Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Da Vinci'nin referans mektubu ???

B0nzi

Öne çıkan mesajlar

Kimilerine göre dünyanın gelmiş geçmiş en iyi sanatçısı, kimilerine göre de bi bilim dehası(Bende bu kanıdayım.) olan Leonardo Da Vinci'nin rahat bi çalışma ortamı için dönemin soylularından birine yazmış olduğu referanslarını anlatan bi mektupta sanat eserlerine az bir yer ayırmış olması ve silah ve askeriye ye ait pek çok teknolojik buluşa yer vermiş olmasının nedeni ne olabilir ???

[spo1=Da Vinci'nin CV'si]
En yüce Lord,
Savaş makinelerininbecerikli mucitleri olarak ortaya çıkarılanların deneyimleri artık yeterince göz önünde bulundurulduktan ve sözü edilen cihazların her yerde kullanılanlardan hiç farklı olmadıklarını kavradıktan sonra, başkalarının haklarını yemeksizin, siz Ekselanslarına sırlarımı açıklayacağım. Sizin için en uygun yer ve zamanda, aşağıda değinilen tüm konuların tanıtımını yapmayı öneriyorum.

Elimde çok güçlü, ama taşınması çok kolay olan, dolayısıyla düşmanı kovalamak veya gerektiğinde ondan kaçmak için kullanabileceğiniz haifif köprü örnekleri var. Kurulması ve sökülmesi kolay, sağlam, ateşe ve saldırıya dayanıklı olanlarıda var. Ayrıca düşmanınkileri yakacak ve yok edecek yolları da biliyorum.

Bir kuşatma sırasında hisar hendeklerinin suyunu kurutma ve sayısız köprü, korunak, yükselen merdiven ve bu tür yapması zor cihazı inşa etme yollarını biliyorum. Eğer herhangi bir hisar ya da kaleyi, surlarının yüksekliği ve dayanıklılığı veya yapının büyüklüğü yüzünden topa tutarak zaptetmek olası değilse; kaya üstüne kurulu olsa bile bunları yok etmenin yöntemlerini biliyorum.

Aynı zamanda çok kullanışlı ve taşıması kolay havan topları örneklerim var. Bunlarla taşları öyle bir şekilde havaya fırlatabilirim ki, sanki dolu yağıyormuş gibi görünür ve dumanı, düşmanı dehşet içinde bırakarak, ona hem büyük zarar verir hem de kargaşa yaratır.

Eğer çarpışma denizde tutuşulacaksa, hem saldırı hem de savunma amaçlı bir çok etkili cihazım; en ağır top ateşine, dumana ve baruta dayanabilecek teknelerimvar.

Belli bir hedefe ulaşmak için, bir hendek veya bir ırmağın altından geçmek gerekse bile; geçit ve gizli yer altı tünellerini kullanmayı, sessizce siper kazmayı ve dolambaçlı yolları izlemeyi biliyorum.

Düşman saflarını toplarıyla yarıpen güçlü bölükleri bile yok edebilecek, güvenli ve saldırıdan etkilenmeyen zırhlı araçlardan yapacağım. Piyadeler, bunları bir engelle karşılaşmadan veya zarar görmeden izleyebilecekler.

İhtiyaç olursa, halen kullanımda olanlardan farklı, hem çok iyi hem de kuıllanışlı tasarlanmış; büyük gülleler, havan topları ve alev fışkırtan aygıtlar yapacağım.

Eğer topa tutma işe yaramazsa; mancınıklar, mangoneller, tarbocchi veya her yerde kullanılmayan olağan üstü sonuç verecek başka sıradışı aygıtlar yapabilrim. Kısacası, durum ne olursa olsun, hem saldırı hem de savunma için sayısız çeşitte cihaz inşa edebilirim.

Barış zamanı, mimarlık, kamu ya da özel binaların tasarımı veya suyun bir yerden başka bir yere taşınmasında, herhangi bir mimara denk biçimde, sanırım tam bir memnuniyet sağlayabilrim. Mermer, tunç ve kilden heykeller yapabileceğim gibi; resim konusunda herhangi bir işi, kim olursa olsun, onun kadar iyi gerçekleştirebilirim. Dahası soylu babanızın kutsal anısına ve yüce Sforza Hanedanı'nın ölümsüz ün ve sonsoz onuru olacak bronzdan bir at yapılabilir.

Ayrıca, eğer yukarıda sözü edilenlerden herhangi biri herhangi birilerine olanaksız ve kullanışsız gelirse, malikâne bahçesinde veya tüm gönlümle kendimi emirlerinize sunduğum siz Ekselanslarının uygun göreceği herhangi bir başka yerde gözler önüne sermeye hazırım.

[/spo][signature][hline]Face your fears live your dreams

Tahsil cehaleti götürür, eşeklik bakidir.

[Bu mesaj B0nzi tarafından 23 Ağustos 2005 17:19 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

@ -Cleglaw-
İnkilap Kitapevinin çıkartmış olduğu Leonardo'nun hayatı ile ilgili bi kitaptan...
[signature][hline]Face your fears live your dreams

[Bu mesaj B0nzi tarafından 23 Ağustos 2005 17:27 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
B0nzi, 23 Ağustos 2005 17:13 tarihinde demiş ki:
sanat eserlerine az bir yer ayırmış olması ve silah ve askeriye ye ait pek çok teknolojik buluşa yer vermiş olmasının nedeni ne olabilir ???

Eh DaVinci sonuçta bir toprak sahibinin himayesi altına girmek istiyor. O zamanlar askeri gelişmeler bir baronun ilgisini daha çok çekecektir. Ne de olsa o zaman Avrupası'nın ne kadar kaos, savaşlar içinde olduğu düşünülürse. Mektup ta ben Mona Lisa yı çizdim, çok güzel oldu deseydi Baron da büyük ihtimalle tamam canım sen adresini bırak biz seni ararız diyecektir[signature][hline]Double, double, toil, and trouble
Fire burn and caldron bubble
Sosyal ağlarda paylaş

davincinin yaşadığı zamanda havan topu olduğundan şüpheliyim :)[signature][hline]Her sabah yolunu gözlerim ,
Buğdayların arasındaki yeşil okyanusları görebilmek ,
Kır çiçeklerinin kokusunu duyabilmek ,
Beni sevdiğini hayal edebilmek için...
Geyyik
[Bu imza zgrw tarafından 18 January 2004 17:38 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Bende Fatih'in yaşadığı dönemde o kadar büyük topları yaptırmış olabileceğinden şüpheliyim ama yaptırmış işte. Da Vinci'nin Fatih'ten sonra yaşamış olduğunu unutma... ;)[signature][hline]Face your fears live your dreams

[Bu mesaj B0nzi tarafından 23 Ağustos 2005 17:54 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Da Vinci gibi adamlarım o tarzda bi sürü projeleri,planları olduğunu ama onları gercekleştirmediklerini duymuştum..sadece çiziyorlar..eseri yapma işini başkasına bırakıyorlarmış.. bi kitapta okumuştum.. hatta o kitap ta Da Vinci şifresi ya da Melekler ve Şeytanlar kitabıydı..[signature][hline]Eğitim cehaleti alır, eşşeklik baki kalır...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
B0nzi, 23 Ağustos 2005 17:52 tarihinde demiş ki:
Bende Fatih'in yaşadığı dönemde o kadar büyük topları yaptırmış olabileceğinden şüpheliyim ama yaptırmış işte. Da Vinci'nin Fatih'ten sonra yaşamış olduğunu unutma... ;)
havan topu başka bişey , gülle atan dandik top başka bişey . Havan topu içinde ayrıca barut bulunduran düştüğü yerde patlamaya yol açan kurşun benzeri bir silahtır . Gülle ise bildiğin demirden dökülmüş bir top tur okadar . Çok hızlı hareket ettiği ve çok yoğn olduğu için etrafı kırmaktan başka bi işe yaramayan bi silahtır . Havan topu 2. dünya savaşında kullanılmış bir silah olduğunuda düşünürsek davinci nin zamanında olması pek muhtemel değil bence ...[signature][hline]Her sabah yolunu gözlerim ,
Buğdayların arasındaki yeşil okyanusları görebilmek ,
Kır çiçeklerinin kokusunu duyabilmek ,
Beni sevdiğini hayal edebilmek için...
Geyyik
[Bu imza zgrw tarafından 18 January 2004 17:38 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...