Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

[Resimli] Reason 3.0 Dersleri

Xaero

Öne çıkan mesajlar

Ders 1:Reason 3.0 Analog Drum Sequencing
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Reason derslerimizin ilkinde Reason'un can damarı olan bir konuyu ,Analog Drum Sequencing'i inceleyeceğiz.İlk önce sözkonusu terimimizin ne olduğuna bakalım isterseniz.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Analog Drum Sequencing : Aslında böyle bir terim varmıdır bilmiyorum ama olay kısaca şudur,Fl studio'daki Piano Roll harici ritm kutucukları vardır hani,Reason'da da bunun için Redrum Drum Machine'i kullanabilirsiniz fakat Redrum patchleri çoğu zaman ihtiyacı karşılasa da bir süre sonra aynı özelliği kendi sample'larınız veya diğer device patchleri için kullanmak istersiniz.Örneğin Reason programının sound banklarına entegre olmayan bir wav dosyasını kolaylıkla Redrum'a aktarabilirsiniz,fakat eğer Subtractor'de hazırlanmış bir patch'i aktarmak isteseniz yapacağınız ne olacaktır,tabii ki Analog Drum Sequencing.Kısa tanımla Analog Drum Sequencing Subtractor,Malstrom ve benzeri devicelerdeki sesleri Redrum tarafından kontrol etmenize yarar.Şimdi isterseniz başlayalım.
1:Yeni bir proje açalım ve aşağıdaki sırayla ilgili deviceları ekleyelim.:

A:İlk Önce Create'den Mixer 14:2 yaratalım,bu ana mikserimiz olacak,mikseri ekledikten sonra kırmızı renkli Record tuşunun yanında bulunan Loop On/Off tuşunu mutlaka inaktif ediniz yani sarı olarak ampül gibi yanmaması gerek,neyse ikinci adıma geçelim...Tabii resime bakarak...:

B:Daha sonra Create'den 1 adet Redrum Drum Computer ekleyelim...:

C:Daha sonra istediğimiz herhangi bir sound device ekleyelim,herhangi bir sequencer ya da sampler,ben Subtractor eklemeyi karar verdim,sayısı da size bağlı,tabii 1 adet Redrum Drum Computer koyduğunuz için ekleyeceğiniz Synth ya da Sample devicedan maksimum 10 tane koyabilirsiniz,çünkü 1 adet Redrum'a maksimum 10 adet cihazı bağlayabiliriz Analog Drum Sequencing için,bu cihazların hepsinin aynı olması gerekmez tabi ama ben örneğimde 10 adet Subtractor ekledim..Ekleme içini yine sağ tuş ya da yukardaki Create menüsünden yapıyoruz...:

D:Şimdi en can alıcı noktaya geldik,Subtractorler ile Redrum'u birbirine bağlayacağız,bunun için en yukarda mixer'in altına koyduğumuz redrum'un dibine gidelim...Ve redrum'u ekranımızda güzelce ortaladıktan sonra Tab tuşumuza basalım,göreceğimiz manzara şu şekilde olacaktır...Kablo karmaşasını engellemek için CTRL+L tuş kombinasyonunu kullanmalıyız,bu şekilde kablolar görünmez olacak ancak bağlandıkları yerler belli olacaktır,bunu yaparsanız göreceğiniz şekil 2.Resimdeki şekildir...Daha sonra E adımına geçebiliriz...:

E:Şimdi yapacağımız şey Subtractor'ün 10 adet bağlantı noktasının hepsini tek tek eklediğimiz devicelerla eşleştirmek,bunun için Subtractor'ün arkasındaki 1'den 10'a kadar yazılı çıkışların baştan başlayarak hepsinin en üstten 3.çıkışına sırayla gelmek ve kabloyu takmak,nasıl diyeceksiniz,şu alttaki resimler tam olarak neyi yapacağınız gösterecek size...3. çıkışta sağ tuşa tıklayın mouse'un ve takacağınız aleti seçin,daha sonra ise aynı aletin "Mono Gate Input" seçeneğini seçin,bağladığınız her alet için bunu tekrarlayın,ufak farklar olsa da tüm aletler için hemen hemen aynıdır bu seçenekler...Eklediğiniz tüm aletler için aynı seçeneği yapın tek tek,ben mesela 10 adet Subtractor ekledim,Redrum'un arkasından 1'den 10'a kadar hepsinin Mono Gate Input'larını bağladım...:

F:Şimdi tekrar Tab tuşumuza basalım ve konsolun ön tarafını açalım,aslında yapacak pek bir şeyimiz kalmadık,kısaca özetleyeyim,Subtractor'lerimize patch yükleyeceğiz ve Redrum ile ritm yazacağız,panelimizin önünü açtığımıza göre eklediğimiz devicelara ses ya da patch yükleyelim nitekim NN-XT ya da NN-19 gibi bir sampler koymuşsanız yükleyeceğiniz sesler Wav dosyaları yani sample'lardır ama Subtractor ya da Malstrom gibi bir Synth cihazı koymuşsanız patch yüklersiniz,neyse aşağıda patch yüklemenin bir örneğini koydum,10 cihazıma da aynı şekilde patch yüklüyorum,mesela bu örneğimde eklediğim patchleri Reason Factory SoundBank'ın içerisindeki Subtractor Patches'in alt klasörü olan Percussion klasöründen seçtim,kafama göre takılıyorum,Snare,Hihat,BassDrum,Kick filan,zevkinize ve seslerin uyumuna göre istediğinizi seçebilirsiniz...Resimdeki tuşa bastıktan sonra açılan yerden ilgili sesleri bulabilirsin

Sosyal ağlarda paylaş

Reason 3.0 Ders 3:Vocoder
Reason derslerimizin üçüncüsünde oldukça eğlenceli bir konu olan Vocoder konusunu inceleyeceğiz.İlk Önce sözkonusu terimimizin ne olduğuna bakalım isterseniz.
Vocoder : Temel anlamda Vocoder herhangi bir sesin karakteristik özelliklerini başka bir sese uygulayan cihazlardır.Yani vokalleri bir synth'e aktarıp sanki şarkıyı synth söylüyormuş gibi bir izlenim yaratmaktır.Vocoder günümüzde bir çok müzik dalında ki özellikle elektronik müzikte kullanılan bir alettir.Donanımsal ve yazılımsal seçenekleri bulunsa da bizim üzerinde duracağımız konu tabii ki yazılımsal Vocoder'dır.Fl Studio programında oldukça güzel bir vocoder vardır.Reason 2.5 versiyonundan itibaren bir Vocoder koyulmuştur.Fl Studio Vocoder'ı ile arasında kurulum aşamasında pek fark olmasa da Reason'un Vocoder'ının daha güçlü ve profesyönel olduğu tartışılmaz bir gerçektir.Her iki programda da kurulum aslında aynı mantıktır...Bir adet vocoder,bir adet mixer,modulator ve carrier kanalları,bunları birbirine bağlarsınız ve ortaya mükemmel bir vocoder çıkar.Sorun nasıl bağlayacağımızda,neyse isterseniz başlayalım.
Yeni bir proje açalım ve aşağıdaki sıra ile adımları takip edelim:

A:Bu ilk adımımızda ekleyeceğimiz cihazlara bakacağız.Yeni bir proje açalım ve bir adet 14:2 mikser ekleyelim ve daha sonra bir adet BV512 Digital Vocoder ekleyelim,yalnız bunu eklerken dikkat etmemiz gereken çok önemli bir nokta var Shift tuşuna basılı tutarak eklemeliyiz aksi taktirde direkt olarak kendini mikser'e bağlar ki bu istediğimiz bir durum değil Tab tuşuna basarak arka konsolu kontrol edebiliriz,ön ve arka görüntü şu şeklilde olacak,yani mikser'in çıkışları ses kartına bağlı,vocoder boşta,kabloları yine CTRL+L tuş kombinasyonu ile görünmez yapabilirsiniz...:

B: Bu adımda yapacağımız şey ise carrier ve modulator cihazlarını eklemek olacak,Modulator mesela vokallerin geldiği kanal,Carrier ise vokali bağlayacağımız Synth'in geldiği kanal olacak,ben dışardan Wav dosyası olarak vokal alacağım için bir adet sampler eklemeliyim NN-XT'yi ekliyorum ve Synth olarak Malstrom ekliyorum yalnız buraya çok dikkat,bu iki cihazı da eklerken Shift tuşuna basılı tutmalıyız ki herhangi bir kablosu bağlanmasın,Tab tuşuna basarak arka konsolu kontrol edebiliriz,ön ve arka görüntü şu şeklilde olacak,yani mikser'in çıkışları ses kartına bağlı,vocoder boşta,NN-XT boşta ve Malstrom boşta,kabloları yine CTRL+L tuş kombinasyonu ile görünmez yapabilirsiniz...:

C:Burası can alıcı nokta,Tab tuşuyla konsolun arkasını açıyoruz ve CTRL+L tuş kombinasyonu ile eğer kabloları görmüyorsak görünür yapıyoruz yani amaç kabloları görmek.Şimdi kabloları gördükten sonra,vocoder'a çıkıyoruz ve Modulator girişine mouse'un sağ tuşuyla tıklayıp NN-XT 1 ve daha sonra Output 1 /Left Main ya da Output 1 /Right Main'den birisini tıklıyoruz Modulator girişi mono olduğu için herhangi birini tıklayabilirsiniz.İlgili kablonun bağlanmış halini ve bağlama aşamasını aşağıda görebilirsiniz..:

D:Şimdi yapacağımız şey de yukarıdaki adıma benziyor Carrier kanalını bağlıyacağız bunun için yine arka konsolda vocoder'ın Carrier girişlerinde soldakine sağ tuşla tıklıyoruz ve Malstrom 1 ve daha sonra Shaper / Filter A Audio Output seçeneğini seçiyoruz,diğer çıkışın kablosu da otomatik olarak bağlanır.Aşağıda ilgili kabloların bağlanmış halini ve bağlama aşamasını görebilirsiniz...:

E:Arka panelde işimiz bitti şimdi Tab tuşuna basarak ön tarafa geçebiliriz,aslında yapacağımız çok fazla şey kalmadı,kısaca öyle özetleyebilirim,Sample cihazımız olan NN-XT'ye herhangi bir Wav dosyasını yüklüyoruz ve Malstorm'a güzel bir Synth patch yüklüyoruz,ve her iki cihazın piano roll'lerinde wav dosyasının uzunluğu kadar aynı notadan bir adet basıyoruz.Aşağıdaki iki resimde Sample ve Patch yüklemeyi görebilirsiniz..NN-XT'ye sample yüklemek için Remote Editor kısmını oka tıklayarak açmalısınız aksi taktirde yükleyeceğiniz tek şey enstrüman patchleri olur...Resimde görülen yere tıklayarak Sample yükleyebilirs

Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
Xaero çok teşekkür ederim tutorial için türkçeye çevirmen bile bişidir yani :D
Bu arada bu reason hakkında tecrübeliysen senden yararlanabilirmiyim ilerki zamanlarda =P[signature][hline]msn/mail|mail|icq
Main***
elvyn, 28 Temmuz 2005 01:51 tarihinde demiş ki:
mesela aslansın ama davranış falan olarak yengeçsin

Sosyal ağlarda paylaş

hocam sana şunu sorucam, bu programda şu techno parçalardaki "key" bölümlerini (işte anlarsın böyle coşulan kısımlardaki kopma nakaratları) nasıl yapıcam.

mesela d-devils 6th gate parçasındaki, veya benny benassi nin parçalarındaki elektronik müzikler. atıyorum satisfaction`daki bas tarzı kısım.

hani diğer kısımlar loop ve beat leri e-jay ile yapılabiliniyor, ama şu "key" bölümleri için sanırım bu programa ihtiyaç var.

yardımın için teşekkürler.[signature][hline]sen bu yazıyı okurken senin hayatından 5 saniye çaldım. 6 oldu,7,8,9...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...