Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

fotografçılar için ipuçları


Caglar35

Öne çıkan mesajlar

ipuçlarını bazı başlıklar altında toplayacağım. daha önce yazdığım hayvan fotograflarınıda buraya koyiim, hepsi bir postda dursun. sticky olursa çok şahane olur diye düşünüyorum.... hadi hayırlı olsun[signature][hline]welcome to Linux land, sometimes in silent nights you can hear the windows machines rebooting....
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

PARTILER ve KUTLAMALAR

ışık dengesiyle romantizmi koruyun
mum ışığında flaşla çektiğiniz fotolarda romantizm adına fazla birşey kalmayabilir. bu durumda flaştan vazgeçip algılayıcının ışığa duyarlılığını ISO 800 gibi bir değere yükseltmek resmin titremesi olasılığını arttırsa bile, şart olabilir.

difüzör kağıdı ile flaşı yumuşatmak (kırmızı gözler sorunu)
ışıklandırmanın az olduğu partilerde misafirlerin gözbebekleri genişler ve böylece oldukça yansıtıcı olan gözün arka tarafının önünü açar. gözün arka tarafındaki yoğun kan dolaşımından dolayı gzöler kırmızı çıkar. çözüm: bir parça difüzör kağıdını flaşın önüne koymaktır. bu yöntem ışığın çok daha kuvvetli yayılmasını sağlar ve doğrudan gözbebğine düşmesini engeller.

gösteri ve konserler
konserlerde çok sık görülen şey, arkadan çekilmiş insanlardır. bu sorun dijital makinelerin otomatik ayardayken, yakınında pek bir ışık olmadığından flaşı açması nedeniyle oluşur. dolayısıyla insanların elleri kolları konser resmini çirkinleştirir. çözüm otomatik ayarı kapamaktır. böylece flash patlamaz, ve zaten son derece ışılı olan sahne güzel çıkarken, bütün eller ve kollarda gölgede kalır.

moire etkisinin algılayıcıları yanıltması
bir etkinlikte birinin ufak kareli bir ceket giydiğini görürseniz ondan üzerindekini değiştirmesini istemekte haklısınız:) ince çizgiler dijital makinelerin optik sistemini yanıltabilir: CCD algılayıcının kendi kareli yapısı resimdeki kareli desenle örtüşür ve resimde çizgiler yada dalgalar şeklinde bozulmalar oluşur. bazi makineler bu sorunu resmi çekerken CCD algılayıcıyı titreterek çözmeye çalışır. Fakat genellikle resim bulanık çıkar. Şansınızı photoshopta deneyrek daha iyi bir sonuç alabilirsiniz. Bulanklığı maskeleyin.

otomatik netleme olmadan daha net çekimler
partilerdeki ışık genel olarak düşük kontrastlı ve otomatişk netleme için yetersizdir. makine doğru ayarı bulana kadar objektif ileri geri gider durur. bu durumda otomatik netlemeyi kapayın. enstantaneyi otomatiğe bağlayıp diyaframı 6.7 gibi bir değere getirin ve flash kullanın.

geniş açı
geniş açılı fotografın bir parti için iki avantajı vardır. bir: daha geniş olan lens daha çok ışığın içeri girmesine izin verir. ikinci olarak da daha çok insan fotografa sığar. biraz bozuk olan perspektif parti havasına daha uyumludur. (Dikkat: bazen geniş açı mekinenin flaşının önünü kapar ve gölge oluşmasına sebep olur.

büyük alanlarda flashdan kaçının
flash yeterince güçlü değilse, büyük bir salonda davetlilerin yarısı ışık altında, yarısı gölgede çıkabilir. bu çirkin görüntüyü engellemek için, flash kullanmayın.[signature][hline]welcome to Linux land, sometimes in silent nights you can hear the windows machines rebooting....
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

HAYVAN FOTOGRAFLARI

doğal olması için flashtan kaçınalım
birçok hayvanın (memeliler başta olmak üzere) gece görüşünü arttırabilmek için retinasının altında yansıtıcı özellikte bir tabak vardır. hayvanın cinsine ve yaşına bağlı olmak üzere bu tabaka flashlı çekimlerde yansımaya neden olur. birde tabiki ürkme, sorununu yaratırki, beni insan fotograflarında bile objektifin içine bakmalar çok rahatsız eder... hiç doğal durmuyor.

manuel ayarlar
makinanız dijitalse herzaman manuel ayarlarla çekmek daha iyi sonuç verecektir. maximum güneş yansımasında karda kahverengi bir tavşanın dominant gözükmesini digital bir makine ayarlayamaz.

deklanşör gecikmesi az olan bir makine kullanın
özel bir poz yakalayacaksanız, mesela 2 patisi üzerinde duran bir köpek, ekranda sadece yeşil çimler görmek istemiyorsanız deklanşöre basma ve çekim arasında daha az süre geçen bir makine edinin.

parmaklıklardan/cam kafeslerden kurtulmak
parmaklıklara yaklaşmak ve düşük bir diyafram değeri (büyük bir diyafram açıklığı) ön planı (parmaklıkları) bulanıklaştırır. hayvana netlediğinizde, çirkin parmaklıklardan kurtulacaksınız. cam kafeslerde ise cama çok yaklaşarak çekilen cam yüzeyi daraltmış olursunuz. bunun bir avantajıda flash yansımasını önlemesidir.

rüşvet....
kendini açıklıyor işte, bu yol eğer hayvanın objektife bakmasını sağlamak istiyorsanız işe yarar.

minik hayvanlar
digital makinelerinin hemen hepsi, ayar düğmesinde çiçek resmiyle betimlenen bir makro moduna sahiptir. çiçekleri böcükleri birkaç cm'den bile bu ayarla net çekebilirsiniz.

perspektif....
hayvanlar insanlarla aynı hacime sahip değillerdir. daha doğal fotograflar için, mesela bir kuğunun uzun boynunu optimum şekilde çekmek istiyorsanız, hayvanın göz hizzasında çekim yapın. 50mm gibi normal bir odak uzaklığı seçin. kuşbakışı veya alttan yapılan çekimlerden kaçının, oranı bozar.

sualtı çekimi
sualtı çekimleri için özel makinaya gerek yoktur. gerekli sualtı kaplarıyla bildiğimiz digital ve manuel makinelerde sualtında çekim yapabilir. fakat extra ışık kaynağı gerekmektedir.

harekete rağmen keskinlik
hayvanların hareketleri hızlı ve öngörülmezdir. kareyi net yakalayabilmek için düşük bir enstantane değeri seçin. 1/250 uygundur... (birçok makinada 250 olarak gösterilir)

seri fotograf
pek çok kamerada üst üste duran dikdörtgenle simgelenir. hayvanınızı hareket halinde görüntülemenizi sağlar...[signature][hline]welcome to Linux land, sometimes in silent nights you can hear the windows machines rebooting....
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

PORTRELER

yalnızca yüz için diyafram ayarı
arka planda çatı, bitki, anten gibi nesnelerin görünmesini istemiyorsanız, arka planı bulanıklaştırın. geniş bir diyafram açıklığı, yani 2.7 - 5.7 arası bir değer seçin.

zoom
yüzleri geniş açılı objektifle fotograflamak biçim bozukluklarına yol açabilir. burunlar genelde aşırı büyük, kafa yumurta gibi çıkar. yüze yaklaştıkça bu etki artar. bu nedenle nesneden uzak durun, gerekirse zoom kullanın.

fotograf çekimini ışığa göre ayarlayın
kontrast çok güçlü olacağından, öğle saatlerinden kaçının. güneş yukaridan geleceği için burun ve göz altları çirkin çıkar

flashın dozunu kaçırmayın
iyi havalarda güneş ışığı yeterli olacaktır. ancak özel durumlarda yinede flash kullanmak gerekebilir. model güneşe doğru bakıyorsagözleri ufalacaktır. modelinizin güneşe sırtını dönmesini sağlayın ve flashı elle kapayın. kamera ortamdaki ışığı ölçecek ve asıl nesneyi flashla hafifçe aydınlatacaktır. bu sayede ışık doğal görünecektir.

kapalı alanda flash
kapalı ortamdaki flashlı çekimler için: gölgelerden kurtulmak için beyaz bir dosya kağıdını 45derece açıyla flashın önüne tutun. böylece ışığı tavana yönlendirip dağıtabilirsiniz.

siyah beyaz fotolar için makyaj
yüzü parlatmayan bir makyaj, profesyonel portre çekimleri için kontrastı arttıracağından, iyidir. (cümleyi nası bitireceğimi bilemedim :))

altın oran
surat'ın altı ve üstü fotograf kağıdında 1:1.6 biçiminde olmalıdır.

edik: gramer sıçtım
[signature][hline]welcome to Linux land, sometimes in silent nights you can hear the windows machines rebooting....

[Bu mesaj Caglar35 tarafından 02 Ağustos 2005 17:24 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...