Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

AI ne kadar geliştirilmeli?


Tcpip

Öne çıkan mesajlar

Oyunlarda bolca karşımıza cıkan geliştirilmiş AI'ler aslında bu işin başlangıcı değil. çok çok once chat yapabilen scriptler yazılmıştı. sorulan soruya en dogru olan hazır cevapları veren.

aslında suanda ben hiçbirini yapay zeka adı altına almıyorum belkide yanılıyorum. yüzbinlerce kontrol (if else endif) mekanızmasından baska bir şey değiller.

Peki ya yapılır mı yapılırsa ne kadar ilerletilmeli tehlikeleri ne farkındayız değil mi?

-- Bence
Kesinlikle çok geliştirilmeli tek bir sisteme değil onlarca sisteme baglanarak kontrol altında tutuldugu sürece bence sakıncası yok. ufak bi aksaklık yüzünden dünya elimizden gitmesin yeter.

yararı ne?
Hayalimin projesi olan sanal ama gercek oyunlar :) robotlar yapıllsın onlar npc olsun biz player kılıc kalkan allah allah yani :)

zararı ne?
kontrol sisteminde bir aksaklık bizi bozar?[signature][hline]
Chaos Design & Hosting
Sindarin MMO Platformu
Msn : [email protected]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İnsan zekasının sınırlarını bilmiyoruz ki yapay zekanın sınırlarını çizebilelim.

Ayrıca neden yapay zeka adı altına bakmadığını anlıyamadım, zeka dediğin neden sonuç ilişkisinden başka birşey değildir ki. Yani bir problem ile karşılaştığında büyü falan yapmıyoruz. :)

Ayrıca birşey biliyorsam o da mükemmel tasarlanmış yapay zekanın asla zarar vermeyeceği. En temel anlamda zeka doğru olanı seçmek ya da bulmak. Asıl sorun mükemmel olmayanlar. Ne de olsa insan beşer, akıl şaşar.[signature][hline]In God I Trust
For Rest I Just Test
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yapay zekanın en temelinden geliştirilegelmiş kalıbında incelersek,şu anki düzeyi limitte.eğer daha yüksek bi AI seviyesi istiyosak AI adına varolan bütün kavramları - temelden detaya - yeniden inşa etmemiz gerek.Yani resmen yeni bir boyut bulmamız gerek.yapay zekayı tanıdık,onu varolan düşünce tarzında mğkemmele ulaştırdık,ve şimdi komple bir paradigm shift'in zamanı.[signature][hline]Vatandaşa sorduk: Dream Theater NEDİR?
Roberha TEMO(½)
-Bence Drimtitır insanın kendine yakışanı giymesidir.dünyada bissürü grup var ama neden Drimtiytır çok tutuyo?çünkü onların hepsi gıcır gıcır ibanezler,tama lar,yamahalar,kurzweil ler giyiyolar.lan ben de giysem onları bana da verirler.para yani.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Zeka herhangi bi şeyden "anlam" çıkarabildiinde zeka deriz. Eğer yapay bi zekanın, gördüğü, duyduğu, okuduğu herhangi bi şeyden "anlam" çıkarabilmesini sağlayabilirsek, insan zekasına benser bi yapay zeka yaratabiliriz diye düşünüyorum.

Kişinin mantığının çalışma yöntemi, o kişinin düşüncelerinin iskeletidir. Aklımda bi sistem oluştu şimdi:
Mantık kriterleri (bir arabanın kaza yapması gibi), var olan düşünce tarzlarına göre ayrı ayrı sonuçlandırıldıktan sonra (kimi yardıma koşar, kimi kaçar, kimi polise haber verir) belli bi veritabanına aktarılabilir . Daha sonra bu veritabanı, "ana zeka" adı verilen bi yapay zekaya eklenir. Ana zekanın belleğindeki tüm sonuçlanmış mantık kriterleri (smk) aktiftir. Ana zekadan, birçok farklı "zeka" yapması ve her birine mantık veritabanı eklemesi; ardından tüm veritabanlarındaki verilere "aktif, inaktif, yok" durumlarını ve ilişkin "düşünce tarzlarını" rastgele bir biçimde dağıtması istenir. Dikkat edilmesi gereken nokta, tek bi düşünce tarzının tüm mantık kriterleri üzerinde baskın olması gerektiğidir.
Böylece sayılamiycak kadar farklı bilinç oluşur; kimi durumdlara aktif kötülük(aktif), kimisinde diğer smk'ları eşleyerek yeni smk yaratma (inaktif), kimisinde tepkisizlik(yok)...
Her zeka, olaylar karşısında vereceği tepkiyi bulmak için smkları tarar. Bu çok hızlı bir süreçtir ve doğru smknın bulunması an meselesidir. Bu sürecin uzun sürdüğü tek durum, olaya ilişkin smk'nın inaktif olmasıdır (büyük bir karar vermeden önce, alakalı bi sürü durum üzerinde mantık yürütmek gibi).
Doğru smk bulunduğunda harekete geçilir ve olay sonuçlandırılana kadar durulmaz (pes etme smksı işleme sokulmadığı sürece).


Aklımdan geçenleri yazıya dökmekte baya zorlandım; çok karışık oldu :hmm:[signature][hline]Bekle beni Mary!
Beş sene sonra ordayım!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Tcpip, 04 Eylül 2005 03:26 tarihinde demiş ki:
aslında suanda ben hiçbirini yapay zeka adı altına almıyorum belkide yanılıyorum. yüzbinlerce kontrol (if else endif) mekanızmasından baska bir şey değiller.

pek de öyle değil aslında. AI'nin önemli bir kısmı yapay sinir ağları ile yapılıyor. Bunlarda bizim beynimizdeki nörönları taklikt ediyorlar. Hatta bir yapay sinir ağı tıpkı insanlarda olduğu gibi öğrenme yerine ezberleme problemi bile yaşıyor ve programcının ağı değiştirip ezberlemeyi engellemesi gerekiyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Tcpip, 04 Eylül 2005 03:26 tarihinde demiş ki:
aslında suanda ben hiçbirini yapay zeka adı altına almıyorum belkide yanılıyorum. yüzbinlerce kontrol (if else endif) mekanızmasından baska bir şey değiller.

ben aslında buna katılıyorum. makinalar şu anda sadece "yapay zeka"ya sahip olabilirler. adı üstünde. yapay. biz vermişiz onlara bu zekayı. biz "eğer böyle bi durumla karşılaşırsan şunu yap" demişiz onlara. biz programlamışız, ama o kadar çok programlanmışlar ki hakikaten zekilermiş gibi görünüyor.

mesela yakın zaman önce asimo'ya benzeyen, ama daha gelişmiş bir robot çıkarılmış. yürüyo, görüyo, duyuyo, bunlara göre hareket ediyo. ve hatta bir veriye ihtiyacı olduğunda internetten veri indirebiliyormuş bile. ama, yaptıkları hala input'u ile sınırlı. yapay zekanın insan zekasına yaklaşması için bile daha çook yol katedilmesi lazım bence, ki o zaman robotlar sosyal yaşamımıza bile girebilirler. size duygusal olarak bağlanan, birilerinden nefret eden, varlığını sorgulayan robotları falan düşünsenize.. yeni bi çağ olur resmen.

ama bence robotların bu hale getirilmesi, insan genleriyle oynanması veya insan klonlama gibi tartışma konularıyla denk. insanlığı tehdit edebilirler sonuçta. sıfırdan yeni bir canlı tür üretmiş oluruz resmen.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@mayfer:
Peki HİÇ GÖRMEDİĞİ problemleri çözebilen AI sistemleri ne diyorsun merak ediyorum.(Hatta bu teknik ile bir sistemin ne kadar öğrenebildiği ölçülüyor) Yada bir algortmayı alıp onu GELİŞTİREN sistemlere ? biz onlara "eğer böyle bi durumla karşılaşırsan şunu yap" demiyoruz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

biraz basit bir örnek verdim tabi. her şey "eğer şöleyse bunu yap" değil. fakat dolaylı yoldan öyle. onlar için yazılan programlar tabi ki if else kadar basit komutlardan oluşmuyor. ama sonuçta programda robota verilenlerden fazlasını robot düşünemez/yapamaz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Burda kavram karmaşası var. AI, verdiğinden fazlasını yapabilen robotken; gerisi bilgisayara denk oluyor. Ha bu ne derece başarılmış bilemiyorum tabi.

Ayrıca; AI'a "tü kaka" olarak bakıyorsanız fazla Hollywood filmi izlemişsinizdir :) İnsan klonlamak ve gen üzerinde oynama hadiseleri ise çok farklı şeylerdir kanımca.[signature][hline]ICQ#: 1957744 MSN Messenger: [email protected]ek$i:topluignebasi
WoW:Narcosis[Burning Legion] | Shab[Warsong] | Prion[Skullcrusher]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

AI tü kaka değil tabiki. ama eğer bu iş kontrolden çıkarsa, diğer arkadaşların dediği gibi AI kendisi yorumlar getirmeye, düşünceler üretmeye başlarsa, bu insanlık için bi problem haline gelebilir. ben robotlar bir araya gelip dünyayı ele geçirme planları yapcaklar demiyorum. sosyal açıdan problem haline gelebilir diyorum. dediğim gibi, canlı bir tür olmaları için illa damarlara, kana sahip olmaları gerekmiyor. eğer toplumda bir yer edinirlerse, bir insan oturup bir robotla sohbet ediyorsa, politik işlerde robotlardan yardım alınıyorsa vs. iş bence çığırından çıkmaya başlamıştır.

diyeceksiniz, e ne güzel işte insanların işini kolaylaştırırlar falan filan.. işte bence burada zaten insan klonlama, gen falan işleriyle benzeşmeye başlıyo. insan klonları da çok işe yarayabilirler. düşünsenize, önce genleri ile oynayıp sonra klonlayarak binlerce çok güçlü, çalışmayı çok seven, sadık, fakat duygusuz, aptal insanlar yaratarak işçi olarak, asker olarak bilmemne olarak kullanabilirsiniz. iyi de, bu ne kadar süre kontrol altında kalır ki? robotların çok büyük zekaya sahip olmaları da işte bunun gibi kontrolden çıkarsa büyük problemler ortaya çıkar.

konuyu biraz saptırmış olcam ama hazır bu tarz şeylerden bahsederken söyliyim: hatta bi de geçen bilim teknik'te okuyodum, protez olarak robot bacak falan yapmışlar. sinirlerdeki sinyali (biyolojik bacak kadar iyi olmasa da) algılayıp insanın yürümesine olanak sağlıyor. hatta engebeli zeminlerde bile gayet rahat yürünüyormuş onla. bu teknoloji ilerlerse de baya ilginç şeylerle karşılaşabiliriz. beyin sinyallerini algılayan aletlerle mesela.. ya da beyne takılan elektronik cihazlar falan..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

isin bi bilimsel yonu var bi de felsefik. bunlari ayirt edelim once.

bilimsel olarak daha isin basindayiz. yaptigimiz seylerin turing machine'den farki yok. yeni yeni genisleyebilir zekalar uretiliyo ki bu da yetersiz. ayni database structures gibi bunun da kollari var. yani her seyi ogrenen bi yapay zeka en iyi yapay zeka degildir; verilen isleve gore en basarili sonucu aldigin yapay zeka en basarili olanidir ki cogu dalda bu surekli genisleyen bi zekadan cok oncekini yenileyen ve bilgi geldikce bunlari kendi capinda belli bi siraya koyabilen zeka gerekiyo. bu yonde calismalar evrim de dahil olmak uzere bir cok yerde devam ediyo (tartismayi aptal bi yere cekmek degil amacim, karistirmayin lutfen). su an biz universitede mumkun oldugunca az veri vererek robotlarin kendi kendilerine yasamayi ogrenmelerine ugrasiyoruz ki bu robotlara mumkun oldugunca az islev vererek gerceklesiyo. baya uzun aslinda anlatmasi onun icin kisa kesecem, kisacasi ne kadar fazla komut olursa, zekanin ilerlemesi o kadar zor. bu yuzden matrix'te terminator'de gorulen ai'lere daha cok uzun yillar var.

isin felsefik boyutunda ilk olarak zekanin ne oldugu onemli. robotlardan ne istediginiz onemli. onlardan verilen bilgiyi algilamalarini istiyosaniz, hyr bunu yapamazlar su an. cunku algilamak demek iceri verilen bilgileri "anlayarak" disari vermek demektir ki su an bunu yapamiyorlar. chineese room diye bi deneyimsi var, onu arastirip okumanizi tavsiye ederim. ancak tek bi sorun var orda unutulan, tek bir odayi beynimizin tek bir hucresi olarak dusunursek, katrilyonlarca oda lazim ki bunun sonucunda "algi" olusur mu olusmaz mi kimse bilmiyo. deneyi yapan adam olmaz diyor ancak bizim beynimizde de farkli bi sey olmadigini, ayni o oda gibi calistigini dusunenler de var. bu yuzden katrilyonlarca chinese room = beyin olma ihtimali hala mevcut.

bir de etik yonu var tabi olayin, yeni bi canli yaratmak durumu... unutmayinki bu bahsettiginiz makinalarin duygusu yok. bu nedenle bizim yapabildigimiz algilama isinin buyuk bi kismindan mahrumlar. isin icine ne zaman duygu girerse, robotlar marvin gibi olursa, eh bu kadar akilli yaratiklarin insanlarin aptal hurda yigini silahlarina kurban gitmesi dusunulemez bile :D. (niyekim kitapta da acikca vurgulanmis). yani gercekten bi cekisme olmasi gerekiyosa insanlarla robotlar arasinda, bu olmasi gerektigi icin olur, cunku mantik cercevesinde robotlar bizden daha otede olurlar. ancak isin icine etik gibi konular girince onlarin hesaba katamayacagi durumlar cikar, cikmamasi icin iclerine duygu eklenir. daha sonra karsimiza "mukemmel insan" teorisindeki tip cikar ne yazik ki. eh nazilere nasil karsiysa insanlar buna da tabii ki karsi cikacaklardir... (izlemeyenlerin bu noktada gataca'yi, sanirim boole yaziliyodu, izlemesini tavsiye ediyorum.)[signature][hline]Tulahr
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yapay zeka bencede çok geliştirilmelidir , if else ler yapay zekayı meydana getirir . ancak sen yazarsan buun adı ezberletmek olur . insanlarda belli bir durumda ihtimallere bakarak ne yapacaklarına karar verir buda bir if gibidir , eğer makinaya öğrenme kabileyeti verebilirseniz o zaman yapay zekayı kendi yaratacaktır . öğrenebilmek zeka işaretidir , ne kadar çok öğrenebiliyorsa o kadar zeki olduğunu gösterir . o yüzden makinalar en zeki varlıklar ahaline geleceklerdir ancak öğrenebilmeleri gerekir ki bu kısmen başarıldı . Amerikada , insanları tanıya bilen , neden hoşlandıklarını ve nelerden hoşlanmadıklarını hatırlayan ve ona göre davranan makşnaar yapıldı . Makina bir nesneye ulaşmak istediin önce bir bebek gibi elini kullanmayı öğreniyor sonra da nesneyi tutmayı[signature][hline]Her sabah yolunu gözlerim ,
Buğdayların arasındaki yeşil okyanusları görebilmek ,
Kır çiçeklerinin kokusunu duyabilmek ,
Beni sevdiğini hayal edebilmek için...
Geyyik
[Bu imza zgrw tarafından 18 January 2004 17:38 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Neden gidemesin? Bilim bunun için uğraşıyor! Sen geçmişte böyle bir internet ağının olabileceğini tahmin edebiliyor muydun? bunun gibi birşey.

Yapay zeka programlayan kişinin verdiği direktifleri erine getirebilir. denildiği gibi bir çok if elseif else döngülerinden medana gelir. Fakat Bunların içine kendi kendine kod yaratabilm, kendi kendine veri ekleyebilme, ve bunlara karşı sonuçlar üretebilme işlevleri eklenebilirse. Yapa zeka tam anlamıyla yaratılmış olur. Gerçekten çok büyük adımlar atıldı bunun üzerine! Eminim bu konuştuklarımızı çok uzun süre değil belki biz ölmeden görmüş olacağız!

ne dersiniz hoş olmaz mı? (reklam gibi oldu be)[signature][hline]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...