Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yıldırım Bayezid Han ile Timur Han

agrian

Öne çıkan mesajlar

arkadaşlar biliyorsunuz bu iki hükümdar arasında ankara savaşı oldu...ben birkaç yıl önce bu savaş hakkında bi kitap okumuştum.ve bu kitapta iki hükümdar arasındaki mektuplaşmalar da yazıyordu..ve mektuplarda"bre kuduz köpek"gibi terimler de kullanılmıştı...bu mektuplaşmaları nerden bulabilirim?[signature][hline]Savaşlardan kimse masum çıkmaz., bazıları ise hiç masum çıkmaz. Sonsuz bozkırların, kıtlığın ve yaşayan hemen her şeyin düşman olduğu bir dünyada ise savaş kaçınılmazdır.
Sosyal ağlarda paylaş

Münşaat , Feridun Bey. Burada daha detayli bilgi bulabilirsin.

—Timur'dan Bayezit'e «...Ey Rum diyarında melik Yıldırım Bayezit! Bil ki biz kuvvetle galip ve muzaffer olan yeni bir sultanız, insanların hepsi bize kuldur. Aklını başına topla ki, Kara Yusuf ve Sultan Ahmet bizim kılıcımızdan kaçtılar... Eğer kendi felâketini istemiyorsan onları kabul etme... Kov, ya da öldür... Sakın bu emrimize karşı koyma. Zira o halde kahrımız sizin üzerinize vaki olur...»

—Bayezit'ten Timur'a «Hamd o Allah'a mahsus! ki, bizi İslâm ile müşerref ve Arap ve Acem sultanlarının üzerine muazzez kılmıştır... Timur adıyla anılan ey kuduz köpek, ey Tekfur melikinden daha kâfir olan Timur! Malumun olsun ki mektubunu okudum. Ey uğursuz, beni böyle boş sözlerle mi korkutacaksın... Beni Acem hükümdarları ya da Tataristanlı mı sanıyorsun?.. Biz şarkta ve garptaki sultanların en erdemlisi ve uzakta ve yakındaki hakanların en şereflisiyiz...»[signature][hline]:NSRq:üXrüt:irht:kök
Sosyal ağlarda paylaş

bu konuya meraklıysanız NAMIK DOYMUŞ_ZAFER VAAT ETMEYEN TOPRAKLAR tarihi romanını tavsiye ederim ayrıca kitabın çok ilginç bi yönü de şu;
tarih hocamız ısrarla timur yıldırım ın zevcesine tecavüz etmemiştir kendisi gayet müslüman ve dinine düşkün bi r adamdır demesine karşın kitaba göre timur un yıldırıma yapmadığı kalmamış hatta yıldırımın gözleri önünde karısını dansöz gibi oynatmıştır
yorum sizlerin...[signature][hline]GALATASARAY

bu ve benzeri konularla ilgili siteler var mı? bana da yardımcı olur musunuz?

Konuyla ne iligisi var diyeceksiniz haklısınız.
abiimn adı yıldırm burak, bnm adım timur.
ve bizimkiler bunu sonradan farketmişler. (ki babam tarihi çok sever.)
siz siz olun çocuklarınıza böyle isimler takmayın :).
Sosyal ağlarda paylaş

said:
solo_, 01 Kasım 2005 14:34 tarihinde demiş ki:
simdi bunlar niye savasiyo ki. Eninde sonunda ayni soydan gelmiyolarmi. Git avrupayla savas, ruslarla savas dimi ne guzel

Yildirimdan kacan Aydin, Mentese, Karaman , Isfendiyarogullari beyliklerinin beyleri Timur`a Timur`dan kacan Karakoyunlu beyi Kara Yusuf ile Tebriz hükümdari Sultan Ahmed de Yildirim a siginmis. Eh durum boyle olup her ikiside ellerindeki beyleri karsi tarafa vermek yerine kim daha uzaga iser seklinde olaya yaklashinca Timur`un fillerinin Yildirim`in atlilarindan daha uzaga iseyebilecegi ortaya cikmishtir.[signature][hline]:NSRq:üXrüt:irht:kök

[Bu mesaj Delidumrul tarafından 01 Kasım 2005 22:56 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Post ustune post atiyorum gerci ama,
Su da var, Ilginctir Ankara savashinda hemen hemen Osmanlidaki tum Turki birlikler Timur saflarina gechmishtir. Eh hal boyle olunca sanirim artik bizimde bu savashta Timur saflarina bir bakmamiz ona gore yorumlamamiz gerekiyor bir Turk olarak.[signature][hline]:NSRq:üXrüt:irht:kök
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi günümüz mantıgı ile düsünme eski imparatorluk döneminde kic bir hükümdar kendisinden güclü birini istemez ki osmanlı zati genelde ittifak yaptıgında ya ezik dünemlerinde zorunlu yapmıs yada masa olarak kullanmıs devleti sonucta doguda timur batıda osmanlı var ve simdiki gibi değil bir devlet emir niteliginde bir sey istediginde yaparsan onun senden büyük oldugunu kabul etmis olursun ve bu isteklerin sonu yok ayrıca timur islam dünyasını yıkıyor osmanlı icin islam dünyasının kurtarrıp islam topraklarında söhretini daha da artırabilir böylece o toprakalrı ele gecirdiginde kontrölü daha rahat olabilecektir yıldırım ın gücü timuru durdurabilecek nitelikteydi ama savas alanında hersey değişir[signature][hline]:))) !!!
........................
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Delidumrul, 01 Kasım 2005 23:02 tarihinde demiş ki:
Su da var, Ilginctir Ankara savashinda hemen hemen Osmanlidaki tum Turki birlikler Timur saflarina gechmishtir. Eh hal boyle olunca sanirim artik bizimde bu savashta Timur saflarina bir bakmamiz ona gore yorumlamamiz gerekiyor bir Turk olarak.

hmm. bu cok enteresan bir bilgi. tskler
Sosyal ağlarda paylaş

Evet Savaşta Yıldırımın Sağ ve Sol kanatları göçmüş sadece merkezde kendisiyle Kapıkulları kalmıştır...Yıldırımı sarıp kapanmışlar ama Yıldırım aralarından fırlayıp Timurun ağır zırhlı saflarına delice bi saldırıya geçmiş ardından da esir düşmüştür ...vs.vs.
Sosyal ağlarda paylaş

bi yerde okumuştum yıldırım savaşın kaybedileceğini anlayınca timuru öldüreyim de işi bitireyim mantığıyla gitmiş timur un olduğu karargaha dalmak istemiştir fakat timur un fedaileri ile çarpıştığı sırada kılıcı kırılır ve timura esir düşer[signature][hline]GALATASARAY

said:
Su da var, Ilginctir Ankara savashinda hemen hemen Osmanlidaki tum Turki birlikler Timur saflarina gechmishtir. Eh hal boyle olunca sanirim artik bizimde bu savashta Timur saflarina bir bakmamiz ona gore yorumlamamiz gerekiyor bir Turk olarak.

hiçbir kaynakta türki lerin timur safına geçtiğine dair bir bilgi yoktur savaşta taraf değiştiren Sırplardır

SIRP[signature][hline]Dynun, 15 Ekim 2005 22:56 tarihinde demiş ki:
saça öyle denir ya. güle güle kullan denir. denmez mi?
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Kreese, 03 Kasım 2005 22:04 tarihinde demiş ki:
said:
.....

hiçbir kaynakta türki lerin timur safına geçtiğine dair bir bilgi yoktur savaşta taraf değiştiren Sırplardır

SIRP

Sirplar ? Sirplar taraf deyishtirip Timur tarafina gechmishlerde olasi Osmanli galibiyeti karsisinda Timurdan sonra siranin kendilerine gelecegini dushunmemishler mi ? Hadi rus desen tamam diycem zaten Sirplar ile Osmanli yan yana komsu ayni sirinirda. Sonrasi ne olucak ?

Osmanli ordusundaki Kara tatarlarin aniden Tîmûr tarafina geçip, Rumeli sipahilerinin arkasindan ok atmaya baslamalari, Osmanlinin taarruz gücünü kirdi. Bu sirada Osmanli ordusundaki Karaman, Candar, Germiyan, Aydin, Mentese ve Saruhanli sipahileri karsi tarafta bayrak açmis olan beylerini görünce, Tîmûr Han'in tarafina geçtiler.

Kalani asagida;
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ankara_Sava%C5%9F%C4%B1

Wikipediadan alintidir.[signature][hline]:NSRq:üXrüt:irht:kök

[Bu mesaj Delidumrul tarafından 04 Kasım 2005 01:50 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

yaw ben bisim tarih hocasindn bisi duymustum.. birbirlerine kadin elbiseleri yollamislar fln.. :)[signature][hline]Won't you come into my room, I wanna show you all my wares.
I just want to see your blood, I just want to stand and stare.
See the blood begin to flow as it falls upon the floor.
Iron Maiden can't be faught, Iron Maiden can't be sought....
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Delidumrul, 04 Kasım 2005 01:49 tarihinde demiş ki:
said:
Kreese, 03 Kasım 2005 22:04 tarihinde demiş ki:
said:
.....

SIRP

Sirplar ? Sirplar taraf deyishtirip Timur tarafina gechmishlerde olasi Osmanli galibiyeti karsisinda Timurdan sonra siranin kendilerine gelecegini dushunmemishler mi ? Hadi rus desen tamam diycem zaten Sirplar ile Osmanli yan yana komsu ayni sirinirda. Sonrasi ne olucak ?

Osmanli ordusundaki Kara tatarlarin aniden Tîmûr tarafina geçip, Rumeli sipahilerinin arkasindan ok atmaya baslamalari, Osmanlinin taarruz gücünü kirdi. Bu sirada Osmanli ordusundaki Karaman, Candar, Germiyan, Aydin, Mentese ve Saruhanli sipahileri karsi tarafta bayrak açmis olan beylerini görünce, Tîmûr Han'in tarafina geçtiler.

Kalani asagida;
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ankara_Sava%C5%9F%C4%B1

Wikipediadan alintidir.

Kara Tatar da Sırp da değiştirmiş olabilir taraf
Farklı kaynaklarda her 2 soyun da taraf değiştirdiğine dair yazılar var

2. Kosova Savaşı'nın sonunda Murat ölmüş Sırp prensleri de Bayezit'e ordularını ve prenseslerini yollamışlardı[signature][hline]Dynun, 15 Ekim 2005 22:56 tarihinde demiş ki:
saça öyle denir ya. güle güle kullan denir. denmez mi?
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Bu sirada Osmanli ordusundaki Karaman, Candar, Germiyan, Aydin, Mentese ve Saruhanli sipahileri karsi tarafta bayrak açmis olan beylerini görünce, Tîmûr Han'in tarafina geçtiler.

Kaynak verirsen inceleriz. Sirplarin olmasi yada taraf deyishtirmeleri onemli degil. Savasa olan etkileri degildi benim o attigim mesajin anlami. Biz yanlish taraftan bakiyoruz demekti. Yukarida `BOLD` olarak gecen yerdeki herkez Turk.(Turki herneyse ikiside ayni sey aslinda) Hepsi Oguz boylari.[signature][hline]:NSRq:üXrüt:irht:kök

[Bu mesaj Delidumrul tarafından 04 Kasım 2005 13:08 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...