Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bitkisel ve Hayvansal Dokular

nileppezdel

Öne çıkan mesajlar

Kadıköy Anadolu Lisesi'nde Lise 2'deyim. Yarın bu konulardan biyoloji sınavı var. Ama benim kitabım yok. İnternetten bu konular hakkında bilgi bulmam lazım. Bilenler adres falan verebilir mi. Çok acil, lütfen :(

PS: Neden almadın tarzı mesaj atmayın, bulamadım, daha sonra da okul kitapları bölümleri kapanmış. :([signature][hline]"Bir şeyler ters gitti..."
In Rock We Trust
K.A.L Forever!
Renksiz Pati, Tarafsız Pati
Her Şey Paticik İçin...
Sosyal ağlarda paylaş

Bitkisel Dokular
bitkilerde dokular bolunur ve bolunmez olarak 2 ye ayrılırlar

A)bolunur doku(meristem);
ilk bolunur doku embriyo tarafından bulunur yani koku o
özellikleri
[li]devamli bolunme özelliğine sahip hucrelerden olusma[/li]
[li]enine buyumeyi saglama ayrıca boyuna buyumeyi de saglar[/li]
[li]dokuyu olusturan hucreler canli buyuk cekirdekli cok kucuk kofulludur[/li]
[li]gelişme ve farklilaşmayı saglar[/li]

birincil bölünür doku;
yuksek yapililarda kok ve govde uclarında yogun(buyume noktaları olur kendisi)ve bu buyume noktaları kokte yuksuk govdede gecn yapraklar ve tomurcuk pulları tarafından korunur.
ikincil bölünür doku;
bazı bolunmeyen hucrelerin hormon etkisi ile bolunur hale gelmesidir(yaralanma sonucu olusan kabuk ve yan dalar mesela)

B)bolunmez doku

birincil ve ikincil meristemler özelliklerini kaybederek olustururlar, genelde meristem doku hucrelerinden buyukturler,stoplazmaları azdir ve hucrenin cogunu koful meydana getirir hucreler arası boşluklar vardir

1.parankima(temel)diger dokuların arasını sarar bol kloroplast golgi Er ve mit. içerir
a)özümleme parankimasi; yeşil bitkilerin yapraklarında genc govde ve dallarında bulunur, çok kloroplast var, fotosentez yaparlar(sunger parankimasi palizat parn)
b)Havalandirma Parankimasi;
Oksijen oraninin az oldugu bataklik vs gibi bolgelerde yetişen bikilerin kok ve govdesinde bulunur hava alma ihtiyacını karsilar
c)iletim parankimasi;yeri: özümleme parankimasi ile iletim demetleri arasi.besin maddesi tasımada gorevli.fotosentez yapmaz.
d)Depo Parankimasi;bitkiye gore değişiklik gosterir, kaktus için su zeytin için yag bugday tohumundi nişasta depolar

2.Koruyucu Dokular
fazla su kaybı yaralanmalar ve ceşitli cevre koşullarına karsı koruma saglar.
epidermis ve periderm olarak 2 ye ayrılır
a)epidermis; genç bolgelerinin ve yapraklarının uzerini orten tek tabakali doku.bu hucreler su kaybını onleyen kutikula tabakasını meydana getirirler, kalinliği yetiştigi ortama bagli, işte diyelim su bitkisi ise ince kara bitkisi ise kalin olur. bu hucreler farklilasarak stomayı olustururç
b)periderm;
bitkiyaşlandikca epidermis parcalanır ve yerini periderm alir.stomanin yerinş de lentiseller alir.gaz alişverişini saglar.
3.İletim dokusuksilem ve floem diye 2 tanedir.
a)ksilem;hucreler ölü, araçepherler erimiş.tekyonlu madde gecisi(kok==>yaprak)su ve suda cozunmus org madde tasınmasını saglar.floeme gore daha hızlı tasır.
b)floem;hucreler canli, organik madde iletimini saglar,2yonlu tasır,ksileme oranla daha yavas tasır, madde tasıması sırasında difuzyon ve aktif tasıma olayları olur.
4.destek doku şeklini koruması ve dıs etkilere karsı dayanıklılık saglaası için. otsu bitkilerde turgor ile olur doku ile değil.cok yıllıklarda 2ye ayrılır
a)Pek Doku;canli. buyumekte olan genç bitkilerin yaprak cicek ve meyve sapinda
b)sert doku;ölü ve seluloz birikmesi ile kalınlasmıs(lifter ve tas olmak uzere iki çeşidi var)

5. salgi doku
bol stoplazma,iri cekirdek hep canli
bitkiyi curumekten sıcaktan ve parazitlerden korur.
ısırgandaki yakıcı olan tuyler korunmayı saglar, bazı bitkilerin içinde bulunan sut yaralanırsa kabul olana kadar korur. ayrıca koku nektar falan da dollenmeye yardımcı olur

hayvansal dokuyu yemekten sonra acıklarım;) ben kaynak olarak eski notlarımı kullandım umarım işine yarar[signature][hline]kingpin, 08 Ağustos 2005 05:32 tarihinde demiş ki:
ben kül yutmaz eralp,yemem bunları dory hanım

Çizimlerim [Pati Albüm]
I try to put myself to sleep but I miss the one I love..
Sosyal ağlarda paylaş

cok gusel anlatmıssın dory bence de ben de cok sewerım dokuları ...
hıc defter yada konu ozetlı kıtabın falan mı yokmu ne bıçım öğrencısın bakıım sen =))
ya soyle ıı bı bıo kıtabı edın bundan son rası ıcın ıstersen tawsıye edebılırım cok kıtap bıtırdım bıodan sewdığım için...[signature][hline]cok güçlü ama cok dıkkatlı olmak lazım
cok sewmek ama cok gerçekçı olmak lazım...
PATİCİK KIZLAR KLUBU
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...