Mithr Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 Düdüklü Tencerinin çalişma Prensibi nedir.Böyle bir ödev aldim ama bulamiyorum Yarin not verecek hoca.Buhar basıncından kaynaklio diye biliyorum ayrintili olarak açiklayabilecek birisi varmi?[signature][hline][b]I'm Falling In My Dream; I Finally Hit The Ground[b] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 hacim sabitken, sıcaklık arttırılıyor bu nedenle basınç artiyor p.v = n.r.t t artarsa p de artar, diğerleri sabit.[signature][hline]be the vanquisher, to forgive Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 basıncın artması kaynama noktasını yükseltecek. oluşan buhar basıncı, açık hava basıncından daha yüksek olcak. yani su tencerede 100C kaynıyorsa, düdüklü tencerede 115C de filan kaynayacak yemeğin pişmesi içinde kitapta şöyle birşey yazıyor ama ben de anlamadım; su daha uzun sürede kaynayacağın yemek daha hızlı pişcek[signature][hline]be the vanquisher, to forgive Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
CravingReaver Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 benim anladığım kadarıyla kaynama noktası yükseldiği için daha yüksek sıcaklıklara kadar yemek, suyunun kaynama sorunu olmadan pişebiliyor, böylece yüksek sıcaklıklarda ısı alışverişinin hızlı olması sayesinde yemek daha çabuk pişiyor...[signature][hline]TAKE NO PRISONERS...TAKE NO SHIT Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Admin DynamicK Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 Admin Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 suyun daha uzun sürede kaynayacak olması dolaylı yoldan etki ediyor hıza daha yüksek sıcaklıga çıkacak basınç artıgı için sıcaklık arttıkçada yemegin pişme süresi azalıcak suya tuz katıp kaynatırsanız mesela yine yüksek sıcaklıga çıkar. çabuk pişen yemekler için gerek yok iken pişmesi uzun süren yemeklerde tuz katmak pişme süresini azaltır. enerjiden tasarruf için ayrıca su kaynamaya başladıktan sonra ocagın altını kısmakda etkilidir :) düdüklü tencere enerji tasarrufu sağlamakla birlikte yemeklerin pişme süresinide oldukça kısa zamanlara çekmekte[signature][hline]* Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 duduklu tencere ile ilgili bir diger durumda suyun buharlasip ucup gitmemesi boylece 2-3 saat gibi surelerde yemek kaynatmaya imkan vermesi . bunu da ekle odeve tam puan ^^[signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mithr Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 Sey belirtmemisim ama :-) Tam olarak bu zımbırtının düdüğünün neden öttüğünü fln belirtmem lazim.Sadece buhar basıncından dersem hoca pek hosnut kalmaz :-)[signature][hline][b]I'm Falling In My Dream; I Finally Hit The Ground[b] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mithr Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 Up..?[signature][hline][b]I'm Falling In My Dream; I Finally Hit The Ground[b] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 düdüğün ötme nedeni sanırım belli bir buhar basıncından sonra tencerenin patlamaması için oluşan basıncı dışarıya atmak için haber vermesi[signature][hline]be the vanquisher, to forgive Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mithr Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 Teşekkürler ^^[signature][hline][b]I'm Falling In My Dream; I Finally Hit The Ground[b] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
armra Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 otoklav diye arattır. düdüklüler küçük otoklavlardır.[signature][hline] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Qui Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 23, 2005 İngilizcesi nedir bilmiyorum ama howstuffwork.com'da kesin vardır :)[signature][hline][email protected] icq narcosis shab prion Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Ekim 24, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 24, 2005 Düdük aslında tencere içindeki buharı ve basıncı yavaşça çıkarmaya yarayan basit bir düzenek Yani yemeği yüksek basınçta yaptınız, iyi güzel yemek pişti, ama o tencereyi direkt olarak açarsanız bütün buharı bi anda yersiniz dolayısıyla yemekle birlikte sizde haşlanırsınız. (Zaten o buharın oluşturucağı basınç, tencere kapağının kilidini açmanıza hayatta izin vermez aşırı bir kuvvet gerektirir) Eh, şimdi kapağı açmak için basıncın düşmesi lazım... P.V=n.R.T denkleminde P=Basınç V=Hacim n=mol(kısaca gaz miktarı) R=gaz sabiti T= sıcaklık... V miz, tencere kapalı olduğu için sabit R miz zaten sabit bir sayı ozaman elimizdekiler Basınç=Gaz miktarı x Sıcaklık Basıncı azaltmak için sıcaklığı düşürürsek yemeğimizde soğuyucak, Demekki gaz miktarını düşürmemiz lazım(Buarada gaz dediğimiz su buharı:D) Bu gazı bi anda çıkarmak, sıcaklık yüzünden tehlikeli, ayrıca kilit yüzünden zor olduğu için içteki buharı düdükle çıkartıyoruz. İçerdeki basınçta aşırı boyutlara geldiği için gaz o düdükten bir anda hızla çıkıyo, bu akım yüzündende düdükten ses çıkıyo (Düdüklerin çalışma şeklini bilmiyorum:D)[signature][hline]SoulCube, 22 Ekim 2005 20:17 tarihinde demiş ki: İşiyorum öyleyse varım.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Wordellion Mesaj tarihi: Ekim 25, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2005 su,suyun buhar basıncı dış basınca eşit olduğu sıcaklıkta kaynamaya başlar sen bunu düdüklü tencerenin içine koyarsan yani bi kaba ve ısıtırsan hem buharlaşan su(n deki artış) hemde sıcaklıktan dolayı dış basınç(kabın içindeki gazın basıncı) artar .bu bir ikincisi bir sıvının kaynama noktası dış basınç arttıkça daha yüksek sıcaklıklarda gerçekleşir. bu ikisini birleştir ortaya şöyle bir sonuç çıkar: su normalde 100 de mi kaynıyor düdüklüde (100+x) derecede kaynamaya başlar sıcaklıktaki her derece artışı pişme sürecini önemli ölçüde azaltır bu yüzden kuru fasulye normal bir tencerede 2-3 saatte pişerken düdüklüde yarım saatte pişer[signature][hline]And darkness will cover the light wrdlln Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar