Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çin,Hindistan..


Misafir Guest

Öne çıkan mesajlar

valla zaten başlarını kaldırdılar (mı?)...ekonomide Çin malları aldı yürüdü...Hindistan zaten matematikte felan üstündü...[signature][hline]''Devlet-i Osmaniali'de terfii temayuz ilim irfan ile olmaz; ya olacak kuvvetli iltimas, ya olacak madeni haz, ya da olacak ten ile temas...'' {Osmanlı Özdeyişi}
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Amerika'da gunluk hayatta kullanilan butun endustriyel urunlerin 85% i "Made in China". Bebek arabasindan, golf sopasina, karburatorden, mobilyaya, kalem-deftere kadar her sey.

600milyar dolar ticaret acigi verdi ABD, (sadece bu sene). bunun 200milyar$'i Cin'e gidiyor.

ABD firmalari Cin'e baglilar. ABD'de iscilik cok cok pahalli oldugu icin hepsi yurtdisina kacmis durumda. ABD'de neredeyse hic bir sey uretilmiyor artik.

Bu kosullar altinda ABD'nin Cin'e cok buyuk yaptirim uygulama sansi yok. Ama 3-5 sene sonra ne olur bilinmez, cunku hersey cok hizli degisiyor.

Hindistan ise, su an nufus disinda cok buyuk olaylara imza atabilmis degil. Teknoloji olarak Turkiye'nin 10 kati nufusu olmasina ragmen bizden bir cok konuda geri ornegin. Cin ise teknoloji olarak bir hayli ileri. Hindistan'in nukleer silahlari var, ve nufusu var, ama ABD'nin etki alaninin cok disindalar dolayisiyla bir problemleri yok ABD ile. Hindistan'in onumuzdeki 50 sene icinde bir super guc olabilecegini zannetmiyorum, kucuk bir ihtimal olabilir ama zor. Cin ise zaten bir super guc su anda.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hindistan süper güç olmak için yeterli dinamizme sahip değil. Bunun nedeni, bazı konularda çok ileri olmalarına rağmen bir o kadar dışa bağımlı olmaları ve kalabalık nüfusu kaldıracak ne sosyal ne de ekonomik yapıya sahip olmamaları. Hindistana giderseniz, sokaklarda yatan bir işsizler ordusu görürsünüz, büyük kentlerin hemen her yeri barakalarla çevrili. Özellikle matematik gibi konularda ve bilgisayar yazılımında çok ileriler, orduları da bölgedeki diğerlerine göre kuvvetli, ama kanımca, o kadar adamı beslemek ve istihdam etmek için hiçbir şey yapmazken Hindistan bölgesel bir güçten öteye geçemez.

Çin apayrı bir şey, çünkü vizyonları daha açık ve Hindistan'ın sahip olmadığı bir şeye, ekonomik koza sahip. Bir çok ülke şu an Çin'e bağımlı, fason üretimde ve taklitçilikte üstlerine yok. İşgücü çok ucuz olduğu için, oyuncaktır, basket topudur, plastik parçadır, teknolojik olarak üretimi basit ve toplu üretime müsait ürünleri çatır çatır yapıyorlar. Bu bakımdan Çin bir süpergüç olabilir, çünkü ekonomik olarak da kuvvetlenip palazlanıyor, askeri olarak da çok kuvvetliler ve sabırla, ağır ağır ilerliyorlar. Tek problemleri, hammadde veya petrol sıkıntısına girerlerse, önlerini kesmek kolay olur. Çin'in şu an karşı karşıya olduğu en büyük problem enerji sıkıntısı çünkü.

Tarihsel olarak bakarsak da, Hindistan genelde gelene geçene daha kolay sömürüldüğü halde, Çin hep biraz daha sessiz ve derinden gidiyor.

Saygılarımla,[signature][hline]Bir fincan kahveden daha güzel olan tek şey, ikinci fincandır." CAFEIN
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

huun Çin 5-10 yıla kadar Rusya ile ittifakını acıkladığı anda Ne Amerika kalır ne İngiltere nede Faşist köpeklerden ..[signature][hline]henüz çocukluğumuzu bile yaşamamıştık. bir kadın eli değmemişti ellerimiz. bir sevgiliden mektup bile almamıştık daha. bir gece sabaha karşı, pranga vurulmuş ellerimiz ve ayaklarımızla çıkarıldık idam sehpalarına. herkes tanıktır ki korkmadık. içimiz titremedi hiç. mezar toprağı gibi taptaze, mezar taşı gibi dimdik boynumuzu uzattık yağlı kementlere.
asıldık ey halkım, unutma bizi...
Deniz Gezmiş
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hocam gerçekler bunlar böyle ..[signature][hline]henüz çocukluğumuzu bile yaşamamıştık. bir kadın eli değmemişti ellerimiz. bir sevgiliden mektup bile almamıştık daha. bir gece sabaha karşı, pranga vurulmuş ellerimiz ve ayaklarımızla çıkarıldık idam sehpalarına. herkes tanıktır ki korkmadık. içimiz titremedi hiç. mezar toprağı gibi taptaze, mezar taşı gibi dimdik boynumuzu uzattık yağlı kementlere.
asıldık ey halkım, unutma bizi...
Deniz Gezmiş
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çin'in Rusya ile birleşeceğini sanmam, tarihsel olaylara bakarsan tam tersi olacaktır. Hatta Amerikan stratejik senaryolarına göre, Çin süper güç olma hayalleri içinde doğal kaynakları için Sibirya'ya dalmaya bile yeltenebilir.

Bu iki ülke de zamanında Komünizmi benimsese de, Ruslar Çinden hep "üvey kardeş" olarak söz ederler. Aralarında taa en başından beri sınır çatışmaları süregelmiştir, temelde geçinir gibi gözükseler de alttan alta kazan kaynamıştır.

Bir de şunu unutmayın, Ruslar hala eski güçlerinin peşinde ve kendilerini kuvvetli sayıp saygı bekliyor. Oysa Çin, artık tek oyuncunun kendi olduğunu ve bir zamanlar Sovyet Rusya'sının tahtına kendinin oturması gerektiğini düşünüyor. Kökünde bu kadar şiddetli idişmeler olan bir ittifak zaten yürümez. Çin de gidip işgal etmek dururken, "Gel canım kardeş olalım" demez.

Çin, Kuzey Kore'yle birlik olup.... diye cümle kurarsanız başka tabii.[signature][hline]Bir fincan kahveden daha güzel olan tek şey, ikinci fincandır." CAFEIN
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cin'in ABD ile arasi cok iyi. 200milyar $ ihracati var sadece ABD'ye, senelik. Bak Turkiyenin butun dunyaya ihracati 70milyar $ civari. ABD Cin'in yagli musterisi. ABD'de Cin'e bagli cunku kendi ulkesinde artik neredeyse hic bir sey uretilmiyor, butun buyuk ABD firmalari Cin'e giidip orada fabrikalar kuruyorlar.

Cin ile ABD arasinda bir catisma gormuorum ben yakin gelecegimizde. Kuzey Kore ise zaten hikaye bi ulke, ve Cin onlari hic tereddut etmeden satar. Zaten aralari o kadar da iyi degil. Kuzey Kore'de gectigimiz hafta ABD ve G.Kore'ye silahsizlanma ve baris anlasmasi goturdu, cunku ambargo altinda ezilmis durumdalar, arti dot korkusu sardi adamlari Irak'tan sonra.

Su an ABD ve Cin'in arasi yakin tarihte hic gorulmemis seviyede iyi.

[Bu mesaj demirbilek2 tarafından 26 Temmuz 2005 00:40 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Amerika evet Çin'e bağlı, ama bu bağımlılık bizim dışa bağımlılığımızdan farklı. İlişkileri bozulursa "Sen yoluna ben yoluma" diyerek çekilebilir ve tekrar ıvır zıvır üretebilirler. Çin, Amerika'nın çıkarlarına aşırı ters düşen bir hareket yaptığında Amerika "Hadi canım yavaş yavaş" da der. Bu durumda Amerika o kadar da Çin'e bağlı değil. Cıngar çıkarsa ilişkilerini sıcak da tutmayacaktır.

Zaten Çin'den giderek kıllanıyorlar, çünkü Çin her fırsatta kazığı nereden atalım diye kastırıp Amerikalılara patlatıyor.

Bu bizimle Amerika'nın ilişkisinden farklı örneğin. Türkiye'nin büyük ve gelişmiş bir kaç devlete "Hadi canım, hadi yavrum, anca gidersin" çekmesi çok zor, çünkü sanayimiz o kadar gelişmemiş ve teknolojik "Know-how" yani üretim bilgimiz yok. Bu bakımdan birine oynamıyorum dediğimiz zaman sıkıntı çekiyoruz, bir şeylerden mahrum kalıyoruz. Bu bakımdan karşılaştırma yanlış olur, bizim seçeneklerimiz çok kısıtlı.

Yine de ana konuya dönersek, ticaret hacimleri bile niye Çin'in Hindistan'ı ağlatarak döveceğine kanıttır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İnsan çokluğunun ezici gücü eskidendi artık öyle bir olay yok Hindistan muazzam bir sömürge bunu hepimiz biliyoruz Çin şu an yükselişte ucuz iş gücü sayesinde ama bunlar ne kadar sürücek belirsiz şeyler ben zannetmiyorumki Hindistan ve Çin piyasaya hakim olsun Hindistan'da adam akıllı birlik yok sonuçta ki birlik olmasıda zor görünüyor.Çin zaten sıkı denetimde oları çok düşük o yüzden[signature][hline]We cast our lot together four still stand as one
Here we'll remain forever till our kingdoms one
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cin'liler cok ilginc ve cok cok farkli bir kultur. Filmlerdeki falan gibi degiller. Kendi kulturlerine cok hastalik derecesinde baglilar. ABD'de yasayanlar bile ornegin yuzyili askin suredir orada olmalarina ragmen hala cince konusurlar, ve beyazlarla asla evlenmezler. Yunanlilardan beterdirler bu konuda. Buna doktor, muhendis, vs. gibi elit kesimde dahildir. Dolayisiyla adamlar asimile olmazlar kolay kolay. Surekli festivaller duzenlerler, kulturlerini yasatirlar. Bir de bizim mahalle de, tepeden tirnaga Cin'liler tarafindan isletilen Cin restorani var ornegin sabah 7.30 da butun garsonlar, ascilar vs. gelir hepsi oturur Cince gazetelerini okurlar, her masada bir tanesi oturur, oyle cay-sigara geyik muhabbeti falan pek yok yani. Kizlari cok tatli olur, valla ne yalan soyleyeyim guzel, zarif ve sirin ama cok mesafelidirler. Hatta Baya bi tutucu diyebiliriz cinsellik konularinda. Cinliler de bir de cok kumar meraki vardir. Bizim buradaki chinatown'dan gunde 5 otobus kalkar kumarhane bolgesine (2,5 saat mesafede), sehir icinde kumar yasak. Cok genelleme oldu ve tarih bolumune yakismayan bir metin oldu, ama yasadigim sehrin yaklasik 15%i belki daha fazlasi Cin'li, bu gozlemlerimi aktarmak istedim.

[Bu mesaj demirbilek2 tarafından 26 Temmuz 2005 22:18 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

iki haftadir hindistanin farkli sehirlerini geziyorum.ve gorduklerim sanirim dunayda fazla yerlerde gorulebilicek turden seyler degil..afedersiniz ama abartmadan soyluyorum insanlar tuvaletlerini yaptiklari yerde uyuyolar...manik veegitim cok az adam cadde araba veya tuk-tuk(motosiklet)kulanirken yapitgi tek sey bilincsiz bir sekilde kornaya basmak..bir cok yerde trafik lamabsi yok onun yerine 4 yol agazlarinda eski turk filmlerindeki gibi polis duruyor ortada....bence hindistan ielrliyen 50 sene icinde turkiyenin yarisi akdar olursa sanslidir..gonul ister en kisa zamanda iyi olsun ama...[signature][hline]Montenagro-PaladiN-Kay rr mi? rr falan yok abi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...