Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Klonlamanın yararları zararLarı?

BoDrUmLu

Öne çıkan mesajlar

said:
BoDrUmLu, 26 Kasım 2005 00:59 tarihinde demiş ki:
@qui:
klonlamanın organ naklinde açacagı çıgır nasıl olacaktır?
insan uretip dondurup saklayıp gerektiginde organları mı alınacak ?

Hayır insan üretilmeyecek elbette. Bu anlattığım island'daki paranoya idi sanırım filmi izlemedim tam olarak. Klonlama ile sahip olunacak teknolojinin geliştirilmesi ile organlar izole olarak labaratuvar koşullarında üretilebilinecek. Şuanda hücre kültürleri ile hücre çoğaltma işini yapabiliyoruz ama organ üretemiyoruz.[signature][hline][email protected] icq narcosis shab prion
Sosyal ağlarda paylaş

Klonlamayla klonladiginiz calinin tamamini kopyalamiyorsunuz illa ki.Organ da,kan hucreleride, noron hucreleride klonlanabilir.Boylelikle kalici kalitimsal hastaliklarin onune gecilebilir, organ yetersizlikleri tedavi edilebilir.

Bunun en basit orgeni sac ekimi.Sacininiz dokulmemis tarafindan sac parcasi alinip kultur ortaminda cogaltilir ve tekrar kafa derisine ekilir.Bir nevi klonlama.

Kok hucre ve klonlama gelecegin en onemli ve en cok fayda vaat eden teknolojileri, sagyelerinde kan bankalarinda uygun kan aramak icin insanlarin insafina guvenmiyecegiz.

Sayelerinde genetik bozukluk sebebiyle gelismemis bir organa sahip bir cocugun DNA'sina mudahale edilip yeniden uretilecek olan organla tedavi edileceksiniz.[signature][hline]doğruluk ve adalet için yasarim,
dragonlarla savasir,
babamin kilicini bulmaya kasarim.
kilicim, kalkanim, atim benim yoldasim,
er kisi hazzetmez kotulukten, pislikten...

Paladin Rely On Chance
Sosyal ağlarda paylaş

klonlama fazla riskli ve masraflı bana gore.Tahminimce klonlama teknikleri mukemmellestirilmeden cok daha once kayıp organların vs. aynı işi goren makinalarla degistirilmeye baslanacak.Neden bilmiyorum ama bu konularda hic haber yapılmıyor aslında genel olarak dusunuldugunden cok daha ileride bu konudaki calısmalar.Su an pek vaktim yok ama bunlarla ilgili yazıları arayıp koyabilirim aksama sanırım...[signature][hline]Power is Everything
Sosyal ağlarda paylaş

Ne yazıkki yapay şeyler (makinalar yani) gerçek organların yerini tutamıyorlar. Protezleri değiştiriyorsunuz, yapay kalpler, gerçeğin yerini tutamıyor ancak destek oluyor, diyaliz makinaları küçültülüp organ haline geitirlse bile böbreğin görevlerinden sadece birini yerine getirip gerisini yapamıyorlar. Bir makinanın karaciğer'i, pankreas'ı taklit edebilmesi söz konusu bile değil. Gen araştırmaları bu düzeyde iken makinalara yatırım pek yapılmıyor gerçekten. Sebebi ölü yatırım olması. Gen teknolojilerinin bir gün geleceğine kesin gözüyle bakıldığı için makinalar her zaman yerlerini bunlara bırakacaklar (bir teknoloji kendini 15-20 senede karlı hale getirir).

Masraflı olduğuna katılmıyorum çünkü şuanda bu eksiklikten insanlar ölüyor. Hatta buna ihtiyacı olan hastaların çoğu ölüyor, yada sakat yaşıyor. Alzheimer gibi hastalıklar ise topluma inanılmaz bir yük.

Riskli olduğuda doğru değil çünkü hiçbirşey yeterli araştırmalar yapılmadan tıp dünyasında yer bulamaz. Tesadüflerle iş yapmıyoruz. Ama ne yazıkki medya bayılıyor hayal gücünü pohpohlamaya :)[signature][hline][email protected] icq narcosis shab prion
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi şöyle ele alalım konuyu:

Klonlamak sadece insan klonlamak olarak ele alınmamalı bence kök hücreleri kullanarak organ dokusu üretmek de bunun bir parçası çünkü ikisi paralel gelişen dallar. Şöyleki bu konu üzerinde yapılan çalışmalarda en büyük sorun kök hücrelerinin hangi organ dokularına farklılaşacağını kontrol etmekte ve bu kök hücreleri için gerekli çok hassas ortamları sağlamakta. Nitekim organ yapma denemeleri oldu ve bir kalp yapılmaya çalışıldı zamanında (ya da kalp dokusu emin değilim) ve kök hücrelerinin farklılaşmasını kontrol edemedekleri için tam olarak bazı kök hücreleri kemik dokusuna farklılaşarak kalbin genel yapısı bozdu. Bunun nedeni ise embryodan alınan kök hücreleri omnipotentken (yani her türlü dokuya farkılılaşabilir), yetişkin insanların çeşitli bölgelerinden alınan kök hücreleri pluripotenttir (yani bir kaç organ dokusuna farkılılaşabilir). Görüldüğü gibi kök hücreleri birden fazla organ dokusuna farklılaşması yetisine sahiptir ve bir kök hücreyi ne çeşit faktörlerin hangi organ dokusuna dönüştürüdüğü tam olarak anlaşılamadığı için istenilen sonuçlar henüz elde edilemiyor. Ama görüldüğü üzere organ klonlama işi sizin sandığınız gibi insan klonlayıp onlardan tarla yapmak gibi bir tehlikeye sebep değil (sadece bu yolla gelişen teknoloji insan klonlamaya yardımcı olabilir), ama işin etik yanı şuki; embryodan kök hücre almak bu araştırmaları çok daha hızlandırıyor, kolaylaştırıyor ve nitekim bazı ülkelerden bebek kordonlarından, veya atılan yumurta, embryolardan kök hücre alımına izin veriliyor.[signature][hline]Beş Hececiler
Yeni üyelere karşı gösterilen örnek tavır ve örnek alan yetkilisi(iğneleme amaçlı yazılmamıştır)
Sosyal ağlarda paylaş

http://www.eyedesignbook.com/ch5/eyech5-cd.html

su an kullanılma asamasına gelmis bir calısma.Gorme ozurlu kişilerin su an icin nesneleri olmasada yazının tabiri ile cevredekileri gölge olarak görmesini saglayabiliyor.Bu çalısmanın gelistirilmesi kök hucre lerden göz üretmekten cok daha kolay olacaktır bence.Sizin düsünceleriniz ?[signature][hline]Power is Everything
Sosyal ağlarda paylaş

Klonlama; genetik açıdan tıpatıp hücreler oluşturmak... Eh genetik şifre hücre çekirdeğinde bulunduğundan çekirdek nakli de uygun bir tanım tabii...[signature][hline]beybin, 02 Kasım 2005 20:51 tarihinde demiş ki:
hep dedim dinsizlikte bir din olmalı.

sir, 06 Kasım 2005 23:15 tarihinde demiş ki:
"allahın sopası yok" lafı cuk oturuyo ama kafiriz be abi lol
Sosyal ağlarda paylaş

klonlamanın bi zararı olacağına inanmıyorum.cunku klonlanan bireyin kopya olanla sadece dna sı uyusuo o kadar fenotipi farklı olacaktır(cevre sartlarından dolayıı) düşünceleri de farklı olacaktır cunku ana bireyle aynı olayları yaşamayacaktır. bunun dışında ana birey ne kadar yaslı ise kopyanın hayatı o kadar kısa olmalıdır çünkü dna yapısı ana bireyindir ve uzerinde gelen tahribatlar(abartı değil küçücük değişimler) kopyada ortaya cıkcaktır
sole solemek gerekirse 60 yasında ki bir bireyin kopyasının hayatı 60 yıl daha kısa olabilir cabucak olebilir bu nedenle bole bi ornek vardı kopya inek ana inekten once olmuştu[signature][hline]And darkness will cover the light
wrdlln

Sosyal ağlarda paylaş

kopyalanacak genetik materyal herhangi bir vücut hücresine mi konuyor yani?
Embriyoyu oluşturan ilk hücre genetiği değiştiriliyorsa aslında bir sorun olmamalı.
Çünkü zihini kopyalamak mümkün fiziksel görünüş de o kadar problem olmamalı sonuçta zaten yumurta ikizleri var.
bu yedek paraça şeklinde bir uygulama olacak olsaydı bu güne kadar bireyi oluşturacak zigot bölünmeye zorlanarak ikizler halindede yapılabilirdi... bence:(
Sosyal ağlarda paylaş

İnsanlar bu sayede dogacak bebeklerin cinsiyetini secebilecek ? belki de ben sole sole bi cocuk istiorm diyip hayallrindeki cocuga kavusacak. bu etik mi? zararları olarak sordugum etik yonden olan zararlar yada sakıncalar diyim.[signature][hline][b] Yarın bugüne dün diyeceksin. Tıpkı dün, bugün için yarın dediğin gibi...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...