Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

hdd performans neye baglıdır?

RaY

Öne çıkan mesajlar

• Admin
rpm: hdd nin motorunun devir sayısı
dogrudan performans ıetkileyen en önemli unsur
arttıkça güç tüketimi artar ama performansıda artış gösterir
laptop larda 5400 kullanırlar ki pil tüketimi düşük olsun
kişisel pc lerde 7200 vardır
serverlarda dahada yüksektir

ön bellek ise hata yı önlemesi konusunda işe yarar ve tabiki de performansı da dolaylı yoldan da olsa belirgin şekilde etkiler

rpm ve ön bellek degerleri yüksek olan = hızlıdır
diyebiliriz en basit dil ile[signature][hline]G3NK
DC++ Paticik Unofficial Hub:paticik.no-ip.org:411
zitem illede zitem
Sosyal ağlarda paylaş

HDD perfomanslari interface rmp ve cache baglidir.
Interface arayuz yani baglanti sekli oluyor.

Benim bildigim 3 cesit interface var.

1. ATA
Atalar da kendi icerisinde ikiye ayriliyor:

a) P-ATA (Paralel - ATA)
Saniyede 33/66/100/133 MB hiza cikabiliyorlar.

b) S-ATA (Serial - ATA)
Saniyede 150 MB hiza cikabiliyor. (saniyede 3GB ye kadar cikanlari oldugu da soyleniyo ben bilmiyorum)

2. SCSI
SCSI ler de kendi aralarinda SCSI - 1, Fast SCSI, Fast Wide SCSI, Ultra SCSI, Wide Ultra SCSI, Ultra2 SCSI, Wide Ultra2 SCSI, Ultra 160 SCSI, Ultra320 olarak ayriliyor. SCSI'ler 5/10/20/40/80/160/320 MB/s hizlarina cikabiliyorlar.
en son olarak iSCSI cikmisti ama hizlarini bilmiyorum.

3. Fibre Channel
bu cesit hard diskler hakkinda da pek bildim yok son duydugum 200 MB/s hizina cikabiliyorlar ve kablosu 6mil uzunluga kadar cikabiliyor.

RPM ise hard diskin icindeki disklerin dakikadaki tur sayisi.

P - ATA larda maximun 7200 rpm S-ata larda 10000 rpm scsi ve fibre channel larda 15000 rpm oluyo diye biliyorum. Ama rmp ne kadar yuksek olursa hard disk o kadar cok isiniyor. sakin hafife almayin butun odayi isiticak kadar isi veriyor. Su an bende 10000 rpm s-ata var makina 1 saat acik kalinca hard diske neredeyse dokunulmuyor.

Bide cache olayi var 8Mb cache bence ideal. Ama hard diskin kapasitesi buyuk ise cache nin yuksek olmasinda fayda var 16MB cache 300-400 GB hard diskler icin ideal.[signature][hline]Lord GNR's Homepage
Sosyal ağlarda paylaş

Ev kullanıcısı zaten ya ata100 yada sata kullanır. Bunların hepsi harddiscler için fazlasıtla yeterli olduğundan aralarında performasn farkı yoktur. Rpm ve önbellek bakmak yeter.[signature][hline]A.K.T.I.F: Android Keen on Terran Infiltration and Fighting
T.A.B.L.E.T: Transforming Artificial Being Limited to Exploration and Troubleshooting
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...