Milamber Mesaj tarihi: Ekim 2, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 2, 2005 Uzun çok uzun bir zaman önce özel göreliliği açıklamaya çalıştığım bir konu açmış genel göreliliğide anlatacağımı söylemiştim yaz tatili dolayısıyla bu işi askıya almıştım şimdi yarın okulum açılıyor , gitmeden bişiler yazıyım istedim... Genel göreliliği fazla kasmayacağım çünki içine girdikçe daha da girliyor ve bir noktadan sonra anlatılmak istenenin tam tersi bir şey anlatılabiliyor temel olarak bahsedip olayı kapatacam. ---- Özel görelilikte bahsettiğim gibi özel görelilik kuramı eylemsiz referans sistemlerinde geçen problem üzerine ilgilenmişti Einstein'ın 1916 da yayınladığı genel görelilik ise birbirine göre ivmeli olan referans sistemleriyle ilgilenir. Bu kuramla birlikte bildiğimiz 3 boyutlu evrene 4. boyut olarak zamanıda ekleriz ve yeni bir evren modeli ortaya çıkarırız.Kuramın temel sonucu olrak kütleçekim kuvvetinin uzay-zamanın maddesel cismin etrafında şekildeğiştirmesinden ,eğrileşmesinden dolayı oluştuğu ortaya çıkar.Uzayın böyle bir bölgesinde hareket eden cisim(yani madde etrafında,eğilmiş uzayda) doğrusal bir yol yerine genellikle eği bir yol izler bazende bu bölgede hapsolur. (Buna örnek vermek gerekirse elimizde ivmeli bir sistem olsun bu sistemin içinde ışığı bir yerden başka bir yere göndermeye çalıştığımızda ışığın düz gideceğini sanırken ışık eğiri bir yol izler...) Genel görelilikle birlikte üzerinde durulması gereken diğer bir noktaysa eşdeğerlilik ilkesidir buna göre "Kapalı bir labaratuvardaki bir gözlemci bir düzgün kütle çekimi alanının etkileriyle labaratuvarın ivmelenmesinden oluşan etkileri birbirinden ayırt edemez." Kuramın daha ileri sonuçları olmuştur evrenin genişlediği öngeren bir kuram orataya çıkmıştır , aynı şekilde kuramın astronomideki etkisi sayesinde bir çok yeni keşif yapılmıştır... --- şimdilik bu kadar yazabildim aklıma başka bişiy gelmedi bir yanlışım olmamıştır umarım.. kaynaklar: moder fiziğin kavramları - arthur beiserhttp://archive.ncsa.uiuc.edu/Cyberia/NumRel/GenRelativity.htmlhttp://en.wikipedia.org/wiki/General_relativity i.ü fizik 4 ders notları Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Finrod Mesaj tarihi: Ekim 3, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 3, 2005 Güzel bir çalışma olmuş ellerine sağlık :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ExecrabLe Mesaj tarihi: Ekim 7, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 7, 2005 Milamber, konuyla oldukça uzun bir süre ilgileniyorum(yaklaşık 12 yaşımdan beri), ve anlayamadığım ve tam olarak cevap olacak kaynak bulamadığım için burada bir umut sormak istiyorum.. Hız ile zamanın akışı etkileşim içindedir. Ve ben hızlandıkça zaman benim için daha yavaş akacaktır, üçüncü sahış boyutlarımın küçüldüğünü görecektir.. Sorum şu; Zaman daha yavaş akacaktır güzel formüllerle ispatlanmış, ancak neden zaman daha yavaş akacaktır? Bunu açıklayan bir kaynak bir türlü bulamadım.. [Bu mesaj ExecrabLe tarafından 07 Ekim 2005 20:38 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
armra Mesaj tarihi: Ekim 7, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 7, 2005 bunlar çok çetrefilli konular. aslında daha çok şey yazmak isterdim ama buraya yazdığım yazıları bir kuyuya atılmış gibi hissediyorum. bi alıntı vereyim. said: Büyük cisimlerin yakınlarında zaman neden yavaşlar? Zamanı, atomaltı quantum evrenden, Einstein evrenine kaçan, yansıyan veya sızan bir artefakt olarak tanımlamıştım. Buna göre zaman yapay bir değerdir. Başka bir deyişle zaman quantum mekanik süreçler sırasında ortaya çıkıyor ve atomaltı dünyadan, atomüstü evrene yansıyor. Bu durum büyük cisimlerin yakınlarında zamanın neden yavaşladığını açıklayabilir mi? Çekim gücü çok yüksel olan büyük cisimlerde zamanın atom dışına sızması da yavaşlıyor diyebilir miyiz? Başka bir deyişle zaman artefaktı atomlardan kaçmada zorlanıyor olabilir mi? Kütle çekim ve kütle ile zaman arasında ters bir orantı mevcut olabilir mi? Kütleçekim ne kadar güçlü ise zaman o kadar yavaş geçiyor olabilir mi? Karadeliklerde kütle çekim çok yüksektir. Bu yüzden zamanın karadeliklerin yakınlarında yavaşladığına, kimilerine göre ise durduğuna, inanılıyor. Belki de karadeliklerdeki atomlardan etrafa zaman artefaktı yayılamıyor. Atomlar son derece kompakt bir şekilde sıkıştırılmış durumda... Elektronlar protonlarla birleşmişler ve nötronlara dönüşmüşler. Karadeliklerin ortasında nötronlar kendilerini oluşturan quarklara ayrılmış bile olabilir. Buna quark çorbası bile denebilir. Peki uzayda ışık hızı ile hareket etmekte olan bir gemide zaman neden yavaşlıyor? Bunun zamanın ışık hızı ile ilgili olduğunu gösteren ilginç bir açıklaması var. Işık hızı ile hareket sırasında ışığın dalga boyu uzuyor ve dolayısıyla zaman daha yavaş geçmeye başlıyor. Işığın dalga boyu ile zamanın geçme hızı arasında bir ilişki olabilir. Dalga boyu uzayan ışığın rengi, enerjisi daha düşük olan kırmızıya kayıyor. Bizden uzaklaşan yıldız ve galaksilerden gelen zayıf ışığın spektrumu kırmızıya kayıyor. Bize doğru yaklaşmakta olan galaksilerin spektrumu ise, daha güçlü olan maviye kayıyor. Belki de maviye kayma durumunda zaman daha hızlı geçiyor. Görüldüğü üzere açıkça zamanla ışık hızı arasında entrikalı bir ilişki var.. made by haci[signature][hline] http://www.ateizm.org/html/forum/index.php?showtopic=7749 [Bu mesaj armra tarafından 07 Ekim 2005 20:56 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Milamber Mesaj tarihi: Ekim 7, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 7, 2005 zaman genişlemesi,uzunluk büzülmesi bunlar göreliğin sonuçlarıdır gerçekte senin boyun büzülmez yada zaman yavaş akmaz sadece ölçümler ortada bir hareket olduğundan dolayı sistemden sisteme değişiyor eğer kasteddiğin buysa? onunda nerden geldiğini anlatan bir deney vardı ordan bir ifade çıkıyor ve ifade içinde oran 1 den küçük oluyor bu yüzden yavaş işliyordu tam hatırlıyamıyorum eksik yada yanlış söylüyor olabilirim kontrol etmem gerek... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ExecrabLe Mesaj tarihi: Ekim 8, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2005 Bu konuda hesaplama yapan bir site buldum; Siteden yaptığım hesaplamaya göre 298000km/s hızla 1 yıl yol alırsanız, dünyada geçen zaman 9158 yıl oluyor :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Qui Mesaj tarihi: Ekim 8, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2005 O zaman "bir ışık yılı = ışığın bir yılda aldığı yol" değil. Zaman kavramıda farklı şekilde hesaba girdiği için "1 ışık yılı = 300bin km/sn hızla 9000bilmemkaç yılda alınan yol" gibi tanımlamak daha içerikli olucak.[signature][hline][email protected] icq narcosis shab prion Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ExecrabLe Mesaj tarihi: Ekim 8, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2005 Ancak evren statik olmadığından dolayı garip bir mantıksal hata söz konusu.. Bir uzay gemisine atlayıp saniyede 298000 km hıza ulaştığınızda, siz mi uzay gemisiyle hızlandınız yoksa siz yavaşladınızda dünya daki arkadaşınız mı sizden daha hızlı? Zaman kimin için daha hızlı geçecek? ve kimin için yavaşlayacak? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Milamber Mesaj tarihi: Ekim 8, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2005 işte bak onu anlatmak için ikizler açmazı diye bir örnek vardır birisi uzay gemisiyle uzaya gider öteki dünyada kalır fln gemiyle gelen daha gençtir dünyadaki ise yavaş ikisininde ölçtüğü zamanlar farklıdır ama şu var ikiside kendine göre doğru söylemiştir ikiside zamanı doğru ölçmüştür aslında olay şu zaman herkese göre farklı işliyor ama fark çok ufak olduğundna dolayı anlaşılmıyor ışık hızında bir gemi yapamayızçünki madde formunda kalmaz öyle bişi ama ışık hızına yakın hızlarda teorik olarak ortaya birşeyler sunuluyor hız arttıkça olaylar garipleştiği için insan zekası bunu kavramakta zorlanıyor zamanın ne olduğu konusunda kimse tam bir yargıya varmış değil zaman budur diyemiyorlar misal bu konular modern fiziğin girişindebiraz ilerisinde şöyle bir söz geçmişti geçmiş parçacık,gelecekk dalgadır. bunun üzerine epey düşünmüşümdür belki bi gün ben açıklarım :/ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Hakiki_Portnoy Mesaj tarihi: Ekim 13, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 13, 2005 bu hesaplayıcı çok ilgimi çekti..anlatılanlar da çok enteresan. bir cisim ışık hızına yaklaştıkça,diğer ortamlarla arasında izafi olarak bir fark katsayısı çıkıyor ortaya.bu resmen zamanın kırılması gibi bişey. ve farkettiyseniz 1 ____________ SQR(1- v²/c²) işleminde,ışık hızına ulaştığınızda bu faktör tanımsız oluyor.tam bir muamma..manyak bir olay.süper.[signature][hline]Öz Hakiki Portnoy :-D Bu benim için küçük ama hayvanlık içün büyük bir space. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Finrod Mesaj tarihi: Ekim 14, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2005 Benim anlamadığım yakın geçmişte ışık hızını gectı bılım adamları ısıktan hızlı parcacıklar falan bulundu.O zmn eınsteının kuramı cokmus olmuyormu ??[signature][hline]Aklı ile övünen insan,hücresinin genişliği ile övünen mahkuma benzer msn Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Hakiki_Portnoy Mesaj tarihi: Ekim 14, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2005 parçacık olduğuna emin misin?foton falan olmasın o?[signature][hline]Öz Hakiki Portnoy :-D Bu benim için küçük ama hayvanlık içün büyük bir space. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Milamber Mesaj tarihi: Ekim 15, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 15, 2005 said: Odim, 14 Ekim 2005 10:05 tarihinde demiş ki: Benim anlamadığım yakın geçmişte ışık hızını gectı bılım adamları ısıktan hızlı parcacıklar falan bulundu.O zmn eınsteının kuramı cokmus olmuyormu ?? bıraktık dedik forumu ama haber geldi kuşlardan :/ ışığın boşluktaki hızından hızlı gidilmez onun dışında diğer ortamlarda ışıktan hızlı giden parçacıklar vardır ışık boş olmayan ortamlarda yavaşlıyo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar