Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Söz Hakki Ulemaninmis!

Penthesilea

Öne çıkan mesajlar

said:
Redogski, 17 Kasım 2005 13:18 tarihinde demiş ki:
Bi başını örten var.
bide başını örten var.
bu 2sini ayırmalısınız.

Zaten bu topicte hiç kimsenin senin dediğin gibi başını örtenlere lafı yok.Siyasi simge yapıp başını örtenlere lafı var.[signature][hline]Viski gibi asil,konyak gibi sıcak,şampanya gibi özel,şarap gibi tutkulu,kokteyl gibi muhteşem ol...
Sosyal ağlarda paylaş

Bana göre şimdilik konu kapanmıştır, bırakın AKP zırlasın istediği kadar, AİHM kararını verdi, istedikleri kadar protesto edip ortaya abuk sabuk şeyler savursunlar, hele de bu ülkenin laiklik ilkesini tehlikeye atacak bir şeyler yapmaya çalışsınlar, o kadar kolay değil, olsaydı zaten yaparlardı şimdiye.[signature][hline]L'enfer c'est l'Autre.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
huun, 17 Kasım 2005 13:16 tarihinde demiş ki:sen vicdanını dinleyerek suna cevap verir misin ?

basini oretn insanlarin bu ulkenin kotuye gitmesiyle ne alakasi var ?

ayrica kendini durduk yere islam alimi kiligina sokma sana kalmadi "gunah yazmaz" demek . bunun disinda gunah yazmasa bile isteyen! basini kapatip okula girmenin mucadelesini veremez mi ?
bas ortusu turban tartismasini daha once yapmistik. kendimi din alimi olarak gormuyorum, ama kuran'i okudugum icin "biliyorum". din alimi olarak gecinenlerin ne kadar yuzeysel ve dusunmekten aciz olduklarini gordukce de guvenim azaliyo. bana niye kalmasin, kitap var ben de de beyin var. okuyorum soyluyorum ordan iste. ama tabi okumak var okumak var. biri a okur papagan gibi tekrar eder, biri okuyup altinda yatani anlatir. siz tek tek neler yapilmasi gerektiginin aciklandigina inaniyosaniz kuran'da sizin bileceginiz is. benim ulkemin suyunu cikarmadiginiz surece istediginizi yapabilirsiniz. ama nasil satanizm toplumun deger yargilarina tehlike olarak goruldu ve dislandi, tutuklandiysa, turban da ayni sekilde cumhuriyete isyandir diyorum hala ama inatla bana ulkenin kotuye gitmesiyle ne alakasi var diyosunuz. ben diyorum isyani temsil ediyo sen diyosun ne alakasi var... neyse kolay gelsin size.[signature][hline]Tulahr
Sosyal ağlarda paylaş

@anti
bu konu kapanmaz gündem değişmiyo çünkü yarın gündemin adı deişicek tadı aynı olucak böyle 8 /10 sayfa atışıcaz yine elde var sıfır gün gelicek Sayın Başbakan (Hörmetim adına deil koltuğuna) iyice sapıtıcak millet o zaman anlıcak herşeyi daha zamanı var yüzümüzün gülmesine.[signature][hline]Viski gibi asil,konyak gibi sıcak,şampanya gibi özel,şarap gibi tutkulu,kokteyl gibi muhteşem ol...
Sosyal ağlarda paylaş

işin komık yanını es gecıyor herkes

turkıyeye karsı acılan bır davayı turkıye kazanıyor ve turkıyenın basbakanı buna vik vik ediyor icerden birileriyse karar yanlıs sucluyuz bız dıyor

bu ne bıcım bır komedıdır Ataturkun cumhurıyetı bu hallere dustu en sonunda dış polıtıkada bıle bırlıgımız kalmadı[signature][hline]Bizim apartmanın en geniş anime ve görüntü kalitesi en düşük arşivi...
31 CD ve 4-5 DVD tutan arşivi...
Görmek için mail filan atmayın,ben sizi ararım bir ara...

"If your enemy has a choleric temper, seek to anger him."
Roy Mustang
Sosyal ağlarda paylaş

said:
misanthrope, 17 Kasım 2005 16:06 tarihinde demiş ki:
türbanlılar göz zevkimi bozuyor hele bir de öcüler yok mu amaaan

yok artık alisami.....
Biz sadece ünide ve devlet dairelerinde istemiyoruz o kadarda değil..[signature][hline]Viski gibi asil,konyak gibi sıcak,şampanya gibi özel,şarap gibi tutkulu,kokteyl gibi muhteşem ol...
Sosyal ağlarda paylaş

eskı tayyıpımızı verıp uste bolca para evrsek kubalılar fidel i bize verırmı acep derım hep

[spo1=Hımmm]hiç sanmıyorum[/spo][signature][hline]Bizim apartmanın en geniş anime ve görüntü kalitesi en düşük arşivi...

Roy Mustang
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Whiskey, 17 Kasım 2005 16:12 tarihinde demiş ki:
said:
misanthrope, 17 Kasım 2005 16:06 tarihinde demiş ki:
türbanlılar göz zevkimi bozuyor hele bir de öcüler yok mu amaaan

yok artık alisami.....
Biz sadece ünide ve devlet dairelerinde istemiyoruz o kadarda değil..

eh sen oralarda istemiyorsun ben hiç bir yerde nolcak şimdi? ozaman ulemalara danışalım auhauha

ulemalar gelsin bana danışsın.ne o öyle bi kitaptan okuyarak herkes bişileri cevaplar oh lan ulema mı olsam acaba kolay meslek ne kadar para alır bunlar? kaç yabancı dil gerektirir? auhauha
Sosyal ağlarda paylaş

@misanthrope
Bak Laiklik demek dinsizlik demek değildir
Hem müslüman hem laik insan tutarsız değildir.
Senin paşa gönlün beğenmesede bu ülkede özgürlük vardır başkasının özgürlüklerini kısıtlamadan isteyen her şeyi yapmakta özgürdür sen beğenmesende ibadetlerini yaşamak bu insanların en doğal hakkıdır buna kimse saygısızlık edemez ancak cumhuriyetin bütünlüüğnün tehlikeye düşebileceği durumlarda önlemler alınır bunada kimse laf edemez.
örn:Ünide türban yasaktır benim anneannem takabilir ama anneannem üni okucam diye tutturursa o başındaki örtüyü çıkarmak zorundadır.[signature][hline]Viski gibi asil,konyak gibi sıcak,şampanya gibi özel,şarap gibi tutkulu,kokteyl gibi muhteşem ol...
Sosyal ağlarda paylaş

http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/2005/kasim/17/abayramoglu.html
said:
Ulema krizinin perde arkası

Ortada yeni bir kriz var. AİHM'nin Leyla Şahin davasında verdiği karardan başlayıp ulema tartışmasına kadar uzanan bir bunalım var.

Sorun ve kriz nasıl çıktı?

Aslında başörtüsü, AİHM ve Türkiye ilişkileri açısından meselesinin tartışılan üç boyutu, ortaya çıkardığı üç soru bulunuyor.

1. AİHM'nin verdiği karar gerçekten insan haklarına uygun mudur?

Konu tartışmalı. Nitekim İnsan Hakları İzleme Komitesi bu konuda alınan kararın bizzat bir ihlal olduğunu ve binlerce gencin okuma hakkını elinden aldığını söylüyor ve kararı eleştiriyor. Aksi görüşler ise AİHM kararını, aynı mahkeme gibi onaylıyorlar, Türkiye'deki yasağın bir ihlal olmadığını söylüyorlar. Yargının kararı hak ve hukuk tayininin tek kaynağı olmadığına göre, bu karar elbette tartışılacaktır.

2. Bu karar Anayasa'nın 90. maddesine göre bağlayıcı bir karar mıdır?

Bu konu da tartışmalı. Nedeni de şu: AİHM tesettüre ilişkin kararında İnsan Hakları Sözleşmesi'ni referans almıyor, dikkate aldığı Türkiye'deki mevzuat. Bu mevzuatı insan hakları ilkeleriyle çelişkili bulmuyor. Bu durumda mevzuat değişirse, bu hükmün de anlamının kalmayacağı sonucu ortaya çıkıyor. Kaldı ki bu karar kural koyucu bir hüküm olsa tesettür yasağının Avrupa ülkelerinde de uygulanması gerekirdi ki bu yasağı Türkiye dışında uygulayan tek ülke yok.

3. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yaptığı "türbanın ne olduğuna ulema karar verir" ifadesi ne anlama gelmektedir?

Bu üçüncü soru bugünün asıl konusu ve iddia şu: "Başbakan Danimarka'da yaptığı konuşmada AİHM kararını eleştirirken 'Türban sorununu ulema çözer' demiştir, sorun çözme yetkisini din adamına havale eden bu ifade laikliğin açık ihlalidir."

Başbakan'ın bu konuşmayı yaptığı sırada karşısında oturan gazetecilerden birisiydim.

Aynı konuda gerek Ankara'dan ayrılırken gerek Ankara'ya dönerken sohbet ettiği 6 gazeteci arasında yer alıyordum.

Şunu söyleyebilirim:

Bir kere Başbakan "Türban sorununu ulema çözer" demedi.

Sözleri son derece açık olarak şu anlamdaydı:

"Türbanın dini yönüyle ilgili tanımı mahkeme yapamaz, yapması için din bilginlerinden ya da kurumların bilgi alması gerekir, nitekim Avrupa mahkemeleri benzer konularda bir çok kez kiliseye başvurmuştur ve istişari bilgi almıştır..."

Bu sözler "Mahkeme kararını bu alacağı bilgiye göre versin" anlamını da taşımıyordu. Tersine, "mahkeme başörtüsünün, başörtüsü yasağının ya da dini bir hükmün laik düzen açısından çerçevesini doğru ya da yanlış çizebilir, ama din açısından ne olduğunu tanımlayıp, söyleyemez..." manasına sarfedildi.

"Türban tanımı yapmak" yerine "türban sorununu çözmek" vurgusu kimi siyasi partilerin, kimi gazete ve televizyonların kasten yaptıkları bir tahrifattan başka bir şey değildir.

Nitekim bu konuda laiklik ilkesi açısından aksi görüş nasıl savunulabilir, anlamak da mümkün değildir. Mahkemeler elbette bir dini hükmün dini anlamını ve meşruiyetini tartışamaz ve belirleyemez...

Tersi mantıktan hareket ederek, "ezanın, namazın dini anlamını ve uygulanma biçimini mahkemeler de belirler" denebilir mi? Örneğin mahkeme eliyle siyasi düzeni dikkate alarak, iş saatlerini gerekçe göstererek namazda rekat sayısını azaltmak, Ramazan'da iftar saatlerini laik ilke açısından değiştirmek ve bunu yaparken dini bir konuda dini bir yorum yapmak, açıkçası hüküm olabilir mi?

Bu yapıldığı andan itibaren ihlal edilen laiklik ilkesi olur...

Bu ilke temel olarak dinin siyasi işlere karışmaması demek olduğu gibi, din işlerine, din yorumuna, dini pratiklere de siyasetin ve laik kurumların karışmaması demektir.

Başbakan özetle laikliğe ters değil, uygun bir açıklama yapmıştır.
[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sosyal ağlarda paylaş

Ben başını örtenlere inanılmaz uyuz oluyorum.Aşırı iğrenç bir şey gibi geliyor gözüme.Düşünüyorum niye örtüyor bunlar 2 sebep geliyor.
1. Ben müslümanım diye belli etmeye çalışmak.Nası bir insan ben zenginim diye hava atar ferrarisiyle dolaşırsa bu da dinini sömürüyo o kız inançsız , kafir ben se müslüman inançlı bir insanım diye reklamını yapıyor.
2. İkinci olarak da siz hayvansınız benim saç telimi görseniz boşalırsınız ben süperim sizin gibi köpekler benim saç telimi görüp tahrik olmasın diye örtünüyorum.
Başka bi sebep aklıma gelmiyor durum böyle olunca hepsinden nefret ediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Erdoğan'ın söylediği söze gelince ilk kez forgiver'a katılcam galiba.Çünkü yanlış birşey dememiş başbakan
din hakkında bir karar alıncaksa elbetteki din adamlarına danışılmalı .Ama benim basın anlayısım şudur.Basının çoğunluğu bizim gibi ülkelerde cahil halkın fikirlerine istediği gibi yön vermek için çalışmaktadır.Bu konuyuda basının bu kadar abartmasının sebebi artık Erdoğan'ın ne olduğunu anlamaları ve ondan kurtulmak için gerçek yüzünü haklı haksız ortaya koymaktır.Erdoğan'da böyle bir şeyi hakediyor zaten bi şekilde şu ülke onun gibilerden kurtulsa gerçekten güzel olcak.
Bu arada msgı editliyorum.Fikirler zaten kişiseldir hocam nesnel fikir senin fikrin olmaz ki.Ayrıca ben kişisel olarak dedim bunu herkes türbanlılardan nefret etsin kafalarını uçuralım demiyorum =)

[Bu mesaj elm tarafından 17 Kasım 2005 17:09 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Eaglewingg, 17 Kasım 2005 13:01 tarihinde demiş ki:
aslında paticikde adminlerin durusu nasıl onu da bilmek lazım Atatürkçü,Cumhuriyetçi ulusalcımıdır?yoksa tarafsızmıdır ki bence tarafsız olmalarıda diğer türlü olmaları kadar tehlikelidir.

hmm, iki yıldır paticik üyesi olan biri adminlerin tarafsızlığının ne kadar önemli olduğunu farketmeli bence

said:
elm, 17 Kasım 2005 16:52 tarihinde demiş ki:
Ben başını örtenlere inanılmaz uyuz oluyorum.Aşırı iğrenç bir şey gibi geliyor gözüme.Düşünüyorum niye örtüyor bunlar 2 sebep geliyor.
1. Ben müslümanım diye belli etmeye çalışmak.Nası bir insan ben zenginim diye hava atar ferrarisiyle dolaşırsa bu da dinini sömürüyo o kız inançsız , kafir ben se müslüman inançlı bir insanım diye reklamını yapıyor.
2. İkinci olarak da siz hayvansınız benim saç telimi görseniz boşalırsınız ben süperim sizin gibi köpekler benim saç telimi görüp tahrik olmasın diye örtünüyorum.

@elm; şahsen başörtüsünün kısıtlayıcı olduğunun düşünüyor ve asla başımı örtmeyeceğimin garantisini veriyorum, ama bu bana o insanları senin yaptığın şekilde aşağılama hakkı vermiyor bence[signature][hline]"zamanı gelmiş bir düşünceyi durdurabilecek hiçbir ordu tanımıyorum"

[Bu mesaj helena tarafından 17 Kasım 2005 17:09 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
elm, 17 Kasım 2005 17:08 tarihinde demiş ki:
din hakkında bir karar alıncaksa elbetteki din adamlarına danışılmalı
karar üniversiteler hakkında, ayrıca inancın gereği olduğu iddia edilen şey de siyasi sembol olarak kullanılabilir hele böyle türkiye gibi inancın bireysel değil ümmetsel olduğunu kabul edenlerin çokça bulunduğu bir yerde oldukça kolay olur.

ha eğer herkesin bunu siyasi sembol olarak taşımadığını ispatlamak kanıtlamak istiyorsan da bunun muhattabı da islam alimleri olamaz. sosyologların, istatistikçilerin falan beraber oluşturduğu bir kurul gibi bişi olur. (türban takanlara sorarlar ederler araştırma yaparlar) laik devlet dini tepesinde bir ulemanın (ulema alimin çoğulu bu arada) bulunduğu kurum/teşkilat olarak görmesinin doğru olacağını sanmıyorum.[signature][hline]Try Reality!
the invisibile and the non-existent look very much alike!

[Bu mesaj Rahan tarafından 17 Kasım 2005 17:50 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

turban tamamen cehalet ustunden cıkmıs bır seydır yorum meselesıdır tamamen

ıstıyen ıstedıgı gıbı gezer ama ben nasıl ben holy light a ınanıyorum full plate setle gırıcem unıversteye dıyemıyorsam veya ben jedı master ım robeumuda gıyerım sakalımıda uzatırım bu skeıldede unıversteye gırerım dıyemıyorsam oda dıyemez

onun dısında takan takar

cok yanılıyorsunuz laıklık turban takanlar antı laık bız laıkız demek degıldır

Laıklık dın ve vıcdan ozgurlugu ıle tanrı ıle kul arasına 3. kısıelrın gırmemesıdır

laık ım dıyorsan sen onun turbanına veya ınancına uyuz olamazsın yoksa sende antılaık damgası yersın laıklık budur

ama laıklık ınanc ozgurlugu getırdıgı gıbı dunya ustunde yasıyan bu kadar ınsan bırden bıre ıyı cocuk olamıyıcagı ıcın yasalar ıle bazı kısıtlamalar koymak gereklıdır tıpkı dıger ozgurluklerde oldugu gıbı nasıl sokakta ıstedıgın gıbı ozgur olamıyorsan baskasının ozgurluklerı adına kendı ozgurluklerınden bırazda olsa feragat etmen lazımdır

ben bugun sokaga cıplak cıkarım kendı ozgurlugume gore ama sokaktakı baskasının goz zevkını bozarak onun ozgurlugunu suıstımal etmıs olurum ve herkes boyle sınırsız ozgur olursa toplumda sadece kaos olur

anlamadıgınız unıverstelerde ve kamusal alanda sırf turban degıl butun sımgeler yasaktır cunkı o mekanalrda ınsanın dını veya sıyası bır guruba baglılıgını gostermesı dıger ınsanları cıleden cıkarıcak ve kaos olusturucaktır[signature][hline]Bizim apartmanın en geniş anime ve görüntü kalitesi en düşük arşivi...

Roy Mustang
Sosyal ağlarda paylaş

said:
elm, 17 Kasım 2005 16:52 tarihinde demiş ki:

olayın o kısmına gelcek olursan ohooo iş din tartışmasına döner ki din nasıl tartışılır o ayrı bir konu dogma lar hiç bir şekilde kanıtlanamaz veya çürütülemez zaten, kabul edersin veya etmessin ama o dogmların nasıl uygulandığı söz konusu olursa saç telini gizleyip suratına bi ton makyaj yapan, iç çamaşırı giymediiği yüz metreden belli olan vs.vs. tipler de var.

sonra halkın genel kesimi sırf gelenek olmuş diye takıyor (bkz: yaşlılar)

ama zevk meselesinde katılıyoum daha önce de dediğim gibi

[Bu mesaj misanthrope tarafından 17 Kasım 2005 17:48 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...