Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Pentium 3 strikes back (pentium M)

nameless

Öne çıkan mesajlar

pentium 3'ün geliştirilmesi ile yaratılan pentium M işlemciler (laptop işlemcisi) basit bir çevirici ile normal masaüstü sistemlere entegre edilebiliyorlar (asus'un bazı anakartları tarafından kullanılan ct-479 ile).
bu enteresan sistem, amd64 ve p4 ee ile oluşturulmuş sistemlere, düşük elektrik tüketimi (ve beraberinde getirdiği düşük sıcaklık) ve oyunlardaki inanılmaz performansıyla insanı şaşırtıyor (sanki editörmüşüm gibi yazıyorum eheheh).
pM'lerin en ileri modelinin 2.13ghz'de çalıştığını düşünürsek (ve ddr kullanıyor, 2değil :)) daha gelişmiş modeller neler yapabilir peheeey

thgtr'nin ayrıntılı incelemesi[signature][hline]karnım aççç!
Sosyal ağlarda paylaş

said:
aktiftablet, 18 Haziran 2005 22:00 tarihinde demiş ki:
Intelin dizüstü işlemcisi gayet iyi aslında. Pentium M yani. Aslında biraz pahalıya da gelse masaüstünde kullanılabiliyor. Aopen'ın i855 yongasetli bi anakartı var , pahalı tabii. Asus ta soket478->479 dönüştürücü yaptı. Bu daha mantıklı çünkü i865 yongasetinin çift kanal bellek kontrolcüsünün kullanımına izin veriyor. Tabi ayrıca i865 200fsb'ye kadar resmi olarak çıktığı için oc daha garanti.
Testlerde is bu sistemler biraz oc ile ne p4 extreme edition bırakıyolar ne athlon64fx. Dothan denen mucizevi bu işlemci (eskisi baniasdı, yeni çıkan ise sonoma) eğer pc devamlı açıksa bir kaç ayda masrafını elektrik faturasından çıkartıyor. (Maksimum güç tüketimi 40 watt falan. P4 3.4ghz'in 115 watt olduğunu hatırlatırım) Böyle bir sistem kurduğunuzda 400W yerine 300W güç kaynağı kullanmak da mümkün mesela.
Bu pentium M'in aslında yeni komutsetler (SSEler falan) ve daha fazla L2 önbellek eklenmiş, daha küçük üretilerek (banias 0.13 microndu, dothan 0.09) güç ve ısıl özelliklerinin iyileşmesi sağlanmış bir Pentium3 olduğu biliniyor! İnsan sormadan edemiyor. Neden prescott hatta neden northwood diye? Prescott çekirdekli p4 ün athlon64 ten eksiği ısıl tasarımın kötü olması değil mi? Performansda kaç gram fark var ki? Bu çekirdekler Pentium 4 olsaydı olmaz mıydı?
Bazı şeyler anlamak cidedn zor..

Burda yazmışım :D[signature][hline]A.K.T.I.F: Android Keen on Terran Infiltration and Fighting
T.A.B.L.E.T: Transforming Artificial Being Limited to Exploration and Troubleshooting
Sosyal ağlarda paylaş

Selamlar,

Testte bahsi geçen işlemciler sadece Pentium M değiller, Intel netburst mimarisinin artık son noktalarına getirilmiş ve 2 MB önbellekle sunulan, dolayısıyla ortamı sinkaf eden Dothan çekirdekli işlemcilerdir. Dizüstü makinelerde sürekli olarak yüksek saat hızlarında çalışmadıkları içinb ir şey anlamıyoruz belki ama masa üstünde çalışırken ve kaymak gibi hızları artırılırken göründiği şekilde şahane oluyorlar.

DDR2'nin kendi çapında bir fiyaskovari durum olması ve DDR'ın hâlen daha şık sonuçlar vermesini de işin içine katınca tadından yenmiyor gördüğünüz gibi :)

Güzel günler dilerim.[signature][hline]Berkin Bozdoğan
ShiftDelete.Net

Sessizliğe verdim kendimi müziği öğrenmek için,
Günahkârlara katıldım masumiyete dönmek için.
Sosyal ağlarda paylaş

+1

Pentium M işlemciler netburst mimarisiyle üretilmiyor. Netburst işlemcilerin yüksek saat hızlarına çıkmasını sağlayan bir mimari, 3.8ghz gibi. Ama bir sürü dez avantajı var, ısı be güç tüketimi gibi. Pentium m işlemciler tam tersi düşük saat hızlarında çalışıyorlar!

@nameless13
Ben zaten tekrar yazmiyim diye ordan alıntıladım, yoksa niye görmüyosun kardeşim demek istediğimden değil. :) Zaten o konu da bunla alakalı değildi tam olarak.

Özet olarak bu Pentium 3ün geliştirilmişi, diğer bütün masaüstü işlemcilerinden daha iyi görünüyor. Ki dizüstünde örneğin 1.6ghz saat hızında çalışan dothan masüstündeki soğutucu ve voltaj desteğiyle 1.8 ghz hatta 1.9 ghz çalışır. Demek istediğim overclock değil, intel bu hızda satabilir işlemciyi. Baştan diretmeseydi intel netburstde amd'ye bu kadar pazarpayını kaptırmazdı diye düşünüyorum[signature][hline]A.K.T.I.F: Android Keen on Terran Infiltration and Fighting
T.A.B.L.E.T: Transforming Artificial Being Limited to Exploration and Troubleshooting

[Bu mesaj aktiftablet tarafından 24 Haziran 2005 21:06 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...