Kürt dilini tarihcesi ve gramer yapisini anlatmis ve kürtcenin neden "dag türkcesi" olamayacagini ispat etmeye calismistir (Emir Celadet Ali Bedirxan, Bir Kürt Aydinindan Mustafa Kemal'e Mektup, Doz yayincilik,Istanbul,1992). Ama madalyon
DraculaVigorous Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2003 Sonuç?[hline]Dracula Mager[Humanity] Cesur Yurek = Ulrich Honorsword,WhiteOne [Army of Freedom] Herşey Moonglow içindi... Nasıl imza seviyoruz?-Paticik
Udinen Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2003 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2003 sonuc: sen yüzmeye devam et :) saka bir yana yaziyi konu disinda ki bir konudan dolayi ile yazdim.Bu aralar dogu bölgesindeki yasayan halklarla ilgili ufak bi arastirma yapiyorum kürtlerin disinda, süryaniler, ermenlier, ve taa hacli seferlerinden kalma gayri-müslimlerle ilgili. Ileriki zamanlrdada tarih topiginin altinda baska yazilarda gelecek. [Bu mesaj Fegro tarafından 16 August 2003 05:06 tarihinde değiştirilmiştir]
DraculaVigorous Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2003 Ne yapmaya çalıştığını anlamadım ki. Gittin benim forumda ikili tartışmaya girdin,ondan sonra geldin bu forumu açtın.Açtın da bi sonuç göremiyorum ben? :-) Harbi en hayırlısı yüzmek heralde. Türkiye'de olan şeyleri artık benim beynim almıyor. Bi de sen kitapların isimlerini versene tam olarak.[hline]Dracula Mager[Humanity] Cesur Yurek = Ulrich Honorsword,WhiteOne [Army of Freedom] Herşey Moonglow içindi... Nasıl imza seviyoruz?-Paticik
DraculaVigorous Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2003 Bi de şunu söyleyim. Tüm dünya kabul ediyor kürt ırkını. Ayrımcılık mı? Tabii ki hayır. Bu vatan üstünde yaşayan,vatana borcunu ödeyen herkes kardeştir.[hline]Dracula Mager[Humanity] Cesur Yurek = Ulrich Honorsword,WhiteOne [Army of Freedom] Herşey Moonglow içindi... Nasıl imza seviyoruz?-Paticik
Udinen Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2003 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2003 Tabi memnuniyetle Ekrem Cemil Pasa (1998) Kürtlerin Kisa Tarihi,Doz,Istanbul Soner Cagaptay (2002) Otuzlarda Türk Milliyiyetcilignde Irk, Dil ve Etnisite Wadie Jwadieh (1999) Kürt Milliyetciliginin Tarihi Kökenleri ve Gelisimi,Iletisim,Istanbul Serid MArdin,(1983) Din ve Ideoloji,Iletisim,Istanbul Ismail Besikci (1991) Türk Tarih Tezi Gunes-Dil Teorisi ve Kürt sorunu,Yurt,Ankara birkacda alman kaynak var ama onlari istemezsin herhalde. Bu arada genel olarak orta-dogunun dünden bugüne en iyi siyasi ve tarihi özetini yapan ve avrupalilarin disinda degisik bir tarih perspektifi getiren bas ucu kitabim Edwar Said'in Sarkiyatcilik (Oryantalizm) kitabini okumadiysan siddetle tavsiye ederim.[hline]Confucius say, "Man who walk through airport door sideways, surely going to Bangkok."
DraculaVigorous Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2003 O son yazdığını okuycam. Para biriktireyim dedim bi kaç gün. Alman kaynakları da verirsen güzel olur.Babama okuttururum :-) Burdan ver o kaynakları da diğer arkadaşlar da görsün,gerisini özele atarsın... Yarın tartışmaya devam ederiz bu forumdan... [hline]Dracula Mager[Humanity] Cesur Yurek = Ulrich Honorsword,WhiteOne [Army of Freedom] Herşey Moonglow içindi... Nasıl imza seviyoruz?-Paticik [Bu mesaj DraculaVigorous tarafından 16 August 2003 05:34 tarihinde değiştirilmiştir]
Udinen Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2003 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2003 Olay chate dönmesin pmden sana atarim bütün kaynaklari....[hline]Confucius say, "Man who walk through airport door sideways, surely going to Bangkok."
Foxx Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2003 ....vazgectim postu sildim... [Bu mesaj Foxx tarafından 16 August 2003 16:46 tarihinde değiştirilmiştir]
unity100 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2003 buyuklenme, megalomanizm, ustunluk halusinasyonu, kendini farkli zannetmek, tum kultur gruplarinin icerisinde bulunan megalomanlarin baris ve uyum icin olusturdugu tehditlerdir.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com
Symoon Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2003 Neye/kime yönelttin o cevab1 anlayamad1m?
DraculaVigorous Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2003 Bishop sen de ırkçı mısın?[hline]Dracula Mager[Humanity] Cesur Yurek = Ulrich Honorsword,WhiteOne [Army of Freedom] Herşey Moonglow içindi... Nasıl imza seviyoruz?-Paticik
Daesu Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2003 belki öyleyim belki degilim ama geçmişte olan şeyleri unutucak degilim şu anda olanlarıda [bkz. K.ıraq][hline] [Bu mesaj Bıshop tarafından 20 August 2003 15:13 tarihinde değiştirilmiştir]
DraculaVigorous Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2003 diktatörlüğün olmadığı yerde anarşi terör olmaz. ne zaman bir devlet,bir millet yeryüzüne hakim olmaya çalışır o zaman başlar terör... Terörü desteklediğim felan yok ama lütfen ayrımcılığı benimsemeyin.Çok kaybedersiniz... Konuya dönelim.Ayrıca alakasız attığın bir msg ardından 2 alaksız msgı daha getirdi. Konu başlığı: Kürt Tarih Yaziciligi ve 30'li yillar Türk Tarih Teziyle Benzerlikleri [hline]Dracula Mager[Humanity] Cesur Yurek = Ulrich Honorsword,WhiteOne [Army of Freedom] Herşey Moonglow içindi... Nasıl imza seviyoruz?-Paticik
Daesu Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2003 ne diktatörlügü ? türkiyedende bahsediyorum ben sanane oluyor üstelik ben konu sahibine sormuşum sazan gibi dalan sensiz[hline]
TheSilver Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2003 burada bir ayrımcılık yok bak ülkenin adına Türkiye ve bunu deyiştirmeye çalışanlar her kim olursa olsun her zaman düşman olarak kalıcak.
DraculaVigorous Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2003 Silver ne diyosun sen? Kürt olmak bu ülkenin adını değiştirmek mi demek? Almanya'daki Türkler Almanya'nın adını mı değiştiriyor? Abuk subuk laflar edip de konu başlığını berbat etmeyin be![hline]Dracula Mager[Humanity] Cesur Yurek = Ulrich Honorsword,WhiteOne [Army of Freedom] Herşey Moonglow içindi... Nasıl imza seviyoruz?-Paticik
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2003 dracula sakin ol. silver öle bişe kastetmedi heralde. sanırım kastettiği kürtler içinden de bazılarının bölücülük yapmaya teşvik edildiğini ve buna müsaade edilmesinin doğru olmadığının yönünde. kardeş moda yapmayın şimdi bu kürtlü konuları. evlerimizde filan konşalım bu konuları da olur mu? gıllı gışlı işler bunnar.[hline]Böyle de kültürlü bi insanım yani.
DraculaVigorous Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2003 Ben kürtsem terörist mi oluyorum yani? Ki var babamın annesinin tarafında.[hline]Dracula Mager[Humanity] Cesur Yurek = Ulrich Honorsword,WhiteOne [Army of Freedom] Herşey Moonglow içindi... Nasıl imza seviyoruz?-Paticik
DraculaVigorous Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2003 Ayıp be. Gerçekten söylüyorum bu sözü:Ayıp. Net kullanan insanların artık bazı şeyleri aşmış olduğunu düşünürdüm hep.Bilinçli insanlar. Yazık yazık.[hline]Dracula Mager[Humanity] Cesur Yurek = Ulrich Honorsword,WhiteOne [Army of Freedom] Herşey Moonglow içindi... Nasıl imza seviyoruz?-Paticik
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2003 hayır olmuyosun. ben de rum olduğum için olmuyorum beriki arnavut göçmeni olduu için olmuyor bir diğeri arap olduğu için ve başkası da yugoslav olduğu için yine de olmuyor. Öyf. Ortalıı germeyin. Lüzumsuz şeyler yapmayın.[hline]Böyle de kültürlü bi insanım yani.
DraculaVigorous Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2003 Silver'ın yazılarını sürekli takip ediyorum. Hep ırkçılık varmış gibi geliyor bana.Bilmiyorum var mı yanlışım? Neyse özür diliyorum konuyu dağıttığım için. Başlığı tekrar yazayım: Kürt Tarih Yaziciligi ve 30'li yillar Türk Tarih Teziyle Benzerlikleri[hline]Dracula Mager[Humanity] Cesur Yurek = Ulrich Honorsword,WhiteOne [Army of Freedom] Herşey Moonglow içindi... Nasıl imza seviyoruz?-Paticik
wanderer Mesaj tarihi: Ağustos 26, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 26, 2003 ikiniz de birbirinizin icinde fesat ariyorsunuz. bu size ozel bisey de degil, genelde turkler kurtler arasinda. zaten ah bir bu sorunu cozsek.[hline]W.A.N.D.E.R.E.R.: Wireless Artificial Neohuman Designed for Efficient Repair and Efficient Reasoning
Absolut Mesaj tarihi: Ağustos 26, 2003 Mesaj tarihi: Ağustos 26, 2003 Bazılarımız Kürt sorunu hakkında diğerlerimizden daha hassas olabilir bunu anlayışla karşılamanız lazım. Herkes bu forumdaki arkadaşlarımız gibi iyi niyetli olamayabiliyor Kürt halkı hakkındaki yazılarında. Irkçılık yapmakla suçlamanızda yanlış o arkadaşı.[hline]Kalplerdeki Kaymak Profocio Web Hosting
Öne çıkan mesajlar