Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ilginizi çeker die düşündüm [tolkien ve esin kaynağı]


pulkas

Öne çıkan mesajlar

http://www.burzum.org/eng/library/a_burzum_story01.shtml
arkadaşlar okuduumda garip geldi.tolkienin nerelerden alıntı yaptıını anlatan bir kaynakça gibi göründü gözüme.okumanızı tavsiye ederim.

dip not

her nekadar adına "Varg Vikernes" desede aslında asıl adının cristian olduunu duymuştum.tabi sadece bi duyum.[signature][hline]A light came From behind the veils of realm.
if you ever see it, follow me...
...Till death...Hurry...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kaynakça olarak burayı kullanmak pek doğru değil. arkadaş sadece kendi tespitlerinden bahsetmiş. tolkien'in ortadünyayı yaratırken iskandinav mitlerinden faydalandığı bilinen bir gerçek ama değişik milletler orkları üstlerine alınıyolar. bilirsiniz zaman zaman türk ya da müslüman/arap'ları temsil ettikleri de iddia edildi.

diller meselesi de çok doğru değil. kelimelerin fonetik benzerlikleri olsa da dilin yapısı ve gramer farklı. ork kelimesinin bir kabileye ait olması da seçim sebebi değil muhtemelen. yazıda da belirtildiği gibi ork yaban domuzu gibi bi manaya geliyo ki bu da uygun bi sözcük seçimi.

son olarak tolkien'in yüzüklerin efendisini yazarken politik mesajlar sokuşturmaya çalıştığını sanmıyorum. nitekim tolkien o yıllarda böyle politik göndermeler yapacak olsaydı ya o yıllarda oluşmaya başlayan kutuplaşmaya ya da kısa süre önce biten 2. dünya savaşına gönderme yapardı diye düşünüyorum. tutup vikinglerle falan uğraşmazdı...[signature][hline]A World is supported by four things: the learning of the wise, the justice of the great, the prayers of the righteous and the valor of the brave. But all of these things are as nothing, without a ruler who knows ruling.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Fakat Tolkien gibi bi yazar aynı zamanda bi düşünür[ki düşünmese neden yazsınki?] neden olmasın da bu tip göndermeleri kullanmasın sorusunuda sormadan edemicem.Yani sizcede tek amacı çocuklarını eğlendirmekmiydi?Kafamı kurcalamıo deil.[signature][hline]A light came From behind the veils of realm.
if you ever see it, follow me...
...Till death...Hurry...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

destan ya da hatta belki bir mit yaratmak?
edebiyat?
bunlar altına politik metinler gizlenmediği zaman amaç çocukları eğlendirmek mi oluyo?

hem bi düşünür öyle bi zamanda neden düşünüp taşınıp sonra da gidip vikinglere falan sataşsın ki? :-p

yüzüklerin efendisini alıp birbiriyle savaşan herhangi iki toplumun arasında geçen mücadeleye uygulayabilirsiniz -biraz zorlayarak da olsa. sonuçta epiklerin olayı budur...
[signature][hline]A World is supported by four things: the learning of the wise, the justice of the great, the prayers of the righteous and the valor of the brave. But all of these things are as nothing, without a ruler who knows ruling.

[Bu mesaj Grudge tarafından 13 Kasım 2005 00:20 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

o deilde şimdi bir kitabı okduğunuzda bir sonuc cıkartırsınız farklı yorumlarsınız, onu başka birine tavsiye edersiniz oda okuduğunda farklı yorumlar yapar.
yani herkesin düşüncesi kendine kanka, ben ilgilenmiyorum, eğer tolkien odkar bişiler cıkartmak istiyorsa cıkıp adam gibi yazsaydı, bence burada sadece farklı bişiler yaratmak istemiş tolkien, dierleride devam ettiriyor, işte ne güzel, bence böle fazla deşmeye gerek yok cunku her defasında biraz daha sacmalamaya başlıyorlar :)[signature][hline]And now my only hope is to take back what you've stolen
My life will go on without you...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

orc u ismini iskoclardan mi almis bilemem ama tolkien in asil kan, guzel irk gibi kavramlara takildigi kolaylikla anlasiliyor zaten, cunku su zaman bile insanlar dogudan gelen barbarlari (bu biz oluyoruz ehe), avrupadaki viking, goth irkindan gelen barbarlari dogru duzgun anlamaya calismis degil ve hala barbar kelimesi bir nevi hakaret olarak kullaniliyor. o yuzden kendisine uzak ve bir o kadarda korkutan insanlarin isimlerini kullanmis olabilir bencede
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Orc isminin nerden geldigi niye bu kadar onemli ki? Tolkien eserinin temelini nors mitolojisinden alır, hatta elf cuce gibi isimler direk olarak ordan gelmisler.

Nors mitolojisinde elf, cuce ya da baska perisel varlıklar direk olarak iyi ya da kotu degildir. Klasik batı edebiyatındaki iyi vs kotu gibi bi durum yoktur. Sonucta kıs nası yazı tamamlıyosa da iyi ile kotu bir aradadır, aralarındaki fark dunyaya farklı bi bakıs acısıdır sadece. Simdi elfler iyi niyetli bi periyse, orclar da kotu niyetli bi peri olarak ele alınabilir. Burda orclar kotudur canidir olarak ele alınmamalı, iyi peri ( yaz mevsimi ) nasıl bisi yaratıp gelistiriyosa, kotu peri ( kış mevsimi ) onu yok eder bastan varolmasını saglar. Yani orc dedigimiz sey aslında öyle kaka adamlar olarak ele alınmamalı. Onların kötü olması sadece bizim bakıs acımızdır. Bi orc'a kötü diyosak bi yagmur fırtınasına da kotu demeliyiz.

Boyle dusununce orcların nerden geldigi pek de onemli deil kanımca. Ha bu arada orclarla kış mevsimi arasında bi bağlantı yok, fakat kış mevsimi de kotuluk ve olumle özdeslestirilir.[signature][hline]kaleidoscopic 20 Haziran 9:30 sularında Rockistanbulda demiş ki:

Zaten tekerleklere karşı ilgim var...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...