Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Pi ile ilgili bir soru

cenin

Öne çıkan mesajlar

Pi sayısının sonuza kadar devretmeden gitmediği bir sayı dizisi varmıdır diye bir matematik hocama soru sordum. Adam öyle bir cevap verdi ki hayran olmamak elimde değil. Ama hemen söylemeyeceğim biraz beyin cimlastiği yapın bakalım.[signature][hline]you know we Ain't gonna die!
Sosyal ağlarda paylaş

Peki bir çemberin cevresinin uzunluğu rasyonel midir ?
evt...
Çapı rasyonel midir ?
evt
2 rasyonel sayılın oranı rasyonel olmak zorundamıdır ?
evt...

bende bir ara pi sayısını hesaplatmaya çalışmıştım
http://www.escape.com/%7Epaulg53/math/pi/
mesela burad arc tan metodu var.
burada sonsuza kadar devirsiz gitmesinin nedeni bizim arctan'i doğru düzgün hesaplayamamamız...

Hatta sayfade şöyle bir formul var

PI/4 = 4 * arctan(1 / 5) - arctan (1 /239)

[Bu mesaj Maleboge tarafından 20 Temmuz 2005 23:52 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Maleboge, 20 Temmuz 2005 23:51 tarihinde demiş ki:
Peki bir çemberin cevresinin uzunluğu rasyonel midir ?
evt...
Çapı rasyonel midir ?
evt
2 rasyonel sayılın oranı rasyonel olmak zorundamıdır ?
evt...

bende bir ara pi sayısını hesaplatmaya çalışmıştım
http://www.escape.com/%7Epaulg53/math/pi/
mesela burad arc tan metodu var.
burada sonsuza kadar devirsiz gitmesinin nedeni bizim arctan'i doğru düzgün hesaplayamamamız...

Hatta sayfade şöyle bir formul var

PI/4 = 4 * arctan(1 / 5) - arctan (1 /239)

[Bu mesaj Maleboge tarafından 20 Temmuz 2005 23:52 tarihinde değiştirilmiştir]

Tübütak'ın Pi Coşkusu adlı kitabını okumanı yada www.joyofpi.com adresine bir bakmanı tavsiye ediyorum çünkü pi'nin kesir biçiminde ifade edilemedeğinden eminim[signature][hline]you know we Ain't gonna die!
Sosyal ağlarda paylaş

bi cemberin cevresi ra diameteri

diameteri rasyonelse
cevresi

irrasyoneldir

cunku carpan p,i iraasyoneldir
ehuehue
bu kadar basit
olcemezsin
cunku dunya yuzeyindeki hic bir obje tam anlamıyla olculemez
her zaman kusurat wardır[signature][hline]OKUYUN OKUTTURUN
BonePART's Blog
Last Update: 29.06.2005

Siz "The King is Dead. Hail The New King" diye bagira durun ben ustume satafatli bisiler giyinip geliyorum. - BonePART
Sosyal ağlarda paylaş

@Bone:
Top giderse atılmaz.
Top atılırsa gider.
Şimdi bizim PI sayısı bulmaya çalıştığımızı düşünelim.
bu durumda R * PI diye bir formul ile çemberin çapını bulamazsın...

@Cenin:
senin verdiğin sitenin linklerinde benim verdiğim site var :)
Sanıyorum sen bakmadın. Zaten dikkat ederse PI rasyonel olarak ifade edilmiştir demedim. Sadece aslında öyle olması gerekir dedim

[Bu mesaj Maleboge tarafından 21 Temmuz 2005 00:31 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Aşağıda yazdıklarımın tamamı Tübitak Yay. Pi Coşkusu adlı kitaptan alınmıştır.

''Euler,bütün zamanların en büyüleyicisi olduğu söylenen bir denklem geliştirdi:
1+e(üzeri)i.pi=0
Bu denklem Euler'in e(üzeri)i.x=cosx+i.sinx buluşunun küçük bir adım öncesidir (çünkü sinPi=0,cospi=-1), ve daha sonra pi'nin irrasyonel ve aşkın bie sayı olduğunun kanıtlanmasında büyük önem taşıyacaktır.''sayfa 47

''Hermit, e'nin aşkın olduğunu kanıtlamıştı özellikle;yani katsayıları a,b,c... ve üsleri m,n,p... rasyonel sayıları olan
ae(üzeri)m+be(üzeri)n+ce(üzeri)p+...=0 şeklinde bir eşitliğin bulunmadığını. Ardından Lindemann daha genel bir teoremi, a,b,c... ve m,n,p...'nin de cebirsel sayı, hatta reel olmayan sayı bile olamayacağı teoremini ispatladı. Bunun anlamı, x cebirsel bir sayı ise, 1+e(üzeri)i.x=0 denkleminin çözümünün bulunmadığıdır (i'nin cebirsel olduğunu biliyoruz). Üstelik Euler 1+e(üzeri)i.Pi=0 denklemini bulmuştu o sıra; dolayısıyla pi cebirsel bir sayı olamazdı, aşkın bir sayı idi.'' sayfa 92

''Matematikçilerin yüzyıllar boyunca pi sayısının irrasyonel (bir oranla ifade edilemeyecek) olduğuna inanmalarına karşın bu, ancak 1761'de Johann Heinrich Lambert tarafından kuşkuya yer vermeyecek şekilde kanıtlanmıştır. Yöntemi karmaşık olsa da mantıksal aşamaları özetle şöyle idi:Önce eğer x rasyonel bir sayı ise,tan(x)'in irrasyonel olması gerektiğini gösterdi. Böyle ise tan(x)'in rasyonel olduğu durumda x'in irrasyonel olması gerekir. Tan(pi/4)=1 olduğu için de ,pi/4'ün (ve bu nedenle Pi'nin) irrasyonel olması gerekir.'' sayfa 90[signature][hline]you know we Ain't gonna die!
Sosyal ağlarda paylaş

said:
BonePART, 20 Temmuz 2005 19:56 tarihinde demiş ki:
tabanı pi olan bir sayı dizisi alırsan
pi kabaca
10 diye yazılabilir

0 yazar bence o zaman...[signature][hline]Azı dişimi çektirdim. Bu sefer cidden fitilim. Dokunmak ne kelime; yaklaşmanızı bile tavsiye etmem...
Nasıl imza seviyoruz?-Paticik

Siz hala okumadınız mı?
Sosyal ağlarda paylaş

artı ++++
Pi sayısı her ne kadar 3.14 olarak kabul edilse de aslında sonsuza gidiyor. Sayının şimdiye dek 200 milyon basamağı resmi olarak hesaplandı. Tokyo Üniversitesi uzmanları 2002’de süperbilgisayar yardımıyla pi sayısının virgülden sonraki 1.24 trilyon’uncu basamağına ulaşmıştı.
Kaynak : http://www.ntvmsnbc.com/news/331249.asp[signature][hline][b]Liv Tyler
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...