Solgunadalet Mesaj tarihi: Eylül 9, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 9, 2005 Ben bu adamın aadını duymuşluğum vardı ama onun filmini seyretikten sonra bu adama hayran oldum çok güzel bir filmdi ama sanırım adam bıraz veya baya tarih sahnesinden silinmeye çalışılıyor. onun kapışmalaırını da biliyorum. Adam çok önemli işler yapmış olmasına rağmen adı duyulmaz. adam ardens savaşıda resmen müttefikleri kurtarıyor ama bu başarı 101 hava indirmeye verdiler. Amerikalıların resmen adamı harcadığı fikrindeyim sizce... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cafein Mesaj tarihi: Eylül 9, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 9, 2005 Gerçekten öyle düşünüyorsan yeterince araştırmamışsın. En basit örnek... Amerikan ve İngiliz kara araçlarında (tanklarında), belirli bir yerden sonra önemli savaşçı ve komutanların isimleriyle anılma modası başladı (2. Dünya savaşı hatta öncesine dayanır). Patton bu şerefe layık olacak kadar büyük bir generaldi ki onun ismine tankı var (M-48 tankının ismi Patton, hatta geliştirilmişi olan M-60 tankı yine Patton diye anılır, 1 değil 2 araç yapar bu). Bunu da geçtim, hiçbir şekilde 101e verilmedi o şeref. Aksine 101. Hava İndirme, Marketgarden operasyonunda sağa sola saçılarak toparlanmaya çalıştı, başardıkları şey belli köprü başlarını tutmaktı ama asıl istenileni yapamadılar. Patton ise öyle dehşetengiz saldırıyordu ki, eğer izin verselerdi savaşı 1944 yılında bitirecekti, özellikle Montgomery korktuğu için baskı yapmış, Patton'un yakıtı verilmemiş, "Bana sadece 50 tank verin Berlin'e bile girerim" diye Patton terter tepinmiştir. Berlin'e giremese bile, olduğu pozisyonda biraz daha devam etseydi Almanların önemli fabrikalarının hepsine ulaşacak ve savaş makinasını durduracaktı, fakat ilerleyemediği için Almanlar buraları söküp geri taşıyacak fırsatı buldular. 1944 yılında önemli ilerlemelerde, 1943te İtalya'da operasyonların sıkışma noktalarında hep kilit isim Patton'dur. Uzun lafın kısası, bir www.google.com veya wikipedia'ya gidilir, Patton diye aranır, kimdir nedir öğrenilir ve sonra yorum yapılır. 2 film izlemek insanı yanlış yönlendirebilir çünkü. Saygılarımla,[signature][hline]Rampaların ustası, Liv Tyler'ın hastasıyım. Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
King_Tiger Mesaj tarihi: Eylül 9, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 9, 2005 Doğumu: 11 Kasım 1885 San Gabriel, California, ABD. Ölümü: 21 Aralık 1945, Heidelberg, Almanya. II. Dünya Savaşı'nda Avrupa ve Akdeniz cephelerindeki tank savaşlarında gösterdiği üstün başarıyla tanınan ABD'li subay. 1909'da New York'taki West Point Askeri Akademisi'ni bitirdi. Amerikan İç Savaşı'nı (1861-65) özellikle de bu savaşa katılmış büyük süvari komutanlarının taktiklerini titizlikle inceledi. I. Dünya Savaşı sırasında ABD tank birliklerinde görev aldıktan sonra tank savaşlarının ateşli bir savunucusu oldu. II. Dünya Savaşı'nda Kuzey Afrika Seferi'ne (1942) katıldıktan sonra Sicilya'da 7. Ordu'nun komutanlığını üstlendi. Bu görevi sırasında komutasındaki zırhlı birlikler, ani bir saldırıyla 1943'te Palermo'yu ele geçirdi. Patton'un komuta ettiği 3. Ordu'nun 1944 yazındaki Fransa Seferi, meslek yaşamının en büyük başarısı oldu. Bu seferde ortaya koyduğu büyük inisiyatif yeteneği, aşırı sert ve klasik askeri kuralları göz ardı eden komuta anlayışıyla dikkatleri üzerine çekti ve bir ay içinde Mayenne, Laval, Le Mans, Reims ve Chalons'u ele geçirdi. Aralık 1944'teki Ardennes Savaşı sırasında komutasındaki güçler, Bastogne'un savunmasında stratejik bir rol oynadı. Ocak 1945'in son günlerinde Alman sınırına ulaşan Patton, 1 Mart'ta Trier'i ele geçirdi ve izleyen 10 gün içinde Moselle Irmağı'nın kuzeyindeki bölgenin tamamını düşman kuvvetlerinden temizledi. Daha sonra 7. Ordu ile birleşerek; Saar ve Pfalz bölgelerine saldırıya geçti. Saldırı sırasında 100.000 Alman askeri tutsak alındı. Patton, Mannheim yakınlarında geçirdiği bir trafik kazasının ardından Heidelberg'teki bir hastanede öldü. War As I Knew It (1947; Bildiğim Kadarıyla Savaş) adını taşıyan anı kitabı, ölümünden sonra yayımlandı. [Bu mesaj King_Tiger tarafından 09 Eylül 2005 22:39 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
King_Tiger Mesaj tarihi: Eylül 9, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 9, 2005 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoGMeaT Mesaj tarihi: Eylül 10, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2005 gereğinden hılzı hareket eden ve gereksiz asker harcayan bir komutandır bence patton,ayrıca cepheyi gezerken sürekli bu bombardımanı duymak sinirlerimi bozuyor diyen bir akere tokat attmışlığıda vardır.hiç saygı uyandırmıyor bende. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Eylül 10, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2005 bumu tarıh başlıgı barı acıklasaydın adam gıbı Patton amaerıkanın degerlerıne zıt bır adamdı babamla meslektaş oldukalrından ve herhangı bır tankcının patton ısmını bılmemesının okuzluk olucagından bızde baya dınledık patton u evde Tankcılık konusunda dunyada ılklerden bırıdır Patton ama daha once dedıgım gıbı kısılık oalrak sakattır bıraz sınırlı asırı dısıplınle ve en muhımı savaş aşıgı ıdı 1. dunya savasına aktılmış ancak bır sarapnel kendı deyımıyle kıcının yarısını fazla gorup ısırmaya calısınca savastan cıkmak zorunda kalmıs buyukbabası amerıkan ıc savasının unlu konfederal generallerınden bırı ve amerıkan tarıhındekı en basarılı suvarı komutanalrından aılede var yanı yetenek ve cok zengın ve guclu bır aıle patton orduya tamamen zevk ıcın gırmıs zaten savasmadıgı yılalrda luks yatalrında mılyarder eşiyle dolaşmış luks arabalarıyla sefa surmuş ozel egıttıgı polo atlarıyla oyundan oyuna katılmış ve macera olsun dıye afsanevı, hayatı fılmlere konu olan meksıkalı haydut pancho vıllayı yakalamk ıcın meksıkaya gıdıyor fılım gıbı hayatı var savas manyagı askerlerı ondan korkuyor deprem oldugunda askerlerıne panıge kapılmayın sımdı deprem sona erıcek dıyor bu bıle kısılıgını gosterır bıze Montgomery (monty dıcem bundan sonra) ıle buyuk bır rekabet var aralarında ve patton gercekten bır askerı deha general omar bradley patton un altında calısıyor afrıkada sımdı toplıyım dagıldı bıraz patton demokratık bır ulkedekı bır otokrattı yanı emır tanımıyan basına buyruk bır ınsandı savasın ılk yılalrında gazetıcıler ne beklıyorsunuz savastan dıye sorunca eısenhower (eık dıcem bundan sonra) monty fılan barış adalet ozgurluk derken patton butun almanları öldürmek diyordu ustlerınden aldıgı emırlerı yapmama gıbı brı alıskanlıgı oldugu ıcın yukselemedı orduda ve savas sırasından astı omar bradley bırden onun ustu oldu husky operasyonunda ozellıkle monty ıle kapısarak ıslerı baya karıstırdı kendılerı sonra patton cıakrdıgı olayalrdan gerı alındı ve avrupa operasyonuna katılması zor gozukurken rooswelt ın kıyagıyla londraya gıttı ve d-day den baya sonra brest bolgesınde ısıne basladı ancak serbest calısmak ıstıyordu ve eısenhower buna musaade etmıyordu ama sonucta monty hala plan yaparken ren nehrını ılk gecen patton oldu ancak skandalalra ısmı baya bır karıstı amerıkada kahramanken hastane zıyaretınde bır asker goruyor ne ısın var burda ayran yok dıyınce asker savastan korkuyorum sınırlerım bozuluyor dıyınce yaka baca askerı kaldırıp tokatlıyıp derhal alın bunu en on saflara koyun dıyor ve ılk skandalına ımza atıyor kendılerı ıkıncı skandalı ıse askerlık hayatının sonu oluyor meshur hammelburg olayı ortbas edıldıysede patton ı bıtırmeye yetmıstı 300 kısılık komando bırlıgını kendı dagamdını kurtarmak ıcın esır kampına saldırtıyor ve bu saldırı tamamen fıyasko oluyor savasın krıtık bır anında boyle bır carcur yapması ve 300 kişinin başarısız olucagı bellı duygusal bır operasyona yollanıp feda edılmesı eisenhower ı ıyıce kızdırıyor ve patton ı korumayı bırakıyor eik patton daha sonra sessız durması ıcın bavyaraya yollanıyor ama orda da rahat durmuyor nazıelr ıyı calısıyor bahanesıyle onları gorevelrınden almıyor ve develt daırelerını nazılere bırakıyor ruslara hep hakaret edıyor ve ıyı bır ırkı yokettık sımdı yerlerıne mogol barbarlarının cocukalrını koyuyoruz gıbı demecler verıyor bavyarada bır kahraman ılan edılıyor ama amerıakda co ksert elestırılıyor hemde stalınle ayrılmaya abslıay nyollarını bır tutmaya calısan muttefıkelrın sovyet stratejısıne darbe vuruyor ve tumen komutanı oalrak gıtmeye bıle razı olsada pasıfıge yollamıyorlar patton u yanı kendı elelrıyle sılıyorlar adamı acıklıdırkı savas alanında olmeyı herşeyden cok ıstıyen bu general komık bır trafık kazasında hayatını kaybedıyor kazanın cıkma sebebı ıse soforune savastan harap olmus evlerı gosterırken soforun kontrolu kaybetmesı butun bu bılgılerı Genelkurmay yayınalrının subayalr ıcın hazırladıgı Patton ısımlı kıtaptan cıkardım yazarı Charles Whiting eger pıyasada satılıyorsa alın okuyun okumaya deger[signature][hline]"If your enemy has a choleric temper, seek to anger him." Roy Mustang Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Solgunadalet Mesaj tarihi: Eylül 10, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2005 Şimdi ben adamın tarihine nokta atışı yapınca bilgi yok demedim ki tabıki var ve bir tanka adamın isimini vermişlerde ne olmuş masabaşındaki adamın ismi uçakgemisi ismi oldu neyse benim demek istediğimi -kısa kesmek zorunda kalıyorum şimdilik bu aralar evde değilim. Ben birde ordan burdan alıntı yapmak yerine konuyu ana hatları ile belirtme taraftarıyım çünkü bu sayende konuyu bilenler ile tartışma yapılabilir öbürtürlü adam okur hiçbir fikri yoktur ama bir kaç bilgi kırıntısı ile yorum yapmaya çalışır sonra chaos... insanları bilgilendirmek istiyorsak da sorana detaylıca anlatılır. Ama yine kıt yorum yapılır diyeceksin onada siz bir çözüm bulun yav. Adamın ismi bir tarih kitabını açınca rommel ve montgomery gibi duyulurmu.Bakın tarih kitabı diyorum konu ile ilgili olan değil genel -amarikada okumuş bir arkadaşım onu pekbilmez ama diğierlerini bilir.Kısaca adam populer olmadı savaş kahramanı olması gerekirken adam iyi iş yapan adam oldu nedeni üstleri ile takışması niye tartıştı savaşı erken bitirmek istedi diye.Ameriklalıar taktikten anlamaz ama anlıyanıda yaşatamadılar. 101 olayı benim bildiğim almanlar cepheyi yaracakken onları 101 den bir kısım adamın durdurduğu. hani dizisi bile çekildi.Ama onları patton kurtardı.Demek istediğim bunu sıradan adam biliyormu bunu. Bir de film iseyrettin mi bilmiyorum ama çok kaliteli ve belgesel niteliği olan bir film - yönetmenler ve yazarda çok iyi zaten adamlar italyandı galiba- filmde sahneler çok güzel. şimdi siz saya bilirsiniz mont böyle yapdı bu arada mont dediğimiz giysi bu adamdan gelir- bende sayarım ama bunlar ne kadar doğrudur ne kadarı ingilizlerin kahraman yaratma amacıdır. ve bence o adamı tokatalması nedeni oldukca yerinde dir neyse amacım tartışma değil değişik bilgi akışı yaratmaktı onun hakkında genel bilgilerim zaten vardı ben bazı yorumalar istedim neyse giriş yazısı daha ayrıntılı olmalı idi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Eylül 10, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2005 al sana baska yerde kolay bulamayacagın bılgılerı yazdım patton un otobıyorgrafıcılerı ozellıkle hammelburg olayını reddeder elımde patton ıle ılgılı yazılmıs en tarafsız kıtapalrdan bırı var patton ıyı bır stratejıst degıl ama ıyı bır asker ve ıyı bır savascı daha lojıstık nedır bılmeden guclerını yolda ıkmal ettırerek fransanın bı ucundan dıger ucuna ratsgele saldırttı kendı degımıyle bu stratejıye taş corbası dıyor ama hammelburd olayı patton u bıtırdı 300 ıyı yetıstırılmıs komandonun patton un kısısel cıakrları yuzunden yok edılmesı amerıkalalıalrı halıyle delı ettı[signature][hline]"If your enemy has a choleric temper, seek to anger him." Roy Mustang Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Solgunadalet Mesaj tarihi: Eylül 10, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2005 Patton iyidir ya birlikte savaşmak isterdim adam kafa dengi... neyse. Aslında yazdıkların ile birlikte düşününce adamın kendi çıkarı için 300 komando harcaması bana mantıksız geliyor... tamam adam sicilyada filan diğerlerine göre fazla adam kaybına neden oldu ama daha erken savaş bitti ve belki daha fazla can kaybından kurtardı... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Eylül 10, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2005 emın ol patton senle beraber savasmak ıstemezdı o savaşlarını oyun oynar gıbı yapıyordu spor ıcın savasıyordu o yuzden savasın genel gıdısatı fazla onemlı degıldı ona savastakı butun hedeflerını tum almanları oldurmek dıye acıklıyan bır generalden fazlasını beklemekte yanlıstır ıkmal ıstasyonlarından veya genel savas planından bıhaberdı kendısı bı guneye bır kuzeye ordan batıya batıdan guneye karman corman sevkedıyordu ordusunu buda almanalrın kafalarını karıstırdı bu adam ne yapmaya calısıyor dedıler cunkı bellı bır kıtaba gore harıket etmıyordu patton bu sayede ren nehrını monty den once gectıgınde butun muttefıkler sok oldu aske ryollayıp kopruyu kurdurtuyor dur bakalım gecelım ne olucak dusman varsa da az kayıp verırız dıyor ve patt karsıda dusman yok hemen bradley yı arıyor ve bıl bakalım ne oldu koca kıclı monty hala hazırlıgını yaparken ben ren ı gectım dıyor kımse ınanmıyor başta tabı monty kac aydır hazırlık yapıyor ren ı gecmek ıcın ve patton balına şıppıdak gecıyor eheh normal bır general boyle bır harıkete tesebbus etmez tırsar yanı[signature][hline]"If your enemy has a choleric temper, seek to anger him." Roy Mustang Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Solgunadalet Mesaj tarihi: Eylül 10, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2005 biliyorum oyun oynar gibi savaştığını zaten eylenceli olanda bu adam kendi deyimi ile yanlış çağda doğmuş aslında gezgin şövalye olmalı imiş Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar