Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Nükleer santraller ve kontrollü fisyon. Bir kaç soru.

Zopik

Öne çıkan mesajlar

Zamanında baya bi ilgileniyodum bu nükleer enerji çeşitleriyle (gerçi hala ilgileniyorum ama eskisi kadar değil)
Ankara-Eskişehir yolu üzerindeki TAEK'te (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) çalışan Prof. Dr. Ayten Sinman ile yaptığım bir konuşmadır:
-hocam peki soğuk füzyon hikayesi hakkında ne düşünüyosunuz? yani herkes bu konuda bişeyler söylüyo ama neye inancaz?
-o olay külliyen yalandır.birileri çıkıp bu iddayı ortaya attı.
(anladığım ve araştırdığım kadarıyla bu iddayı ortaya atanlar detaylarını da açıklamadı ki bilim adamları normal şartlarda gerçekleştirilen Tokamak füzyon deneylerinden vazgeçsin, "artık soğuk füzyon bulundu,benim çabam beyhude"
diye düşünsün.çalışmaların yavaşlaması da tabiki birilerinin işine geliyordu.)
Çekirdek Fisyonuna gelince,zamanında çok ilgilenirdim ve savunurdum ama Termonükleer Füzyon gibi temiz ve karlı bir enerjinin yanında bir hiç olduğunu anladım.Ama tabi altyapı sermayesi daha ucuz ve işletmesi de daha az maliyet gerektirdiği için daha çok tercih ediliyor.Nitekim,bu enerjinin neden olduğu devasa radyoaktif kirletme hesaba katılmıyor.(Dünyada yüzyıllarca sürecek bir kirlenme).Füzyonda ise uranyum/plütonyum gibi radyoaktif çekirdekler yerine ağır hidrojen izotopları (Döteryum-Trityum) kullanılıyor.Tamamen temiz,okyanusta bol bol var,ayrıca plazma haline getimesi en kolay element.Üstüne üstlük çıkan enerji kirli bir enerji değil.Fisyondan daha fazla enerji verdiği halde çıkan ürünler radyoaktif değil.Ürün ne? Helyum.misss.balon şişir,nefesine çek sesin kız sesi gibi olsun eylen,deney yap.Tek kötü yanı,altyapısı çok pahalı,aktivasyon enerjisi çok fazla yüksek.ama bi kurdun muydu,geril karşısında ayaklarını ısıt.
Baştaki arkadaşın sorusu için de bişeyler açıklıyım.Fisyon reaktörlerinin çeperlerinde birtakım elementler kullanılıyor.Örnek:Vanadyum.Vanadyum yorganlar fazla ısının dışarı çıkmasını engelliyor.(Tokamak reaktörlerinde de kullanılıyor.) (Tokamak nedir? Simit gibi yanma odaları olur ya hani? İsim babası Rus bilimadamı Artsimovich tir.Açılımı Toroid Kamarra Magnit Katushka dır.Yani Toroidal-simit şeklinde- ve manyetik tepkime odası.) ayrıca beton ve grafit de ısıyı ve radyasyonu içerde tutuyor.Tabi bazen tutamıyor.(Bkz:Chernobil).(Belgeseli izleyen varsa,reaktörün fazla ısınmadan dolayı patladığını ve neden ısındığını görmüştür.)(gece nöbetindeki çömez bilimadamları test ederken eşşeğe su kaçırmışlar..neyse.)
Fisyon iyi,Füzyon ise mükemmeldir.Ama her ikisini de bomba olarak kullanmak saykoluktur.Sen alıyosun,kontrol etmesi bu kadar zor bi enerjiyi kontrolsüz bi şekilde insanların üstüne salıyosun.Bu enerji ile ne ocaklar ısınır ne işyerleri ihya olur.
Sonuçta daha insanların %100 olarak kontrol edemediği ve hakkında herşeyi öğrenmediği bir şey çekirdek reaksiyonları...[signature][hline]Öz Hakiki Portnoy :-D
Bu benim için küçük ama hayvanlık içün büyük bir space.
Sosyal ağlarda paylaş

nükleer silah yaratmak için uranyum ve yardımcı elementler plutonyum kripton gibi ağır elementler parçalanarak ortaya çıkarılıyor ama tekniği hakkında bilgim yok herkez gibi bu nükleer elementler yeraltında kurşun depolarda tutuluyor herhangi radyasyon tehditi ve patlama olasılığında zarar min oluyor.bu kadar benden[signature][hline]www.komikler.com
with or without you
Sosyal ağlarda paylaş

said:
mert1014, 06 Ekim 2005 10:06 tarihinde demiş ki:
birde atom bombası patlaması için içine saat bombası konuyor patlayınca o çıkan ısıdan uranyum tetikleniyor oda başlıyor dönmeye :)

yok oha daha neler.nötron hızlandırıcılar var onun içinde.çekirdeğe nötron yolluyo ve parçalanmasını sağlıyo.[signature][hline]Öz Hakiki Portnoy :-D
Sosyal ağlarda paylaş

saat bımbası dediği şey ile senin dediğin aynı gibi olabilir.. sanırım sezyum içerikli bişiler kullanıyorlar..

edit: bımba değil bomba.. bımba nedir ben de bilmiyorum.. Ama düzeltmiycem kalsın ööle..
[signature][hline]MONO(b)LOG

[Bu mesaj dasaaa tarafından 07 Ekim 2005 01:05 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

belgeselde falan olamaz çünkü imkansız.direkt ısı enerjisiyle uranyum çekirdeği parçalanmaz.düşünürsen birisi fiziksel birisi nükleer bir olaydır.ordaki etken,yani atomun dış enerji kabuklarını,elektron bulutlarını delip geçecek bir etken olmalı.(yani elektronların yüklerinden etkilenmeden çekirdeğe ulaşabilecek bir tanecik:yüksüz nötron tanecikleri).Saate bağlı olan şey,bu nötronu rölativistik yöntemlerle hızlandıran bir aygıta bağlıdır.(bkz: relativity)[signature][hline]Öz Hakiki Portnoy :-D
Sosyal ağlarda paylaş

Nükleer bombalarda sanırım sistem şöyleydi. Ortada radyoaktif bir çekirdek var, bu çekirdeğin çevresi yüksek patlayıcı güce sahip bombalarla çevrili(Ne bombası bilmiorum:D)

Bu bombalar patladığında, çekirdek 4 bir yandan patlamaya mağruz kalıyo, Bunun sonucunda aşırı derecede ısınıyo,enerji yükleniyo ve Uranyumun radyoaktif bölünme hızı aşırı derecede artıyo ard arda ışımalar yapmaya başlıyo...Bu ışımaların sonucunda çıkan enerji ise felaket boyutlarda oluyo işte...[signature][hline]Gerçekler acıdır... O zaman bu dünyada tek gerçek şey biber!
Sosyal ağlarda paylaş

How Nuclear Bombs Work
Table of Contents:
-Introduction to How Nuclear Bombs Work
-Physics of Nuclear Devices
-Designs of Nuclear Bombs
-Fission Bombs
-Critical Mass
-Gun-Triggered Fission Bomb
-Implosion-Triggered Fission Bomb
-Modern Implosion-Triggered Design
-Fusion Bombs
-Teller-Ulam Design of a Fusion Bomb
-Consequences of Nuclear Explosions
-Health Risks
-Lots More Information
[signature][hline][email protected] icq narcosis shab prion

[Bu mesaj Qui tarafından 07 Ekim 2005 22:39 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
ShadowFury, 07 Ekim 2005 22:32 tarihinde demiş ki:
Nükleer bombalarda sanırım sistem şöyleydi. Ortada radyoaktif bir çekirdek var, bu çekirdeğin çevresi yüksek patlayıcı güce sahip bombalarla çevrili(Ne bombası bilmiorum:D)

Bu bombalar patladığında, çekirdek 4 bir yandan patlamaya mağruz kalıyo, Bunun sonucunda aşırı derecede ısınıyo,enerji yükleniyo ve Uranyumun radyoaktif bölünme hızı aşırı derecede artıyo ard arda ışımalar yapmaya başlıyo...Bu ışımaların sonucunda çıkan enerji ise felaket boyutlarda oluyo işte...

üçüncü kere anlatıyorum.herangi bi fiziksel müdahale ile uranyum "hödö" diye patlamaz.o çeşidini bilmediğin bomba "nötron bombardımanı" olmasın? burdaki bombardıman kelimesi mecazi.[signature][hline]Öz Hakiki Portnoy :-D
Sosyal ağlarda paylaş

bombaların amacı tepkime için gereken enerjiyi sağlamak atom bombasında bu bombalar yada diğer enerji kaynakları yada katalizörler kullanılabilir ama hidrojen bombası atom bombasından çok ayrıdır ve gereken enerji çok büyüktür bu enerji anca atom bombalarıyla sağlanır.günmüzde böyle gerçek güçte bir hidrojen bombası denemesi yapılmamıştır(yapılmasa da iyi olur:).ortaya çıkan enerji atom bombasındsan çok büyüktür.bu arada güneşin enerjisi sürekli gerçekleşen hidrojen bombasıve atom bombası gibi fisyon yada füzyon la sğlanmaktadır
(yanlış bi şey söylemişsem düzelten arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim)[signature][hline]öyle diyosan öyledir
Sosyal ağlarda paylaş

şuna bi açıklık getirelim.her nükleer bombanın adı "atom bombası" değildir.halk arasında atom bombası diye tabir edilen şey,nükleer bölünme(fisyon) bombasıdır.ve bu bombayı sıradan yöntemlerle değil (halen bildiğimiz dinamitle tetiklendiğini söyleyenler var) nötron hızlandırıcılarla tetiklerler.H-bomb ise Hidrojen,yani Termonükleer füzyon bombasıdır.arkadaşımın dediği gibi,pasifikteki testler dışında kullanılmamış bir patlayıcı türüdür.gerçek gücü,amerika'yı rusya'yı çin'i tanımaz.haritadan silmek amaçlı bir patlayıcıdır.
bir başka kitle imha silahı da nötron bombası'dır.hiçbir patlayıcı etkisi yoktur,sadece devasa miktarda radyasyonu binlerce kilometreye salmakla muvaffak olur.Bunu içerdiği Trityumdan (hidrojen-3 izotopu) aşırı derecede yüksek enerjili nötronlar yollayarak yapar.normalde sıradan fisyon bombası ve sonucunda ortaya çıkan çok yüksek enerjili gamma ışınlarına bile %90 dayanıklı olan zırhlı araçların zırhlarından (Mesela M-1 abram tankları ve onların bilinen hiçbir şeyle delinemeyen zırhları) bile geçer.Çünkü girişkenliği çok yüksektir.serbest bir taneciktir.yükü yoktur,elektronlardan ve madde çekirdeklerinden etkilenmez.Yani bu bomba sadece canlıları yokeder.binalar falan aynen durur.
Normal bir insan 6 j/kg lık radyasyonla telef olurken,bu nötron bombası nereye kaçarsanız kaçın en az 80 j/kg lık radyasyon depolar vücudunuza.sevimsizdir.canlıyı sevmez.
bi ara zamanım olunca:nükleer bombaların bir çeşidi:kobalt bombası.[signature][hline]Öz Hakiki Portnoy :-D
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...