Fistan Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 Aşağıdaki yazıyı bilyap.com sitesinden alıntı yaptım. Ancak söylemek istediğim şey deniz akvaryumlarının son derece doğa düşmanı bi oluşum oldugu. Deniz akvaryumları güzel hatta harika ancak deniz akvaryumu için yakalanacak balıklar bir o kadarda doğaya zararlı bi işlemle yakalanmaktadır. Param var deniz akvaryumu alırım diyorsanız birde ve gerçek bir aquaristseniz bunları düşünmeniz gerekli diyorum. Türkiyede hatta dünyada deniz balıkları üretimi yapan çok az tesis var.Türkiye'de oldugunu sanmıyorum.Deniz akvaryumu için alacagınız balık direk resiflerden yakalanıp getiriliyor.Yakalanma aşamasında mercanlara zarar verilmesi kaçınılmaz.Doğadan koparılıp gelen balıklar deniz akvaryumlarına adapte edilmeye çalışılıyor.Mercanlardan tutulup getirilen balıkların %60 ı bu aşamada telef oluyor. Deniz akvaryumlarına doğaya zarar verdikleri için karşıyım. Ancak tatlı su akvaryumları böyle değil. Aldıgımız tatlı su balıkları zaten dogadan yakalanmıyor.Belki bundan 60-70 sene evvel bu böyleydi fakat şimdiki satılan balıkların %99 u üretim çiftliklerinde akvaryumda üretiliyor.yani bu balıklar doğadan koparılmıyor zaten akvaryumda yetişiyor.aşağıdaki etik konusunu okumanızı tavsiye ederim. Hangi balıklar tercih edilmeli? 1. Tatlısu türleri 2. Hakkında yeterli bilgi bulunan tanınmış türler; hakkında az bilgi ve tecrübe bulunan ekzotik türlerden kaçınmalı 3. Doğadan yakalanmış değil, akvaryumda üretilmiş türler 4. Uzak yerlerden taşınmamış balıklar; mümkünse yerli üretim balıklar 5. Sosyal açıdan uyumlu, barışçı türler 6. Sıcaklık, pH, GH, bakteri oranı gibi su kalitesi konusunda benzer gereksinimleri olan türler 7. Piyasada yaygın olarak bulunan kuru yemleri yiyen, yem konusunda seçici olmayan türler 8. Kolayca hastalanmayan, su kalitesindeki küçük salınımlara karşı dayanıklı türler 9. Normal hareket edebilen balıklar; seçici üretimle yüzgeçleri aşırı geliştirilmiş tül kuyruklu balıklardan sakınmak gerekir. 10. Derisinde tümör, şişkinlik, leke gibi herhangi bir hastalık belirtisi olmayan balıklar Acemi balığı hurafesi Her hatayı kaldıracak bir acemi balığı gerçekte yoktur; sadece su kalitesindeki salınımlara karşı göreceli olarak daha dayanıklı balıklar vardır. Örneğin komando çöpçü (Corydoras paleatus), platy, tetrazon ve bakır tetra gibi... Buna rağmen her akvaryum sahibi bu göreceli olarak kolay türlerin dahi gereksinimleri konusunda kendini iyice bilgilendirmelidir; ortada bulanıklık, belirsizlik bırakmamalıdır. Doğal türlerin ve doğal yaşamın korunması gerektiği düşünülerek bakımı zor veya akvaryumlar için fazla büyük türlerden uzak durulmalıdır. Uzak durulması gerekenlere deniz balıkları ve doğadan yakalanmış balıklar da dahildir. Neden çok renkli mercan balıklarını barındıran deniz akvaryumlarından uzak durulmalı? Tuzlusu akvaryumlarının, özellikle de mercan balıklarının bakımı hem parasal hem de zamansal açıdan fazlaca masraflıdır. Daha da önemlisi, deniz akvaryumlarında beslenen canlılar çoğunlukla doğadan yakalanıp satışa çıkarılıyor. Bütün önlemlere rağmen hala dünyaca yaygın olan dinamitli ve kimyasal maddeli avlanma yöntemleri, sadece yakalanan balıklara değil, geniş çevreye ve hatta bazen bir mercan kolonisinin tamamına onarılması çok güç zararlar veriyor. Bu konuda Hawaii Deniz Akvaryumu Topluluğu'nun (Hawaii Marine Aquarium Council MAC) çalışmaları var. Bu topluluk, mercan ekolojilerine zarar verilmeyecek şekilde (ve sayıda) kepçeyle yakalanmış balıkları MAC sertifikasıyla satmayı hedefliyor. Böylece alıcının da deniz balığı satın alırken vicdanı rahat olabilecek. Ancak henüz İsviçre'de MAC sertifikalı balık pek bulunmuyor. Ayrıca yoğun fiyat rekabeti ve sahte sertifikalar, daha da önemlisi, piyasadaki müşterilerin çoğunluğunda aynı balığa MAC sertifikalı diye daha fazla para ödemeye razı olacak kadar doğal yaşamı kollama bilincinin olmaması, bu tür iyi niyetli projeleri uygulamada zora sokuyor. Neden az bulunur egzotik türlerden uzak durulmalı? Akvaryumculuğa yeni adım adan bir kişi, hakkında bolca bilgi ve tecrübe bulunan, yaygın olarak beslenen "göreceli kolay" türleri tercih etmelidir. Az bulunur tüleri besleme hırsının bedelini genellikle balıklar öder. Uygun besleme şartları bulunana kadar deney malzemesi yerine geçen bu balıkların akibeti genellikle yavaş bir ölüm olur. Neden mümkün oldukça ithal değil, yerli üretim balık? İsviçre'de satılan balıkların çoğu Güney Amerika veya Uzakdoğu Asya'dan ithal edilmektedir. Bu tip tropik bölgelerde süs balıkları genellikle açık hava havuzlarında üretilirler. Bu balıkların ne şartlarda üretildiği, hangi ilaçlarla yaşatıldığı, hangi balıkların nasıl bir seçimden sonra gönderildiği çoğunlukla bilinmez. İlaçlar sayesinde satışa kadar sağlıklı kalan bir balık kısa sürede hastalanıp ölebilir, daha da kötüsü, gittiği akvaryuma kendisinin bağışıklı olduğu yabancı hastalıklar bulaştırabilir. İthal yapılacaksa bile, üretim koşulları bilinen ve takip edilen yakın ülk Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pigeon Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 burada durum daha farklı yerlere çekilebilir.. şöyle söyliyeyim tatlı su akvaryumlarındaki tüm balıklar tatlı su göllerinden akvaryumlara girmiştir labaratuvarlardan değil.. ve şu anda büyük çoğunluğu çiftliklerde üretilmektedir.. en bilinen chiclet - çiklit- ciklet balıkları halen Afrika ve G.Amerikadaki göllerden alınabilmektedir.. tatlı su akvaryumculuğu şu an için daha gelişmiş bir durumdadır. aynı durumu deniz canlıları için 50 sene sonrası için düşünülebilir..[signature][hline]EvCiL ToPLisT Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 13, 2005 doğayı tahrip ede ede 50 sene sonra deniz akvaryumculugu gelişebilir evet.[signature][hline]Akvaryum Tutorial [i]Penth fan Imagine your life without me...+Miserable huh?.[/i] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elma Mesaj tarihi: Haziran 16, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2005 fistan +1 birgün herkesin bir tatlı su akvaryumu olacak...[signature][hline]dogmit bi ara msn de demiş ki: bunu yazan tosun güç seninle olsun MSN: [email protected] http://netbux.org/?r=169517 ayda 24$ kazanmak için.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar