Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ideolojilerin yorumlanması


Natural

Öne çıkan mesajlar

herkezin kalıplaşmış belli düşüncleri,görüşleri var.fakat dier görüşlerler/ideolojiler ile ilgili neler düşündüğünüzü merak ediorum.herkezin ''izm''ler ile ilgili kendine göre yorumları vardır mutlaka,bunları açıklarsanız sevinirim.

ör;
nasyonal-sosyalizm;...hede hödö,şöyledir böyledir...

gibi...

taraflı yorumlar bekliorum ama çok aşırıya kaçıp ''pis faşolar'',''bu şerefsizler şöyle derler genelde'' gibi tanımalardan kaçınılırsa sevinirim.

istediğiniz görüşler hakkında yorum yapın,hadi bakalım...[signature][hline][b]''Be a realist demand the impossibe''
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

arkadasim boyle seylerin bencesi olmaz. bu tur seyler ilk tanimlayan insanlarin koydugu sekilden gidilmek uzeredir. komunizm lafini ortaya atan marx ise, komunizm in anlami onun anlattigi bicimdedir.

bence nasyonal sosyalizm sudur diye birsey olmaz[signature][hline]pantolonum diesel den clubber im ezelden
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tam açıklayamadım sanırım.
herkez marx'tan aynı şeyi anlamaz,örneğin biri marxı ''allahsız kitapsız, gömünüs'' olarak nitelendirebilirken dieri görüşlerini kabul edip hayatını ona adıyabilir.
size göre ideolojilerin + larını,- lerini yazın ve eleştrisel ntielikte yorumlar yapın diyiveriyim bare.[signature][hline][b]''Be a realist demand the impossibe''
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ekonomik acidan bakiyorum ve bir ulkeyi bir bahceye benzetiyorum:

Komunizm, bir bahcedeki cimlerin, en kisa boylu cim hizasinda kesilmesi ve hepsinin ayni boya gelmesi.

Sosyalizm, bir bahcedeki cimlerin ortalama bir boy belirlenip o boya getirilmesi, uzunlari kesip, kisalari da biraz uzatarak.

Kapitalizm, bir bahcedeki cimlerin uzunluguna veya kisaligina karismadan kendi baslarina birakilmasi, hizli uzayanlarin daha da tesvik edilmesi, isteyen gidebildigi yere gider, guclu olan kazanir mantigi.

Ataturkculuk, bahcedeki kisa cimler belli bir boya gelene kadar daha fazla ilgi gosterilmesi, yardim edilmesi, uzunlara da mudahale edilmemesi, serbest birakilmasi.

Tabii benim anladigim bu, farkli yorumlar olabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Natural, Marx'a "Gomnüst" diyen veya "Milliyetçiyim ben" diyen birine faşo diyen adama, gidip görüşünü sorarsan sağlıklı cevaplar alamazsın.

Marx komünizm ile ilgili düşüncelerini belirtmiş olabilir. Fakat, ömrü billah Marx okumamış, bilmemiş, hiç tanımadan tü-kaka diye ezberletilmiş adama "Marx hakkında" veya "komünizm hakkında" ne düşünüyorsun? diye sorarsan, "RÖREEEHÖÖRR" şeklinde bir yanıt alırsın.

Aynısı Milliyetçiliktir, Türkçülüktür, Nasyonel Sosyalistliktir, Faşistliktir, hepsinde geçerli. Böyle ortaya sonu nereye gideceği belirsiz bir soru atarsan, her kafadan bir ses çıkar, hiç de verimli bir şey olmaz. Problem bilip bilmeden, bilgilerini sindirmeden herkesin bir görüş sahibi olmasıdır. Kanımca komünizm nedir, kapitalizm nedir, Marx, Weber, Hegel, Adam Smith, David Ricardo kimlerdir, vs vs bilinmeden haklarında yorum yapılması gayet yanlıştır.

Bu sorunun yeri burası değil, alacakların da cevap değil diyerek bitiriyorum, bu sorunun sonu kavga çıkartır, bunu da belirteyim. Demirbilek'in bahçeli örneğini tuttum ama, oradan örnek alabilirsin.

Saygılarımla,[signature][hline]Bir fincan kahveden daha güzel olan tek şey, ikinci fincandır." CAFEIN
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

siyaset forumu zannettin sanırım burayı?
*bunları ne zaman tarih forumundan ayıklayabileceğiz, merak ediyorum..[signature][hline]not sleeping okay/drinking too much.trapped in hyperspace.?.the girl disappeared, smiling and blowing kisses. A white light flooded the room/this was the moment of awakening: the audience were relieved to find themselves in their own company...someo (text unclear) did not awaken, this was a white nightmare: faces aglow with laughing, limp complacency/apparently uninhibited...

**no more dinosaurs @montezaus
*** montezaus.deviantart.com


[Bu mesaj montezaus tarafından 30 Temmuz 2005 13:48 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bazı arkadaşlar bilmiyor olabilir ancak tarih bölümünde üstü kapalı şekilde siyasete izin var .. bilmeyenlerin bilgisine.
Bana köre faşizm;
insan kavramının ortadan kalkıp ırk kavramı üstüne odaklaşıp,diğer ırk mensuplarını katletmektir.Kesinlikle tasvip etmiyorum hatta nefret ediyorum.
Komunizm;
eşitliğin ve insan kavramının olduğu bir yönetim şeklidir.Herkez kazandığı kadar yer ve hakkını alır.Hiç kimsenin emeği sömürülemez,hiç kimse aşağılanmaz ırksal anlamda..
Emperyalizm;
Amerika ve türevi gelişmiş ülkelerin diğer ülkeler üstünde siyasal üstünlük kurup onları kendi çıkarları doğrultusunda kullanmasıdır.Bu düşünceyede son derece karşıyım ve emperyalist güçlerin köpeği olmayacağım ..[signature][hline]henüz çocukluğumuzu bile yaşamamıştık. bir kadın eli değmemişti ellerimiz. bir sevgiliden mektup bile almamıştık daha. bir gece sabaha karşı, pranga vurulmuş ellerimiz ve ayaklarımızla çıkarıldık idam sehpalarına. herkes tanıktır ki korkmadık. içimiz titremedi hiç. mezar toprağı gibi taptaze, mezar taşı gibi dimdik boynumuzu uzattık yağlı kementlere.
asıldık ey halkım, unutma bizi...
Deniz Gezmiş
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

'tarih' bölümün kapsadığı 'üsttü kapalı'(?) siyasetten bana göre türkçü ideoloji şudur, komunizm budur şeklindeki önermeleri, ideolojik tartışmaları mı anlamam gerekiyor?
neyse tartışıyorsanız da bozmayayım, gereksiz yere tartışmalara girmeyelim gene bu konuda.[signature][hline]not sleeping okay/drinking too much.trapped in hyperspace.?.the girl disappeared, smiling and blowing kisses. A white light flooded the room/this was the moment of awakening: the audience were relieved to find themselves in their own company...someo (text unclear) did not awaken, this was a white nightmare: faces aglow with laughing, limp complacency/apparently uninhibited...

**no more dinosaurs @montezaus
*** montezaus.deviantart.com


[Bu mesaj montezaus tarafından 30 Temmuz 2005 15:41 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İyi madem giriyoruz işe, konuşacağız:

Komunizm: Sol görüşün en uç noktasıdır. Özel mülkiyet yoktur, tamamen her şey kamu mülkiyetindedir, devlete aittir. Özel sektör yoktur. Mümkünse, ekonomi dışa kapalıdır. Sermayenin tümü de devlete aittir. Ekonomi, merkezdeki bir yönetici kadro tarafından planlanır, üretim devlet tekelinde yürür, herkes eşit kabul edilir. Sosyal güvence devlettendir, sağlık, eğitim, vs gibi her şey devletten sağlanır. Marx amcama göre, insanlar tarihsel bir süreçten geçerler ve en son süreç "Saf Komünizm"dir, bu da proleterya,yani işçi sınıfının ayaklanıp üretim olanaklarını ele geçirmesi ve daha sonra kurulacak sosyalist devletlerin yapısının değişmesiyle olacaktır. Ama Marx, tamamen "komunizm" derken ne kastettiğini açıkça anlatmamıştır.

Sosyalizm: Sosyalizm, sol görüşlerin ortasında bir yerdedir. Özel mülkiyet vardır, sermaye hem devlet elinde hem bireylerdedir. Devlet, ekonomi içinde biraz daha büyük bir rol oynar ve tekellere sahiptir. Aynı şekilde, sağlık, eğitim, vb gibi hizmetler devlet tarafından karşılanır, bunun dışında özel sektör de gelişmiştir ve çalışan bir piyasası vardır. Günümüzde örneği genelde zengin ve refah seviyesi yüksek kuzey ülkeleridir.

Kapitalizm: Genel olarak bu görüşlerin en eskilerinden biridir, taaa Adam Smithin 1700lü yıllarda yazdığı "Devletlerin Refahı ve hedehödö" diye uzunca bir ismi olan kitaba, hatta öncesine dayanır. Hollandalılar bulan olarak kabul edilir, çünkü ilk seri üretim, kitle üretimi ve ucuz fiyatlandırma ile rekabeti bu cimri ve cin amcalar yapmıştır. Kapitalizme göre, devletin piyasaya en düşük seviyede katılması ve müdahale etmemesi gerekir. Üretim olanakları "Müteşebbis" denen girişimcilerin elindedir, bu girişimciler ekonomik faaliyeti yönlendirir, yatırım yapar ve ekonomiyi yürütürler. Devlet yapabilirse bunlara kolaylık bile sağlar, vergi yüklerini azaltır, teşvik eder. Günümüzde, kapitalizm piyasa ekonomisi halindedir. Her şey piyasada belirlenir, devlet olabildiğinde dışarıda kalmaya çalışır. Saf kapitalizmde bu böyledir. Örneği batı ülkeleri ve başta Amerikadır.

Emperyalizm
: Esasen bir ideoloji değildir, karşıtları tarafından isimlendirilmiştir. Kapitalist ekonomiler palazlanırken, bolca işgücüne ihtiyaç duydular. Modernleşince, bunun yerini hammadde ve sermaye sıkıntısı aldı. "Sömürge" kavramı da buradan çıktı, sömürgeler sayesinde ucuz hammadde ve işgücü temin edilebiliyor, buraların suyu sıkılarak sermaye de elde ediliyordu. Bunu yapanlar başta İngiltere gibi "imparatorluklar" oldukları için, atıfta bulunarak emperyalizm denmiştir. Günümüzde sol görüş, kapitalizmi eleştirirken kullanmaya devam eder, sadece artık sömürge değil, piyasa ekonomisine hizmet ettirilen ülkeler ve büyük üretici ülkeler/firmalar vardır.

Merkantilizm: Değinmeden geçemeyeceğim, ortaçağdan sonra, 1700-1800lere kadar etkisini sürdüren bir ekonomik düşünce ve akımdır. Merkantilistlere göre, devletin serveti kıymetli metallerle ölçülür ve bunları edinmenin yolu dış ticarettir. Bu yüzden, her şeyi devlet kontrol eder ve bütün ekonomi "ihracat" üzerine kuruludur, daha fazla mal ihraç etmek için her yol mübahtır. Bu görüşe göre, dünya üzerindeki servet sabittir, bu bakımdan zenginleşmek demek, birisinin pastadaki payını çalmaktır. Ülkeler hep ithalat kısarak ve ihracat arttırarak zenginleşmeye çalışır. Büyük ve güçlü ordular gerekir, çünkü eninde sonunda çatışmalar kaçınılmazdır. Devleti güçlü tutmak ve bu güçlü devlet sayesinde lafını dinletmek esastır. 1700lere sonuna doğru doğru etkisini yitiren bu görüşün bugün lafı geçmez, iktisatın temel taşlarından birini oluşturur.

Kalan bir kaç kavrama da bakalım. Sağcı demek, bizde her ne kadar ülkücü, aşırı milliyetçi, dinci, muhafazakar olarak yorumlansa da, aslında piyasanın bireylerde olmasını, sermayenin girişimcilere ait olmasını ve devletin piyasaya karışmamasını isteyen ve bu yönde düşünen eleman demektir. Solcu ise tersine, güçlü bir devlet, bedava sosyal olanaklar, devletin işçileri, çalışanları koruduğu bir sistem isteyendir. Türkiye, herhalde işçilerin, yoksul kesimin, vs deli gibi sağ görüşlü partilere oy verdiği tek ülkedir.

"Liberal", aslen devletin müdahalesinin en alt düzeyde olmasını isteyene denir. Amerikada neden bilmem, liberal tam ters yönde, solcuları tanımlamak için kullanılır.

Bunlardan başka, "ılımlı islamcı, Türkçü, Ülkücü" vs genelde ülkemize ait kavramlardır. Ne olduğunu az çok herkes bilir. Bunları açıklamaya bence gerek yok.

Başka açıkta kalan bir şey varsa söyleyin. Yorumlama kısmına bence girmeyelim, ama ana hatlarıyla düşünceler bunlar. Bilginize sundum.

Saygılarımla,[signature][hline]Bir fincan kahveden daha güzel olan tek şey, ikinci fincandır." CAFEIN
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

aslında komunizm pek de ideoloji değildir, sosyalizmle ilişkilendirilir falan ama o da değildir asıl olarak, sosyalistlere komunist yakıştırması yapılır örneğin ama işin aslı, sosyalisy devletin, komunist devletle alakası yoktur, ne kadar çoğunlukla karıştırılıyor olsa da.

sosyalizm bu toplum düzenine ait bi ideolojidir. örneğin sosyal demokratlar falan vardır avrupada, neticede bunlar da kapitalist düzenin içinde yer alan, kapitalizmi reddetmesi de dayandığı ilkeler sebebiyle akıl dışı olacak olan bi çevredir. tek fark yaratan unsur, eğitim, sağlık, sosyal hizmetler gibi alanlarda özel hassasiyet göstermeleri, bunu da devlet eliyle yapmalarıdır. örneğin amerikadaki kolejlerin devlet kurumuyla bi ilişkisi yokken, burada eğitim kurumları devlete aittir. sağlık hizmetleri, sosyal güvenceler de aynı şekilde.

komunizm ise kapitalizme denk bir şeydir, başlı başına ayrı bir toplum düzenidir. bu bağlamda sosyalizmi melez, ikisinin ortası olarak görmek pek de doğru değil bana göre, sonuçta komunizm de, kapitalizm gibi ideoloji değil, ayrı bi toplum düzeni.[signature][hline]not sleeping okay/drinking too much.trapped in hyperspace.?.the girl disappeared, smiling and blowing kisses. A white light flooded the room/this was the moment of awakening: the audience were relieved to find themselves in their own company...someo (text unclear) did not awaken, this was a white nightmare: faces aglow with laughing, limp complacency/apparently uninhibited...

**no more dinosaurs @montezaus
*** montezaus.deviantart.com
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Komünizm bir şekilde ideoloji, bir şekilde ayrı. Aslen sosyalizmin vardığı uç nokta gibi, ama dediğin gibi düzen olarak çok farklı montezaus. Bir de komünizmin savunucuları bu fikrin çıkışından itibaren kendilerini asla sosyalistlerden saymazlar, bunu hakaret olarak görürler. Ben bu yüzden ayrı olarak yazdım.[signature][hline]Bir fincan kahveden daha güzel olan tek şey, ikinci fincandır." CAFEIN
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nasyonel Sosyalizm: Diğer ismiyle Nazizm. Çıkış noktası Almanyadaki aynı ismi taşıyan partidir. Başta ufak bir partiyken Hitler ve tayfası sayesinde almış yürümüş, Almanların sıkışık ekonomik durumu ve halkın bunalımıyla hızla güçlenmiştir. İdeolojik olarak çok köklü değildir, daha çok bugün "popülist" olarak adlandırılan bir çizgi izleyerek yandaş toplamaya çalışmıştır. Taraftarlarına kısaca Nazi denir.

Nasyonel sosyalizm, adından da anlaşılacağı gibi, sosyal bir devlet anlayışını şiddetli bir milliyetçilikle harmanlar. Daha sonraları abaran bu milliyetçilik, saf Alman ırkı fikrinin ortaya atılmasını doğurmuştur. Bu görüşe göre Alman (veya Ari ırkından) olmayanlar ikinci sınıf insandır.

Nasyonel sosyalizm hızla yozlaşarak Hitlerin diktatörlüğü haline gelmiştir. Bu bakımdan şudur budur diye bence tartışılmamalıdır, çünkü hareketin kendi başta yamuk başlayıp yamuk gitmiş, kim işine geldiyse öyle kullanmıştır. Ekonomik tabanı olmayan bir ideoloji diyebiliriz aynı zamanda.

Osmanlıcılık: Yanacı devletlerin Osmanlı'nın iç işlerine karışması ve daha sonra milliyetçi akımlardan doğan Sırp, Yunan, Bulgar, vs isyanların önünü almak ve Osmanlı devleti'ni korumak için "icat edilmiş" bir akımdır. Pek uzun sürmemiş ve işe yaramamıştır. Fikir olarak, Osmanlı devleti sınırları içinde yaşayan herkesi bir "Osmanlı" kimliği altında birleştirmek ve bu potada eriterek ortak bir "halk" yaratmaktır. Bu fikir işlemeyip imparatorluk toprak kaybettikçe, yerini Turancılık fikrine bırakmıştır.

Turancılık: Turancılık, kan kaybeden bir imparatorluğun kalan son nefesini vermemesi için ortaya atılmış bir fikirdir. Amacı, Türk olan herkesi birleştirmek ve Türklerin yaşadığı güçlü bir ülke haline gelmektir. Birinci Dünya Savaşı sırasında, Rusları da zayıflatmak amacıyla Almanlar tarafından da biraz gazlanınca fikir değer kazanmış, Enver Paşa'nın doğuya sefer yapıp 90.000 askeri bir hiç uğruna harcamasıyla sona ermiştir. Yetmezmiş gibi Ruslar dalga geçer gibi gelip doğuyu işgal etmişlerdir (Çarlığı dağıtanlara bir şeyler borçluyuz yani).
Daha sonraları Turancılık fikri yine gündemde kalmış bir fikirdir. Anahatlarıyla, Asya'da yaşayan Türk ülkelerini tek bir birlik ve mümkünse tek devlet, tek bayrak altında toplamayı hedefler. Ülkücülük de aşağı yukarı aynıdır, bu "ülkünün" gerçekleştirilmesi için gerekenlerin yapılmasıdır. Bir nevi, Yunanlıların eleştirilen "Büyük Plan"ı gibidir.[signature][hline]Bir fincan kahveden daha güzel olan tek şey, ikinci fincandır." CAFEIN
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Komünizm sol görüşün en uç noktası ya da sosyalizm sol görüşlerin ortasında bir yerdir gibi tanımlar ne yazık ki pek doğru ifadeler değildir. Marks'ın defalarca belirttiği gibi komünizm yani sınıfsız toplum oluşunca insanlığın sonu gelmeyecek. Diyalektik olan her maddi-ussal nesne gibi komünizm de bir gün ilerici kimliğini yitirecek ve gerici bir kimliğe bürünecektir. Tek fark komünist toplum oluştuğunda çelişki burjuva-proleterya arasında olmayacak, başka unsurlara kayacaktır. Dolayısıyla komünizm bugün en ileri sol şeklinde telafuz edilirken yarın daha da ileri 'sol' fikirler-ideolojiler çıkacaktır. Doğru tanım komünizmin sol bir ideoloji olduğu ya da daha düzgün ifade edersek mevcut ideoloji-doktrinler arasında en solda yer alan olduğudur.

Sosyalizm, komünizme giden yolda mevcut bulunan kapitalist oluşumların komünist oluşumlar içinde hala varlığını sürdürmesidir ve komünizme varıldığında kapitalizm gibi o da sona erecektir. Günümüzün refah seviyesi yüksek ülkeler -ya da kuzey ülkeleri- sosyalist değildir ve kendileri dahi böyle olmadığını açıklamaktadırlar. Başta İskandinav ülkeleri ve Japonya olmak üzere kapitalist devletler (Türkiye de bu sınıfa dahil) ağırlıklı olarak liberal ekonomi üzerine kurulmuşlardır ve eğitim-sağlık gibi insanı boyutu tartışılmayacak önemde olan gereksinmelerde de devletçilik (tam doğru ifade olmasa da) anlayışını yerleştirmişlerdir. Ama bunlar hiçbir zaman sosyalist değiller. Sosyalist olabilmek için öncelikle komünizmi hedef olarak öne koymak gerekir ve hemen hemen tüm Avrupa devletleri komünizmi bir çok nokta da birincil hedef (düşman) olarak görmektedirler. Sovyetler Birliği ve Yugoslavya'da yaşananlar unutulmamalıdır. Doğru bir tanım tekrar yapacaksak bu devletlerin sosyal demokrasi etiketine sahip oldukları şeklinde olmalıdır. Nasıl ki sosyal demokrasi geçmişte (1950'lere kadar) ilerici bir kimliğe sahipse bugün de aynı oranda gericidir.

İdeolojileri ne devletler ne de kişiler yaratabilir. Onlar tarihin devinimi içinde şekillenir ve insanlar bu dönüşüme ancak zamanına etki edecek şekilde karışabilirler. Komünizm de bir ideolojidir; ta Demokritos'tan başlamış (Aristo'yu da unutmadan), Diderot ile günümüzdeki haline çokça yaklaşmış, Marks-Engels ve Lenin (büyük teori-pratik uzmanı Mao'da eklenmeli buraya) tarafından da bilimsel bir zemine oturtulmuş, bir ütopyadan gerçeğin ta kendisi ortaya çıkarılmıştır.

İnsanlığın tarihi şu şekildedir:

Komünal (ilkel komünist) toplum -> Köleci toplum -> Feodal toplum -> Kapitalist toplum -> Komünist toplum

Dünya üzerindeki hemen her devlet-halk ilk 4 toplum biçimini yaşamış (büyük bir kısmı hala kapitalist toplumu yaşıyor) aynı oranda geniş bir bölge de sosyalizmi yaşamaktadır (Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı dağılmadan önce terazinin açıkça sosyalizm tarafında ağır bastığı unutulmamalıdır). Burada açıkça görülüyor ki komünizm, kapitalizmi karşılayan bir olgu değildir. Komünizm kapitalizmi yadsımaktadır, aynı kapitalizmin feodalizmi yadsıdığı gibi. Ne komünizm siyahtır ne de kapitalizm beyaz. Renk skalasında kapitalizm sarıysa komünizm mavidir (sosyalizm de yeşil elbet). İdeoloji üretimin nasıl yapıldığını ve bunun nasıl paylaşılacağını açıklayan düşünce bilimidir. Hem kapitalizm hem de komünizm bu tanıma uymaktadır, haliyle her ikisi de birer ideolojidir.

[Bu mesaj pekaziz tarafından 30 Temmuz 2005 18:21 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çok basitçe (ve çok salakça (ve çok kısaca)))
Komünizm:Benim bizim hepimizin... Her şey devletin. Farklıysan öldürelim
Nazi: Hmm önce öldürelim sonra kafatasını ölçelim belki normlara uygundur ha? Hail!
Şeriat:Günah işlediysen seni öldürürüz.
Evangelist:Bizden değilsen günah işlemişsindir. Ya bizlesin ya da seni öldürürüz.
Maoizm:Hakkında delil olmasa bile suçlu olduğuna inanıyorum. Sabaha karşı öldürüleceksin.
Totemizm:Şu gördüğün tahta at adına seni öldüreceğiz. Evet o tahta ata tapınıp etrafında dans edicek kadar salağız.
Abolisyonizm:Biz her türlü yasanın iptalini istiyoruz. Sen yasalarla birlikteysen seni öldürürüz.
Absolutizm: Üzerinde Flagship veya Smirnoff varsa üzerine Absolut döker yakar ve seni öldürürüz.
Adventizm:Seni İsa adına öldürürüm ama günah o yüzden yapmıyacağım... Neyse...
Africanism:Etnik müzik grubu, yok öldürme falan...
Agnostisizm: Bilmiyorum... bilmiyorum abi ben.. Bu bilinmemezlik beni öldürür
Alkolizm: İçerim,içelim... Yüksek dozajda alkolden ölürsün
Aniklanizm: Eğer Osmanlının değeri bilinseydi bıdı bıdı bıdı..(2saat susmaz bunlar.. Sen kendini öldürürsün)
Asetisizm:Tanrı adına ya kendini şişleye şişleye veya sıkıla sıkıla ölürsün.. Cennete gidersin. Huriler falan vardır belki
Antisemitzm:Yahudileri sevmem öldürürüm arada senide öldürürüm.
Antiglobalizm:Yuvarlak değilim olm ben deme öle seni öldürürm.
Antiteizm:Bir yaratıcı güce inanıyorum ama tanrının gücü hmm... (bu sözün sahibide ölür tabi birgün)
Atletizm:İnanıyorum dünya rekorunu kırabilirim.(Başka birisi rekorunu elinden alır bunun. Doping ilaçlarından yorulmuş kalbi dayanamaz ölür)
Budizm:Biz turuncu severiz.Uzun yaşar geç ölürüz
Caniballism:Seni yiyicez. Ama canlı canlı değil önce öldürüp pişirecez.
Daltonizm:Araba sürersen kırmızıyı göremezsin ya ölürsün ya da öldürürsün.
Diyalektik Materyalizm:Felsefe şeysi, bunlar tartışır sen yine sıkıntıdan ölürsün..
Dogmatizm:Sıkıcıdır basma kalıptır seni kendini öldürür.
Emperyalizm:Yayılırım ayağım altında kalırsan ölürsün. Ama ölmezsen ve güçlüysen sende büyüyebilirsin.
Escapism:Ben gaçayım...

Ben kaçayım.Daha fazla devam edip sıkmayım sizi...Sonuç olarak pek çok .izm bulunmakta...

işbu yazıda en az %55oranında espri içermektedir. Ürünlerimizden yalnızca süper zekiler bir anlam çıkartabilmektedir (Kralın yeni giysisi misali). Yazılarımız domuzluk içermez... falan ve filan içerebilir tabi... falan filan[signature][hline]Yazdıklarımla ilgili bir soru(/n) olması durumunda "özel mesaj" atarsanız daha hızlı yanıt alırsınız. mono-blog
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

cafein cok güzel yazmış açıklayıcı olmuş en azından .. teşekkürler kendisine .[signature][hline]henüz çocukluğumuzu bile yaşamamıştık. bir kadın eli değmemişti ellerimiz. bir sevgiliden mektup bile almamıştık daha. bir gece sabaha karşı, pranga vurulmuş ellerimiz ve ayaklarımızla çıkarıldık idam sehpalarına. herkes tanıktır ki korkmadık. içimiz titremedi hiç. mezar toprağı gibi taptaze, mezar taşı gibi dimdik boynumuzu uzattık yağlı kementlere.
asıldık ey halkım, unutma bizi...
Deniz Gezmiş
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sora şey var natural;
yallah bismillah allahuekber

Türkiye Türkündür Türkün Kalacak
Kanla aldık Kanla veririz falan[signature][hline]henüz çocukluğumuzu bile yaşamamıştık. bir kadın eli değmemişti ellerimiz. bir sevgiliden mektup bile almamıştık daha. bir gece sabaha karşı, pranga vurulmuş ellerimiz ve ayaklarımızla çıkarıldık idam sehpalarına. herkes tanıktır ki korkmadık. içimiz titremedi hiç. mezar toprağı gibi taptaze, mezar taşı gibi dimdik boynumuzu uzattık yağlı kementlere.
asıldık ey halkım, unutma bizi...
Deniz Gezmiş
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

*!eliyle kurt işareti yapar*[signature][hline]henüz çocukluğumuzu bile yaşamamıştık. bir kadın eli değmemişti ellerimiz. bir sevgiliden mektup bile almamıştık daha. bir gece sabaha karşı, pranga vurulmuş ellerimiz ve ayaklarımızla çıkarıldık idam sehpalarına. herkes tanıktır ki korkmadık. içimiz titremedi hiç. mezar toprağı gibi taptaze, mezar taşı gibi dimdik boynumuzu uzattık yağlı kementlere.
asıldık ey halkım, unutma bizi...
Deniz Gezmiş


[Bu mesaj Valeron tarafından 30 Temmuz 2005 22:49 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

cok ince noktalardan herseyi batiriyorsunuz

komunizm de hersey devletin degildir. komunizm de devlet yoktur. komunitelerin paylastigi mal, isgucu ve hizmet vardir. bu komuniteler piramitsel olarak yukari baglanir. komunizm ekonomik baglamda olusturulmus bir sistemdir.

sosyalizm ise ekonomik ongoru icermeyen, dolayli yolan dokunduran bir politik yapidir. ekonomik yapi hakkinda birsey soylemez.

kapitalizm devletin katilimi ile ilgili birsey soylemez. sadece bireylerin sermayeyi ve uretim araclarini elinde tutmasi ile alakalidir.

merkentalizm veya realist gorus ise hala yururluluk gosterir. birlesmis milletler bir merkentalist duzen olmasina ragmen dunya ticaret orgutu tam bir liberal ozellik gosterir

ya yazicamda yazicam ama hepsini yanlis yazmissin bu kadarda olmazki[signature][hline]pantolonum diesel den clubber im ezelden
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Infeqted, bunlar temel olarak öğretilen şeyler. Komünizmin Marxa göre olan "saf komünizm" halinde devlet yoktur evet doğru. Ama uygulamada "Sovyet Rusya" komünist olarak geçer ve dediğim gibidir.

Merkantilizim asıl haliyle ölmüştür, çünkü "gold standard" denen paranın altın karşılığıyla değerlenme olayı artık yok. Bu durumda öz olarak merkantilizmden bahsedemeyiz. Bu kavramları "Neo bilmemne, neo şu neobu" diye ısıtıp ısıtıp önümüze sürüyorlar, ama merkantilizm asıl olarak Adem Simit kitabını yazıp millet onu izlemeye başladıktan sonra ortadan kalkmıştır. Paralar da altın standardına bağlı değilse, gayesi bir ülkenin olabildiğinde çok kıymetli metale sahip olması olan bir görüşün geçerliliğinden bahsedemeyiz ve makalelerde "Neo-mercantilism" gibisinden laflar geçiyor.

Sosyalizm için bugün "sosyal-demokrat" vs geçinenlerin harmanlanan görüşünün özeti budur. İktisat fakültesinde de ideolojileri ekonomik doktrinlerle birleştirirken bize gösterilen de aynen budur. Asıl haliyle sosyalizm de, sadece işçi haklarını korumak, Endüstri devrimiyle tepesine binilen işçiler için bir şey yapmak gayesiyle yola çıkmış, buradan ütopik fikirlerin uçuştuğu yerlere kadar gitmiştir.

Unutmamak gerekir ki, siyasal ideoloji bir yerinden iktisata dokunur, ben de iktisat eğitimi aldığıma göre olaylara böyle yaklaşırım. Siyasaldan mezun olan varsa benden daha iyi biliyordur, eğer söylediklerim yanlışsa, lütfen seninkileri söyle ki fikir alış-verişi yapalım, bir sonuca varalım. Ohooo her şey yanlış demek kolay, önemli olan bildiğini ortaya döküp, doğru ve tam olana ulaşmaktır bence.

Saygılarımla,[signature][hline]Bir fincan kahveden daha güzel olan tek şey, ikinci fincandır." CAFEIN
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...