Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

dvd rom tanıtmak?

ReDDoG

Öne çıkan mesajlar

dvd rom da jumper var mı bilmiyorum ama gine de ona göre yazayım
şimdi cd rom u ide kablosuyla bağladığını varsayarsak; cdrom u çıkartıp dvd rom u takıyosun
şimdi jumper olayı bu ide kablosunun yanında duran pinlerle alakalı; ide kablosuyla bağladığın için; pinlerin üstündeki platik ortadaki 2pin in üstünde olmalı
hdd. gelen slave kablosuyla bağlıysa, kablonun hemen yanındaki 2 pin in üstünde olmalı plastik.

tabi sorun başka da olabilir; mesela dvdromla gelen kabloyla da bağlaman gerekebilir.

bir de dvdrom un kapağı açıp kapanıyor di mi? bilg. tanımasa da
edit: ne yazdığımı bende anlayamadım :)

[Bu mesaj forgiver tarafından 29 Haziran 2005 22:44 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Cdrom sisteme tanıtılması cdrom üzerinde cable select olarak ayalanmış bir jumperla gelir ki bu ortadaki 2 pine takılır.Eğer hdd ile beraber aynı kabloya takılacaksa cdrom bu jumper çıkarılır.Cdroma jumper takılmaz.Hdd ise master olarak ayarlanmış olması gerekir.Hdd tiplerine göre değişir.Mastorlarda ilk tek pin yanındaki 2 pine jumper yerleştirildiği zaman hdd master olur.Eğer Sistemde cdrw varsa hdd ve cdrw aynı 80 pinlik kablo ile bağlamak mantıklıdır Ata33 ve 66 olayından ileri gelir.Dolayısı ile cdrom tek başına slave master olarak 2 ide kanalına takılacaktır.Bunun için cdrom jumperi olduğu gibi bırakılıp inerim ata33 kablosu ile yoksa 80 pinlik bir kablo ile ide yuvasına takmaktır.Kablonun kırmızı mavi veya siyah çizgili olan kenarı diama cdroma güç götüren 4 ineli girişe bakmalıdır.Bunu söylemekteki amacım bazı kablolarda ide arayüzünde tırnak olmayışıdır.Dolayısı ile ters takma ihtimali olabilir..Şimdi çalıştığından emin olduğumuz kabloyu sisteme taktığımzda bios içersine girdiğimizde ide auto detect diye bir kısım var eski anakrtlar için yenilerde standart bios setup içersinden yapılıyor.Sıra ile hdd cdrw ve cdrom bulunması beklenir..

ben burdan yola çıkarak benzer bir sorunu çözmüştüm.[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sosyal ağlarda paylaş

bende 2 ide kanalı var 1. sinde ikitane hdd var biri master biri slave olak üzere 2.sinde cd/rw ve cd rom vardı cd/rw master dieri slave cd rom yerine dvd yi taktıktan sonra direk çalışır die düşündüm olmadı.
not: bu arada yeniden söküp baktım acaba tam takamadımmı die ama takmışım yerine iice oturmuş vaziyette şuan.[signature][hline]Çarşı Alayına karşı
Sosyal ağlarda paylaş

said:
ReD_DoG, 29 Haziran 2005 23:29 tarihinde demiş ki:
bende 2 ide kanalı var 1. sinde ikitane hdd var biri master biri slave olak üzere 2.sinde cd/rw ve cd rom vardı cd/rw master dieri slave cd rom yerine dvd yi taktıktan sonra direk çalışır die düşündüm olmadı.
not: bu arada yeniden söküp baktım acaba tam takamadımmı die ama takmışım yerine iice oturmuş vaziyette şuan.

şimdi tam oturdu mu derken bakman gereken 2 şey var; slave olarak bağladığın kablo ve psu dan gelen güç kablosu, bunları düz olarak takman lazım. bunlara dikkat et öncelikle

daha sonra eğer master olarak taktıysan jumper i dvdrom un sağ tarafına (güç girişi ve kablonun olduğu taraf) yakın olan olan 2 pin in üstüne gelcek şekilde ayarlaman lzım

slave olarak ayarladıysan ortadaki 2 pin in üstüne takman lazım[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sosyal ağlarda paylaş

Aletin ustunde (veya jumperlarin hemen orda) Master (MA) / Slave(SL) / Cable Select (CS) gibi secenekler olur. Bir tanesini Master, digerini Slave yaparsan sorun cikmamasi lazim. IDE kablolarini ters takmak da zaten maharet isteyen ve yapilabilirse pinleri egip bukecek bir olay, sanmiyorum yaptigini. (Ust tarafinda bosluga oturacak bir centik olur, alt tarafinin ortasinda da bir pin yuvasi kapalidir genelde.) Power kablosunu takamamis olamazsin zaten acilip kapandigina gore. Olmazsa kablonu degistir, belki 133'luk kablo da lazim olabilir o drive'a, bilmiyorum farkediyor mu ama ben oyle kullaniyorum mesela.[signature][hline]Gesp (a.k.a Baggio) | [b]Email: [email protected][/b]
Iki kisinin cektigi, tombala degildir.
Sosyal ağlarda paylaş

Tamamını okuyamadım, kusura bakmayın. Master ve Slave olayından dolayı cihazlardan biri ya da her ikisi de tanınmayabilir. IDE kablosunun takıldığı yerin yanında 6 iğneli bir bölüm vardır. Burada cihazı Master veya Slave olarak ayarlayabiliyorsunuz. İkisi de Master ya da ikisi de Slave olursa çakışma olur ve çalışmaz. Sorun bu değilse Intel ana kartlarda böyle sorunların da göründüğünü söylemek isterim. Durup dururken benim de CD/RW sürücüm kayboluyor. Kablosunu çekip çalıştırıp kapattıktan sonra yeniden takarak eskisi gibi çalışıyor. Ne mantıktır anlamadım ama bilgisayar dediğin şeyin düz mantığın yanında mantıksızlık olduğunu da hatırlatmak isterim ;)[signature][hline]zagG!!
Yav kardeşim ev hanımı nedir ?
Evine bakan hanım bir insandır, ama sen kardeşim kireçlenen makinayı niye söküp bize getiriyorsun, yav kaç sefer dedik hanfendi psikopatlaşmayın biz gelir alırız makineyi...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...