Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Düdüklü Tencere?


Mithr

Öne çıkan mesajlar

Düdüklü Tencerinin çalişma Prensibi nedir.Böyle bir ödev aldim ama bulamiyorum Yarin not verecek hoca.Buhar basıncından kaynaklio diye biliyorum ayrintili olarak açiklayabilecek birisi varmi?[signature][hline][b]I'm Falling In My Dream; I Finally Hit The Ground[b]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

basıncın artması kaynama noktasını yükseltecek.
oluşan buhar basıncı, açık hava basıncından daha yüksek olcak.
yani su tencerede 100C kaynıyorsa, düdüklü tencerede 115C de filan kaynayacak

yemeğin pişmesi içinde kitapta şöyle birşey yazıyor ama ben de anlamadım;
su daha uzun sürede kaynayacağın yemek daha hızlı pişcek[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
suyun daha uzun sürede kaynayacak olması dolaylı yoldan etki ediyor hıza
daha yüksek sıcaklıga çıkacak basınç artıgı için
sıcaklık arttıkçada yemegin pişme süresi azalıcak
suya tuz katıp kaynatırsanız mesela yine yüksek sıcaklıga çıkar.
çabuk pişen yemekler için gerek yok iken pişmesi uzun süren yemeklerde tuz katmak pişme süresini azaltır.
enerjiden tasarruf için ayrıca su kaynamaya başladıktan sonra ocagın altını kısmakda etkilidir :)
düdüklü tencere enerji tasarrufu sağlamakla birlikte yemeklerin pişme süresinide oldukça kısa zamanlara çekmekte[signature][hline]*
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

duduklu tencere ile ilgili bir diger durumda suyun buharlasip ucup gitmemesi boylece 2-3 saat gibi surelerde yemek kaynatmaya imkan vermesi . bunu da ekle odeve tam puan ^^[signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Düdük aslında tencere içindeki buharı ve basıncı yavaşça çıkarmaya yarayan basit bir düzenek

Yani yemeği yüksek basınçta yaptınız, iyi güzel yemek pişti, ama o tencereyi direkt olarak açarsanız bütün buharı bi anda yersiniz dolayısıyla yemekle birlikte sizde haşlanırsınız.
(Zaten o buharın oluşturucağı basınç, tencere kapağının kilidini açmanıza hayatta izin vermez aşırı bir kuvvet gerektirir)

Eh, şimdi kapağı açmak için basıncın düşmesi lazım...
P.V=n.R.T denkleminde P=Basınç V=Hacim n=mol(kısaca gaz miktarı) R=gaz sabiti T= sıcaklık...

V miz, tencere kapalı olduğu için sabit
R miz zaten sabit bir sayı
ozaman elimizdekiler Basınç=Gaz miktarı x Sıcaklık

Basıncı azaltmak için sıcaklığı düşürürsek yemeğimizde soğuyucak,

Demekki gaz miktarını düşürmemiz lazım(Buarada gaz dediğimiz su buharı:D)
Bu gazı bi anda çıkarmak, sıcaklık yüzünden tehlikeli, ayrıca kilit yüzünden zor olduğu için içteki buharı düdükle çıkartıyoruz.

İçerdeki basınçta aşırı boyutlara geldiği için gaz o düdükten bir anda hızla çıkıyo, bu akım yüzündende düdükten ses çıkıyo
(Düdüklerin çalışma şeklini bilmiyorum:D)[signature][hline]SoulCube, 22 Ekim 2005 20:17 tarihinde demiş ki:
İşiyorum öyleyse varım..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

su,suyun buhar basıncı dış basınca eşit olduğu sıcaklıkta kaynamaya başlar sen bunu düdüklü tencerenin içine koyarsan yani bi kaba ve ısıtırsan hem buharlaşan su(n deki artış) hemde sıcaklıktan dolayı dış basınç(kabın içindeki gazın basıncı) artar .bu bir
ikincisi bir sıvının kaynama noktası dış basınç arttıkça daha yüksek sıcaklıklarda gerçekleşir.
bu ikisini birleştir ortaya şöyle bir sonuç çıkar: su normalde 100 de mi kaynıyor düdüklüde (100+x) derecede kaynamaya başlar sıcaklıktaki her derece artışı pişme sürecini önemli ölçüde azaltır bu yüzden kuru fasulye normal bir tencerede 2-3 saatte pişerken düdüklüde yarım saatte pişer[signature][hline]And darkness will cover the light
wrdlln


Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...