Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

alman tiger tankı


nba

Öne çıkan mesajlar

İlk üretilen 250 Tiger , 600 beygir gücündeki Maybach HL 210 P 45 motoru ile güçlendirilmişti ama bu motor Tiger için uygun değildi ve arazi performansının çok kötü olmasıyla sonuçlandı. Bu sorunu gidermek için modifiye edilmiş 700 beygirlik Maybach HL 230 P 45 motoru 1943 sonundan itibaren üretilen Tiger'lar için standart oldu.Bu yeni motor her ne kadar Tiger'ın ağır gövdesine oranla çok iyi performans gösterdiysede çok fazla yakıt tüketimi yüzünden Tiger'ın operasyonel menzili (1 depo yakıt ile katedebileceği mesafe-menzil) kısıtlı kaldı.

Tiger tankının içi 4 bölmeden oluşuyordu ; sürücü bölümü, makineli tüfekçi/telsizci bölümü ,savaş bölmesi (taret) ve motor bölümü.Aslında sürücü ve telsizci aynı bölümdeydi ama aralarındaki şanzıman ve bir takım aksamlar burayı ikiye bölüyordu. Sürücü hidrolik direksiyon yardımıyla tankı kullanıyordu ayrıca hidrolik sisteminin devredışı kalma ihtimaline karşılık iki manuel yönlendirici daha sürücü bölmesinde bulunuyordu.Büyük 88mm'lik top, tareti topçu ve komutan solda, yükleyici ise sağda olmak üzere iki bölmeye ayırıyordu.Taret de hidrolik olarak döndürülüyordu, ama topçunun hedef üzerinde hassas ayarları yapabilmesi için topun sağ/sol ve aşağı/yukarı hareketini sağlayıcı manuel kontrol edilen çarklar bulunuyordu. Top bu çarklar üzerindeki elektrikli ateşleme mekanizması yardımıyla ateşleniyordu.92 adet AP (Armor Piercing - Zırh Delici) mermisi gövdenin çeşitli yerlerinde muhafaza ediliyordu.


İlk Tiger tankları 1942 Eylülünde muharebeye girdiler.Guderian'a göre "Yeni silahların muharebeye sokulmasında sabırlı davranmak ve bunların kitle halinde kullanılmasına olanak veren miktarlarda yapılmalarına dek cephe gerisinde tutulmaları zorunludur."Hitler bunu bilmesine ve Guderian'ın onu tekrar tekrar uyarmasına rağmen bu yeni tankları deneme arzusunun etkisinden kurtulamıyordu.(İlginçtir ki ileride aynı durum Panther içinde söz konusu olacaktı).Bunun sonucunda, Tiger'lar ,tamamen ikinci derecede ,sınırlı hedefli bir taaruzda kullanıldı. Bu amaçla seçilen Leningrad yakınlarındaki bataklık ormanlar Tiger gibi ağır tanklar için hiç uygun değildi.Ağır tanklar bu orman yollarında birer kol halinde ilerlerken pusudaki düşman anti-tank topları tarafından vuruldular.Sonuç , sadece ağır ve gereksiz kayıplar değil ; aynı zamanda gelecek harekatla ilgili gizlilik ve baskın etkisinin yitirilmesi oldu. Uğranılan hayalkırıklığı ise daha büyük oldu.Çünkü taaruz uygunsuz arazide takılıp kalmıştı.Daha da kötüsü bu taaruz sırasında bir Tiger maalesef Ruslar tarafından ele geçirilmişti.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet, bir noktaya ek yapayım.

Tiger tanklarının bu ilk başarısız macerasında 4 adet tank kullanıldı. Tanksavar ateşi tankların zırhlarını geçip hasar veremedi, ancak 4 tank da paletlerinin vurulup kopması sonucu hareket edemez hale gelince, mürettebatları tarafından işe yaramaz hale getirip terkedildi. Daha sonra ise Alman ekipleri tekrar saldırarak araçları geri aldı.

Bu başarısız macera aslında bir başarıydı, çünkü ağır ateş altında bile tankın ne kadar dayanıklı olduğunu ve zırhının aşılamayacağını göstermiştir.[signature][hline]Rampaların ustası, Liv Tyler'ın hastasıyım.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ama tank ne kadar dayanıklı olsada ruslar tarafından ele geçirildi ve almanların sırrı ortaya çıktı bunun sebebi ise hitlerin sabırsızlığıydı adam hep böyle yaparak tüm gizli silahlarını hemen ortaya çıkarttı ve müttefiklerde buna göre her zaman önlem aldı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ama müttefikler bu tanka karşı hava üstünlüklerini kullandılar ve zaten tam savaşın ortasında seri üretime geçildiğinden bu teknoloji almanlara geç gelmiş oldu hemde doğu cephesinde ağırlıklarından bazıları çamura battı ama batı cephesinde süperlerdi müttefikler bu tank yüzünden normandiyada çok zorluk çektiler
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

"Başarılı bir tank ama maliyeti çok fazla ve sayıları azdı.Dandik ama seri/ucuz bir şekilde üretilen Sherman'lara karşı durması çöküşte olan Alman ekonomisi için imkansız bir şey gibiydi."

Yanlış... Neden?

Tigerların zırhlarını delmeye Shermanların ateş gücü yetmiyordu. 75lik AP(zırh delici) mermi bile atsalar, merminin Tiger'dan sektiği veya vurup zararsızca zırhı delemeden patladığı oluyordu. Müttefikler, 1 Tiger vurmalarına karşılık kara savaşında en az 5 Sherman kaybedeceklerini hesap etmişlerdi. Michael Wittman, Otto Carius gibi yetenekli amcaların elinde Tigerlar bu 5e 1lik farkın çok üstünde maharet gösterdiler. Özellikle kafa kafaya geldiklerinde, Sherman'ın hiç şansı yoktu, direk önden vuruşlarda Tiger'ın zırhını hiçbir şekilde delemiyordu, tek şansı tankın arkasına dolanmak ve motor civarında ince zırhlı üç noktadan birini vurarak motoru veya benzin deposunu uçurmak veya Tiger'ın paletini kopartarak hareketsiz hedef haline gelmesini sağlamaktı. En acıklı şeylerden biri de, müttefikler Shermanların atikliğine güvendiler çünkü Tiger'ın taretinin dönmesinin 2 dk aldığını öğrenmişlerdi. Hesaba katamadıkları şey, Alman mürettebatlarının hızlı ateş açmak için acil durumlarda paletleri riske atarak taret yerine tankın bütününü hedefe doğru çevirdikleriydi. Sherman istediği kadar sayı avantajı kurabilir ama 7ye 1 geldikleri çarpışmalarda bile Tiger'ın zaferle ayrıldığı yerler var (6 Sherman pert, 1 tanesi de geri çekilmiş).

Denildiği gibi Müttefiklerin bu konudaki çözümü, havadan Hawker firmasının Typhoon, Tempest gibi alçak irtifa uçaklarıyla roket atarak saldırmak veya kara saldırı uçaklarıyla gördükleri tankları bertaraf etmekti. Wittman'ın da sonu örneğin böyle oldu, karada kurulan bütün tuzaklardan kurtulsa da kafasına yediği 4 tane roketle havaya uçuruldu.[signature][hline]Rampaların ustası, Liv Tyler'ın hastasıyım.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tiger lar batı cephesinin krallrıydı ama bir sorunları vardı oda alman fabrikalarının ve şehirlerinin nerdeyse her gün bombalanması yüzünden bu tanklar yeteri kadar üretilemedi müttefiklerin ise nerdeyse her gün bir sürü sherman geldiğinden almanlar müttefillere karşı fazla zarar veremediler a
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tiger tankı, 88 mm'lik bir topla donatılmıştı ve 68 ton ağırlığındaydı. Saatte 38 km hıza ulaşabiliyordu. 23 Haziran 1942 günü yapılan bir toplantıda, Mayıs 1943 ayı için aşağıdaki üretim rakamlarının tahmin edildiği ileri sürüldü:
Panter tankları: 250
Kaplan tankları: 285

1942 yılı Eylül ayında yeni bir yapım programı ilan edildi. Bu programa göre 1944 ilkbaharı için öngörülen sayılar aşağıdaki gibi olacaktı:
Leopard (Hafif keşif tankı): 150
Panter: 600
Kaplan: 50
Toplam tank üretimi: 800
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Normandiya Çıkarması sırasında sadece 6 Alman Tiger tankı, 88 milimetrelik topları ile 67 adet Sherman tankını yok etmişlerdir. Ayrıca Roma yolunda ünlü Alman tank subaylarından biri de 5 tanklık ekibi ile bütün bir Amerikan konvoyundaki 17 Sherman tankı, 24 zırhlı taşıyıcısını, tank tamir ünitelerini, piyadeleri ve subayları yok ettikten sonra geldikleri kasabayı da basmışlar; burada ağır bir direnişle karşılaşıp tankları ağır hasar alınca bütün personel ve başlarındaki Alman subay da kaçmayı başarmıştır.

Alman Tiger tankı, güçlü bir zırha ve ateş gücüne sahipti. Aslında Rusların T-34 tankına cevap niteliğinde yapılmıştı. İlk Tiger tankları, beklendiği kadar iyi olmadı. Fakat Alman mühendislerinin başarılı çalışmaları sonucu tank geliştirildi ve 2. Dünya Savaşının en çok korkulan tanklarından biri haline geldi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

doğru yazmışsın ama tiger kullanmayı bilen fazla adam yoktu bunun örneği olarakda doğu cephesinde yapılan savaşta tiger vs. t-34 ler karşı karşıya gelmiş ve tigerlar uzun menzilli ve güçlü toplarını kullanamadıklarından savaş berabere bitmişti
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Doğu cephesinde yapılan milyon tane savaş var ama zannedersem sen Kursk savaşı sırasındaki tank çatışmasından bahsediyorsun. Orada tankı kullanmayı bilmemek değil binlerce tankın ufacık bir yerde karşılaşmasının yarattığı kargaşa ve doğal olarak bir yerden sonra tankların iç içe geçmesi durumu var. Yoksa kullanmayı bilmemek diye bir şey söz konusu değil hatta ikinci dünya savaşının en elit tankçıları almanlardır.

said:
nba, 02 Eylül 2005 18:56 tarihinde demiş ki:
doğru yazmışsın ama tiger kullanmayı bilen fazla adam yoktu bunun örneği olarakda doğu cephesinde yapılan savaşta tiger vs. t-34 ler karşı karşıya gelmiş ve tigerlar uzun menzilli ve güçlü toplarını kullanamadıklarından savaş berabere bitmişti
[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tiger kullanmayı bilmemek diye bir şey yok, çünkü Almanların çok az tankı olduğu için mürettebatları daima iş başında, en çarpışma görmeyeni günde 2 kereye kadar çarpışmaya katılmak zorunda kalıyor. Bu bakımdan Tigerların bir çok absürd ve kahramanlık dolu hikayesi varken Shermanların yoktur. Bunun sebebi de Almanların insanüstü olmaları değil, fazlasıyla gerçek savaş tecrübesi edinmeleri ve bu sebepten araçlarının kapasitelerini sonuna kadar kullanabilmeleridir. Böylelikle Tiger'ın mortar taşıyan versiyonu bir atışta konvoy halinde giden 5 Sherman'ı tek mermiyle kabak gibi de açar, Whittman amcam 25 tankı ipe dizer gibi de zıbartır, Almanlar 2 tiger'a karşı 20-50 arası Shermanla giriştikleri çarpışmalardan da zaferle ayrılırlar. Sonuçta altlarındaki tank o günlerin en ağır tank silahına, en kalın zırhlarından birine sahiptir, rakipleri ona kıyasla çok güçsüzdür(Shermanlara ithafen) ve mürettebatlar da zorunlu olarak fazlasıyla savaş tecrübesi edindikleri için bu işleri yapabiliyorlardı.

Yoksa sayıca bakarsanız Müttefikler 10.000 tane Sherman'ı Normandiya'ya çıkardığında Almanların elindeki Tiger sayısı 800 bile değildi(üstelik doğu cephesi de harala güreleydi). Buna rağmen Tigerlar dediğimiz gibi kara savaşlarında değil, hava saldırılarında cofladı.[signature][hline]Rampaların ustası, Liv Tyler'ın hastasıyım.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tigerlar ana muharebe tankıydı, hatta öyle bir tanktı ki kullanılmadığı rol kalmadı :) Ancak değil 1960'lar 1945'de bile artık modası geçmişti ruslara karşı. Bir JS3 karşısında tiger'ın hemen hiç şansı yoktu.

King Tiger ise apayrı bir konu, hiç bir zaman yeterli derecede gelişecek zamanı bulamadı, ihtiyaçlardan dolayı alelacele cepheye sürüldü ve uğraması gerekenin çok üstünde kayıplara uğradı.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

JS3 nerde kulanıldı? bildiğim kadarı ile sadece savaş sonunda mancuryada ona benzer basit yerlerde ve çok sorunlu oldukları ve modası geçmiş ile ne kastettin bence yardımcı hafif ve orta dereceli tankları desteklemek ve onları desteklemek için işe yarayan bir araç ama derseniz ki onun yerine daha ucuz anti tank veya obus kulanılır ama bence tiger daha kulanışlıdır .
birde tabı Jag-tiger ı unuttuk....
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Panter'ler daha çok anti tank özelliğindedir
Tiger'lar her işe koşulabilinir.
Jagd serisi zaten adı üstünde sadece antitanktır.

Ordunun esas yükünü alan ise bunların hiç birisi yani Pz 4 serisidir. Ordunun ana muharebe tankı Pz 4 dür ancak bu Tiger ve Panter'lerin de bu rolde kullanılmasına engel teşkil etmez. Tigerların Jagd serisi gibi spesifik bir görevi yoktur.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

JS3'ler avrupa cephesinde kullanılmadı IS3'ler kullanıldı ancak 1960'a kadar tiger'a rakip çıkartamadılar dediğin için uç bir örnek olarak onu verdim. 1945 JS3'lerin üretim yılıdır ve Tiger onun yanına bile yaklaşamaz.

Tiger'lar çok sorunlu demedim, King Tiger'lar çok sorunlu dedim ki bu çok normal. Tiger'lar da ilk çıktıklarında çok sorunluydu ancak kısa sürede aksaklıklar görülerek düzeltildi ancak King Tiger'ın böyle düzeltilecek zamanı olmadı.

Tiger mürettebatı batı cephesinde nasıl düşman tanklarına karşı çok rahatlarsa artık savaşın sonlarına doğru ruslarda tiger'lara karşı o kadar olmasa bile rahat olmaya başlamışlardı zira kalite olarak aynı hatta biraz daha üstün ama sayıca çok daha üstünlerdi. IS serisi olsun ISU'lar olsun çok güçlü zırhlara ve çok etkili toplara sahiplerdi. Eski T-34'ler ile alakası kalmayan bu tanklara karşı almanlar piyade ve antitanklarla tutunuyorlardı. Zaten imha edilen JS2'lerin %70'i omuzdan atılan roketlerle (Panzerfaust ve benzerleri) vurulmuştu.

Örneğin JS2'yi tiger ile karşılaştırısak JS2 hem daha hafif (10 ton kadar) hemde bir miktar daha iyi zırhlıydı. Ayrıca JS2'nin 122'lik topuna karşılık Tiger'ın 88'lik topu vardı. AP olarak aralarında çok büyük fark olmasada HE olarak JS2 çok daha üstündü.

Savaş bir iki yıl daha uzasaydı JS3'ler avrupa cephesinde devreye girerdi ve tigerların doğu cephesinde hiç bir üstünlüğü kalmazdı.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...