Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fizikçiler gelin bakalım !!

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Benim anlamadığım konular var kısa ve öz cevaplarla böyle süper anlatım yapabilen varsa açıklarsa makbule olucam :)
1)çizgisel hız nedir?
2)Açısal hız nedir ?
3)ikisinin arasındaki fark nedir nedir Merkezkaçda açısalı kullanıyoz.
4)Dünya güneş etrafında dönerken Elips yörüngesini çizerken her yıl dünyaya çizgisel hız veren o kuvvet nedir ?Yanı neden dünya güneşe gittikçe yaklaşmıyorda , elipsi çizdirecek bir çizgisel kuvvet var gibi ?

Teşekkürler bukadar şimdilik sağolun..[signature][hline]Strenght,Pride,Discipline
Mesaj tarihi:
bişey sorucam merakın gıderılır ama araştırıp bunların ne oldugunu bulmak yerıne neden forum actın ?

Yanlış anlama ama gercekten ogrenmek isteyen ınsan once araştırır eger bulduklarını anlamaz ise forum acar uygun dılle ınsanlar anlatır.[signature][hline]Trust the dreams, for in them is hidden the gate to eternity.
Mesaj tarihi:
Kitaplardan okuyup anlamadıkki açıyoz yani , fizik hocamız o kadar malki , sınıfta 1 kişi bile hiçbirşey anlamıyor ,benimde biraz özel ilgim var fizik dersine o yüzden sormak istedim.[signature][hline]Strenght,Pride,Discipline
Mesaj tarihi:
said:
LasT_SuRviVoR, 14 Şubat 2005 21:00 tarihinde demiş ki:
Benim anlamadığım konular var kısa ve öz cevaplarla böyle süper anlatım yapabilen varsa açıklarsa makbule olucam :)
1)çizgisel hız nedir?
2)Açısal hız nedir ?
3)ikisinin arasındaki fark nedir nedir Merkezkaçda açısalı kullanıyoz.
4)Dünya güneş etrafında dönerken Elips yörüngesini çizerken her yıl dünyaya çizgisel hız veren o kuvvet nedir ?Yanı neden dünya güneşe gittikçe yaklaşmıyorda , elipsi çizdirecek bir çizgisel kuvvet var gibi ?

Teşekkürler bukadar şimdilik sağolun..

1)cizgisel hiz dedigin bildigimiz, su gune kadar matematikte de isledigin hiz iste. belli bi yonde birim zamanda katedilen yol. velocity.
2)acisal dedikleri sanirim tork oluyo. ivme hiz degisimidir. (hizi velocity, speed olan diil) bu sadece rakamsal degisiklik degildir, yon degistigi zaman da nesne ivmelenmis olur. acisal hiz, nesnenin surekli acisi degiserek ilerlemesidir. merkez kac kuvveti de buna ornektir.
3)ikisinin arasindaki fark; acisal hiz'da hizin yonu degisir. cizgisel hiz ise tek boyutludur, sadece rakamsal kismi artar (nicelik mi deniyodu ona... karistiriyorum hep) birisi nitelik birisi nicelik olarak kalsin aklinda. ama bu demek diildirki acisal hizda rakamsal bi degisiklik olmaz... gayet uygulanan kuvvet azalinca donus hizi da azaliyo.
4)dunyayla gunes arasindaki olay... dunya gunese yaklasiyo ama aralarindaki itme kuvveti dunyanin belli bi uzakliktan gecmesini sagliyo. daha sonra (dunya gunesin yanindan gecince) cekim kuvveti bu ileri ivmenin aksine isledigi icin kazandigi hizin yonunu degistiriyo. (aksine isleyen hiz 180 derece diil ama. 90'la 180 arasinda bi sey olmasi lazim. ve gittikce aci da degisiyo ki dunya gunesle ayni hizaya gelmiyo, elips hareketini tamamliyo.) daha sonra ilk bastaki gibi dunya tekrar yaklasiyo gunese. bi olayda elipsin uzun kisminda cizgisel hiz soz konusu. daha sonra hizin yonunnun degismesiyle acisal hiz oluyo.[signature][hline]Tulahr
Mesaj tarihi:
Acısal hızı biraz daha acmak gerektigini dusunuyorum. Gosterilis olarak w ya benzeyen omega denen sembolle gosterilir.Birimi radyan/saniye dir. formulize edersek w=2.pi.f
buradaki f=frekanstır.frekansın birimi hertz(Hz)=1/saniye dir. Acısal hız dairesel ve elipsel hareket yapan nesnelere iliskin degerlerin bulunmasında kullanılmaktadır.merkez kac kuvveti denen sey ise keppler kanunlarının dinamik haldeki versiyonlarıdır.Keppler kanunlarında da belirtilen sudur:iki cisim arasında mutlaka bir cekim kuvveti bulunmaktadır.Bunun da formulu sanırım soyle birseydi F=G.m1.m2/d Bu formulu tam hatırlamıyorum ama buna benzer birsey. paydadaki d cisimler arası mesafeyi yukarıdaki m ler cisimlerin kutlesini gostermektedir.G ise bir orantı sabitirdir.Yani buna baglı su sekilde bir yorum yapabiliriz.iki cisim arasındaki cekim kuvveti hakkında konusmak gerekirse bu cisimlerin kutleleri arttıkca cekim kuvvetleri artar ve aralarındaki mesafe arttıkca cekim kuvveti azalır.
P.S: Son formulde d degilde d kare ya da d kup olabilir tam hatırlayamadım.Bilare arastırır duzeltirim.O formulu sadece isin mantıgını acıklamak icin verdim.
Mesaj tarihi:
Newton fiziğinde (lise 2 işte) merkezkac kuvveti diye bi kuvvet yoktur, tamamen yalandır lisede ogretilen fizik kolpalarından biridir sadece partik olarak bazı fizik sorularını daha basitlestirdigi icin kullanılır. Eheh ya da ben astım goreceli hareketle bakacam derseniz o zaman vardır bi de. Dogru olanı onun yerine centripetal force (merkezgil kuvveti mi oluyo turkcesi emin deilim) olması. Yani siz ip ucundaki biseyi dondurmek icin ipi itmezsiniz, kendinize dogru cekersiniz, ipdeki kuvvet size dogrudur.

Cizgisel hız biseyin hızı iste, eger dairesel hareketten bahsediyosan dairesel hareket yapan hedenin daireye teğet geçen hızıdır, bi saniyede daire uzerinde kac metre gidiyo iste. Açısal hız ise dairesel hareket yapan bi hedenin belli bi zamanda gittiği açıdır (radyan ya da derece cinsinden). Yani 3 metre uzunlugunda bi daire uzerinde hareket eden bi cismin çizgisel hızı 1 m/s ise, o zaman açısal hızı 120 derecedir falan fisman.

Dunya ile gunes arasındaki olay da onun gibi, tek kuvvet gunesin dunyaya uyguladıgı yercekimi kuvvetidir. Ancak dunyanın bu kuvvete dik bi cizgisel hızı oldugundan, dunya biraz daha gittikce kuvvet tarafından asagı cekilir vs vs gider ve en sonunda bu sekli tamamlarsan bi daireye ulasırsın. Benzer bi sekilde elips de mumkun. Anlattıklarım cok acık gelmiycek burdan eheh biraz da acele yazdım ama sekil cizmeden zor anlaması sen en iyisi internetten arastır ya da iyi bi fizik kitabına bak orada cok daha detaylı bulursun konuyu =)[signature][hline]Delanoresse, 08 Kasım 2004 20:08 tarihinde demiş ki:
hmm o zaman gorillere epilasyon yaparsak dunyayi domine edebiliriz

fizban, 08 Kasım 2004 20:52 tarihinde demiş ki:
ideal kız arkadaş ideal gaz gibin bişeydir. Z = 1 dir ideal kız arkadaş için. 1 atm de oda sıcaklığında muhteşem bir insandır o kız arkadaş.
Member of AAL'05
Mesaj tarihi:
simdi acisal hizin soyle bir ozelligi vardir
v sabit olmasina ragmen devamli f nin yonu degistirinden ivme sabittir ama hizda sabittir, farkli yonde ivme hizin farkli yonlerde artmasina yol acar. dunya ile gunes arasindaki cekim kuvveti yani g.m1.m2 / r2 aradaki kuvvettir

a2/r=v dir
f/m=a dir
bundan cikartabilirsin[signature][hline]pantolonum diesel den clubber im ezelden
  • Yeni Oluştur...