Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Karadelikler...


HymnOfSnuk

Öne çıkan mesajlar

cok yuksek bir cekim gucune sahip oldugundan ısıgı bile cekebildigini duymustum, yıldızların gecirdigi surecin son noktasiydi.[signature][hline]thelegbra, 13 Temmuz 2005 18:46 tarihinde demiş ki:
sivri değil normal default karasinek işte..cam kapı açık tepedeki ikisini öldürsen kapıdan "ooo ortama geliyoruz" diye eklenmeye devam ediyolar

Çizimlerim [Pati Albüm]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Karadelikler, yıldız evriminin erişebileceği son nokta olarak düşünülmektedir. Herhangi bir yıldızı dengede tutan iki kuvvet vardır: Merkeze, içeriye doğru olan kütle çekimi ve dışarıya doğru olan füzyon patlamaları. Kütlesi Güneş’in en az üç katı olan yıldızlar çekirdeklerindeki hidrojen yakıtlarının %10’unu tükettiklerinde yıldızın merkezi içe doğru çöker; dış yüzeyi ise genişler ve soğur. Böylece yıldız bir kırmızı deve dönüşür. Bunu izleyen evrede helyum atomlarının karbona dönüştüğü tepkimeler sonucu enerji açığa çıkar. Bu tepkimeler sonucunda yıldızın çekirdeği demire dönüşür. Demir radyoaktif dönüşümlere elverişli bir atom olmadığı için çekirdek aldığı bu son hali korur. Ancak, kendi kütle çekimini dengeleyemeyen yıldız içeri doğru çöker. Sonuçta yıldız ya sönük bir beyaz cüceye ya da daha yoğun ve soğuk bir nötron yıldızına dönüşür. Yıldızın kütlesine bağlı olarak, yıldız çökmeye devam ederse çok yoğun bir noktacık halinde olağanüstü bir hızla dönecek ve çekim alanına giren hiçbir şey, ışık da dahil olmak üzere yıldızdan kaçamayacaktır. İşte bu tür yıldızlara “karadelik” adı verilmektedir.

soyle bir bilgi buldum ve sanırım bu bizi aydınlatabilir diye paylaşmak istedim[signature][hline]thelegbra, 13 Temmuz 2005 18:46 tarihinde demiş ki:
sivri değil normal default karasinek işte..cam kapı açık tepedeki ikisini öldürsen kapıdan "ooo ortama geliyoruz" diye eklenmeye devam ediyolar

Çizimlerim [Pati Albüm]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
HymnOfSnuk, 19 Temmuz 2005 12:59 tarihinde demiş ki:
nasıl ifade edeceğimi bilmiyorum ama zamanı eğip büküyormuş bi de.


Zamanın bukulmesı olayı zamanın baska bır noktaya gore mesela dunyamıza gore cok yavas gecmesı....Ama zamanın yavas gecmesı sadece karadelıklere ozgu bır sey degıl fakat en sıddetlı karadelıklerde meydana gelır...Ornek verecek olursak karadelıgın ıcınde 1 gun gecırdıgın zaman dunya ya gore 100 yıl falan gecırmıs oluyosun......[signature][hline]Denememiş olmayı asla kabul edemem
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Phrexian, 19 Temmuz 2005 14:24 tarihinde demiş ki:
Zamanın bukulmesı olayı zamanın baska bır noktaya gore mesela dunyamıza gore cok yavas gecmesı....Ama zamanın yavas gecmesı sadece karadelıklere ozgu bır sey degıl fakat en sıddetlı karadelıklerde meydana gelır...Ornek verecek olursak karadelıgın ıcınde 1 gun gecırdıgın zaman dunya ya gore 100 yıl falan gecırmıs oluyosun......

ulan öyle bi yazmışki yarıldım yaw burda :lol:
tatilde gittin heralde bi karadeliğe 1-2 haftalığına lol nerden biliyorsun :lol:[signature][hline]  
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yanlis anlasilma olmus pardon;

karadelik cekim alanina giren bir madde kendi yapisini yitirmeye baslar.. karadeligin cekim gucunun inanilmaz oldugunu dusunursek, atom alti yapinin bile ayni kalamayacagini anlayabiliriz.. buda maddenin degisip kendi forumunu yitirmesi anlamina geliyor..


Allah allah yazamiyorum bugun..

Bu arada karadeliklerin cevrelerindeki hareketlenmelere bakilarak varligi ispatlanmisti, oyle hatirliyorum..[signature][hline]Kaybettigim seyler arasinda en cok aklimi ozluyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

etrafında donen gok cısımlerı ıle ıspatlanmıştı.Ancak kımı bılım adamlar hala kabul etmıyor.Oysaki cekım gucunun bu kadar kuvvetlı olup gezegenlerı hatta yıldızları dondurecek kuvvette başka ne olabılır ki?[signature][hline]Savaşacak gücün yoksa,silahını düşmanına ;
Yönetebilecek kudretin yoksa,beynini sana boyun eğdirene ;
Uğrunda ölebilecek bir amacın yoksa,aşkını nefretine sat...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Herhangi bir cisim karadeliğin olay ufkuna girdiği zaman uzay boşluğuna doğru bir ışıma gerçekleştirir. Karadelikler, bu bulgudan destek alarak tespit ediliyor ve teori şu anda büyük ölçüde kabul görmüş durumda.
Ayrıca galaksilerin merkezinde de dev karadelikler olduğu sanılıyor. (Galaksiyi birarada tutacak devasa çekim gücünü ancak bir karadeliğin karşılayabileceği düşünülüyor.)

Karadeliğin görüntülenmesi mümkün değil çünkü içinden ışık da kaçamıyor. Yani bu olgunun bildiğimiz anlamda bir resmini çekemeyiz. Dolayısıyla, "işte burada! Teleskopla görüntüledik, kanıtladık." diye bir kanıt sunulamaz zaten.

Bu arada olay ufku dediğimiz şey de bir cismin karadelikten kaçamayacağı en büyük uzaklıktır. Örneğin bir karadeliğin olay ufku (nun yarıçapı) 1 km ise, bu karadeliğe 1 km'den fazla yaklaşan cisim çekim kuvvetinden kurtulamaz ve bir daha olay ufkunun dışına geri dönemez. Olay ufuklarının boyutları oldukça değişken. Olay ufku bir elma kadar olan karadelikler de olduğu tahmin ediliyor. Böyle bir karadelik dünyaya çarparsa (daha doğrusu girerse), dünyayı delip geçecek ve olay ufkuna aldığı her şeyi bizim açımızdan yok edecektir. Sonuç olarak dünyada, olay ufkunun çapında bir delik açılır ve böyle bir durumda dünyanın fazla zarar göreceği düşünülmemektedir. Çünkü küçük bir karadeliğin çekim gücü de pek etkileyici olmayacaktır. Ayrıca dünyanın iç kamanlarında aşırı basınç olduğundan, bu delik hemen magma vs. ile dolar, yani dünyaya ciddi zarar vermez. Fakat karadeliğin boyutu büyüdükçe, önce dünyanın dengesini bozacak boyuta gelir, sonra da tamamen yutacak hale. Bu arada bir insanın bildiğimiz anlamda, karadeliğin merkezine yolculuk yapması mümkün değildir, çünkü özellikle büyük karadeliklerde, deliğin merkezine kilometreler kala, baş ve ayağa uygulanan çekim kuvveti öyle farklı olur ki insan parçalanır. Tabii en sonunda moleküller bile kararlı durumunu koruyamaz.

Akdelik muhabbeti ise bunlardan şu anda en az bulguya sahip olanı, daha çok teorik çalışmalara sahne oluyor sanırım. Çok genel anlamda, karadeliklerin başka bir evrene açılan kapısı denebilir. "Karadelikler cisimleri bizim uzayımızdan tamamen koparıyorsa o zaman yutulan bu devasa kütleler nereye gidiyor?" sorusuna cevap ararken öne sürülmüştür. Bir düşünceye göre bu kütlenin hepsi bir başka evrende etrafa saçılmaktadır. Karadeliğin tersi gibi yani.

Bu mantıkla ilgili bir başka kavram da "kurt delikleri"dir, Uzay zaman eğrisini bir çarşaf gibi düşünürseniz, güneş, dünya gibi gökcisimleri bu çarşafa konulan bowling toplarıdır, uzayı bir ölçüde eğerler. Karadelikler ise bu eğriyi (çarşafı) o kadar eğerler ki, bir anlamda delerler. "Madem çarşafı deldik, uzayın dışına çıktık demektir, o zaman ışık hızını da geçerim kimse bir şey diyemez, uzakta bir akdelikten fırlar çıkarım." şeklinde bir mantığa sahiptir. Tabii bu, kurt deliklerinin tamamen uydurma olduğu anlamına gelmez, ama şimdilik ortada bir gözlem, ispat yoktur.

Bu yazı tarafımdan yazılmıştır, dolayısıyla teknik bazı yanlışlıklar olabilir. Fakat genel olarak sağlam kaynaklardan okuduğum, doğru anladığımı düşündüğüm şeyleri açıklamaya çalıştım. Bence bu işi en iyi anlatan (herkesin anlayacağı şekilde) kitaplardan biri Stephen Hawking'in "Zamanın Kısa Tarihi" adlı eseri. Kitapta neredeyse hiç formül yok ve herşey olayı biraz çabayla anlaşılır kılmak için yazılmış. Ben birçok yeri yine de anlamadım ama güzel bir kitap.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Mandoo, 19 Temmuz 2005 21:23 tarihinde demiş ki:
acaba bir karadelik dünyayı yutsa ne olur :D hemen ölürmüyüz??


olmayacak şey değil bizim güneş sisteminin bir karadelik tarafından yutulması.. ama höt diye de olmaz sanıyorum.

bizim yaşadığımız tarih güvenli :)[signature][hline]Meshcharakou -ElitE-
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ya sonuçta benim bildiğim güneşin son evresidir karadelikler, kütle olarak içe göçüş başlar ve 1 mm küpüne bir milyar tona kadar çıkabilir diye biliyorum. Bu kadar büyük bir kütlede ışığı bile kendine çeker, çevredeki güneşleri de vs vs..

Bu sürece girmesi için de tahminimce en az 500-1000 yıl falan gerekir. Uzayda zaman oldukça yavaş ilerliyor yani

Edit: Daha dogrusu, uzaydaki olayların zaman dilimiyle dünyadaki olayların zaman dilimi arasinda büyük fark var diyim.[signature][hline]Meshcharakou -ElitE-

[Bu mesaj MeSh tarafından 20 Temmuz 2005 10:16 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...