demirbilek2 Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye üzerine çalışmalarıyla tanınan araştırmacı-yazar Prof. Dr. Stefanos Yerasimos, dün Paris'te vefat etti. Kısa bir süre öncesine kadar hiçbir belirti göstermeyen kanser hastalığına yakalandığı, yatırıldığı klinikte öğrenilen Yerasimos, tedavi altına alınmasından dört gün sonra yaşamını yitirdi. Yerasimos'un cenazesi, bu hafta içinde Paris'te toprağa verilecek. 1942 yılında İstanbul'da doğan ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde mimarlık öğrenimi gören Yerasimos, 1966'da Paris'e giderek şehircilik eğitimi aldı. Paris VIII Üniversitesi'nde şehircilik ve jeopolitik profesörü olan Yerasimos, Türkiye'de uzun yıllar yaşadı. 1994-1999 yılları arasında İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nün müdürlüğünü yapan Yerasimos'un, jeopolitik ve şehirler tarihi başta olmak üzere çeşitli konularda yayımlanmış birçok makalesi bulunuyor. Yerasimos, Ortaçağ'da Truva Savaşı'ndan iki grup savaşçı kurtulduğunu, bunlardan Turcos ve arkadaşlarının Kafkaslar'a gittiğini ve burada çoğaldıkları, bunların Türkler olduklarını, diğer grubun da Roma'yı kurduğuna inanıldığını anlatmıştı. Yerasimos 'Türkler, Romalıların mirasçısı mı?' tartışmasını başlatmıştı. Referans eserleri var Yerasimos'un 1973 yılında Sorbonne Üniversitesi'nde hazırladığı ve üç cilt halinde Türkçe'ye de çevrilen, 'Azgelişmişlik Sürecinde Türkiye' adlı doktora çalışmasıyla Türk akademik dünyasında önemli bir referans kaynağı oldu. Türk entelektüel çevrelerinde saygı duyulan Yerasimos'un eserlerinden bazıları şunlar: 'Ekim Devrimi'nden Milli Mücadele'ye Türk-Sovyet İlişkileri 1917-1923'; 'Türk Metinlerinde Konstantiniye ve Ayasofya Efsaneleri'; 'Osmanlı İmparatorluğu'nda Seyyahlar (XIV-XVI. yüzyıllar).' http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2005/07/21/gundem/gundem7.html Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aket-Atum Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 değerli adammış ama truva savaşına orta çağda diyen adama tarihçi demem ben[signature][hline]Aket Atum Adını vermek istemeyeen bir pati, 06 Temmuz 2005 17:26 tarihinde aşağıdakini bir demiş pir demiş; ''Hiçbir dişi durduk yere şirinLik yapmaz'' Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
demirbilek2 Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 haha, hakkaten ortacag yaziyor, dikkat etmemistim. gazete'de yazim hatasi falan yapmislar herhalde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar