Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ardennes Karşı Taarruzu


King_Tiger

Öne çıkan mesajlar

II. Dünya Savaşı'nda Almanların Batı Cephesi'ne düzenlediği son saldırı (16 Aralık 1944-16 Ocak 1945). Haziran 1944'teki Normandiya Çıkarması'ndan sonra Müttefikler, yaz ayları boyunca Fransa'nın kuzeyinden Belçika'ya doğru hızla ilerlediler. Ama sonbaharda hızları kesildi. Müttefik orduları komutanı General Dwight D. Eisenhower'ın Kuzey Denizi ile İsviçre arasındaki 967 kilometrelik cepheye dağılmış olan 48 tümeni, Belçika'nın güneyindeki dağlık ve ormanlık Ardennes bölgesinde, Almanların karşı saldırısına hazırlıksız yakalandı. Kötü hava koşulları, Müttefik uçaklarını engellerken; Alman general Gerd von Rundstedt'in 5. ve 6. Tank Birlikleri, büyük Anvers limanını geri almak amacıyla iki koldan saldırıya geçti. Almanların General Hasso von Manteuffel komutasındaki 5. Ordusu, saldırı süresince ABD'nin 101. Hava Tümeni tarafından korunan Bastogne'a uğramadan ilerleyerek; 24 Aralık günü Meuse Irmağı'nın 6 kilometre yakınına ulaştı. Burası Almanların açtığı gedikteki son noktaydı. Noel'in başlaması, yetersiz ikmal ve Müttefiklerin direnişi üzerine Almanlar daha çok ilerleyemedi. 26 Aralık'ta ABD'li general George S. Patton komutasındaki 3. Ordu, Bastogne'u kurtardı ve 3 Ocak günü ABD 1. Ordusu, karşı saldırıya geçti. Batıda yeniden güç kazanabilmek için son kez umutsuz bir girişimde bulunarak ellerindeki kaynakları gereğinden çok zorlamış olan Almanlar, 8-16 Ocak arasında düzenli olarak geri çekildiler.

Ana Britannica, 3. cilt[signature][hline]Ordumuz Türk Birliğinin, Türk Kudret ve Kabiliyetinin, Türk Vatanseverliğinin Çelikleşmiş İfadesidir.
Kemal Atatürk
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Son derece şaşırmıştım. Hitler, bu planın olanakları konusunda benimle hiçbir işbirliği yapmamıştı. Eldeki kaynakların bu kadar iddialı bir plan için fazlasıyla az olduğu benim için açıktı. Model da benimle aynı görüşü paylaşıyordu. Doğrusu o ki hiçbir asker, Anvers'e ulaşma hedefinin gerçekleştirilebileceğine inanmıyordu. Fakat Hitler'e herhangi bir şeyin olanaklı olup olmadığı konusunda itiraz etmenin faydasız olduğunu biliyordum. Model ve Manteuffel'e danıştıktan sonra, Hitler'i bu fantastik hedeften uzaklaştırmanın yegane yolunun, ona cazip gelecek ve uygulanabilir olan alternatif bir teklifte bulunmak olduğunu düşündüm. Bu, Müttefiklerin Aachen civarındaki çıkıntısını kesmeye yönelik sınırlı bir taarruz olacaktı.

(Mareşal Rundstedt'in L. Hart'a anlattıkları)

Liddel Hart, Hitler'in Generalleri Konuşuyor

Jodl, söylediklerine kendisi de pek inanmadan taarruzdan sayılamayacak kadar çok fayda sağlanacağını tekrarlıyor. Dediğine göre birbirinden ayrı düşecek İngiliz ve Amerikan orduları, selameti gemilerine atlayıp kaçmakta bulacaktır. Ardenler'de gerçekleştirilecek bu ikinci yarma hareketini, ikinci bir Dunkerque takip edecek. Ancak Führer, harekatın hızla gerçekleştirilmesinin hayati önemi üzerinde ısrarla durmaktadır. Daha ikinci gün Meuse Nehri'ne ulaşılmasını istiyor. Model, söz alıyor. Bir başka çözüm yolunu ustalıkla öne sürüyor. Aachen çevresinde cephe hattı, bir çıkıntı biçimindedir. Meuse dolaylarında sonucu belirsiz maceralara atılacak ve tehlikeli bir bölgede 200 kilometre yol yapacak yerde; taarruz kuzeye yöneltilebilir ve o takdirde Limburg'dan inecek 15. Ordu'nun da desteğiyle çıkıntıya sızmış olan 20 Amerikan tümeni, çevrilerek imha edilebilir. Bundan sonra, yenilmiş ve güç kaybetmiş bir düşmana karşı harekete geçilerek; Anvers çok daha elverişli şartlar altında ele geçirilebilir. Jodl, tartışmaya girmekten kaçınıyor ve feldmareşalin görüşlerini Führer'e aktaracağını bildirmekle yetiniyor.

Raymond Cartier, İkinci Dünya Savaşı

Planın uygulayıcılarından 5. Panzer Ordusu komutanı General Mateuffel'in de itirazları vardır. Şöyle anlatır:
"Plana itirazlarımız konusunda fikir birliği içerisindeydik. Herşeyden önce stratejik gruplandırmalar hatalıydı ve desteklenmedikleri takdirde, kanatlarda büyük bir risk mevcuttu. Bunun yanısıra cephane stokları da bu kadar uzak hedefler için yeterli değildi. Bundan başka Müttefiklerin hava üstünlüğü, böylesi hedeflere yönelik girişimler için çok büyük bir dezavantajdı. Daha da ötesi, Müttefiklerin Fransa'da ve ayrıca İngiltere'de ihtiyatlarının olduğunu biliyorduk. Ben, İngiltere'de hazır bulunan hava indirme tümenlerinin müdahalesini beklememiz konusunu vurguladım. Ayrıca Meus'un gerisindeki iyi durumda olan yol ağının, Müttefiklerin karşı harekatını kolaylaştıracağı hususu üzerinde de özellikle durdum!"

İbrahim Artuç, İkinci Dünya Savaşı[signature][hline]Ordumuz Türk Birliğinin, Türk Kudret ve Kabiliyetinin, Türk Vatanseverliğinin Çelikleşmiş İfadesidir.
Kemal Atatürk
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Liddel değil Liddell olacak :). Çok gereksiz bir ayrıntı ama belirteyim dedim.

Ayrıca bence hepsi çok güzel özet bilgiler. Daha fazla araştırma yapıp, işin içine girmek için katalizör etkisi yapan bilgiler :).[signature][hline]What we do in life,echoes in eternity.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

aslında çok ilginç. amerikalılar 60 yıl önce savaşı bitirdiler ama dünya konuşa konuşa bitiremedi, galiba bitiremiyecelte...[signature][hline]There is no emotion; But I feel anger
There is no ignorance; But I don't care about the pain
There is no passion; But still it burns
There is no death; But I die every day
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Vardı.

Hitler en değerli zırhlı birliklerini buralarda, ikmal şansı olmadan, düşman ateşiyle eriyecekleri yerlere kıyma olmaya yollamasaydı... inatlaşmasa, geri çekilseydi... sıkı bir Almanya savunması yaparak savaşı müttefikler almanyaya ulaşmadan bir ateşkesle bitirebilirdi. Ruslar yine bilinmez ama savaş boyunca üç-dört kez tıkanma noktasına gelen İngiliz-Amerikan tarafı kesin çarpışmaları durdururdu.

Hitler tabii bunu yapar mıydı, bence yapmazdı.İnadı uğruna en gözde tankçı birliklerini ve en iyi silahlarını kıyma olmaya yolladı.[signature][hline]Rampaların ustası, Liv Tyler'ın hastasıyım.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ne ateşkesi öyle bişey mümkünmü adamlar 5 sene savaşmış artık sonuna kadar gelmişler almanyayı yıkmadan gitmeye niyetleri yok(özellikle ruslar) ve 2 cephede savaşıyolar kesinlikle vazgeçmezlerdi bence hitler de pek normal olmadığı için verebilceğim kadar zarar vereyim diye düşündü heralde savaşı çevirmek gibi bi beklentisi yoktu[signature][hline]''İşgaldeki hali sakın unutma
Atatürk'e dil uzatma şerefsiz
Sen anandan yine çıkardın ama
Baban kimdi, bilemezdin şüphesiz''
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

saten hitlere süikast düzenlemek isteyen subayların planıda buydu ilk önce batıyla barış antlaşması daha sonrada ellerinde ne varsa rusyayla savaşmak için göndereceklerdi[signature][hline]
Sizler, yani yeni Türkiye'nin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz... Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler, asla ve asla yorulmazlar. Türk Gençliği gayeye, bizim yüksek idealimize durmadan, yorulmadan yürüyecektir
Mustafa Kemal Atatürk
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Savaşlar belli yerlerde tıkanır, bazen de durur. Özellikle 1 Tiger'a karşı en az 5 Sherman kaybedilirken, kayıplar acayip yükselseydi, müttefikler belli noktalarda tıkanıp kalsaydı, savaşın kaderi bir ateşkese kalabilirdi. Amerika Vietnam veya Kore'de süperdi, öteydi, yine de kazanamadılar, benzeri olabilirdi ne kadar şartlar farklı olsa da... Üstelik iktisadi açıdan düşünün, her ne kadar herkes savaş ekonomisine dönse de, savaşın 1946-47ye uzamasını büyük ihtimal bir çok devlet kaldıramazdı, Ruslar bile haldır huldur gelirken çok kastırdılar, İngiltere gücünü ve süper imparatorluğunu tüketti. 2 cephe var diye illa iş bitmez, o zaman Kurtuluş Savaşı'nı toptan kaybetseydik dört tarafımız cephelerle çevriliyken...[signature][hline]Rampaların ustası, Liv Tyler'ın hastasıyım.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bilmiyorum 2side de mantıklı bence yaşanmadan görülmez tabi...Ama hitler yaptığı iyi işlerden sonra(savaş ve strateji adına) son 1 yılda ölseydi almanyanın o kadr yıkım yaşamayacağı kesindi..nası bu kadar toparlandılar şaşıyorum yine en büyük ekonomilerden biri ama hala silah üretemiyolar ve belli bi silah alım kotaları var dimi?[signature][hline]''İşgaldeki hali sakın unutma
Atatürk'e dil uzatma şerefsiz
Sen anandan yine çıkardın ama
Baban kimdi, bilemezdin şüphesiz''
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hayır silah üretebiliyorlar. Hatta Amerikanlarla daha 70lerde ortak projeye(tank) bile girdiler, sonra Amerikanlar kendi taraflarını beceremeyip rafa kaldırdı, Almanlar ise geliştirip yaptılar. Artık hiç kotalarının olmaması gerek, zaten kendi silahlarını yapıyorlar genelde. Tamamen kendilerinin yapmadıklarını da Avrupalılarla ortak yapıyorlar.[signature][hline]Rampaların ustası, Liv Tyler'ın hastasıyım.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

batılı müttefikler eninde sounda almanyaya girecekti bence.ardennes karşı tarruzu ollsun olmasın.belki daha az toprak ele gecirecekler ve savaşın sounda sovyetlere karşı daha az kartları kalacak ama sadece ardenees yapılmadı diye savaşın tıkanacını sanmıorum.[signature][hline]Kapansın camiler açılsın meyhaneler
İçin dostlarım benim için
için için...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...