Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

SMART Failure Detected

retorikci

Öne çıkan mesajlar

Merhaba
Bilgisayarım açılışta Ram sayıldıktan sonra diskleri taradıktan sonra 30Gb ATA 133 Maxtor HDD için

"SMART Failure detected. immediately backup your data ..."

şeklinde bir hata veriyor. F1 basıp resume ediyorum. Şimdilik bir sorun yok gibi. Ancak zaman zaman disk erişim sürem inanılmaz yavaşlıyor. Örneğin bir MP3'e tıkladıktan 2-3 dakika sonra çalmaya başlıyor. Sanki HDD protected modeda gibi. Sizce ortada fiziksel bir sorun mu var. Gerçekten HDD'nin ömrü mü tükenmiş.

Aydınlatabilirseniz sevinirim :)
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında birkaç hafta önce yeni bir disk almıştım. Üşengeçlikten bir türlü dediğini yapamadım. Sanırım haklısın. Acele etsem iyi olur.
Teşekkürler...

Bir de birkaç forumda low level format atılarak sorunu düzelttiğini iddia edenler var. Ancak bana sanki sorun bir bad sektör değil de diskin mekaniğiyle alakalı gibi geldi. Yine de, herşeyi yedekledikten sonra denemekte fayda var :)
Sosyal ağlarda paylaş

olay bad sector kesinlikle diil. windows'un calismaya devam edebilmesi icin defrag yaptiriyolar, bazen ise yariyo ama bu sureyi uzatmiyo. hdd yine de kisa surede oluyo. arkadasin bilgisayarinda 2 ay hatayi verdi, gayet de herhangi bi sorunla karsilasmadan kullandi. en sonunda oldu... bende hatayi verdigi andan itibaren hdd olmustu...[signature][hline]Tulahr
Sosyal ağlarda paylaş

lutfen bilmediginiz konularda insanları yanlış yonlenirmeyin ! smart deil s.m.a.r.t dedigimiz olay bios un hdd nizin duzgun calışıp çalışmadıgını kontrol eder bu hdd uzerinde bad sektor var yada hdd bozuldu seklinde olmaz cok yuksek ihtimalle kasanıza bi cdrom yada baska bir hdd takmıssınızdır yani ide kablolarında problem var taktıgınız birinci hdd primary olması gerekirken ikincisi slave olmalı ve bazı mainboardlarda bu dogru olmasına ragmen s.m.a.r.t status fail olabiliyor cdrom-hdd yada hdd-hdd baglantısını farklı ide kablolarıyla yapmayı deneyin birde bios uzerinde check for s.m.a.r.t secenegini disable edin cokda onemli bir sey deil.
Sosyal ağlarda paylaş

selam,

ben de barkin'in dedikleri gibi biliyorum.

disk yapay zekası diyelim, mekanik bir hatayı bildiremez. diskin üzerindeki fiziksel hata ise bad sector oluşumudur ki bu da scandisk tarzı programlarla belirlenebilir. malum bu tarama süreci oldukça uzundur, smart özelliği hangi ara diski taradı da bunu fark edebildi?

saygılar.[signature][hline]www.audiworld.com
Vorsprung durch Technik
Sosyal ağlarda paylaş

hdd nin hata yapma sıklığı (veya buna benzer bişilerin) artışı yüzünden böyle bi mesaj veriyor olabilir. immediately back up data diyorsa sen immediately back-up data (dökümanlarının yedeğini al yani nolur nolmaz)[signature][hline]Try Reality!
the invisibile and the non-existent look very much alike!

[Bu mesaj Rahan tarafından 16 Aralık 2005 10:21 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

"First make sure a case fan hasn't quit, or that you don't have a lot of dust built up around your drive.

If everything looks okay, don't walk, but run out and buy a new hard drive. While you can still recover your data.

SMART is technology built into your hard drive and monitored by the BIOS that monitors the time to spin up, the onboard electronics, read/write head, temperature, etc. of your hard drive. It provides warning of a pending hard drive failure in order to give you some time to save your data.

If you wait to hear the "grinding" it's probably too late. :no:"

Yabancı forumlardan birinde buldum bunu. SMART diskin dönme hızını, tepkisini, sıcaklığını felan göz önüne alarak o hatayı çıkartıyor. Bad Block'dan farklı olarak daha mekanik sorunları işaret ediyor.
Sosyal ağlarda paylaş

dataclinic isimli bir firmanın web sitesinde konuyla ilgili şöyle bir yazı buldum:

Drive architectures are not all the same, S.M.A.R.T. would therefore carries different set of attributes and theresholds for different drive model. Common attributes that degrade over time are identified as:
* head flying height
* seek error rate
* re-allocated sector count
* spin-up time
* seek time
* spin retry count
* calibration retry count
* data throughput

However, not all failures are predictable. For example, a power surge that damages hard disk electronics is an unpreditable failure. Mechanical failures are usually gradual and predictable, and account for 60 percent of drive failure.

Bir de Diski elimdeki 3 farklı IDE kablosuyla farklı kombinasyonlarda(diğer tüm IDE aygıtları devre dışı bırakıp) bağladım. Sonuç değişmedi. Eğer ana kartımda bir sorun yoksa diskin bağlanış biçiminden dolayı gelecek bir hata mesajının benim için geçerli olmadığını düşünüyorum...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Barkin, 16 Aralık 2005 08:54 tarihinde demiş ki:
lutfen bilmediginiz konularda insanları yanlış yonlenirmeyin ! smart deil s.m.a.r.t dedigimiz olay bios un hdd nizin duzgun calışıp çalışmadıgını kontrol eder bu hdd uzerinde bad sektor var yada hdd bozuldu seklinde olmaz cok yuksek ihtimalle kasanıza bi cdrom yada baska bir hdd takmıssınızdır yani ide kablolarında problem var taktıgınız birinci hdd primary olması gerekirken ikincisi slave olmalı ve bazı mainboardlarda bu dogru olmasına ragmen s.m.a.r.t status fail olabiliyor cdrom-hdd yada hdd-hdd baglantısını farklı ide kablolarıyla yapmayı deneyin birde bios uzerinde check for s.m.a.r.t secenegini disable edin cokda onemli bir sey deil.
haklisin tabi, kaybettigim 140gb olmasa derdim ben de ama saglik olsun tabi, sen de haklisin, okumuslugun var belli ki. darisi basina ne diyim...

bi seylerin kontrolunu disable ederek sorundan kacilmaz, sen de biliyosun. bugun onu disable ediyosan, iki gun sonra hdd gittiginde sasirmamak lazim. ben diyorum hdd gidiyo, sen diyosun disable et. zaten simdilik calisiyomus, f2 araciligiyla geciyomus adam, bosuna disable etmesine gerek yok, ki bu dedigim gibi sorunu gormezden gelmekten farksiz. ortada bi sorun var belli ki...

neyse sen Barkin'i dinle, ucuza cikarsin, hdd almana da gerek kalmaz(!)[signature][hline]Tulahr
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...