Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Niye liselerde ilköğretimde tarih derslerinde yakın tarih'imizi görmüyoruz?


pan

Öne çıkan mesajlar

Ben bu konuyu patideki herkesle paylaşmak istedim, patinin de fikrini öğrenmek istiyorum
Yakın tarihi görmediğimizden cevremizde yapılan hiçbirşeyi bence anlayamıyoruz (fazla anlamıyorum açıkcası bir ilgim yok) Mesela politikada, sağ sol ihtilaller, ihtilaller sonucunda ne oldu? niye bunları görmüyoruz?
Amaclari bizi bi .ok bilmeyen, yaptıkları düzenbazlıklara veya oyunlara karşı koyamayan, itiraz edemeyen yeni nesiller yaratmak için.. Yanlışım varsa düzeltin. Benden bu kadar simdilik, yormlarınızı bekliyorum.[signature][hline] " we have no great war, or great depression. our great war is a spiritual war. our great depression is our lives. we've all been raised by television to believe that one day we'll all be millionaires and movie gods and rock stars -- but we won't. and we're learning slowly that fact. and we're very, very pissed off. "
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

haklısın..amaçları aynen o şekilde.düşünsene lise tarih kitaplarında sol örgütler yada ne bilim milliyetçi cephe iktidarı fln anlatılsın isteriz dimi:) onlar istemiolar.belli konuda haklılıklar var aslında ama amaç tabikide ''ot'' bireyler yetiştirmek.[signature][hline][b]''Be a realist demand the impossibe''
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tarihi olayların incelenmesi için tarih olmaları gerekir diye bir kısa cümle kurayım en iyisi. Bunları incelemek için, incelemeye etkisi olacak her faktorun ortadan kalkması gerekir ki takdirinize sıgınıyorum, örnegin orduyu mu kaldıracaksınız darbe dönemini incelemek için ya da okullarda anlatmak için :)
Ayrıca bir diger husus da şu ki, her iktidarla degişen bir yakın tarih okur ögrenciler... Tek taraflı ögretilecegine bırakılsın ögrenmek isteyen istedigi gibi arastırıp ögrensin derim ben bugünün sartlarında.
Gösterilen kısımlar bile gerçeginden bir hayli uzak, bırakalım bir de yakın tarihi mi göstersinler...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tam olarak 1938 den sonrası, yani Atatürk'ün ölümünden sonra kolpaya geliyo herşey zaten, okulun bitmesine 2 hafta kala falan anca bitiyo oraya kadar, ondan sonra da konu 2. dünya savaşı fln gelio, millet de takmıyo..[signature][hline] " we have no great war, or great depression. our great war is a spiritual war. our great depression is our lives. we've all been raised by television to believe that one day we'll all be millionaires and movie gods and rock stars -- but we won't. and we're learning slowly that fact. and we're very, very pissed off. "
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu konular kitaplarda yer alsaydı da monotonlaşırdı.
bence gösterilmemesi iyi hele bide ilk öğretimde gösterseler zaten körpe beyinler ne yapacaklarını şaşırırlar vallahi.
ülkemizin şu anda içinde bulunduğu durumdan dolayı çok hassas konular bunlar.[signature][hline]paraaaaa kazannnnnnnn tıkla ibuxdan hem araştır öğren hemde para kazan ,
tıkla ayda en aşşaa 24 dolar kazannn herkez kazanıyor neden sen kazanmayasınki
tıkla kazan olmadı merak ettin at bir pm anlatayım sana bonustan daha karlı bir iş bu

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yinede üstünde yorum yapılamıyacak şeyleri yazabilirlerdi. bütün ilk ve orta öğretim hayatım boyunca yakın tarih bilmeyi istedim ama hiç bi zaman tam öğrenemedim. yani resmi belgeler üstünde ne yazıyosa koysunlar yorum yapmadan. "ordu 1su tarihte sunu gerekce göstererek yönetime el koydu" bu cümlede bi taraflı ya da saptırılabilcek bi şey varmı?[signature][hline]Your Ad Here!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bugüne kadar yakın tarih öğretilmemesinin sebebi, özellikle 80li yıllardan sonra önem kazanan "Apolitik gençlik" yaratma düşüncesi. O yılların karmaşasından sonra gelen önlemlerin gençleriyiz biz, balık hafızalıyız, yakın tarihte olanları bilmiyoruz, söylenilenleri kabul ediyoruz, herşeye "Hee" diyoruz. Tarih kitaplarının 1938de bitip, 2. Dünya savaşına şöyle bir değinmesi bundandır, "Resmi Tarih" o zaman biter çünkü.

Seneye müfredata gireceğine, girse de çok etkili olacağına inanmıyorum. Milli Eğitim Bakanlığı, hızla çocukları bilinçlendirmek için çalışıyor, fakat onlara göre esas bilinçlenmeleri gereken mevzuu din. Uygulamalı din dersleri, Hz. Muhammed'e mektup yazmak, vs vs. Böyle giderse tarih dersleri Hz. Muhammedin hayatına yoğunlaşıp, Abbasilerde falan bitecek.

Yakın tarih uzak tarih olmadıkça veya kafalar değişmedikçe bu böyle devam eder, benden söylemesi.[signature][hline]DELİ HACI: Hacı rolünü üstlendiği tiyatro oyununda replikler karışınca akıl sağlığını yitiren şahsiyet
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eğer 1970li tarihinden sonra doğanların siyasi görüşlerini babalarının annelerinin siyasi görüşlerini temel alarak yapılandırdığını düşünürsek...bunun nedenini anlamış oluruz...[signature][hline]_iReM_, 09 Ocak 2005 22:16 tarihinde demiş ki:
ne bu ya kız diyince öyle altın günü gibi boş işler gelio hemen aklınıza.bitek çay servisine yaramıoruz yane.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ne olursa olsun yakın tarıh sene sonuna gelıp kaynıycak kımse okımıycak yanı lıse 2 de 2. mahmut devrı yenılıklerını yetıstıremedıgı ıcın OSYM ordan abanıyor sorulara buda oyle olur artık lıse 3 te yetısmedıgınden yakın tarıh sorar OSYM[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bunları hazırlayacak objektifliğe-bağımsızlığa sahip bir kurum yok, hazırlansa dahi kabul edilecek bir meşrulukları yok. türkiyede, bırakın dengeleri, isimler bile aynı o zamandan şu ana kadar, ecevit bile yeni bıraktı siyaseti, demireldi, diğer politikacılardı, hepsi duruyor, ağırlıkları, varlıkları ve dahası siyası olarak varlıkları, etkileri duruyor, takipçileri duruyor ve bunların arasında da bu tür ortak bir bilinç oluşmuş değil.[signature][hline]__and one day.. one day i'm gonna grow wings # # a chemical reaction [ u know where u are ] hysterical and useless [ u know where u are ] hysterical and.. [ u know where u are ]

**no more dinosaurs @montezaus
*** montezaus.deviantart.com
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi öğretilen tarih dersleri bile tarafsız degil... Bir Türk dünyaya bedel sözünün gerçek olduguna inandırmaya calısıyorlar gençleri, hem de hiçbir sey anlatmaz; anlamaları için arastırma yapmalarına da ellerinden geldigince engel olarak...
Tarafsız bir kurum olamaz bu ülkede gösterilen tarih derslerinde ve birçok seyde.
Ordu ya da siyasiler asla ve asla izin vermezler tarafsız bir seylerin yayımlanmasına. Tarafsız seyler göz önüne serecektir tüm hataları ve yorum yapabilmek için bu tarafsız bilgilerin üzerine insanlar düsünmek zorunda kalacaktır.
Düsünmek yazdım gördünüz mü? İşte istenmeyen bu :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Üniversite öğrencisi olarak Türk siyası hayatı isimli bir dersimiz var. Aslına bakarsanız biraz uykulu olduğumdan başlığı başından sonuna kadar okumadım. Ama lisede yakın tarih dersinin olmamasının önemli gerekçeleri olduğunu, Türk Siyasi hayatı dersini aldıktan sonra anlyabiliyorum. Dersin hassasiyeti hakkında söylenecek o kadar çok şey varki sizlerle bunu paylaşmanın hem çok zaman alacağını hemde çok forum ortamındaki insanları kafasını karıştaracağını düşünüyorum. Türk siyasi hayatı dersi 1921 yılı ve 2001 yılında yapılan değişikliklere kadar olan olayları son derece açık, yoruma kapalı ifade etmiş. Fakat ders işlenirken sınıfta farklı siyasi görüşteki öğrencilerin ve benim sert tartışmalar ve hatta arkadaşlıklarımızı bozmaya kadar gittiğini söylersem abartmış olmam.

Türkiyedeki sorunların başlangıç sebebine deyinmek bile insanların kendi siyasi görüşleri doğrultusunda ifade edilerek anlatılmasına sebep olmaktadır. Bu da tarihi gerçeği ister istemez zedeliyor. Konuyla alakalı olarak lisede yakın Tarihin işlenmesi demek bana göre üniversitedeki siyasi çatışmaları liseye taşımaya kadar götürür düşüncesindeyim. "Peki sorunu biliyoruz nasıl çözülecek." sorusunun yanıtını ancak her bireyin kendi kişisel çabasıyla bulacaklarını düşünüyorum.

Birde deyinmek istedğim bir başka konu. Forum ortamında dikkatimi çeken bir sürü arkadaş var. Tarih ile ilgili araştırmalarını belgeye dayanarak yapıyor olmaları çok hoşuma gitti. Bi şeyler öğrendiğimi hissetdiyorum. Ama hiç hoşuma gitmeyen tarafı belgelere dayanmayan ve sadece baltalamaya yönelik muhalif düşünceler de var. Yorum yapmak elbette serbest olacak. Ama yorum yaparken kişisel duygularınızı bir kenara bırakmanızı öneriyorum. Sizlerden ricam araştırmacı arkadaşlarımızın şevkini kırmayalım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

üniversitelere biraz daha cahillikte kurtulmuş insanların girdiğini, öğretim üyelerinin de biraz daha acık görüşlü olduğunu(genel olarak) düşünecek olursak öyle bir şey olması şaşılacak bir şey degil

öte yandan, körpe, araştırmaya ögrenmeye meraklı olan genç nesilin kafasına yakın tarih fikri sokmanın ne kadar tehlikeli bir davranış olduğunun bilincine çok önceden varmış olan egitim sistemimizde bu bilgilere kesinlikle deginilmemesi kendi adıma karşı cıksam da kendi saltanatlarını sürdürmeleri açısından cok dogru bir davranış, değiştirebilecek ne yapabilriizi onu konusalım bence...[signature][hline]Bugün açiliyoruz! Veritabani senkronizasyonumuzu yaptiktan sonra gorusmek uzere..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bence 20nci yuzyil dunya tarihi yeterince verilmiyor. Dunyadaki gelismeleri bilmeden Turkiye'nin yakin tarihini ogrenmek / ogretmek imkansiza yakin.

Avrupa'nin somurgelerinde neler yaptigi ornegin hic anlatilmiyor. Halbuki somurgecilik sistemini anlamadan, yakin tarih konusunda pek bir sey ogrenilemez.

Ne sanayi devrimi, ne dunya savaslari, ne de bizim kurtulus savasini, bu somurgecilik donemini ve prensiplerini incelenmeden tam anlayamayiz.

ABD tarihide hic anlatilmiyor, oysa cok onemli bir donem. (sevdigimden degil, ama onemli gelismeler var). Zaten dunyanin degisik yerlerinde dogan hareketler 0 anlatiliyor (mesela Hindistan, Japonya, uzakdogu, latin amerika, ruslarin orta asya'yi fethi vs.)

Bence en az bir sene 20nci yuzyil dunya tarihi anlatilmali.

Ha bir de en son olarak, Bati'nin suclari bir bir anlatilmali (Kongo, Cezayir, Guney Amerika, Kirim, vs.vs.).ki bunlarin uzerimize yuklemeye calistiklari eziklik psikolojisine cevap verebilsin insanimiz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
pan, 03 Haziran 2005 22:01 tarihinde demiş ki:
Ben bu konuyu patideki herkesle paylaşmak istedim, patinin de fikrini öğrenmek istiyorum
Yakın tarihi görmediğimizden cevremizde yapılan hiçbirşeyi bence anlayamıyoruz (fazla anlamıyorum açıkcası bir ilgim yok) Mesela politikada, sağ sol ihtilaller, ihtilaller sonucunda ne oldu? niye bunları görmüyoruz?
Amaclari bizi bi .ok bilmeyen, yaptıkları düzenbazlıklara veya oyunlara karşı koyamayan, itiraz edemeyen yeni nesiller yaratmak için.. Yanlışım varsa düzeltin. Benden bu kadar simdilik, yormlarınızı bekliyorum.

hadi o kadar yakın olmasa bile bir 2.dünya savası, soguk savas bu gıbı seylerın okutulması laızm
tamamen katılıyorum...[signature][hline]Gercekci ol,imkansızı ıste

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...