Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"ilk nefes" geni keşfedilmiş


dory

Öne çıkan mesajlar

said:
ABD'nin Cincinnati Çocuk Hastanesi'nden uzmanlar, anne karnında akciğer gelişimini ve doğum sırasında bebeğin nefes almasını sağlayan 'Foxa2' adlı geni keşfettiklerini açıkladılar. Buna göre anne karnındaki güvenli ortamdan hayatın zorlu yollarına adım atılan ilk anda alınan ilk nefesin de bir gen tarafından kontrol edildiği belirlenmiş oldu.


okudugum ilginç bir yazıyı paylaşmak istedim, dogumumuzda aldıgımız ilk nefesin bir gen tarafından kontrol edildigi ve bu genin cigeri hastaliklardan korudugunu bulmuslar, boylece akciger hastalarına yeni bir umut dogurmuslar.

[spo1=ilk nefes geni]ABD'nin Cincinnati Çocuk Hastanesi'nden uzmanlar, anne karnında akciğer gelişimini ve doğum sırasında bebeğin nefes almasını sağlayan 'Foxa2' adlı geni keşfettiklerini açıkladılar. Buna göre anne karnındaki güvenli ortamdan hayatın zorlu yollarına adım atılan ilk anda alınan ilk nefesin de bir gen tarafından kontrol edildiği belirlenmiş oldu.

Prematüre doğumlarda umut

Cincinnati Çocuk Hastanesi doktorları, 'Foxa2' adı verilen genin keşfinin akciğer sorunuyla dünyaya gelen prematüre bebeklerin tedavisinde önemli bir adım olacağını düşünüyorlar.
Gebeliğin ilk altı ayında akciğerler tamamen gelişmiş olmuyor. Bu yüzden erken doğan bebekler solunum güçlükleri yaşıyorlar. Bu genin keşfi sayesinde hem erken doğan bebeklere hem de akciğer sorunu çeken çocuk ve yetişkinlere daha iyi bir tedavi sağlanabilecek.

Yeterli hava almayı sağlıyor
Dr. Jeffrey Whitsett konuyla ilgili olarak, "Foxa2'nin, doğumdan sonra ciğerlerdeki küçük hava yollarının çökmesini engelleyerek yeterli hava almayı sağlayan ve ciğerleri hastalıklardan koruyan bir gen grubunu kontrol ettiğini saptadık. Bu sayede akciğer hastalıklarına karşı yeni tedaviler bulunabilir" dedi.

Genetik Yapının Kusursuzluğu

Gelişen bilimin ortaya çıkardığı tablo, canlıların asla tesadüflerle ortaya çıkamayacak kadar kusursuz bir düzenliliğe ve son derece kompleks bir yapıya sahip olduğudur. İnsan Genomu Projesi vesilesi ile gündemde olan insan genindeki kusursuz yapı, bunu bir kere daha gözler önüne sermektedir. Foxa2 adlı gen de, bu kusursuz yapıyı kanıtlayan bir başka örnektir.

İnsan hücresindeki DNA'larda 200.000 civarında gen bulunur. Her gen, karşılığı olduğu protein türüne göre, sayıları 1000 ila 186.000 arasında değişen nükleotidlerin özel bir sıralamada dizilmesinden oluşur. Bu genler, insan vücudunda görev yapan yaklaşık 200.000 civarındaki proteinin kodlarını saklar ve bu proteinlerin üretimini denetlerler. Üç milyar harften oluşan DNA'daki bilgiler, A-T-G-C harflerinin birbiri ardına özel ve anlamlı bir sıra içinde dizilmesi ile oluşur. Ancak bu sıralamada tek bir harf hatasının dahi yapılmaması gerekir.
Ansiklopedide yanlış yazılmış bir kelime ya da harf hatası önemsenmez, hatta çoğu zaman fark edilmez bile. Buna karşın, DNA'da herhangi bir basamaktaki, örneğin 1 milyar 719 milyon 348 bin 632'nci basamaktaki bir harfin yanlış kodlanması gibi bir hata bile, hücre için, dolayısıyla insan için çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Örneğin çocuklarda görülen hemofili (kan kanseri) hastalığı bu tip bir yanlış kodlanmanın sonucudur.
Genetik yapıdaki çeşitli bozuklukların neden olduğu birçok kalıtsal hastalık vardır. Her biri çok ciddi olabilen bu hastalıkların tek nedeni, genetik şifredeki milyarlarca harften yalnızca bir veya birkaç tanesinin yanlış yerde bulunmasıdır. Sözgelimi, Mongolizm veya Down Sendromu oldukça yaygındır. Nedeni ise her hücredeki 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunmasıdır. Bir diğer örnek ise Huntigton Koresidir. Hasta 35 yaşına kadar sağlıklıdır, ama bu yaştan sonra birdenbire kol, bacak ve yüz kaslarında denetlenemeyen istemsiz kasılmalar başlar. Tedavisi olmayan bu ölümcül hastalık beyni de etkilediğinden hastanın belleği ve düşünme yetileri de giderek zayıflar.
Foxa2 genine dönecek olursak, bilimin keşfettiği gibi, bu genin varlığı insanın ilk nefesini sağlıklı bir şekilde alabilmesini sağlamaktadır. Düşünecek olursak, bugüne kadar yeryüzünde yaşamış her insanda bu gen, en doğru sıralamayla her insanın DNA'sının tam da olması gereken yerinde var olmuş ve hiç yanlış yapmadan görevini yerine getirmiştir. Bu genin kendi yapısındaki veya bulunduğu yerdeki en ufak bir hata belki de bu kadar insanın “ilk nefesi” hiç alamamış olmalarına sebep olacaktı.

Tüm genetik hastalıkların gösterdiği önemli bir gerçek vardır; canlılardaki genetik yapı o kadar hassas, dengeli ve kusursuzca hesaplanarak planlanmıştır ki, bu düzendeki en küçük bir değişiklik dahi ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. Sadece bir harfin eksikliği veya fazlalığı ölümcül hastalıklara, hayat boyu sürecek ciddi sakatlıklara veya “ilk nefes”in alınamamasına neden olabilmektedir.
kaynak
[/spo][signature][hline]kingpin, 08 Ağustos 2005 05:32 tarihinde demiş ki:
ben kül yutmaz eralp,yemem bunları dory hanım

[url=http://album
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

keşfedilen belki katrilyonlarca bilgi..ve keşfedilmeyi bekleyen bir o kadar daha..insanoğşu kendini incelemeyi hiçbirzaman bitiremeyecek bence.. :)

haber çok güzelmiş bu arada hem şirin bi konu hemde baya ilgi çekici :)[signature][hline]Everyone's pointing their fingers
Always condemning me
And nobody knows what I believe
I believe..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yanlız insan tamamen oluştuktan sonra vücudunda ki herhangi tek bir hücrede olacak genetik bozukluk zannedersem sadece o hücreyi etkiliyor. O bahsedilen darvinizm vs gibi hastalıkların çoğu anne yumurtası ile baba sperminin birleşmesi sırasında oluşan embroyada genetik hata olması ve dolayısıyla o hücreden oluşan yavru hücrelerin ve dolayısıyla oluşan organizmadaki tüm hücrelerin aynı genetik bozukluğa sahip olmasından ileri gelen hastalıklar orda saydıkları. Biraz eksik ve hatalı anlatmış gibi geldi bana.[signature][hline]Beş Hececiler
''Özünün farkında olup bunu gölgelemek farklı, bu gölgelemenin farkında olmayıp kendini başka türlü nitelendirmek farklıdır.'' - S
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
CIRKINKRAL, 15 Ağustos 2005 20:52 tarihinde demiş ki:
tamam da nefesi zaten alıyorduk ne alaka bu şimdi


Ehue bu adamı Bilim&Teknik bölümüne mod yapalım :)[signature][hline]Diablesse 18 Ekim 2004 tarihinde MSN'de demiş ki:
mama yiyiom ben
Gunn, 18 Mayıs 2002 16:07 tarihinde demiş ki:
ağlama değmez minoooooc, bu göz yaşlarınaaa
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
MartinLGore, 15 Ağustos 2005 20:02 tarihinde demiş ki:
Hayatımızdaki herşeyi genlerimiz yönetiyor.
Bir katilsen bu genlerinde, psikiyatrik bir hastalığın pençesindeysen bu yine genlerinde..

Tanrı bizi nasıl cezalandırabilir peki?


kisilik uzerinde genlerin etkisi zannettigin kadar fazla degil . ilerde yakalanman muhtemel her hastalik genlerinde ama yapmak istedigini yaparsin istemedigini yapmazsin .

ortada bir tercih oldugunu fark edebiliyorsan zaten akil hastasida degilsindir .[signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Ardeth, 16 Ağustos 2005 15:42 tarihinde demiş ki:
Yanlız insan tamamen oluştuktan sonra vücudunda ki herhangi tek bir hücrede olacak genetik bozukluk zannedersem sadece o hücreyi etkiliyor.


en basiti kanser var bu dedigini curutecek . trilyonlarca hucre icersinde 1 tanesinin bile genetik sacmalamasi butun vucudu olume goturebiliyor .[signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
huun, 17 Ağustos 2005 00:39 tarihinde demiş ki:
said:
MartinLGore, 15 Ağustos 2005 20:02 tarihinde demiş ki:
Hayatımızdaki herşeyi genlerimiz yönetiyor.
Bir katilsen bu genlerinde, psikiyatrik bir hastalığın pençesindeysen bu yine genlerinde..

Tanrı bizi nasıl cezalandırabilir peki?


kisilik uzerinde genlerin etkisi zannettigin kadar fazla degil . ilerde yakalanman muhtemel her hastalik genlerinde ama yapmak istedigini yaparsin istemedigini yapmazsin .

ortada bir tercih oldugunu fark edebiliyorsan zaten akil hastasida degilsindir .

Hayır.
Bi şizofrenden bahsediyorsak o adamın artık yapabileceği hiçbirşey yok..
Kital olabilecek türde şizofreni hastalığı taşıyanlar var.
Onlar katil olursa Tanrı nasıl cezalandıracak?

Bu kadar extreme bi örnek vermeme de gerek yok.

İnsanın kendi kontrolünde olduğu hastalıklar var. Ama bunlar hastalık yüzünden kötü şeyler yapabilşyorlar zaman zaman istemeden.
Peki nasıl cezalandracak diye sormuştum..[signature][hline]King Kong gelsede dans etse.. | nedanko...
Nostalji Mp3 : Ace Of Base - All That She Wants | arşiv***********
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben bu tıptan korkmaya başladım.[signature][hline]Cmabridge Üinversitesi
Cmabridge Üinversitesinde yaıpaln bir arşaıtrmaya gröe, bir kleimedkei hafrlrein hnagi sıarda didizlikleri dğeil, ilk ve son hafrlrein dğoru yedre olamalrı öenm tşamıatkadır. Geirsi taammen kamradaşır ve ynie de surosnuz olraak okubanilir. Buunn sbeebi isnan benyinin her hafri tek tek dieğl kemileelri bir btüün oralak omukadısır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
MartinLGore, 15 Ağustos 2005 20:02 tarihinde demiş ki:
Hayatımızdaki herşeyi genlerimiz yönetiyor.
Bir katilsen bu genlerinde, psikiyatrik bir hastalığın pençesindeysen bu yine genlerinde..

Tanrı bizi nasıl cezalandırabilir peki?

bende dusunuyorum ama bi yere varamıyorum açıkçası. aslında konu sapıcak ama kader kavramını katarsak sorunun çözümü çıkıyor o zamanda kaderimiz yani ne yapacağımız ne olacağımız belli ise neden yaşıyoruz diye dusunuyorum off offff. sıkıldım[signature][hline]Feror ego veluti - sine nauta navis,
ut per vias aeris - vaga fertur avis...
Quidquit Venus imperat - labor est suavis,
quae nunquam in cordibus - habitat ignavis.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...