Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yer cekim kanunu degisti


Alis

Öne çıkan mesajlar

said:
Caglar35, 22 Ağustos 2005 09:52 tarihinde demiş ki:
yerçekimi kanunu falan değişmedi... olay şu: geoid biçimindeki dünyamız, ekvatorda biraz daha şişkin, kutuplarda basık olduğundan, yerçekimi ekvatorda 9.82 iken, kutupta 9.80.
olay budur


yerçekimi ivmesi olmasın:)[signature][hline]And darkness will cover the light
wrdlln


Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Einstein'dan sonra zaten Newton'un düz mantık çekim teorisi rafa kalkmıştıki ayrıca Einstein'ın teorisi de ondan 20-30 sene sonra (adını hatırlayamadım adamın Fisher falanmıydı) değişikliğe uğradı.[signature][hline]ICQ#: 1957744 MSN Messenger: [email protected]ek$i:topluignebasi
WoW:Narcosis[Burning Legion] | Shab[Warsong] | Prion[Skullcrusher]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aşaıda yazdıklarımı gramer hataları falan için tekrar okuycaktım ben bile üşendim, hiç okumaya uğraşamayacaklara şöyle özetliyim: Einstein'ın yerçekimi teorisi büyük ihtimalle ana hatlarıyla aynı kalır, büyük bir değişiklik olcaksa bile yakın zamanda olmaz.

Newtonun yerçekimi kanunu her cismin evrendeki tüm diğer cisimlere bir şekilde bağılı olduğunu ve herhangi küçük bir hareketin anında evreneki tüm diğer cisimleri gerektiği şekilde etkileyeceğini söyler. Bu teoirinin geçersiz olduğu 1916 yılında Einstein tarafından yayınlanan General Relativity theorisinde açığa çıkartılmıştır. Einsteina göre evren 4 boyutludur ve her cisim evreni 4. boyuta doğru büker(bu bükülme anında olmaz, ancak bükülme içindeki cisimleri hemen etkiler ki bunda bir sorun yok). Boşlukta hareketli bir cisim bir doğru üzerinde ilerlemek ister, boyutların bükülmüş olması bu doğrunun dışarıdan bakan birine (mesela bize) eğik görünmesine sebep olur. Çok büyük kütlelerde(mesela bir yıldızın kütlesinde) doğrunun eğimi o kadar muazzamdır ki hareketli bir cisimin(bu ışıkta olabilir tabi) rotası bükülerek, eğimin merkezinden (yani örnekteki yıldızın içinden) geçer, rota ordan geçebilirde cisim geçemeyebilir tabi. Yada hızı, çekim merkezine olan mesafesine uygun olan bi cisim (örneğin dünya) çekim merkezinden mesafesine koruyarak, dışardan bir etki olmadığı sürece, sürekli dönecektir.

Bunu yazmamın nedeni Newton'ın teorisi işlev dışı bırakıldığında, yerçekiminin arkasındaki mantık değişmişti ancak Newton'ın teorisi matematiksel olarak hala işe yarıodu. Kısaca "olamaz yerçekimi teorisi deişti aylardır boşuna mı salata yiodum" gibi bir paniğe gerek yok.

Ayrıca yakın zamanda uzaya yollanan uydular hala relativiteyi doğrulayacak sonuçları uzaydan toplayıp bize gönderiyolar. Newton, teorisinde yerçekiminin anında etki göstermesine ışıktan hızlı, hatta anında bir tür etkileşimin var olduğunu iddia ederek çözüm bulmuştu. Işıktan hızlı hiç bir şey gidemeyeceği için bu çok büyük bir açıktı (zaten einstein ilk ışık hızında hiç bişi gidemeyini ispatlayınca, newtonın hatasını gördü). Einstein'ın teorisinde bu kadar büyük açıklar hiç bir zaman olmadı, bi kaç küçük yanlış bulundu ve değiştirildi tabi ama çok büyük ihtimalle, şu anki yerçekimi teorisi ana hatlarıyla değişmez (değişirse daha ilginç olur tabi ama çok ümitlenmeyin derim)[signature][hline]Sacré Bleu!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...