Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Uzayda Zaman Kavramı?

Davion

Öne çıkan mesajlar

selam,

zamanın yer çekimine bağlı olduğu nereden çıktı? bence yanlış bir düşünce. matematiği ondalık sisteme bağlamak gibi birşey.

kuran-ı kerim'de bahsi geçen hadislerin anlamları mecazidir genellikle. o yüzden fıkıh adamlarının yorumlamasına ihtiyaç vardır.

teorik olarak ışık hızında hareket edebilsek ve etkileşimde olduğumuz çevre de buna uymlu olabilse, biz de 100 yılda yapacağımız işi bir güne sığdırabiliriz belki.

saygılar.[signature][hline]www.audiworld.com
Vorsprung durch Technik
Sosyal ağlarda paylaş

zaman kavramının yerçekimine bağlı olduğuna neredeyse eminim . bakın bir örnek vereyim .

kanımızın akış hızı dünyadaki yerçekimine bağlı . eğer jüpiter de yaşasaydık , kanımız çoook daha yavaş akacaktı ve daha yavaş hareket edecektik ve daha geç yaşlanacaktık . tam tersine eğer ay yüzeyinde yaşıyor olsaydık kanımız daha hızlı akacak hareketleri daha kolay yapıyor olacaktık ve tabi bununla beraber beslenme sindirim yaşlanma gibi etkenler daha hızlı olacaktı .

yani aslında zaman dediğimiz , yaşadığımız gezegene bağlı olarak insanların belirlediği, kanın akış hızının yerçekimine bağlı ifadesidir .

güzel tanım yaptım kayıtlara geçsin plz. :)
Sosyal ağlarda paylaş

Yalnız şöyle bir durum var bu dediğin zaman bizim belirlediğimiz zamandan farklı bir şey. Bedenin zamanı diyebiliriz. Sonuçta koşmaya başladığında ya da ağır bir işle uğraştığında yine kanın akış hızı artar bu durumda zaman hızlanmış olur senin söylediğine göre. O zaman zaman göreceli bir kavram olur ki bizim kendi belirlediğimiz zaman herkese göre değişmiyor.[signature][hline]"Zayıflar, bizi kendi gücümüzden utanmaya zorladıkları için kazandılar." - Friedrich Nietzsche.
Sosyal ağlarda paylaş

selam,

vücudun için gerekli görülen bir oksijen miktarı var. kalp ve akciğerler bunu sana sağlamakla yükümlü. değişen ortamlara göre organlar kendilerini ayarlayacaktır. sonuçta nabızın yavaşlaması kandaki oksijen miktarının düşmesi demektir (hareketliliğin aynı olduğunu düşünerek söylüyorum. kalp yeni duruma adapte olacaktır ve daha hızlı atmaya başlayacaktır.

senin söylediğin sadece vücudumuzun zaman içinde verdiği tepkilerdeki değişimlerdir.

zaman vardır ve canlıların tanımlamaları farklıdır. dünyaya göre 1 saat ile jüpirete göre 1 saat farklıdır. bize göre gezegenin kendi ekseni etrafındaki 1 tam turu gün demektir. bizim birim sistemimize göre onların gün/24 denkleminden çıkan saatleri farklı olabilir. ama arada her zaman için bir k katsayısı ile belirtilebilecek bir oran olacaktır. ve bu lineer bir oran olacaktır. evrenin hiç bir yerinde, bizimkine oranı hiperbolik veya daha farklı bir oranı olan zaman tanımı olacağını sanmıyorum. evrenin başka bir noktası 12'lik sayı sistemi kullanabilir ama bu matematiği değiştirmez.

ayrıca koşan insan örneği de arkadaşın olayı gayet güzel özetliyor :)

saygılar.[signature][hline]www.audiworld.com
Vorsprung durch Technik
Sosyal ağlarda paylaş

said:
kaisersoze, 22 Kasım 2005 11:24 tarihinde demiş ki:
zaman kavramının yerçekimine bağlı olduğuna neredeyse eminim . bakın bir örnek vereyim .

kanımızın akış hızı dünyadaki yerçekimine bağlı . eğer jüpiter de yaşasaydık , kanımız çoook daha yavaş akacaktı ve daha yavaş hareket edecektik ve daha geç yaşlanacaktık . tam tersine eğer ay yüzeyinde yaşıyor olsaydık kanımız daha hızlı akacak hareketleri daha kolay yapıyor olacaktık ve tabi bununla beraber beslenme sindirim yaşlanma gibi etkenler daha hızlı olacaktı .

yani aslında zaman dediğimiz , yaşadığımız gezegene bağlı olarak insanların belirlediği, kanın akış hızının yerçekimine bağlı ifadesidir .

güzel tanım yaptım kayıtlara geçsin plz. :)

Haklisin, Yercekimi zamannin akisina tesir ediyor.

Uzayda boslukta 10m/s2 lik ivme ile hareket edenle Dunya'daki yercekimi arasinda etki bakimindan hicbir fark yok.Zaten Einstein'da bu dusunce deneyine dayanarak kurmus teoriyi(yada bu teoriyi anlatmak icin bu dusunce deneyini kullandi tam olarak bilemiyorum)

Hani o uzay/zaman duzlemi varya, kutlecekimi tarafindan bukulen...[signature][hline]doğruluk ve adalet için yasarim,
dragonlarla savasir,
babamin kilicini bulmaya kasarim.
kilicim, kalkanim, atim benim yoldasim,
er kisi hazzetmez kotulukten, pislikten...

Paladin Rely On Chance
Sosyal ağlarda paylaş

said:
kaisersoze, 22 Kasım 2005 10:54 tarihinde demiş ki:
zaman tamamen yerçekimi ile ilgili insanların belirleyici olsun diye bulduğu etkendir. Yani , biz zamanı dünyadaki yerçekimi ivmesine göre belirledik . eğer ay da yaşıyor olsaydık , orda damarlarımızda ki kan daha hızlı akacağından zamanı ay daki yerçekimi ivmesine göre belirleyecektik . buraya kadar herşey normal .

benim aklıma takılan soru şu :

kutsal kitabımız Kuran -ı Kerimde şöyle deniliyor ( eğer mecazi değilse )

dünyada yaşadığınız 1000 yıl , ahiret hayatınızdaki 1 güne denktir .
Yani yerçekimi heseaplarına göre düşünürsek , eğer biz dünyadaki 1000 yıla karşlık gelen 1 günlük hayatın var olduğu bir gezegen bir yıldız bulabilirsek orası cennet yada cehennem diyebilirmiyiz ? biraz düşünelim ? :)

diyebilirmisin bilmiyorum bir de şöyle düşün.m bizim 1000 günümüzün 1 güne denk geldiği başka yerler yokmudur.? ayroca son gelişen fizik derki uzayda başka referans sistemleri vardır der. yani tercümesi başka dünyalar başka yaşanan yerler( den kastım yaşama düzenekleri , bizden farklı) kuran da derki 18000 alem var ne kadar şaşırtıcı değil mi? bilim ilerledikçe kuranın anlaşılamayan bazı bilgilerinin aslında önceden bize kasıtlı olarak bildirildiğini gözler önüne seriyor.

ben artık bazı seyleri daha iyice anlşamaya başladım. kuran da derki allah ın varlığına inanmayanlar allahın varlığı ispatlandıktan sonra inansalar bile artık iş işten geçecek diyor. mesela en büyük bilim adamı denilen en zeki.... denilen erinstein( ki hala şaşıyorum 1926 da ortaya attığı teori ile bu sıfatları aldı. saliselerin dahi önemli olduğu bilim ivme kazanarak ilerlediği bir zamanda daha hala en büyük fizikçi olarak niteleniyor. hatta bir yerde yeni bir einstein gelmeyecek mi diye bir anket tarzı soruda vardı?) dindar birisiydi. bu gelişen kesinlikle doğru dediklerimizin en fazla 200 yıl dayandığı bir dünyada ben yukarıda bahsettiğim olayların olacağpını yakın görüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

zaman sadece bizim adını koydugumuz bir olgudur. 180 derece boylamının sağında 18 haziran sabahı yasanırken solunda 17 sabahı yasanması gibi. eger zaman bir oluşum olsaydı zamanı geriye alabilirdik ama en fazla ışıktan hızlı harekety eder durdurabiliriz. ki o da durdurmak sayılmaz cunku sadece bize gelen goruntu durur. zamanın icinde akan bisey geri cevrilemez. her saniye tamamen yeni birşey oluyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Isin ilginci bir cok fizikciye gore zaman aslinda statik.
Bize zamanin hareket ediyor gibi gelmesini saglayan sey ise sanirim tersinir olmayan olaylar ve gecmis gelecek ayrimimiz.[signature][hline]doğruluk ve adalet için yasarim,
dragonlarla savasir,
babamin kilicini bulmaya kasarim.
kilicim, kalkanim, atim benim yoldasim,
er kisi hazzetmez kotulukten, pislikten...

Paladin Rely On Chance
Sosyal ağlarda paylaş

Eger ben cagdas bir insan deilsem kim cagdastır bilemiyorum. ben de teknolojinin bu kadar hızlı ilerledigi bir cagın insanları olan bizlerin baska insanları elestirirken kesin yargılardan kacınmasını beklerdim. ben zaman kavramının somut olmadıgını dusundugumu soyledim, bu benim fikrimdir. einstein'in teorileri de kesin dogru diye bişsey yok, belki yarın bile biri yıkabilir.

said:
Qui, 26 Kasım 2005 18:40 tarihinde demiş ki:
Zaman ve zamanın ölçülmesini karıştırıyorsun bence. Dinazorların olduğu çağda da zaman vardı ama adı konulmamıştı.

Teknolojinin bu kadar hızlı ilerlediği bir çağın insanları olan bizlerin kesin yargılardan kaçınmasını beklerdim :)
Sosyal ağlarda paylaş

uzayda bencede zaman yok sonuçta zaman güneşin dünyanın fln filan hareketleri sonucu olşmş daa dorusu oluşturduumz bişe o yüzden yok ..ama uzayda zmaana da ihtiyaç yok bence nede olsa uzay kardeşim güneş onunde istersen giy mayonu güneşlen:D[signature][hline]GET RİCH OR DİE TRYİN
proud to be armenian
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...