Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

cd yazma

trikeratops

Öne çıkan mesajlar

ne bileyim ben (: bir sorayım dedim, emin olamadım
nero ile oldukça kolay bir işlem çünkü. make data disc falan var, ona basıyorsun...

xp kullanıyorsan boş cd taktıktan sonra hddymiş gibi dosyaları oraya sürükleyip ondan sonra oralarda çıkacak olan yazdır falan gibi bir şeylere basarsan bile çekiyor cdyi.[signature][hline][b]If you shake my hand you better count your fingers[b]
Sosyal ağlarda paylaş

CD Yazma Sanatı

-Overburning nasıl yapılır?

-800MB'lık CD'lere Nasıl yazılır?

-HDD yedeği nasıl alınır ve geri yüklenir?

-Audio CD Nasıl yazılır?

-Video CD Nasıl yazılır?

-Bootable CD Nasıl hazırlanır ve nasıl kullanılır?

gibi çok merak edilen konulara değinmeye çalışacağım.

Son yıllarda CD yazıcıların fiyatlarının düşmesiyle son kullanıcılar için lüks olan bu cihazlar artık ihtiyaç haline dönüştü. Gelişen teknojiyle bu cihazların hızlarında ve kullandıkları teknolojilerinde büyük değişiklikler oldu. CD yazıcıları hızları ve kullandıkları teknolojiler dışında birşey daha çok önemliydi. O da kullandığı CD yazma programı

Sizlere bu yazıyı hazırlarken önce birkaç CD yazma programı üzerinde yoğunlaşarak anlatmayı kararlaştırmıştım, ama daha sonradan hem yazının akışını bozmamamak (amacımız CD yazma programlarını test etmek değil ne de olsa), hem de kafanızı karıştırmamak için bütün isteklerimize cevap veren ve bana göre en iyi CD yazma programlarından birisi olan Ahead Software'in (www.ahead.de) Nero Burning Rom'unu kullanamaya karar verdim. Bunun üzerine internetten en son Nero'nun 5.5.6.4 sürümünü indirerek konuyu sizlere aktarmak için kolları sıvadım

Önce CD yazıcınızın özelliklerine bir göz atalım

Bu işlemi gerçekleştirmek için Nero'nun Recorder menüsünün atındaki Choose Recorder şeçeneğini tıklayın.

Ekrana gelen Choose Recorder penceresinden CD yazıcınızı seçtiğinizde, CD yazıcınızın Modelini, Maximum yazma hızını, Firmware versiyonunu gibi vs.. özelliklerini görebilirsiniz.

Overburning nasıl yapılır?

Önce overburning nedir? sorusunun cevabını verelim. Overburning Normal bir boş CD'ye kapasitesinin üzerinde veri yazmaktır. Örneğin 730Mb veriniz var fakat sizinde elinizde 700Mb bir boş cd var. İşte overburning burda işimize yarıyor. Siz overburning yaparak bu verinizi CD'ye yazdırabilirsiniz.

Overburning ayarlarını yapalım!
Nero'nun File menüsünün altında bulunan Preferences menüsüne girin. Daha sonra Expert Features sekmesini tıklayınız.

Burada bulunan Enable overburn 'disk at once' burning'i seçin ve Maximum CD length (Max.CD boyutu) değerleri girin.

Peki neye göre yazacaz bu değerleri diyebilirsiniz. Şöyle bir hesap yaparsak 650Mb 74Min., 700Mb 80Min. olduğuna göre 6 Min. yaklaşık 50Mb'ta eşdeğer. Ben 730Mb yazdıracağım veri için 83min.30sec'i yeterli olarak gördüm.

Eğer yazdıracağınız veri girmiş olduğunuz Max CD boyutundan büyükse yazmadan önce yeterli yer yok diye hata veriyor!

Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise eğer overburning işlemini fazla zorlarsanız yazıcınız zarar görebilir.

Şimdi yazdırma ayarlarına yapalım. New compilation pencersinde bulunan multisession özelliğini no multisession olarak seçin .

Sonraki adım ise en önemlisi olan yazma modunu belirlemek. Bunuda Burn sekmesinde bulunan Write method'dan DAO( Disk at once) modunu seçerek yazma işlememini başlayabilirsiniz.

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi yazma işlemimiz başarıyla sonuçlandı.Toplam 730MB'lık veriyi, kapsitesi 700 MB'lık olan CD'ye başarıyla yazdık. Bu arada CD'nin kapasitesini öğrenmek içinde yine Recorder menüsünde bulunan Medium-info bölümünden öğrenebilirsiniz.

800MB'lık CD-R'ları Nasıl Yazdıracağız?

800Mb'lık CD'lerin piyasaya çıkmasıyla herkesi bir telaş sardı nasıl yazdıracaz bu CD'leri? Acaba benim yazıcım bu CD'leri yazabilirmi? Bu ve buna benzer sorular çok sorulur olmaya başladı. Overburning konusunu anlatığımıza göre bu konuya da değinmeden geçmek olmazdı. Bu CD'leri şuan için normal yolla yazdıramıyoruz ancak overburning yaparak yazdırabiliyoruz . Benim elimde yazıcıoğlunun yanındaki pasaj'dan aldığım(Ben oraya kısaca CD cenneti diyorum :-)) Sensus marka 800MB boş CD 'ler var. Bu CD'nin tam olarak kaç MB olduğunu anlamak için Nero'da Medium-info'ya baktığımda ise aşağıdaki gibi bir görüntü elde ediyorum:

Ekranda görmüş olduğum sonuç ise oldukça ilginçti: Boş CD'nin kullanabilir kapasitesi sadece 09:58:00 dakika (88MB) olarak gözüküyordu. Bu sizi şaşırtmasın!

Normalde CD yazma programları 650Mb ve 700Mb CD'leri tanıdıkları için siz bu rakamı 700MB-80Min'lik CD'nin üzerine ekleyip overburning ile yazdırdığınızda hiç bir sorun çıkartmıyor.

800MB CD'ler ile ilgili son olarak da, benim yazıcım ile 800MB CD yazabilirmiyim? sorusunun cevabını vereyim. Önceden de bahsettiğimiz gibi Overburning yapmak için Yazıcınızın DAO (Disk at Once) Modu desteklemesi gerekiyor. Bir çok yazıcı zaten bu modu destekliyor. Eğer bu modu destekleyen CD yazıcınız varsa 800MB CD'lere yazabilirsiniz.

HDD Yedeği Nasıl Alınır?

Günümüzde Backup almak artık şart oldu. HDD'nizi ne kadar güvenip verilerinize bir şey olmaz deseniz de, eğer bir gün HDD'niz bir kazaya giderse ,siz de o zaman, o ana kadar harcamış olduğunuz çabalarınızın boşa gittiğini fark edersiniz. O zaman backup almanın yararını anlıyorsunuz. (Benim başıma eskiden gelmişti de )

Herkesin ve benimde şikayetim
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...