Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çanakkale Savaşı

MartinLGore

Öne çıkan mesajlar

Çanakkale savaşı ile ilgili bir şey okuyordum. Alttaki yazıya rastladım. Vay be helal olsun dedim ne zeki herifmiş. Sizinde okumanızı istedim..

Saka eri Hüseyin'in başına gelenler ise Türk askerinin mertliği kadar uyanıklığını gözler önüne seriyor.

Ben siperdeki arkadaşlara su taşımakla görevliydim. O akşam yine katıra suları yükleyip yola koyulmuştum. Ama gözlerim tavukkarası olduğundan yolu kaybettim. Düşmanın eline düştüm. Süngü sırtıma dayanınca aklıma bir kurnazlık geldi. Katırın sırtındaki fıçıları gösterip, Kumandan diye işaret ettim. Bunları bizim kumandanın, onların yaralılarına hediye olarak gönderdiğini anlattım, Türkçe olarak. Anladılar, özür dilediler benden. Sabaha kadar yanlarında kaldım. Bana konserve, çikolata, bisküvi ve sarma tütün verdiler. Sabah Türk siperine dönünce anlattıklarıma kimse inanmadı. Ama hediyeleri çıkarınca anladılar. Kardaşlar dedim, suyu düşmana kaptırdım ama eli boş da gelmedim[signature][hline]King Kong gelse de dans etse.. | nedanko...
Nostalji Mp3 : Ace Of Base - All That She Wants | arşiv***********
Yukardaki linkler bir süre çalışmayacaktır.

[Bu mesaj MartinLGore tarafından 28 Eylül 2005 20:35 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Çok güzel bir hikaye bu..bide çanakkale savaşında çok garip olaylar olmuş..insanlar çarpışma bittikten sonra birbirlerine ekmek-sigara-konserve falan atıyomuş..Daha neler neler var...gelibolu belgeselinde anlatıyodu..[signature][hline]It's a lie. A kiss with opened eyes.
And she's not breathing back.
Anything but bother me.
It takes my pain away
Sosyal ağlarda paylaş

Bittikten sonra dediğin akşamı heralde..
Akşamları yapıyorlarmış.. (çarpışma gündüz oldu ise)[signature][hline]King Kong gelse de dans etse.. | nedanko...

[Bu mesaj MartinLGore tarafından 28 Eylül 2005 23:12 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Çarpışmalar bitip akşam yemeği saati geldikten sonra(genelde hava karardıktan sonra) olan bir şeymiş. Bizimkiler ekmek ve süt gönderiyorlarmış genelde, karşılığında ise çikolata ve sigara geliyormuş, çok sık rastlanan bir şeymiş siperler arasında değiş-tokuş yapılması.[signature][hline]Working for the weekend...
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

bu da, iki tarafında insani olduğunu, ne kadar gönülsüzce savaştığını gösterir. yani gönülsüz derken, savaşmak istememelerinden, zorunda kaldıklarından bahsediyorum. ingiltere onları bize yolladı, biz de el mahkum savaştık... yoksa ordan biri çıkıp "sen türklere gönülsüz savaştı diyemezsin" falan der.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
kinetica, 29 Eylül 2005 02:41 tarihinde demiş ki:
bu da, iki tarafında insani olduğunu, ne kadar gönülsüzce savaştığını gösterir. yani gönülsüz derken, savaşmak istememelerinden, zorunda kaldıklarından bahsediyorum. ingiltere onları bize yolladı, biz de el mahkum savaştık... yoksa ordan biri çıkıp "sen türklere gönülsüz savaştı diyemezsin" falan der.

Dostum ben Balıkesir in Havran ilçesin denim kök olarak...Büyükbabamın anlattığına göre insanlar cepheye akın akın gönüllü olarak yürüyerek gidiolardı...Babannemin babasıyla, dedemin babası Çanakkale Cephesinde şehit oldular...
Sosyal ağlarda paylaş

Tespit yanlış. Savaşmak istemeyenler Anzaklardı, çünkü vatanlarından binlerce kilometre uzakta tanımadıkları bir yerde zor şartlarda çarpışmaya girip, beklenen sonucu alamayıp siperlerde tıkılıp kalmak askerlerin kaldırabileceği bir şey değildi. Üstelik memleketleri için de değil, İngiltere'nin taşeronluğunu yapmak için savaşıyorlardı.

Türk tarafına bakarsak bu bir ölüm-kalım savaşıdır, memleketin başkenti tehlikede ve savaşın kaderi değişmek üzereyken daha lise sıralarındaki çocuklar bile kalkıp savaşmaya gitmişlerdir, Tıp fakültelilerin, harbiyelilerin yaşadıklarını biliyoruz. Türk tarafı, kendi topraklarında kendi vatanını korumak için savaşıyor, bu durumda gönülsüz olacağını söyleyemeyiz. Bu kadar özveriyi gönülsüz savaşan bir ordu gösteremezdi.

Bu bakımdan anlatım bence biraz yanlış olmuş sanırım anlatılmak istenen farklı bir şey.

Siperler arası böyle alışverişler askerlerin de aslında normal insanlar olduğunu ve Anzakların "Biz ne arıyoruz burada?" düşüncesini yansıtır. Eğer kanlı bıçaklı iki düşman olsalardı böyle sürmezdi savaş. Kurtuluş Savaşı'nda hiç böyle "centilmence" çarpışılan cephe yoktur örneğin.

Zaten bu olaylar sonucu İngiltere'nin sömürgelerindeki etkisi hızla azalmış ve sömürgeler direnmeye başlamıştır, tarihi biraz incelerseniz Birleşik Krallık'ın iflasının köklerinin Anadolu'da yattığını da görebilirsiniz.[signature][hline]Working for the weekend...
Sosyal ağlarda paylaş

bizede öğretmen anlatmıştı bir gün çanakkalede yaşayan bir kadın kalan son yiyeceği olan birçanak yoğurdu siperlerdeki askerler yesin diye bir sipere götürmüş sonra sipere vardığında askerlere yoğurdu vermiş sonra askerler düşman bizim durumumuzun çık kötü olduğunu sanır diye yoğurdu anzakaların bulunduğu sipere atmışlar[signature][hline]kurduğmuz hayallere rağmen değişmeyen dünyanın şerefine
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Cafein, 29 Eylül 2005 16:25 tarihinde demiş ki:
daha lise sıralarındaki çocuklar bile kalkıp savaşmaya gitmişlerdir, Tıp fakültelilerin, harbiyelilerin yaşadıklarını biliyoruz.

hatta o sene birçok lise ve üniversite mezun vermemiştir.(ve takip eden 6-7 sene :()[signature][hline]Rabbim isterse, sular büklüm büklüm burulur,
Sırtına Sakaryanın, Türk tarihi vurulur
Sakarya; sâf çocuğu, mâsum Anadolu'nun,
Divanesi ikimiz kaldık Allah yolunun!
Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya;
Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya!..
Sosyal ağlarda paylaş

Son şovalyeler savaşı demişler bu savaş için.. (Bir ingiliz komutan)[signature][hline]King Kong gelse de dans etse.. | nedanko...

[Bu mesaj MartinLGore tarafından 30 Eylül 2005 02:56 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Çok yapılan bir hatayı düzeltmek isterim. ANZAKLI diye bir şey yoktur, ANZAK diye bir şey vardır. Anzak zaten yeni dünyadan (Yeni Zelanda, Avustralya,vs) gelenleri anlatan bir kısaltmadır. Medya da bunu hep yanlış kullanır, Anzak sanki bir yer ismi gibi anlatılır.

ANZAK = ANZAC = Australian and New Zealand Army Corps[signature][hline]Working for the weekend...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Cafein, 28 Eylül 2005 23:59 tarihinde demiş ki:
çok sık rastlanan bir şeymiş siperler arasında değiş-tokuş yapılması.

bu vakanin bir adi vardi ya . hatta 1. dunya savasinda pek cok cephede rastlanan bir durummus . hatta ve hatta alman-fransiz cephesinde supriz saldiri ya da bombardiman yapilmadan once karsi taraftakileri uyaracak kadar bu yakinlasma ileri gitmis . sonrasinda fransizlar pek cok askeri bu sebepten cephede kursuna dizmek zorunda kalmis ama tam olarak hic bir zaman engelleyememisler .
Sosyal ağlarda paylaş

Çanakkale kahramanları: 43. Alay 1.P.Tb. 1. bölük
1917 yılı yemek listesi:

Gün: 15 haziran
sabah: üzüm hoşafı
öğle: yok
akşam: yağlı buğday çorbası
ekmek: tam

Gün: 26 haziran
sabah: yok
akşam: üzüm hoşafı
ekmek: tam

Gün: 18 temmuz
sabah: üzüm hoşafı
akşam: yok
ekmek: yarım

Gün: 8 ağustos
sabah: yok
akşam: şekersiz üzüm hoşafı
ekmek: yarım

not: 21 temmuz 1917'den itibaren ordu emriyle ekmek istihkakı 500gr.a indirilmiştir. Çünkü un ve ekmek kalmamıştır.

Bu vatanın nasıl kazanıldığını bilmeyenlere, anlamayanlara ya da anlamak istemeyenlere lütfen anlatınız....[signature][hline]Acıların Patisiyim...
Kara Paticikler Grubu
Kurucu ve Üyesiyim.
(Üye Sayımız=1)
Sosyal ağlarda paylaş

yok anlatamadım, gönülsüz derken istemeye istemeye savaştık demek istemedim, yani barbar, savaş yanlısı değilde insaniyiz demek istedim. sadece doğru kelimeyi bulamadım. savaşmamızın nedeni de işgal altında olmamız demek istedim. yoksa bir çok insanımız gönüllü olarak yarımadayı kanıyla suladı, buna lafım yok, olamaz.

bu arada yemek listesi çok şeyi anlatıyor.

[Bu mesaj kinetica tarafından 30 Eylül 2005 23:14 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...