nba Mesaj tarihi: Kasım 24, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2005 yav şimdi ben çalışabilecek durumda olan ilkel bir radar yapmak istiyorum ilk olarak bi metal çubuğa radyodan söktüğüm alıcı yı taksam ve aliminyum folyodan da bir çanak yapsam bu radar gibi çalışırmı değişik fikirleriniz olursa buraya yazablirsiniz[signature][hline]kurduğmuz hayallere rağmen değişmeyen dünyanın şerefine pati meyhanesi pati meyhanesi sevenler derneği Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paramecium Mesaj tarihi: Kasım 24, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2005 selam, radar içim bir sinyal üretici lazım sana ve bir de geri dönecek sinyalı almak için alıcı gerekli. çok çok basit birşey olacağını sanmıyorum. saygılar.[signature][hline]www.audiworld.com Vorsprung durch Technik Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
VipeR Mesaj tarihi: Kasım 24, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2005 evet radarda bumerang mantığı vardır! sinyali yollarsın bi engele çarpar ve farklı bi sinyal olarak geri döner! bu farklılıktan ileri matematik sayesinde sinyali hızını ve uzaklığını bulmak mümkündür![signature][hline]DIDO! No one ever die from wanting too much! «::: V :::» .«::: I :::» .«::: P :::» .«::: E :::» .«::: R :::» Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paramecium Mesaj tarihi: Kasım 24, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2005 selam, farklı bir dalga olarak değil de benim bildiğim, dalganın ilerleme hızını bildiğimiz için birim zamanda aldığı yol bellidir. gönderilen dalga 3sn içinde misal geri geliyorsa ve dalga 3sn içinde normalde 300mt ilerlemek zorundaysa, cisim 150mt ötemizde demektir. çok uzun mesafeler için sönümleme katsayıları hesaba giriyorsa o ayrı zaten. ayrıca radar devamlı sinyal yollamaz. belli aralıklarla sinyal yollar. ping atma işlemi deniyor buna da. saygılar.[signature][hline]www.audiworld.com Vorsprung durch Technik Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nba Mesaj tarihi: Kasım 24, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2005 işi biraz daha kolaylaştırmak için ne yapmak gerekli bide aalıcı için aliminyum folyo dan çanak yapsam aynı görevi yaparmı[signature][hline]kurduğmuz hayallere rağmen değişmeyen dünyanın şerefine pati meyhanesi pati meyhanesi sevenler derneği Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
VipeR Mesaj tarihi: Kasım 24, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2005 said: paramecium, 24 Kasım 2005 16:01 tarihinde demiş ki: selam, farklı bir dalga olarak değil de benim bildiğim, dalganın ilerleme hızını bildiğimiz için birim zamanda aldığı yol bellidir. gönderilen dalga 3sn içinde misal geri geliyorsa ve dalga 3sn içinde normalde 300mt ilerlemek zorundaysa, cisim 150mt ötemizde demektir. çok uzun mesafeler için sönümleme katsayıları hesaba giriyorsa o ayrı zaten. ayrıca radar devamlı sinyal yollamaz. belli aralıklarla sinyal yollar. ping atma işlemi deniyor buna da. saygılar. selam, farklı bi sinyalden kastım aynı sinyalin geliş açısıydı. senin de dediğin gibi zaman süreci. sürekli bi sinyal göndermez evet haklısın! saygılar.[signature][hline]DIDO! No one ever die from wanting too much! «::: V :::» .«::: I :::» .«::: P :::» .«::: E :::» .«::: R :::» [Bu mesaj VipeR tarafından 24 Kasım 2005 20:17 tarihinde değiştirilmiştir] [Bu mesaj VipeR tarafından 24 Kasım 2005 20:17 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eldarduil Mesaj tarihi: Kasım 24, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2005 radar yapmak haa. yapmayı başaran olursa, bir tutorial hazırlayıp yollayı versin tutorial forumuna... :D[signature][hline]:rock: Kings Of Metal .:. :rock: Orphaned Land .:. :rock: - ! - Grrr - ! - ! - www.ultimatr.net - ! [Bu mesaj GM_Eldarduil tarafından 24 Kasım 2005 21:41 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Seyitbattal Mesaj tarihi: Kasım 24, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2005 said: nba, 24 Kasım 2005 14:20 tarihinde demiş ki: yav şimdi ben çalışabilecek durumda olan ilkel bir radar yapmak istiyorum ilk olarak bi metal çubuğa radyodan söktüğüm alıcı yı taksam ve aliminyum folyodan da bir çanak yapsam bu radar gibi çalışırmı değişik fikirleriniz olursa buraya yazablirsiniz valla hocam bu iş pek o kadar kolay değil :) öncelikle basit şekilde radar temelde nasıl çalışır onu anlatayım biraz. herşeyden önce şunu söyleyeyim radar sinyali sürekli dalga olabilir. İlk çıkan radarlar bu tipteydi ve temel radar prensiplerini öğrenmek açısından son derece faydalı bir örnektir. Bu tip bir radar ı baz alarak çalışma prensibini açıklamak istersek; radar vericisi f frekansında bir EM (elektromanyetik) dalga demetini uzaya sürekli dalgalar halinde gönderir. Eğer hedef hareketli ise hedeften alıcımıza f+fd yada f-fd şeklinde eko sinyali dönecektir. Bu etkiye doppler etkisi denir ve temelde bu prensibe dayanana radarlara doppler radarları adı verilir. fd frekansı ise fd=2*V/lambda olarak tanımlanır. burada V alıcıya gelen sinyalin genliği, lambda da dalga boyudur. Bu kısa açıklamadan sonra soruya dönersek. Bu arada şunu da eklemek istiyorum çok çeşitli radar tipleri mevcuttur yapılacak işe göre (daha doğrusu hedefin hangi özelliğini belirlemek istiyorsanız ona göre örnek olarak hız, mesafe vb. ) farklı tipte radarlar dizayn edilebilir, yukarıda yazdığım denklemler sadece CW (continuous wave) doppler radar için geçerlidir :) , ama temelde 3 aşşağı 5 yukarı böyle çalışırlar. Soruya geçersek öncelikle üzülerek şunu söylemek istiyorum 1 metal çubuk, 1 alıcı ve 1 aliminyum folyo çanak ile radar yapamazsın :) acı ama bu iş böyle. Eğer yukarıda bahsettiğim tipteki en ilkel radarı yaparım diyorsan sana kısaca neler gerektiğini yazayım. alıcı ve verici olarak aynı anteni kullandığını varsayıyorum. 1)herşeyden önce bir antene ihtiyacın var ve bu anten yönlendirilmiş bir anten olsa iyi olur, yönlendirilmiş antenden kastım anten kazancının ana hüzmede (main lobe) ki kazancının yan ve arka hüzmelerdeki kazancından ciddi manada büyük olmalı ki bu dönen eko sinyalin alımını ciddi ölçüde arttırır. 2)anten işini hallettikten sonra bir [b]sürekli dalga vericisine [/b]ihtiyacın var. 3)anteni hem alıcı , hem verici kullanacağından dolayı antenin modlarını (alıcı mı, verici mi) ayarlayan bir duplexer a ihtiyacın olacak. 4)eko sinyalin f+-fd şeklinde olacağından ve bu sinyalden doppler frekansını elde etmek için bir mixer e ihtiyacın olacak.Tabi bu mixer annemizin mutfakta pasta yaparken kullandığı mixer değil yanlış anlaşılma olmasın :) 5) Dönen sinyalin genliği muhtemelen çok düşük olacağı için bir yükselteç e ihtiyacın olacak. 6)En önemlisi bu işlemlerin bir anlam kazanması ve ne olup bittiğini görmen için bir display e ihtiyacın olacak. Bu malzemelerle muhtemelen işe yarar bir radar yapabilirsin. Kabaca nasıl bağlayacağını da anlatmak gerekirse: 1) önce anteni duplexre a bağla 2) CW vericini duplexre a, ve mixer e bağla 3) duplexer ı mixer e bağla 4) mixer in çıkışını yükselteç e bağla 5) yükselteç in çıkışını display e bağla Bu işlemler sonucu display de ne görürsün, üzülerek söylüyorum sadece hedefin hızını :) Bu arada şunu da eklemek istiyorum display de bişeyler görebilmen için hedefin mutlaka hareketli olası lazım!!! tabi bunları yazarken oturup hesap kitap yapmadığım için sana açıkçası bu devreyi nasıl beslemen gerektiği, veya bu devrede kullanacağın techizatın hassasiyetleri hakkında bişey söyleyemiyorum ama en basit radar bu şekilde çalışır ve yapman için mutlaka yukarıda yazdığım komponentlerin bulunması lazım. Ee bu kadar yazıdan sonra bunu ben yaparım diyosan işte azim ve öğrenme isteği budur derim :)) Umarım faydalı olmuştur ve yazdıklarım seni korkutmaz. Şimdiden kolay gelsin... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar