Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Plasma tv ile lcd tv arasındaki fark nedir ???


Archie

Öne çıkan mesajlar

biz yeni aldık baya bi araştırmadan sonra plasmada karar verdik..lcd den daha uzun ömürlü görüntü kalitesinde çok bi fark yok yan yana koyunca anlıyosun sadece lcd de daha pastel renkler ama plasma gerçeğe daha yakın ayrıca lcd göz yoruyo bütün bunlara ek olarak aynı fiyatta plasmanın ekranı daha büyük oluyo..[signature][hline]Ex Malruthion...
All I imagine is heaven on earth,
I know it's you
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

lcd tv ler bilgisayara baglanıyo diye biliyorum[signature][hline][b]porsuk, 03 Ekim 2005 23:10 tarihinde demiş ki:
herkez kopmuş yarılmış iptal olmus ama biz ingilizce bilmiyoz
bu ne kültür boyle. bu nasıl bir bilimsellik bu nasıl evrensel yaklaşım bu nasıl yitirilmemiş felsevi birikim betime uyum ahenk lisan skuhut u fosforik cümle kapitalitik osturafyon
[/b]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben biraz araştırdım arkadaşlar.

LCD - Daha pahalı, belli bi ebatın üstünde üretmiyolarlar, daha az ısınıyo bu daha az elektrik demek, dead piksel oluşabiliyo oda düzeltilmiyor ekran değişmesi gerekiyor falan filan

Plasma tv - netlikte çok buyuk bi fark yok sadece bazı teknik açıdan var birinde tam hatırlamıyoumda lcd ekranda yada bunda parlaklık ayarı daha iyi , veya diğerinde siyah noktalar daha mı net okadar gözle farkedilcek durum değil. daha ucuz plasma tvler. oldukça buyuk ebatlarıda var.teknik açıdan daha fazla ömrü oldugu söleniyor.ama ısınıyomuş bu alet malesef buda elektrik faturasına yansır baya bi. ben plasma diyorum. hem buyuk hem net hemde uzun ömürlü üstelik daha da ucuz fiyatı 3 milyar farkediyo aşağı yukarı.her ikiside home cinema sistem için oldukça ideal ama buyuk tv her zaman daha ön planda olmalıdır bence.[signature][hline]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

selam,

size plasma ve lcd arasındaki temel farkı anlatayım. ama belirtmeden önce görüntü teklojisinin temelinde pixel anlayışı yatmaktadır ve her pixel 3 rengi içeren anala sahiptir. pixel o 3 renk değerinden birini veya kombinasyonunu taşır.

plasma
ilk olarak 1960 yılında amerikada bulundu ve 1964 yılında 4x4 pixellik mavi renk plasmayı yaptı. 1967 yılında matrix boyutu 16x16 ya ulaştı. kırmızı ışık yayıyordu ve monocromdu, neon kullanıyordu. bu teknoloji ile ibm, nec, fujitsu ve matsushita ilgilendiler. endüstriyel gelişimler 1987 yılına kadar sürdü. japaonya da teknoloji ile yakından ilgileniyordu ve 90larda ilk ticari ürünler çıktı. fujitsu 21" bariyerini aşan ilk firma oldu. bugün lg, pioneer, philips, hitachi ve birçok firma üretimini yapmaktadır.

çalışma prensibi basit;
her alt-pixel'İn altında minyatür flörasan vardı. bu flörasan sayesinde 3 temel renkten biri üretiliyordu. ışığın yoğunluğu ayarlanarak değişik şiddetlerde renk elde etmek mümkün. günümüz flörasanlarıyla aynı prensipde çalışıyor. asal gaz olan argon dolu bir tüp düşünün. tüpün ucundaki eletrotlarla yüksek voltaj uygulanıyor. elektriksel olarak nötür olan gaz elektrik uygulanmasıyla plasma haline geçiyor ve pozitif iyonlar yaymaya başlıyor. potansiyel voltaj farkı sayesinde elektronlar pozitif elektrota ilerlerken, pozitif iyonlar da tüpün negatif terminallerine ilerliyor. bu ilerleme atomlar arası etkileşime neden oluyor. etileşime dahil olan atom enerji alıyor ve elektronları bir üst yüksek enerjiğ seviyesine çıkarıyor. tekrar yerlerine döndüklerinde ise foton açığa çıkıyor ve quantum ışığı oluşmuş oluyor.

<>

[signature][hline]www.audiworld.com
Vorsprung durch Technik

[Bu mesaj paramecium tarafından 20 Kasım 2005 22:21 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

selam,

ışık yoğunluğu kontrol etmek için devamlı yüksek voltaj uygulanmaya devam ediyor. elde edilen ışık görünür değildir; ultraviole radyasyondur ve UV insanlara görünmezdir. bu sebeple görünür ışığa dönüştürülür. tüplerin gövdesi UV duyarlı toz ile kaplıdır. buna fosfor tabakası denir. belli bir formdaki radyasyonu diğer bir türe çevirmektedir.

her renk pixelinin altında microskobik çukurlar mevcuttur ve içlerinde xeon gazı bulunmaktadır. UV'den görünen ışığa çevrilen radyasyon bu çukurlara alttan çarpar ve ortaya çıkan ışık cama çarparak bize ulaşır.


pixellerin boyutu sorunludur. alt-pixel boyutu 200µm x 200µm x 100µm'dir. bir diğer sorun da ön elektrotların mümkün olduğunca şeffaf olmasıdır. bu sebeple ITO (indiumtinoxide) kullanılmaktadır. elde edilen renkler için;

yeşil: Zn2SiO4:Mn2+ / BaAl12O19:Mn2+
kırmızı: Y2O3:Eu3+ / Y0,65Gd0,35BO3:Eu3
mavi: BaMgAl10O17:Eu2+

avantaj / dezavantaj:
çok zengin renk skalasına sahiptirler.
bakış açıları geniştir. ışığın hücrenin içinde üretilmesi buna nedendir. lcd'e göre avantajlıdır ve bu sebeple polarizasyon gerekmemektedir.
contrast en iyi CRT tüplü televizyon ile aynıdır. bunun sebebi yüksek kaliteli siyah verebilmesidir.
parlaklık ise CRT tüplerden bile çok daha iyidir.
32"'de 50"'e kadar ölçüleri vardır. CRT bukadar geniş olamaz.

pixellerin boyutları oldukça iridir. bu sebeple büyük ölçüleri tercihe dip uzaktan izlemek gerekir.
resim kalitesi olarak ise bazı sorunlar vardır. pixelin doğasından kaynaklanmaktadır bu sorunlar. ışığı oluşturmak için ekeltriksel boşalmaya ihtiyaç vardır. ya parlayacak, ya da parlamayacaktır. ara bir değer yoktur. üreticiler PCM (Pulse Code Modulation) geliştirmiştir. bu kontrol sayesinde dalga şeklinde sinyal gitmektedir. bu şekilde parlaklığı kontrol edebilirler. parlak pixel için daha sık dalga gönderilir. karanlık olması için ise daha seyrek dalga gönderilir. bu sayede gözümüz ortalamaya göre algılayıp karanlık görür. oldukça fonksiyonel olmasına rağmen bazı mahsurları vardır. koyu renklerde mahsurları oluşmaktadır. örneğin 2 karanlık gölgeyi birbirinden ayırt etmek oldukça zordur.
tazeleme hızı sorunu vardır. bu sebeple uzaktan izlemek gereklidir.

CRT tüplerde de oluşan iz kalma (yanma) plasmada da vardır. örneğin devamlı bir kanalın izlenmesi o kanalın logosunun o kısmı yakmasına neden olur.

diğer bir konu da plasmanın ömrüdür. plasmalar sızmaz veya yeniden dolumu gerekmez. fakat renk üreten hücrelerin bir ömrü vardır. örneğin mavi renk her zaman daha önce biter.

pahalıdır çünkü yüksek performanslı yarı iletkeler gereklidir. yüksek frekanslı yüksek voltaj barındırır.
enerji tüketimi de LCD'e oranla yüksektir.
örneğin 42" 250W tüketirken aynı ölçüde LCD 150W tüketir.

kullanım alanları
ev sinemalarında. hedef olarak enerji tüketimini ve fosfor ıyaşlanmasını ikinci plana atan, ilk sıraya performans ve kaliteyi koyan müşterileri seçmiştir.
gelecekte LCD plasmayı daha da zorlayacak ve pazarından edebilecektir. bunun nedeni ise LCD'nin imalatının daha kolay olması ve ucuz olmasıdır.
titreme problemi yüzünden bilgisayarlarda rağbet görmez.

(LCD'yi yarın yazarım. şuan için yatak gözümde tütüyor :P )

saygılar.[signature][hline]www.audiworld.com
Vorsprung durch Technik

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

[spo1=buyur]Sizlere bu bilgileri vermeye calısacagım,Plazma/LCD ve benzeri bir iki tur daha olan goruntu cihazları,bugun icin sadece HDTV izlenmesi uzerine gelistirilmis urunlerdir,burada bir fark oldugunu lutfen anlayınız,yani bu cihazlar yapıları itibarıyla cok yuksek cozunurluluk sunmak uzere imal edilmis vede gelistirilmislerdir,biliyorsunuz LCD işi aslında cok eskilere dayanır ve yeni bir teknoloji degildir,ancak o zamanlar sadece PC monitoru olarak kullanılan LCD ler bugun Home Entertainment olayı icindir,ancak unutulmaması gereken en onemli seyde bunu icat eden ve geliştiren Japonlar dır(Plazma/LCD ilk ornekleri ve kullanımı bu ulkede olmustur) dolayısıyla bu urunlerde aslında tamamen ama tamamen HDTV(High Definition TV-yuksek tanımlamalı TV)icindir,cunku Japonyada ilk HDTV yayınlar 1989 da ilk baslarda Analog olarak baslamıstır(uydudan)daha sonrada Digitale gecilmis ve bilaharede yine uydudan ve cok yuksek cozunurluluk degeri olan ve bugunde kullanılmakta olan 1920X1080pixel sunum degerine cıkmstır,ben bu yazımda konu cok uzun vede karmasık oldugundan HDTV yi bir kenara bırakarak,dogrudan Plazma/LCD ye gecmek istiyorum

Tekrar ediyorum bugunun yeni nesil bu panelleri artık tamamen "HDTV" izlenimi icin uretilmektedir!!!bunu unutmaynız,kesinlikle normal analog-digital,catıya-pencereye takılan cubuk antenle izlenen yayınlar,cable-tv gibi goruntu kaynakları icin degildir!!!zaten bunları izlediginizde goruntude bozukluk,zayıflık v.s gorursunuz,cunku bu yayınların izlenim cihazları farklıdır,bunları gene bildigimiz ama artık teknolojisi tamamen bitmis bulunan CRT(tuplu)ile izleyeceksiniz,yani bu yeni panellerle elbette bu yayınları izlersinizde ama dedigim gibi saglıklı bir netice alamazsınız!!!

Bugun icin en uygun kaynagınız ancak DVD olabilir,bu bile illa bu tip panelle izlenecek diye bir kuralıda yoktur,yani siz DVD yi iyi bir marka 100Hz/Progressive Scan ozelligi bulunan bir CRT ilede pekala guzelce izlersiniz,lutfen bunları atlamayınız,zira TR de bir suru insan ne aldıgını ne ise yaradıgını vede zamanındamı aldıgını maalesef bilmemektedir,hele hele satıcılar,ne satmasını nede tam ne ise yaradıgını bilmiyorlar,zaten bu panelleri nasıl satılacak,bu kriteri bile bilmiyorlar,bunları bilahare işleyecegim.
Burada bir mesaj/ipucu vereyim,bir kere bu panelleri almak icin kesinlikle acele etmeyiniz,hem fiatları cok yuksektir(yerli montaj Vestel/Beko yu saymıyorum,bunların LCD panelleri bana gore cok zayıftır,performansları dusuktur,ancak fiatları bugun icin cok caziptir dolayısıyla Fiat/Performans mukayesesi yaparsınız,alınabilir oldugunu gorursunuz)

Ancak ithal paneller hala cok pahalıdır,sadece cok guzel DVD izlemek icin bu yatırım bana gore bugunlerde yapılmaz,ayrıca DVD cok sınırlı bir kullanım verir,filmi izlersiniz,sonra...yani cok uygun degildir,yine DVD izlemek icin cok yuksek cozunurluluk te gerekmez.

Birde sunu unutmayınız boyle pahalı bir panel alarak gelecek bir 10-15 yılınızı ipotek ediyorsunuz,yani bugun al bir iki sene sonra bir daha al olamaz!!!bunu unutmayınız,ayrıca yeni nesil Plazma/LCD ler panel kullanım saatleri neredeyse 60.000 saat sınırına standart olmustur,bu konuda merakınız olmasın,bunun hesabını kendiniz yapınız,kesinlikle profesyonel kullanım degilse,evlerimizde cok rahat bir 10 sene kullanabilirsiniz.

Ancak gerek Plazmalarda gereksede LCD lerde suanda dunya piyasalarında iki tip panel vardır,birisi eski teknoloji olan dusuk cozunurlukuk veren ki bunlar 852X480pixel olan panellerdir,bunları artık kesinlikle almayınız,ama kesinlikle 852X480 gordunuzmu kacın oradan!!!TR de suanda piyasalarda bir suru marka vardır boyle 852X480 olan(LG-Samsung-Fujitsu v.s)bunların fiatlarını cok cazip yerlere cektiler,sakın kanmayınız,aman ha!!!LCD ler bu konuda daha sanslı,cunku onlarda boyle dusuk cozunurluluk olan paneller yoktur,LCD ler genelde 1200X720 lerden baslar,ancak gerek Plazmalar gereksede LCD daha evrimlerini tamamlamamıslardır!!!!bunu unutmayınız,bakınız basta Japonlar ve Koreliler,ama en basta Japonlardır(Koreliler bunları taklit ederek takip ederler)ve surekli olarak neredeyse 6 ayda bir yani model cıkarmaktadırlar,neden peki????cunku her urunde hata olusmaktadır,goruntuler hala mukemmel seviyelerde degildir!!!bu aralar Plazma paneller goruntu kalitesi olarak LCD nin biraz/bayagı(markasına gore degisir)onundedir,ama gelecek kullanım secenegini goz onune alırsak LCD nindir(bunu yabancı uzmanlar soyluyor)
Bir kere Plazma lar cok buyuk mekan isterler bunlar 42-43 inclerden baslar,dolayısıyla bunu 20-25m2 lik bir salonda izlemek hem goz saglıgı hemde izleme teknigi bakımından uygun degildir,bu paneli en az 30m2 nin ustunde izlemelisiniz,halbuki LCD ler her ebatta oldugundan dolayı her mekan icin genis ebat secenegi vardır.

Bugun TR satılan Plazmalar icinde en one cıkan,bana gorede en iyi iki marka vardır;
Pioneer ve Loewe,bu iki Plazma digerleriyle mukayese kabul edilemeyecek kadar iyidir,ancak Loewe acaip pahalıdır,gerci Xelos serisi fiatları makul sayılabil
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

selam,

lcd'de hızlı bir özet yapayım. çevirmek gözümde büyüdü :P

lcd teknolojinde de yine aynı pixel mantığı var ama arkada ışımaya neden olan bir gaz değil de bildiğimiz flörasan var. şimdilerde nec bunu LED ile yaptı ve daha homojen parlaklık dağılımı gerçekleştirdi.

her alt-pixel'in önünde sıvı kristal diot var. bu gelen komuta göre kararıyor veya seffaf oluyor. ışığı düzeltmek için de yatay ve dikey polarizasyon kullanılıyor. işte bu nedenle de LCD'ler de plasama kadar geniş bir görüş açısı yok.

kötü yanı cristal diot'un kapalı olduğu anda bile ışığı geçirmesi. bu yüzden çok yüksek contrast değerlerine ulaşamıyor. bir gerilim filmi izlerken karanlıktaki gölgeleri seçemeyebilirisiniz veya en iyi ihtimal iki gölgeyi birbirinden ayıramayabilirsiniz.

plasma gibi titreme problemi yoktur. ayrıca çok daha fazla pixel konabildiği için çözünürlükleri oldukça yüksektir. örneğin bendeki notebookda philips'in lcd'si var ve 1600x1200@15".

ingilizcesi olan arkadaşlar aşağıdaki linkten rahatça okuyabilirler. gayet detaylı ve anlaşılır bir anlatım söz konusu.
http://graphics.tomshardware.com/display/20050309/index.html8/url]

saygılar.[signature][hline][url=http://www.audiworld.com]www.audiworld.com

Vorsprung durch Technik
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

lcd tabiki plasmadan iyi.

ama lcd pahali nedenide lcd nin uretim maliyeti yuksek. plazmaninda uretim maliyeti ucuz ancak kucuk yapilamiyor. zaten o yuzdendir plasmanin kucugunu goremezsiniz piyasada.

Lcd isinmaz, lcd nin goruntu kalitesi daha iyidir. Bakis acisi daha iyidir(gerci plazmalarda cok gelisti), plazma renkleri yeteri kadar gosteremez. Plazma yakma yoluyla calistigindan isiniz lac isinmaz. Lcd nin omru plazmadan uzundur. Hmms acikcasi lcd super ama

lcd nin 106 ekrani 6 milyar plazmanin 3 milyar

yani boyle bir fark var:)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

selam,

LCD'de şuanda yüksek kontrast değerleri olmadığı için tam siyah değeri veremiyor ve plasma bu konuda resmen eziyor.

pixel boyutları LCD'de çok küçük olduğu için ve titreme gibi bir derdi olmadığı için yakından bile izlenebiliyor. plasmada ise bu mümkün değil.

görüş açısı olarak ise plasma çok daha iyi durumda ve LCD'de bu konuda gelişmeler sürüyor.

şuan için alınacak en iyi teknoloji ama plasma ama 3-5 yıl sonra LCD kesin lider konumda olacak.

saygılar.[signature][hline]www.audiworld.com
Vorsprung durch Technik
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...