Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Operation Battleaxe


nba

Öne çıkan mesajlar

12 Mayıs 1941 de, 238 yeni tankın İngiltere den ulaşması sonrasında, bunları mekanize birliklerine tranfer eden General Wavell, "Operation Battleaxe"' i planlayarak Almanlar' ı yoketmeyi ve Kuzey Afrika dan atmayı düşünüyordu.
Plan, ilk aşamada Sollum, Fort Capuzzo ve Halfaya Geçidi ne saldırarak eski sınırlara ulaşmaktı . 4. Hint tümeni, 4. mekanize alayla birlikte düşman hatlarını yaracak, 7. mekanize tümenle birleşecek ve Tobruk u ele geçirecekti. Bölgedeki Alman/İtalyan güçleri 13.000 asker ve 100 tanktı ve bunlara ek olarak 25.000 asker ve 200 tank ta Tobruk çevresinde bulunuyordu. Bu yüzden, İngilizler cepheden 80 mil ileride ve Tobruk ta konuşlanmış bu güçler cepheye ulaşmadan ön cepheyi yarmak istiyorlardı. Saldırı, 14-15 Haziran gecesi başladı. İngilizlerin 300 tankı Alman ların ancak 100 ü hazır durumdaki 200 tankına karşı harekata başladı. Ancak Rommel iyi hazırlanmıştı ve antitank silahlarını ve özellikle likleri ön cepheye konumlandırmıştı. Bunun sonucu olarak İngilizler çok fazla tank kaybettiler, ve ancak Fort Capuzzo yu ele geçirebildiler. Bu savaş aynı zamanda Halfaya Geçidi Savaşı veya meşhur adıyla "Cehennem ateşi Geçidi" olarak ta adlandırılır. İlk gün içinde, Hafid Ridge bölgesi yoğun çatışmalara sahne olmuş, ancak İngilizler in planlanan yarma harekatı başarısız kalmış ve Almanlar savunma hatlarını korumuş, Tobruk taki güçlerinden yardım ulaşmıştır.
Savaşın ikinci gününde İngiliz 7. mekanize tümeni Hafid Ridge e ikinci bir saldırı girişiminde bulunmuş ancak Matilda tanklarının hücumu Alman 15. Panzer tümeni tarafından kesilmiştir. Aynı tümen, Fort Capuzzo ya karşı atak yapmış ve Halfaya Geçidi' ne tekrar saldırmıştır. İngilizler bu karşı atak sonrası büyük kayıplarla savaşın başındaki cepheye geri çekilmiştir. 1.000 asker ve 91 tank kaybedilmiş, İngiliz tanklarının %81' i kullanılmaz hale gelmiştir. Almanlar ise bu savaşta sadece 12 tank kaybetmişlerdir.
Savaş, Matilda tanklarının 88 likler karşısındaki zaaafını ortaya koymuş, Almanlar' ın 50mm anti-tank topu (PAK 38) etkin bir silah olarak görev yapmış ve bu savaş sonrası İngilizler tank taktiklerini tekrar düzenlemek zorunda kalmışlardır. İngilizler bu başarısızlık ve büyük tank kayıpları nedeniyle 5 ay süreyle artık saldırı yapamayacaklardır. Winston Churchill General Wavell i görevden alarak, yerine General Sir Claude Auchinleck i geçirecek, ancak bu general de Gazala savaşı sonrası benzer bir şekilde komutasını Montgomery e devretmek zorunda kalacaktır.
kaynak:panzer general[signature][hline]İktidar dalkavukluktan hazzetmeye başladığı zaman, şeref daima ayaklar altında ezilmiştir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 yıl sonra ...
Almanların 12 tankına karşı ingiliz tanklarının %81'i kullanılmaz hale gelmiştir üstelik herşeyi planladıklarını ve kesin başarıya ulaşılacağı düşüncesi ile girişilen bir harekattır..!
1942 senesin başlarına kadar igilizlerin o bölgede eli kolu bağlanmıştır ve Alman tanklarına karşı daha güçlü teknolojiler kullanmaları gerektiğini anlamışdır..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

G.Meerkant Wels said:

1942 senesin başlarına kadar igilizlerin o bölgede eli kolu bağlanmıştır ve Alman tanklarına karşı daha güçlü teknolojiler kullanmaları gerektiğini anlamışdır..


Tamamen yanlış.

1941 senesinde bölgedeki İngiliz tankları (ve yardım olarak gelen Amerikan tankları) zırh, hız ve silah gücü olarak muadilleri Alman tanklarından daha iyidir. Almanların elindeki araçların çoğu hafif Panzer I (tüfekle zırhı delinir) ve Panzer II tanklarıdır. Göreceli olarak az sayıda bulunan Panzer III ve Panzer IV tankları da Matilda ve Valentine gibi tankları kolay haklayamaz. Artı, düzgün silah ve cephane desteği alamayan Rommel, bu aşamada İtalyan araçlarından da faydalanmak zorunda kalmıştır. İtalyan "tankları" genelde "tankette" denen 2 kişilik spor araba büyüklüğünde aletlerdir. Yani zaten İngilizler tank açısından "teknolojik" olarak öndedirler.

Savaşın kaderini değiştiren ve İngilizlerin Mısır'a kadar çekilmelerine sebep olan şey, çarpışma zihniyetidir. Rommel'in 2 büyük üstünlüğü vardır: 1) 88lik tanksavar topları 2) Almanların mekanize güçlerini etkin şekilde kullanmalarını sağlayacak yollar izlemeleri. İlki için İngilizlerin yapabileceği hiçbir şey yoktur. Zaten "Cehennem Geçidi"ni o hale getiren de ufak bir 88lik bataryasıdır. Geçitin en daraldığı yerde çok iyi mevzilenmiş bir kaç tanksavar, geleni gideni öpmüş ve İngilizlerin canına okumuştur. İkincisi de Rommel'in elinde bu kadar kısıtlı ve yetersiz silahlar varken İngilizleri Mısır'a kadar kovalayabilme sebebidir.

Basit bir örnek vermek gerekirse, Tobruk savaşı sonrası Rommel'e destek(!) olarak 13 adet hafif tank gönderilmiştir. Aynı anda ise İskenderiye limanına 500 adet M4 Sherman tankı İngilizlere yardım olarak indirilmekteydi. Sayıları ve Panzer I-II ve Sherman karşılaştırmasını size bırakıyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

G.Meerkant Wels said:
Matilda ve Valentia tanklar hangi tarhide gelmişler acaba(!)Eli kolu bağlanmıştan kastım ise belli bir süre zarfında hücum edememeleridir...Ki öyle de olmuştur.


Bunun sebebi İngilizlerin Almanlar gibi zırhlı savaş doktrinini tam oturtamamaları, Rommel'den tırsmaları sebebiyle cesur davranamamaları ve Montgomery kardeşin olaya girdikten sonraki "süper temkin" politikası denebilir. Örnek olarak İngiliz tankları gece olunca çekilip mevziye girme emriyle hareket ettikleri için bir kaç kere Almanları kıstırmışken bırakmıştır. Veya temkinlilik adı altında cepheye sevk edilen 200 tank+zırhlı araç varsa bunların 200'ü de aynı anda olaya girmek yerine 10-20 gibi sayılarla parti parti ileri sürülmüşlerdir.

Matilda Afrika kapışmalarının başında var, Valentine de Matilda'nın yerine sürülmek için gelmiş 41 sonu 42'den sonra bayrağı devralmış. Kısacası İngilizlerin Alman tanklarının teknolojisini geçmek gibi hiçbir dertleri yok. Belirttiğim gibi bu düşünce yanlış. İngilizlerin tek başedemediği bela 88lik tanksavarlar (savaş sonuna kadar bunlarla başedemediler zaten) ve Rommel.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...