Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Oyun yazmak istesem...

Joker

Öne çıkan mesajlar

said:
Joker, 09 Temmuz 2005 23:49 tarihinde demiş ki:
biraz bilgisi olan arkadaşlardan bilgi almak istedim oyun yazmak istesem nasıl bir sistem kuracağım?
vb yada c# ta hangi yolları izleyeceğim oyun motorları hakkında biraz bilgi isteyeceğim...

Şimdiden teşekkürler...

İğne ile kuyu kazabilirmisin ? evt, kazabilirsin. fakat biz genelde bu tip durumlara "imkansız" diyoruz. c# veya vb ile oyun yazmakta imkansız. (Tabii bazı hyper salaklar 3. kişilerin 3. dillerde yazdığı kütüpaneleri kullanıp "oyun yazdım" diyorular. Bunları kastedmiyorum.)

Bugün 3D oyunların %100'ü 3dnow,MMX,SSE,SSE2 destekliyor. Bunları kullanmak için inline assembly'a ihityacın var :(
.net zaten desteklemiyor. VB ile çok uğraştırıcı.

En iyi örnek: Quake2 C# yeniden yazıldı. (Gaza gelmiş ya MS)
PIII makinelerde zor çalışıyor. Oysa Quake2 P133 'da çalışması için üretilmişti :)

Eğer 3D oyunun iyi olmasını istiyorsan (grafiklerin iyi olmasını kastedmiyorum) çok iyi matematikde bilmelisin. Görüntünün nasıl oluştuğu bilmelisin.[signature][hline]Home Page:
http://maleboge.siyahsapka.org
"The UNIX HATERS Handbook":
http://web.mit.edu/~simsong/www/ugh.pdf
Sosyal ağlarda paylaş

www.runuo.com

C# ta yazılmıs open-source UO'nun emulatoru.
Al bastan sona incele istiosan, protokollere kadar cogu sey hakkında baya bişi ögrenebilirsin ordan..

Ayrıca Krrios client die bişi de var ancak sanırım o open source deil, belki ilerde onu da acarlar..

Adam bastan sona oyunu nerdeyse tek basına yazdı. Bi tek uo'nun basit grafik artlarını kendi çizmemiş o kadar :)

Ama oyun yazmak zaten cok kolay bir olay degil, ciddi birşey yazmak için en az 10 yıl deneyim lazım. Hadi ben oyun yazıcam die atlarsan hiçbişi yapamazsın. Kaldı ki zaten programlama bilmiosan hiç kafanı yorma simdiden..

[Bu mesaj Ceday tarafından 10 Temmuz 2005 12:07 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

vasatın altı oyun programlama deneyimi, aceminin az üstü 3d deneyimi olan biri olaraktan opengl diyorum. daha oturmuş, aynı kütüphane linuxda da çalışıyor(w32 extensionlar hariç haliyle), bir de kütüphane, fonksyon fonksyon parçık pinçik halde, kendi ihtiyaçlarına göre kendi sınıflarını oluşturabilirsin, dayatma yok.

ben böyle vızırdıyorum ama sen ikisine de bak yine, dx fanatikleri de var bolcana :D
[signature][hline]Adblock Image: http://forum.paticik.com/images/madalya/*

[Bu mesaj Rahan tarafından 10 Temmuz 2005 20:21 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Penthesilea, 10 Temmuz 2005 00:43 tarihinde demiş ki:
said:
Rahan, 10 Temmuz 2005 00:38 tarihinde demiş ki:
amaç ne oyun yazmaktaki? kendini geliştirmek mi, eğlence mi, satmak mı? ya da başka bişi mi?

evet aslinda, en dogru soru bu.
Basit yazilim bilgisiyle pacman falan yazar, maksadin eglenmekse birseyler yaratmayla eglenebilirsin.
Yine oyunlar yazilimin cok enteresan bi dali oldugundan kendini gelistirebilirsin ufak tefek oyunlarla.

Ama amacin adam gibi bisey yapmaksa, veya bundan para kazanmaksa egitimini görmeden birsey yapamazsin acikcasi. Bioware, ID Software, Blizzard, Bethesda Softworks gibi firmalarin en temel yazilimcilara bile ayda 30-60k dolar verdigi gercegi varken, vasifsiz elemanlara ne tahammül edebilir bu sirketler ne de ihtiyac duyar.
Tabi diceksin mesela John Carmack da mi egitimini aldi bunun hehe : ) Orada da ise kapasite ve yetenek karisiyor iste : )

@blackchaos : hehe : )

bugun vasıfsız eleman dıe tarıf ettıgın univ. egitimi almamıs cogu kısı, sırf bır yazılım fırmasından teklıf geldı dıye egıtımını bırakmıstır. kı software development kabılıyet & pratik ve pratik isidir. bu sekılde univ. okumadan yapamazsın dıe dusundugunuz surece malasef dedıgınız gıbı olacaktır..
Sosyal ağlarda paylaş

kendi işletim sistemleri (2 milyon satır c++ kodu) olan bir şirkette baş program mimarı olarak çalışan üniversite terk bir kişiyle tanıştım diyim ben nette, nası? ilginç dimi.

ve hayır sıkmıyor, hayatımda kimsenin öğretemeyeceği kadar çok şey öğretti bana.. midi-clorianlara etki etmeyi de anlatacak bi ara bekliyorum.

okul bitince ben de mektepli sayılacam da eahh yemişim diplomasını. alaylıyık eeezelden alaylııyık eezelden.[signature][hline]Adblock Image: http://forum.paticik.com/images/madalya/*
Sosyal ağlarda paylaş

turkiyede yasayacaksaniz,muhendislerin bulundugu konumlarda bulunacaksaniz "muhendisler odasi" tarafindan atmaniza izin verilen "muhendis imzasi" kavramiyla tanismaniz lazim.

ha bu arada,olur mu olur,bakiniz,miguel de icaza da universite mezunu degil,gel gor adam mono projesini olusturdu.cok uc orneklerle hadiseyi saptirmayin.Iyi o zaman,nvidia da sirketine universite mezunu olmayan adamlari alsin AR-GE bolumune(driver yazilimi)[signature][hline]Blissfully Ignorant.
Sosyal ağlarda paylaş

driver yazılımı da o kadar abartı bi hadise değil ya nese daha önce uğraşmadım şimdi gaza gelip gereksiz yere de uğraşmak istemiyorum. kitabımı alırım, okur öğrenirim programımı yazarım karşısına geçip cigaramı yakar keyfime bakarım. gerisi de beni ırgalamazz..[signature][hline]Adblock Image: http://forum.paticik.com/images/madalya/*
Sosyal ağlarda paylaş

süfer über bilgili bilg. mühendisi de gördüm, "pointer kullanmıyorum eksikliğini de hissetmiyorum" diyenide. o yüzden diploma hiç bişedir öğrenmek herbirşey.. isteyen ünide herşeyiyle dörtdörtlük öğrenir tamam tabiki kabul, ama alaylı kişiyi baştan elemenin mantığı yok. neyse..

yalnız bir de yamulmuyorsam driver denilen şey, işletim sistemiyle aygıt arasını oluşturuyor gpu komut setini kartı tasarlayan o işlemciyi yapan arkadaştan almıyor muyuz? driver o komut setiyle windozun, openglin dx in ve bilimum adını bilmediğim standartın gereklerini yerine getirmiyor mu? gpu komut setini hazırlamanın driverı hazırlamaktan ayrı bi basamak olduğunu düşünüyorum. (tabi ki hatalı olabiler.)

kimsenin bildiğine ettiğine gıcığım yok, iyi olan kazansın ama önemli olan diploma değil bilgiii.[signature][hline]Adblock Image: http://forum.paticik.com/images/madalya/*
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Leath, 10 Temmuz 2005 22:37 tarihinde demiş ki:
turkiyede yasayacaksaniz,muhendislerin bulundugu konumlarda bulunacaksaniz "muhendisler odasi" tarafindan atmaniza izin verilen "muhendis imzasi" kavramiyla tanismaniz lazim.

1...
Mühendisler odası tarafından verilmez
2...
o olay kimya mühendisi gibi tükiyede işe yapması zaten mümkün olmayan sadece abuk sabuk şeylerin onaylanması için "diplomasını satan" insanların olayı...
3..
Sen hiç bir firmada çalıştın mı ?
Sana 1 gün olsun ya sen hakkikaten ünv. mezunumusun git getir bir diplomanı bakayım ? dediler mi ? demezler kimse demez...[signature][hline]Home Page:
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada,dayanamadim internetten quake 2 managed versiyonu indirdim(.NET icin olani),pak0 vs sorununu da hallettikten sonra gordum ki managed versiyonunda native versiyonuna gore sadece 4 fps eksikti(native : 54,managed 50)

ondan da otesi,henuz 1. sinifta(hazirlik bitti vs) oldugumu belirtmek isterim malebogle,diger bir degisle uni mezunu degilim henuz,evet.[signature][hline]Blissfully Ignorant.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Leath, 10 Temmuz 2005 23:29 tarihinde demiş ki:
bu arada,dayanamadim internetten quake 2 managed versiyonu indirdim(.NET icin olani),pak0 vs sorununu da hallettikten sonra gordum ki managed versiyonunda native versiyonuna gore sadece 4 fps eksikti(native : 54,managed 50)

Düşün yani...
P133'demi baktın ?

hiç sanman senin modern cpu'dan bile bu kadar farklıydı Pentium 133'de kim bilir ne kadar farklı

Tekrar söylüyorum QUAKE2 P133 CPU'lar İÇİN ÜRETİLMİŞTİ[signature][hline]Home Page:
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Maleboge, 10 Temmuz 2005 23:16 tarihinde demiş ki:
1...
Mühendisler odası tarafından verilmez
2...
o olay kimya mühendisi gibi tükiyede işe yapması zaten mümkün olmayan sadece abuk sabuk şeylerin onaylanması için "diplomasını satan" insanların olayı...
3..
Sen hiç bir firmada çalıştın mı ?
Sana 1 gün olsun ya sen hakkikaten ünv. mezunumusun git getir bir diplomanı bakayım ? dediler mi ? demezler kimse demez...

Eheheh bizde de var o olay.. [İMO] Ama diplomanı satmana gerek yok alabilmen için :-p (Dalga geçiyorum tabi) Şirketler diplomadan çok İMO no. isterler. İMO ya kayıt için zati diploman olması lazımdır. ve eee nası desem Türkiye'de iş yaparız. Rusya'da İran'da Almanya'da Cezayir'de vs vs vs de iş yaparız :D Yani ODA kavramı olayı sanıldığı gibi sadece ve sadece iş yapması mümkün olmayan dallara ait değil. (Gereksiz aşırı alınganlık yaptım akşam akşam...)
Kimya hakkında bi bilgim yok sadece 2H + 1/2 O2 --> H2O var onu biliyom işte.. Tarife göre hazırlayın için afiyet olsun.. (Saf hidrojen havayla birleşince patlar dikkat edin siz)[signature][hline]Yazdıklarımla ilgili bir soru(/n) olması durumunda "özel mesaj" atarsanız daha hızlı yanıt alırsınız
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Leath, 10 Temmuz 2005 22:37 tarihinde demiş ki:

ha bu arada,olur mu olur,bakiniz,miguel de icaza da universite mezunu degil,gel gor adam mono projesini olusturdu.cok uc orneklerle hadiseyi saptirmayin.Iyi o zaman,nvidia da sirketine universite mezunu olmayan adamlari alsin AR-GE bolumune(driver yazilimi)

sadece mono ile kalsa :) gnome etc..[signature][hline]Da Site
Da Blog
BoneSoul - Undead Mage - Burning Legion
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Leath, 10 Temmuz 2005 22:14 tarihinde demiş ki:
malesef,takim liderligi,proje mimarisi hedeleri gibi daha ust kadrolar ne yazik ki universite mezunu olmayan kisilerle dolamiyor.
teknisyen ile - mektepli - arasindaki ince cizgi ;)

her neyse,konuyu saptirmayalim.

eet zaten olayda burda, bu isi ceviren asıl olayı bıtıren kısıler developerlar, insan kaynakları proje yonetımı ile urasanda sızın mekteplılerınız... iste ince cizgi.[signature][hline]Da Site
Da Blog
BoneSoul - Undead Mage - Burning Legion
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...