Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Söz Hakki Ulemaninmis!

Penthesilea

Öne çıkan mesajlar

said:
ExhaulteD, 18 Kasım 2005 15:45 tarihinde demiş ki:
Basbakanin kastettigi turbanin dini bir yukumluluk olup olmadigina mahkemelerin karar vermesidir ki bende bunu kastettim.
iyi de zaten aihm dinde yeri var mı yok mu diye karar vermiyor ki.
"dinde yeri olsa" dahi siyasi sembol haline getirilebilir. bunu bir engeli yok.[signature][hline]Try Reality!
the invisibile and the non-existent look very much alike!
Sosyal ağlarda paylaş

bu sabah haberlerde dinledim. diyanet işlerinden gelen açıklama : '' islamda tesettür vardır. fakat bunu uygulamak ya da uygulamamak kişiye kalmıstır,ve din-devlet işleri karıştirilamaz,bu tür şeylere hukuk karar verir,biz değil.''

evet gereken açıklama yapılmıs sanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

iyi de aynı şeyi tayyip de söyledi
said:
forgiver, 17 Kasım 2005 19:39 tarihinde demiş ki:
Konu ne?

Başbakan, Danimarka'daki bir toplantıda, AİHM'in başörtüsü kararına ilişkin olarak, "Başörtüsünün dinin emri olup olmadığına mahkemeler değil, ulema karar verir" demiş.
[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sosyal ağlarda paylaş

ya iyide aihm zaten onun kişinin inancı olduğunu kabul ettiğini ve bunu araştırmadığını açıkladı
davanın reddi başka sebeplerden dolayı

hadi siz belki bakmadınız okumazdınız falanda

rte demi bilmiyodu bunları[signature][hline]FASTRELOAD
Msn:[/b][email protected]
Gmail:[/b][email protected]
Sosyal ağlarda paylaş

türkiye de yasak olması anayasa mah. yaptığı yoruma dayanıyor.

aihm in kararı ise başvuran kişiyi bağlıyor.
tersi karar çıksaydı türkiye de serbest mi olacaktı?

tamamen türkiyenin kendi iç siyaseti;
ben er geç, çözüleceğini düşünüyorum, çözülmesi açısından hukuksal bir engel yok

bence akp nin bu olayın tamamen ele almaması ekonomik nedenlere( bazen dellenibiliyo piyasalar) bir de bu kararı uygulayacak kadroya dayanıyor; mesela başörtüsü yasağı kalktığında bunu uygulamamakta direnen birilerinin çıkması, yani dersin hocası ve okulun rektörünü görevden almak; öğretim üyesi sayısı açısından pek mümkün değil.[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sosyal ağlarda paylaş

görevden almak ne alaka diye sorarsanız
erbakan döneminde büyük ölçüde serbestti başörtüsü
postmodern rüzgarların ardından bu serbestlik yasağa dönüştü
bu yasağı uygulamayanlar görevden alındı uyarı aldı veya başka yere tayin edildi.

fakat bu iktidara dayalı bir yöntem
çözüm güce deil; hukuksal bir çözüme dayalı olmalı.[signature][hline]be the vanquisher, to forgive

[Bu mesaj forgiver tarafından 18 Kasım 2005 18:04 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Iyi de forgiver, zaten bu son iki mesajın kamusal alanlarda türbana karşı çıkılmasının temel nedeni; yani dini veya ideolojik simgelerin kamusal alanlarda kullanılması yasağının kalkması, o kurumları ve buralarda verilen hizmeti "başını örten" ile "başını örtmeyen" olarak ikiye ayıracağı için sakıncalı.

"Hoca beni geçirmiyor, türbanım yok çünkü"
"Hoca beni sınıfa almıyor, türbanlıyım çünkü"

Türban kelimesini kaldır, iki cümle de anlamsızlaşıverecek bak.

Bu konuda söz hakkı başbakanın sözlerinden anlaşıldığı şekilde ulemanın olamaz; ancak dini ve vicdani boyutunda olayın ulema fikir belirtebilir, evet, ama o konuşmadan o anlamı çıkarmak gerekiyor, kendi kendine çıkmıyor çünkü sanırım ;P

[Bu mesaj Nefr tarafından 18 Kasım 2005 18:19 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Viktor, 18 Kasım 2005 08:31 tarihinde demiş ki:
ımzandan kaybedıyorsun en basta resmen ımzan gel bana satas dıyor
Sen kimsin hoca hadi pentle olay farklı ne bu dayı misali sana batan ne imzamda forum kuralları dısında istediğimi yazarım sana ne oluo coluk cocuğun gönlünü hosnut etmek icin takılmıyoruz burda . konuyu saptırma kişisel saldırın varsa forumu bosa mesgul etme pmden yaz yada görüşelim muhabbet edelim sacmalamayın[signature][hline]FuCKTöRLeR
--------------
uFuCKLıK , FuCKaT , FuCKa BaSTıK , FuCKiR , FuCKS MaKiNaSı , FuCKüLTe , SaFuCK , MuTFuCK ...
Sosyal ağlarda paylaş

hehe senle tartısmaya nıyetım yok bıde yenı moda cıktı bırı bırıne satasınca hemen coluk cocuk dıyorsunuz
eheh cocuk degılım ama keske cocuk olsam ufak oslam bole de su rezıllıklerı cumhurıyetın resmen ayakalrımızın altından cekılısını ve 3-4 gundur beslenmıyen adamın bırdenbıre gelıp nasıl efendısını savundugunu fılan ıdrak edemesem

ben gecen "ebesının nıkahı" "cillop" gıbı terımelr kullandıgım ıcın argodan uyarı aldım kedıden senın ımzandakı kelıme benım kullandıkalrımdan cok daha agır ve rahatsız edıyor benı ama burası aptıcık kedı gorurse uyarır gormesse ne ala tıpkı turkıye gıbı

devletten maas alan ıcıslerıne baglı dıyanet hukumetın oyuncagı dıyanet turbanda tesettur vardır dıyor ve halkta ınanıyor ne hoş birşey
oysa ıslamın gercek tarıhını arastıran okuyan bılgılı bır kısı hatta arapcasını dgeıl turkcesını okuyup anlamıs bır kısı kuramda mahrem yerlerınızı ortun den baska ortunmenın gecmedıgını bılır
yorum meselesı bu bazı yobazlar bu mahrem yerlerı sac oalrak algılamıs kımı dudak olarak algılıyor bugun halk ıcınde seyh sıh denılen kıtleden bırı uyduruk bır kıtap yazsa ve ıcınde kuran a gore kaşalrını traş etmıyenler kafırdır dese yemın ederım bır 100 sene sonra mıllet kaslarını tras etmeye baslar dınen farz dıye boyle bır mıleltız ıste

ınsanalr ıyıce kabak tadı vermeye basladı bana yakında yukarlarda bıyerlere basvurup acıl olarak akıllı yasam formlarının oldugu baska bır gezegene transferımı ıstıycem[signature][hline]Bizim apartmanın en geniş anime ve görüntü kalitesi en düşük arşivi...
31 CD ve 4-5 DVD tutan arşivi...
Görmek için mail filan atmayın,ben sizi ararım bir ara...

"If your enemy has a choleric temper, seek to anger him."
Roy Mustang
Sosyal ağlarda paylaş

biraz konu hakkında genel bişiler yazıyım dedim:

ben aslında insanların diger insanları rahatsız etmedigi sürece istedikleri gibi giyinebilmeleri ve egitimleri almaları taraftarıyım. ancak türkiyede bu sorunun çözülmesi o kadar kolay degil. cünkü herkes olayı dini özgürlük bakımından ele alıyor. bi kere ortadaki bi yasak kalkacaksa bunun nedeni dini özgürlük olmamalıdır, kişisel özgürlük olmalıdır. cükü kişisel özgürlügün çizgileri çizilmiştir; baskalarına bir zarar vermiyorsanız, toplum huzurunu bozmuyorsanız istediginizi yapmakta serbestsiniz.
olayı dini özgürlük bakımından ele aldıgınızda toplumsal kuralları dini kurallara göre şekillendirmek cok büyük sorunlar dogurabilir; bugün birisi başını örtüyorsa yarın digeri benim dinim yarı çıplak dolaşmamı emrediyor die ortalıkta dolaşabilir. her dinin kendine göre yaşam tarzı vardır, hatta illa bir dine de mensup olmanız şart deil, kendi inancınız dogrultusunda toplumun şekillenmesi söz konusu burda. bu kadar çeşitli din ve inancın her birinin gereklerini yerine getirmek zaten mümkün deildir, o yüzden gene geçer toplumsal kurallar konulmustur.

peki napılmaldır? türban olmasa da mesela baş örtüsü yasagı kaldırılmalıdır sorusu?

ben bu soruya ewt cevabı verirdim ancak belirli şartlar altında. birincil koşul toplumun buna uygun hale gelmesi gerekli. şuanki gibi ortadaki gerilim olmamalı. bu yasagı da kaldıracak parti bi sol parti olmalıdır bence. yasagı kaldıracak en son partide AKP gibi radikal olarak nitelendirilen bir parti olmalıdır. türkiyenin bu tür bir siyasi gerilime dayanabilme gücü yok cünkü. ancak yasagın sol bir parti tarafından kaldırılması, toplumda daha değişik bir yansıma bulacaktır.

burda tartışılan konuya tekrar dönersek:
RTE nin söylediklerine bakarsanız, mahkemenin kararını apaçık hiçe sayıyor ve yanlıs yapıldıgını düşünüyor. cünkü mahkeme karar alırken "ulema" sınıfına danısmamış. RTE nin konusmasının özeti budur. Bi başbakanın bu lafları telaffuz etmesi son derece düşündürücüdür..
Sosyal ağlarda paylaş

@nefr:
aslında madde olarak bir yasak söz konusu deil, yorumdan meydana gelen bir uygulama söz konusu
yani: yasalarımızda örtünmek yasaktır diye bişey yok; kamusal alan veya normal yaşam alanlarında
kiyafet kanununa yapılan bir atıf ve postmodern süreçten bugune taşınan ideolojiler.

türban bir ayrımcılık sağlamıyor benim kanaatimce,
ayrımcılık fikir veya kiyafet yönüyle olmaz,
bir insanın örtünmesi onu ayrımcılığa itmez
ayrımcılık; eşit haklara sahip olması gereken insanlar da ortaya çıkar; yani birine okuma hakkı verir, diğerine git evine veya başını aç dersen ortaya çıkar.
veya başörtülü bir hocanın; başörtüsüz birsini sınıfa almamasıyla, veya başörtüsü takmayan bir hocanın başörtülü birini sınıfa almamasıyla

başörtülü ve başörtülü olmayanları bir arada eğitim görmesini sağlamak ayrımcılık değil, eğitimde fırsat eşitliğidir, hukun gereğidir.

başbakan ın açıklamasına gelince; elbette aihm kararını beğenmiyor; bunda bir şüphe yok ama ulema açıklamasından; başörtüsünü din adamlarının serbest bırakabileceğini çıkarmakta pek doğru bir yorum deil
eğer din adamlarının yetkisinde olsaydı; çözülmesi lazımdı di mi , niye aihm vs. uğraşılsın.
yani kastetttiği örtünmenin ne olduğuna, neyin gereği olduğuna din alimlerinin yorum getirebileceği.
örtünmenin yasak olup olmaması ise türkiye nin kendi içinde çözeceği bir mesele[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sosyal ağlarda paylaş

said:
forgiver, 18 Kasım 2005 19:53 tarihinde demiş ki:
@nefr:
ayrımcılık; eşit haklara sahip olması gereken insanlar da ortaya çıkar; yani birine okuma hakkı verir, diğerine git evine veya başını aç dersen ortaya çıkar.
yasağın haksız olduğunu söylesen taam, yanlış olduğunu söylesen tamam ama ayrımcılık nerde ya?

hani türban takanlar fişlense bir daha hiç okula alınmasa diyecem tamam bu ayrımcılıktır kesinlikle yapılmamalıdır, ama yok böyle bişi! ayrımcılık değil bu, türban takanın okuma girme hakkı hala devam ediyor. ve türban japon yapıştırıcısıyla yapışık değil kafaya.[signature][hline]Try Reality!

[Bu mesaj Rahan tarafından 18 Kasım 2005 20:39 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

yasağın haksız ve yanlış olduğunu söylememe gerek var mı?
zaten yazdıklarımdan bunu çıkartamıyor musun?
veya haksız olmasa neden karşı çıkayım

ayrıca örtünerek okula gitme hakkı elinden alınmışsa bu ayrımcılıktır,

[Bu mesaj forgiver tarafından 18 Kasım 2005 20:44 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

örnek olarak vermiştim onları zaten, bunlara aynı şekil laf etmezdim diye. yasağın doğru olduğunu düşündüğünü noterden tasdiklesen inanmam.

hayır efenim o şey ayrımcılık değildir. kuraldır sadece, uzun saçla, spor ayakkabıyla, serbest kıyafetle liseye girememek gibi bir kuraldır. türban yerinden çıktığında yine okula girebildiğine göre bir ayrımcılık falan yok.[signature][hline]Try Reality!

[Bu mesaj Rahan tarafından 18 Kasım 2005 20:54 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

hayır önceden de söylediğim gibi ben yasağı savunmuyorum, kafaya sarılmış bi bezin bana zararı yok. kızın kendine yazık ama o da beni ırgalamaz.

ben bunun "ayrımcılık olduğu iddiana" karşı çıkıyorum.[signature][hline]Try Reality!
Sosyal ağlarda paylaş

said:
LordOfBlood, 18 Kasım 2005 20:56 tarihinde demiş ki:
O insanlar dini vecibeleri için giyiyorlar onu.
Artema musluğu değil başörtüsü aç-kapa olmaz.
hah, bu sözün de devleti-hukuğu kuralları ırgalamaz laik devlette.[signature][hline]Try Reality!

[Bu mesaj Rahan tarafından 18 Kasım 2005 20:59 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...