Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Behçet Hastalıgını Biliyor Muydunuz..?


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

[spo1=fotoğraflar tatsız biraz, ona göre]
Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü doktorları "Behçet Hastalığı" ile ilgili bilgi verdi:

Behçet Hastalığı, 1937 yılında ünlü Türk doktoru Ord.Prof.Dr. Hulusi BEHÇET tarafından tanımlanan ve tıp dünyasının "Behçet Hastalığı" olarak kabul ettiği bir hastalıktır.

Behçet Hastalığı, bir virüsün yol açtığı düşünülen, bütün sistemleri tutabilen, hastalığın seyri sırasında iyileşme ve kötüleşme dönemleri olan ve zaman ilerledikçe giderek ilerleyen bir hastalıktır.

Hastalığın olağan başlangıcı, 20-40 yaşları arasındadır ve kalıtım yoluyla bir kuşaktan diğerine geçebilmektedir.



Hastalığın tanımlanmış belirtileri;

1. Ağızda tekrarlayan ağrılı, kızarık, zımba ile delinmiş gibi şekli olan "Aft" denilen bazen çok sayıda olabilen yaralar.Büyüklükleri 1-2 mm'den 1-2 cm çapına kadar değişebilir.Hastaların %97-100'ünde bu belirti vardır.Hastalığın diğer belirtilerinden yıllar önce haberci olarak çıkabilir.3-10 gün arasında kendiliğinden iyileşebilir.

2. Genital bölgede,ağızdaki yaraların benzeri yaralar da görülür.Bu belirti,hastaların %80-90'ında vardır; ancak iyileşme sırasında iz bırakırlar ve daha uzun sürede iyileşirler.



3. Gözün değişik tabakalarını tutan iltihaplı oluşumlar ise, hastalığın en ciddi belirtileridir.Bu oluşumlar hastaların %50'sinde bulunmaktadır.Bu aş


amada, hastalık optik siniri tutabilir ve bu da körlüğe neden olabilir.Tekrarlayıcı bir karaktere sahip olan Behçet hastalığı, yetişkin erkeklerde, kadın ve yaşlılara göre daha ağır seyretmektedir.

Sürekli yapılan bilimsel çalışmalarda, hastalığın yalnız bu 3 belirtisi (etkisi) ile kalmadığı, hemen hemen bütün vücut sistemlerini tutan pek çok belirtisiyle çok daha önemli bir hastalık olduğu saptanmıştır.

Yapılan birçok çalışmaya rağmen, hastalıkta kesin çözüm sayılabilecek bir tedavi henüz tam olarak bulunamamıştır. Ancak hastalığın belirtilerini engelleyen, ilerleyişini durdurmaya yönelik birçok ilaç ve tedavi yöntemli de geliştirilmiş ve kullanılmaya devam edilmektedir.



"Türkiye'nin İlk Özel Behçet Hastalıkları Merkezi" olma onurunu taşıyan Memorial Hastanesi Behçet Hastalıkları Merkezi'nde konun uzmanlarından oluşan ekibiyle hizmet vermektedir.[signature][hline]- Aya inemiyoruz?
- Neden, modül mü bozuldu?
- Yok, Kültür Bakanlığı sit alanı ilan etmiş, bilet almamız lazımmış...
[/spo]

[Bu mesaj Nefr tarafından 07 Ağustos 2005 15:19 tarihinde değiştirilmiştir]

Mesaj tarihi:
Çok ilginç bir hastalık yani bizim türkler hastalıkta icad etmiş dicem ama adama gerçekten acıdım ne kdr kötü bir durumda ya resimlere bakarken üzüldüm :( İnşllh iyileşir yazık adama.[signature][hline] _Kusuk_

Aut disce aut discede.


İçimdeki Sarı Kapaktan İlham Alıyorum
Mesaj tarihi:
babam behçet hastası , ama kalıtım ile geçmemiş allahtan.

keza onda böyle yaralar yok , ilaç kullanıyor gerçi.[signature][hline]valandil ownz j0o!
sevgi dolu bir insanım.
WoW - Kelvin , olm nerull'dan atmışlar lan./Burning Legion
Mesaj tarihi:

Yuh be şimdi farkedıyorum
Bu resım adamın neresınden dıkkat ettınızmı? Yanda fermuarlar filan var oha be

[spo1=Oy oy +18][/spo][signature][hline]Opinions are like assholes. Everybody has got one.

[Bu mesaj BlaCk tarafından 07 Ağustos 2005 03:22 tarihinde değiştirilmiştir]

  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
evet bilgim vardı. ablamın bir arkadaşı doktora gitmişti. sorunu gözü ile ilgili ve dalgınlıktı. sanırım behçet'in farklı türleri var. ablamın arkadaşının gözünde çıktığını ve behçet hastası olduğunu söylediler. moralini çok bozmuşlardı fakat yanlış teşhis koymuş salak adamlar.[signature][hline]| ===> orc_lord <=== | leverne vistas! |
|Buddy/Old|Buddy Webpage|Pati Pet|KTB için..|
Mesaj tarihi:
lol türk doktorları işte kırık bacağa kanser derler[signature][hline]Anubis the Sexy
Voys, 06 Ağustos 2005 23:25 tarihinde sayıklamışki:
tartarlı su , müsil hapı atılmış su , karbonhatlı su gibi şeyler gelıyor rakı görünce aklıma. müsil ne alaka demeyin hastahanede verdiler... verdiler... verdiler...
Mesaj tarihi:
said:
Loli-pop, 07 Ağustos 2005 02:58 tarihinde demiş ki:

Behçet Hastalığı, 1937 yılında ünlü Türk doktoru Ord.Prof.Dr. Hulusi BEHÇET tarafından tanımlanan ve tıp dünyasının "Behçet Hastalığı" olarak kabul ettiği bir hastalıktır.


türk işte baksana ne hastalıklar keşfediyo,kahretsin[signature][hline]kuru bir pantolon ile balık tutulmaz...(cervantes)
Mesaj tarihi:
Neresinde olmuştur bitmiştir bilmiyorum ama muhakkak olan bir yerler vardır. Problem ne olup ne bittiği değil. "Türk işte" mantığı. Yani sonuçta sen de Türk değil misin ? Bu bir nevi kendine de hakaret olmuyor mu ? Ya da bunu kişi yerine millete mal etmek haksızlık değil mi ?[signature][hline]Welcome back!!
Mesaj tarihi:
Türkiyenin %75 i dikkatsiz ve eğitimsiz . aileden terbiye vs. almamış, bunların peşindende böyle olaylar geliyor. bu kadar sık olmaz bunlar anlıyormusun türkiyede 1 yıl içinde olan bütün bu saçma şeyler başka ülkelerde sayı olarak 2 yıl içinde olmaz[signature][hline]Anubis the Sexy
Voys, 06 Ağustos 2005 23:25 tarihinde sayıklamışki:
tartarlı su , müsil hapı atılmış su , karbonhatlı su gibi şeyler gelıyor rakı görünce aklıma. müsil ne alaka demeyin hastahanede verdiler... verdiler... verdiler...
Mesaj tarihi:
Evet biliyorduk.
Hatta ben oldukça haşır neşir olmuştum behçet testleri felan yapmışlardı bana ağzımdaki geçmeyen aftlar yüzünden gerçekten kötü bi' hastalık ve tedavisi yok.
Ağzınızda uzun süre geçmeyen ve sık tekrarlayan aftlar olursa doktora görünmenizde fayda var.
Hatta bi' konu bile açmıştım.[signature][hline][Bob Marley]
Egoist Ben!!!(Ünlemlere de bak)
Gazeteci-Bir "rastaman" olmam için ne yapmam gerek?
Bob Marley-Yeniden doğmalısın...
Mesaj tarihi:
valla malesef bende biliyorum.2 tane hasta tanıdıgım var.bir tanesi cok ileri safada;hareket ve konusma guclugu cekiyor:(
diğerine ise teshiş yeni kondu.umarım iyilesirler...[signature][hline]bi post kasamadan geldik gidioruz iyi mi?
Mesaj tarihi:
said:
Cd-, 07 Ağustos 2005 04:12 tarihinde demiş ki:
Evet biliyorduk.
Hatta ben oldukça haşır neşir olmuştum behçet testleri felan yapmışlardı bana ağzımdaki geçmeyen aftlar yüzünden gerçekten kötü bi' hastalık ve tedavisi yok.
Ağzınızda uzun süre geçmeyen ve sık tekrarlayan aftlar olursa doktora görünmenizde fayda var.
Hatta bi' konu bile açmıştım.


O aftlar bende de ayda 1-2 çıkıyor.Kıllandım şimdi behçet olmayalım.Yetişkinlerde çıkar diyor daha 16 yaşındayım ama.[signature][hline]By The Hammer of Moradin!
Mesaj tarihi:
Cinsel organda afta benzer yaralar çıkarsa veya gözünüzde bi rahatsızlık olursa (o nası bi rahatsızlık tam olarak bilmiyorum ilginç bi adı vardı) ayrıca bş kahç belirtisi daha var.
Ağız yaraları
Ağız yaralarına hemen hemen her hastada rastlanır ancak % 1 - 3 gibi az bir kısım hastada ağızda yara şeklinde bir belirti görülmeksizin hastalığın diğer belirtileri görülebilir. Genellikle ağızdaki yaralar hastalığın ilk belirtileridir ve diğer belirtiler ortaya çıkmadan yıllarca aft yakınması bulunan hastalar az değildir. Behçetteki ağız yaraları, tekrarlayıcı basit aftlardan ayırd edilemez ise de çok sayıda olmaları ve daha sık nüks etmeleri gibi farklılıklar vardır. Behçette aftlar genellikle ayda bir veya birkaç kez tekrarlar ve bir kaç gün içersinde iyileşirler.

[spo1=Diğer Belirtiler]Cinsel Bölge Yaraları
Behçet hastalığının diğer bir belirtisi de genital bölgede tekrarlayan yaralardır. bu yaralar küçük, deriden kabarık kırmızılık veya sivilce halinde başlar ve bunu, çabucak zımba ile delinmiş görünümde ve yavaş iyileşen yaranın gelişmesi izler. Bu yaralar hemen her zaman yerlerinde iz bırakarak iyileşirler. Genital bölge yaraları aftlara göre sayıca daha az ve daha uzun sürede iyileşirler.

Deri Belirtileri
Behçet hastalığında, koltuk altları ve kasıklar gibi büyük kıvrım yerlerinde de benzer yaralara zaman zaman rastlanabilir.
1. Kırmızı ve ağrılı yumrular şeklinde oluşumlar.
2. Sivilce benzeri belirtiler.
3. Deri damarlarının hastalanmasıyla ilgili belirtiler.


Göz Belirtileri
En önemli organ tutulmalarından biri olan gözdeki iltihaplanma hastaların yarısında tespit edilir. Gözde kanlanma ve bulanık görme şeklinde kendini gösterir. Erkeklerde ve genç kisilerde göz belirtileri daha sık ve daha ağır seyrederken, kadınlarda ve yaşlılarda daha seyrek ve daha hafiftir seyreder. Göz belirtileri bazan körlüğe kadar gidebilir.

Bu belirtilerin dışında Behçet hastalarının hemen hemen yarısında eklem ağrısı ve eklemlerde şişme gibi şikayetler, beyin hastalıkları, böbrek iltihabı, damar tıkanma ve genişlemeleri de görülebilir.

Behcet hastalığı daha çok 20-30 yaşlarda ve erkeklerde görülür. Türkler, Araplar, Yahudiler, Ermeniler ve Japonlarda daha sık görülür. Behçet hastalığının en karakteristik özelliklerinden birisi ataklar halinde seyretmesidir. Yaşla birlikte hastalığın aktivitesi azalır. Behçet hastalığının nedeni bilinmemektedir. Tedavi hastalığın etkilediği organa göre değişir. Tedavi kesinlikle doktor kontrolünde yapılmalıdır. Genetik biliminde sağlanacak gelişmeler Behçet hastalığının tedavisinde yeni ufuklara yol açacaktır. Behçet hastalığının en tipik özelliğinin ağızda tekrarlayan yaralar olduğu unutulmamalı ve bu yakınmaları olan hastaların mutlaka Behçet hastalığı yönünden araştırılması gereklidir. [/spo]
Ağız yaralarının yanında bu belirtilerin en az ikisi daha varsa doktora görünün.
Fakat herkesin ağızında aft çıkıyo o açıdan panik yapmayın.

Not:Bu arada bende behçet yok yani yukarda sanki varmış gibi yazmışım.[signature][hline][Bob Marley]
Egoist Ben!!!(Ünlemlere de bak)
Gazeteci-Bir "rastaman" olmam için ne yapmam gerek?
Bob Marley-Yeniden doğmalısın...

[Bu mesaj Cd- tarafından 07 Ağustos 2005 17:32 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Neyse içim rahatladı.Tamam Türkler,Ermeniler,Yahudiler ayrı coğrafyanın insanı mutlaka kaynaşma vardır ama Japonlar ne alakaymış onu anlamadım.[signature][hline]By The Hammer of Moradin!
×
  • Yeni Oluştur...