Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çin

tBF

Öne çıkan mesajlar

Hep merak ettiğim bir şeydir ÇİN
Kaç yıllık bir devlet?
Adı hep çin miydi?
Hiç sömürge oldumu?
Kalabalık nüfusu ona avantaj mı yoksa dez avantaj mı?
Jeopolitik yeri yüzünden mi hala ayakta?(iyimi kötümü bilmiyotum aydınlatırsanız sevinirim)
Ambargolara rağmen hala nasıl ayakta kalabiliyor?

Ciddi bi soru ciddi cevaplar alabilirsem sevinirim şimdiden saolun.
Sosyal ağlarda paylaş

Çin bildiğim kadarıyla devamlı iç savaşın olduğu yani hükümdarlıkların birbirine hakim olamadığı bir düzendeyken Qin hükümdarlığı bütün hükümdarlıkları birleştirerek tek bir devlet haline getirmiş.(MS.2.-3. yy olması lasım)

Zaten adıda pek çok kişiye göre Qin kelimesinin ingilizce "Chin"
olarak okunmasından geldiğini öne sürüyor.

edit: Daha sonra Kubilay han zamanında moğolların boyunduruğu altına girmişler ama bir isyan sonucu yanılmıyorsam Ming hükümdarlığı başa geliyordu falan filan...

[signature][hline]Electus Supremus

[Bu mesaj preas tarafından 11 Eylül 2005 01:10 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Çin bi çok kültürün ve yeniliğin anası durumunda..
Sömürge olmadı.Sadece savaştan sonra ağır şartları kabullendi.
Kalabalık nüfusu bana göre avantaj bütün dünyaya yayıldılar ve şu an devlet olarak bi ihtiyaçları yok,herşeyin üretimini aşırı insan sayesinde daha ucuza sağlayabiliyorlar..
Şu anki Çin malı dağılımını engelleyebilecek tek ülke Türkiye ve amerika olarak gösterildi..1$ herşey geliyo çinden..özellikle avrupaya ..

Askeri güç olarakta nüfusun çok yararı var tabii[signature][hline]It's a lie. A kiss with opened eyes.
And she's not breathing back.
Anything but bother me.
It takes my pain away
Sosyal ağlarda paylaş

Kalabalık nüfusun Çin için artıları olsa da, eksileri de çok fazla. Örneğin, askeri olarak iyi demişsiniz ama Çin bu kadar çok askeri (ki PLA= People's Liberation Army'nin normal durumdaki hazır asker mevcudu 12.5 milyoncuk) beslemek ve donatmak inanılmaz zor bir iş. Bir de savaş durumuna falan geçerlerse gerçekten sıkı teçhizatlı ve iyi savaşacak durumdaki asker sayıları bu sayıya oranla çok düşük.

Ekonomik yönden bakarsak da, Çinliler çok ağır koşullar altında çok az paraya çalışıyor. En basitinden 12 kişiye bakan bir çiftçi 20 dolar alıyordu, bir programda bunu göstermişlerdi. Adamlar sabah akşam patates yiyorlardı, adam ekip biçtiği bütün buğdayı devlete veriyor, karşılığında aylık 20 dolar ve bir çuval patates alıyor. İşçilerin durumu da pek farklı değil, günlüğü 30 cente falan çalışanlar var, o yüzden bu kadar ucuza üretim yapabiliyor Çin.[signature][hline]Rampaların ustası, Liv Tyler'ın hastasıyım.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

Çin hernekadar büyük bir güç olarak kabul edilsede bence ciddi bir tehlike arz etmiyor çünkü amerika şayet çini bir tehdit olarak görseydi zaten bu kadar yaşatmazdı "yılanın başı küçükken ezilir " mantığıyla. Ha diyebilirisiniz nereye eziyor bu kadar nüfusla orası tartışılır tabi...[signature][hline]Electus Supremus
Sosyal ağlarda paylaş

Çin tarih boyunca sömürge olmamış 3 devletten birisi, diğerleri de İran ve Türkiye. Bunun yanında bulunduğu topraklarda bu kadar uzun yıl geçirmiş neredeyse tek devlet. Çin resmi tarihine göre ufak göçler dışında yer değiştirme hiçbir zaman olmadı ve Asya'daki yeri her zaman sabitti.

Siyasal olarak ilk ve en büyük önderlerinden birisi Konfiçyus'tu. Özellikle devlet yönetimi ve insan ahlakı konusundaki bilgileri bugün için bile doğruluğunu ve geçerliliğini koruyor. Zaten Çin'i şöyle bir gezen birisi O'nun izlerini kolayca farkedebilir.

Yakın tarihten ve günümüz Çin'inin mimarı ise Mao Zedung (ya da Mao Tse Tung). Nüfusunun %60'ından fazlasının işsiz-yoksul olduğu bir devleti bugün dünyanın süper gücü haline getirmede birincil rol oynamıştır. Özellikle marksist ideolojiye olan katkısı (köylünün devrimde öncül rol oynayabileceğinin kanıtlanması) yadsınamayacak derecede büyüktür.

Çin'in geçmişte ve bugün de en büyük sorunu nüfusudur. Dünya nüfusunun üçte biri bu ülkededir. Ne var ki Çin Komünist Partisi'nin uyguladığı devlet ağırılıklı ve devlet kontrolünde olan karma ekonomi bunca nüfusa rağmen ülkede işsiz insan bırakmamıştır. Buradan günde 20 dolar alan insanları görerek Çin'i suçlamak ta ne yazık ki doğru olmaz. O insanlar bundan 50 yıl önce hayvandan farksız bir halde ve bir dilim ekmeğe muhtaç halde yaşıyorlardı. Yüzlerce yılda bu hale getirilen halkın 30-40 senede zenginlik içinde yüzmeleri gerektiğini söylemek hem Çin'e haksızlık olur, hem de bir çiçeğin boyunu uzatmak için yapraklarından çekiştirmeye benzer. Zaten bu nüfus sorununun da aile planlaması ile çözülmesi için yıllardır mücadele veriliyor.

Bahsetmek istediğim diğer bir konu da Çin halkının düşünsel ve geleceğe yönelik birikimi. Çin bugün dünyanın ilerici olan tüm atılımlarını sahipleniyor ve yetişen yeni nesline bunları kapsamlı olarak öğretiliyor.Bugün Çin'in Mao ve Stalin'den sonra en sevdiği devlet adamı M.Kemal Atatürk'tür. Kendi ideolojilerinden farklı olsa da Gandhi, Robespierre, Luther ve nice aydını da saygıyla anmaktan geri duymuyorlar.

Ben kimi sözde milliyetçilerin aksine Çin'de yaşanan tüm bu gelişmelerden bir Türk vatandaşı olarak inanılmaz gurur duyuyorum. Sadece Çin mi? Hayır! Venezüella, İran, Irak, Hindistan, K.Kore hepsi birer övünç kaynağı. Petrol uğruna, insanlık karşıtı onca eyleme girişen sözde medeni ülkelere amasızca direndikleri için, savaşım verdikleri için.

Çin'in yeni bir süper güç olup ABD'nin yerine geçecekleri ve dünyanın başka bir ideolojik hakimiyet altına gireceğini söyleyenlere de Çin Ankara Büyükelçisi'nin Avrasya Sempozyumu'nda söylediklerini hatırlatmak istiyorum:

"Eğer Çin birgün ABD gibi çıkarları uğruna başka ülke halklarına zulüm yaşatırsa lütfen ona karşı savaşmaktan çekinmeyin, hem bu savaşta Çin halkı da yanınızda olacaktır"[signature][hline]...Gözlerin bir çığlık, bir yaralı haykırış;
Gözlerin bu gece çok uzaktan geçen bir gemi...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
pekaziz, 11 Eylül 2005 11:29 tarihinde demiş ki:
Ben kimi sözde milliyetçilerin aksine Çin'de yaşanan tüm bu gelişmelerden bir Türk vatandaşı olarak inanılmaz gurur duyuyorum. Sadece Çin mi? Hayır! Venezüella, İran, Irak, Hindistan, K.Kore hepsi birer övünç kaynağı. Petrol uğruna, insanlık karşıtı onca eyleme girişen sözde medeni ülkelere amasızca direndikleri için, savaşım verdikleri için.

K. Kore son cumleyle celisiyor sanki? hani insanlik karsitligi bakimindan[signature][hline]fol lol the doh fol the day
Sosyal ağlarda paylaş

Neden böyle dedin enema anlayamadım? Kuzey Kore ne ABD gibi ekonomik çıkarları uğruna başka ülkelere savaş açıyor, ne de başka ülkelerin içişlerine karışıyor. Katıl ya da katılma kendineleri has bir sistemleri var ve başarıya ulaşmak için var güçleriyle çalışıyorlar.

Eğer kastettiğin nükleer silahlarsa yaşamak için bunu yapmak zorundalar. Demokrasi, insan hakları budalalarının diline sakız olmasın diye canlarını sokağa atamazlar.[signature][hline]...Gözlerin bir çığlık, bir yaralı haykırış;
Sosyal ağlarda paylaş

said:
pekaziz, 11 Eylül 2005 11:29 tarihinde demiş ki:
Çin tarih boyunca sömürge olmamış 3 devletten birisi, diğerleri de İran ve Türkiye.

ama burda rusyayı saymamış[signature][hline]Seviyorsan bekliyorum Tıkla Diablotg
diablotg, 13 Ocak 2005 22:48 tarihinde demiş ki:
ne insanlar gordum elbisesi cok , ne insanlar gordum icinde elbise yok
Sosyal ağlarda paylaş

1223 yılında başlayan Mogol istilası tam 100 yıl sürdü ve bu süre boyunca Rusya'nın üçte ikisi işgal altındaydı. Bu süre boyunca ekonomik ve sosyal her hak Mogolların kontrolü altında yürütülüyordu. Herhangi bir ansiklopediden daha detaylı öğrenebilirsiniz.

Burada bahsetmek istediğim kısa süreli işgaller, hükümette yandaşların bulunması vs. değil. Sömürgeleştirme olayı bu kadar basit değildir, uzun süreler boyunca kendisine karşı konulan bir süreçtir. Yoksa her devlet elbette işgal altında olmuş, bağımsız karar almaktan yoktun bırakılmıştır.[signature][hline]...Gözlerin bir çığlık, bir yaralı haykırış;
Sosyal ağlarda paylaş

said:
pekaziz, 11 Eylül 2005 16:03 tarihinde demiş ki:
Neden böyle dedin enema anlayamadım? Kuzey Kore ne ABD gibi ekonomik çıkarları uğruna başka ülkelere savaş açıyor, ne de başka ülkelerin içişlerine karışıyor. Katıl ya da katılma kendineleri has bir sistemleri var ve başarıya ulaşmak için var güçleriyle çalışıyorlar.

Eğer kastettiğin nükleer silahlarsa yaşamak için bunu yapmak zorundalar. Demokrasi, insan hakları budalalarının diline sakız olmasın diye canlarını sokağa atamazlar.

haklisin dediklerinin hic birini yapmiyolar ama bi psikopat tarafindan yonetiliyolar. adam abd'ye karsi durmak icin kendi halkina sefalet cektiriyor, insanlar ulkeden kacmaya calisiyor. gozumde abd'den pek bi farki olmayan bi ulke yani.[signature][hline]fol lol the doh fol the day
Sosyal ağlarda paylaş

said:
enema, 11 Eylül 2005 20:39 tarihinde demiş ki:
said:
pekaziz, 11 Eylül 2005 16:03 tarihinde demiş ki:

Eğer kastettiğin nükleer silahlarsa yaşamak için bunu yapmak zorundalar. Demokrasi, insan hakları budalalarının diline sakız olmasın diye canlarını sokağa atamazlar.

haklisin dediklerinin hic birini yapmiyolar ama bi psikopat tarafindan yonetiliyolar. adam abd'ye karsi durmak icin kendi halkina sefalet cektiriyor, insanlar ulkeden kacmaya calisiyor. gozumde abd'den pek bi farki olmayan bi ulke yani.

Acaba Kuzey Kore ülkeyi görmen için izin mi verdi, yoksa bu saydıklarını National Geographic gibi ABD patentli dergilerden mi öğrendin? Kimsenin açlıktan öldüğü filan yok, onca ambargoya rağmen. Ülkeyi kapana kıstıranı suçlamıyorsun, halkın tüm desteğinin arkasında olan bir lideri suçluyorsun.

Bizim ülkemizde de aç insanlar var, Atatürk zamanında daha çok vardı. Haydi hep beraber Atatürk'e saldıralım o zaman, ne de olsa o da bir diktatördü.[signature][hline]...Gözlerin bir çığlık, bir yaralı haykırış;
Sosyal ağlarda paylaş

Görmedim, ondan böyle sırf ülkeyi karalamak için ortaya atılan iddialarda bulunmuyorum.[signature][hline]...Gözlerin bir çığlık, bir yaralı haykırış;

[Bu mesaj pekaziz tarafından 11 Eylül 2005 21:34 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Hayır neden böyle olduğu konusunda bir açıklama veya bilgim yok. Kaldı ki ben ülkenin ulaşmayı amaçladığı hedefe ve yöntemine bakıyorum, diğerleri benim değil K.Kore'nin meselesi.

Bakıyorum da bu ülkeye saldırmayı kendine amaç edinmişsin, konuyu da saptırdın; bravo![signature][hline]...Gözlerin bir çığlık, bir yaralı haykırış;
Sosyal ağlarda paylaş

k. koreye saldirmayi amac edindigim falan yok. insanlik karsiti amerika dedikten sonra, kuzey kore bana gurur veriyor demen komigime gitti sadece. kubada abd karsiti ama yanli kaynaklarda kuba insan kaciriyor diye bisey gormedim. neyse konu sapmasin, sustum.[signature][hline]fol lol the doh fol the day
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...