Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

'Vatandaş Türkçe Konuş'

DoruK

Öne çıkan mesajlar

said:
-DoruK-, 06 Şubat 2005 16:19 tarihinde demiş ki:
babacum ben ülkü ocağına gitmeyi bırak hayatımda 1-2 kez gördüm bunlar gerçek şeyler anlasan iyi olur, artık sen niye böyle konuştun bilemiyorum komplekslerin var ya da düşman casususun heralde ehehehe

evet,benim faşist lider olma arzum var,maalesef bunu yerine getiremedim.birşeyi anlatmak için bir lider olmaya gerek yoktur demek istedim.lider lider yazmışsın yazında,yok lider olmadığım için bana karşı çıkacaksınız filan diye, bende düşündüm, bu adam bunu nerden çıkardı, bu forumda nasıl gördü dedim, ve aklıma bir tek bu olasılık geldi.[signature][hline]"Eğer insanları gerçek değerlerinden satın alıp, onları,onların kendilerine biçtiği değerden satabilseydim dünyanın en zengin insanı olurdum."
-Oscar Wilde
Sosyal ağlarda paylaş

said:
-DoruK-, 04 Şubat 2005 16:43 tarihinde demiş ki: Bunları bir lider söylemediği için elbet olumsuz eleştiriler çoğunlukta olacaktır. Belki fazla milliyetçi bir kafayla yazdım tüm bunları.

bunları görünce emin ol insan istemeden öyle düşünüyor, yanlış bir anlam çıkardıysam özür dilerim,ama öyle gözüktü bana.[signature][hline]"Eğer insanları gerçek değerlerinden satın alıp, onları,onların kendilerine biçtiği değerden satabilseydim dünyanın en zengin insanı olurdum."
-Oscar Wilde
Sosyal ağlarda paylaş

said:
demirbilek2, 04 Şubat 2005 17:26 tarihinde demiş ki:
said:
Sailor, 04 Şubat 2005 17:15 tarihinde demiş ki:
Milliyetçilik konusunda haklısınız fakat yazıdaki kelimelerin çoğu özel isim yani zaten Türkçeleştirilemez. Onun için öyle bir örnek paragraf bana göre yanlış olmuş.

Onlari ne kadar cok yabanci mali kullandigimizi vurgulamak icin yazmis benim anladigim...
e eger markadan bahsediyorsak yabancı isim kullanacaksın tabii. bahane sacma.[signature][hline]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
sinanural, 06 Şubat 2005 16:27 tarihinde demiş ki:
said:
-DoruK-, 04 Şubat 2005 16:43 tarihinde demiş ki: Bunları bir lider söylemediği için elbet olumsuz eleştiriler çoğunlukta olacaktır. Belki fazla milliyetçi bir kafayla yazdım tüm bunları.

bunları görünce emin ol insan istemeden öyle düşünüyor, yanlış bir anlam çıkardıysam özür dilerim,ama öyle gözüktü bana.

tamam ya zaten çok kaba olabiliyorum bazen bu konularda nedense özür benden.[signature][hline][b][Bu mesaj Ali Sami Yen tarafından 1 Ekim 1905 14:27 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

tercümesi olmayan ve yıvreenç olan (disk biçimlemek öehh) terimlerin kulağa hoş gelen, türkçe ye uygun karşılıklarını bulana kadar ingilizce kullanmak da bir zarar görmüyorum da, "msn handwrite", "CD write", "AMD or Intel" gibi gereksiz kullanımlara biraz canım sıkılıyor.

burayı bilgisayardan çok anlamayan ve ingilizcesi olmayan insanlar da okuyor, türkçesini kullanıp onlara da kendini anlatmak varken neden daha küçük bi kitleyle sınırlı kalmak istenir ki? hem de o insanların canını da sıkıyorsun bi yerde.

yabancı mal konusunda da söyleyebileceğim tek şey var, o da haksız yere savaşa girdiği, uluslararası hukuğa aykırı işler yaptığı kesin olan devletlerin mallarını almamak, bu sayede o ülke için savaşın maliyetini yükseltip, caydırıcılığını arttırmak.

yoksam philips sony türkiye de olmasa, satılmasa, arçelik beko vestel ne diye kendilerini geliştiriridi?[signature][hline]h u m a n i t y - i s - t h e - o n l y - s u p e r p o w e r !

[Bu mesaj Rahan tarafından 06 Şubat 2005 17:28 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

hayır bir de şu var msn de görüyorum millet aşık olmuş, ingilizce yazıyor, bir proje düşünmüş, ingilizce yazıyor. "ve geri geldi" yerine "came back" vs. yazıyor bir de dingilizcenin anasını ağlatanlar var onlardan hiç bahsetmeyeyim sanki dingilizce büyülü bir dilmiş gibi yer almış milletin kafasında. özellikle en sinir olduğum shop & miles reklamıydı kardeşim ne öyle sanki elf dili ork dili gibi büyülü bir dil de şop eeen maaayyls di oricinıll diyorsun kimin aklı töbee[signature][hline][Bu mesaj Ali Sami Yen tarafından 1 Ekim 1905 14:27 tarihinde değiştirilmiştir]
Resimlerim || [i] Birşey yazın yahu :(
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada en uyuz olduğum nokta:
ADSL
neden "A De Se Le" değilde "Ey Di Es El" diye okunur?
Me Se Ne değil de Em Es En dir
adamlarda öyle okunuyor da bunlar ahım şahım birşey değil ki? bildiğin harf![signature][hline]Boğaz'ın Ortasında Rakı-Balık Aşksız Gitmiyor
"Ezberlemek, zihinden kopya çekmektir." Rıfat Ilgaz
beleş D&D 3.5 ed., maksat wizards batsın. tık, indir
Member of AAL'05

Sosyal ağlarda paylaş

said:
Trasher, 04 Şubat 2005 19:20 tarihinde demiş ki:
ya arkadaşlar anlamıyosunuz bakın yabancı lafların büyük bi çoğunluğu bilgisayarla ve yeni çıkan trandlerle ilgili yahut marka adı yabancı gençliğine özenmekten bıkıp kendimize dödüğümüz ve bu yabancı piyasasını ülkeden attığımız zaman sorun kalmıcaktır

evet suçluyuz, dilimize sahip çıkmıyoruz, türkçeyi gittikçe daha berbat bi hale getiriyoruz, sunum yerine presantasyon, bilgi yerine enformasyon, çaba yerine effor demek bi kesimin çok hoşuna gidiyor ve bu insanlar özenti. itirazım yok.

ama aslında burda şöyle bi durum da var: yabancı teknoloji harikaları dilimize ister istemez kelimeler sokmuş olabilir, ingilizce bizim kariyerimiz için şart olabilir ama gerçek ne halkın ne de dil bilimcilerin yeterince bilinçli olmamasıdır. bilgisayar türkçe, bilişim türkçe, yazılım,donanım türkçe..çünkü bu kelimeler o teknoloji daha ilk belirmeye başladığı dönemde üretildi, ve insanlar benimsedi. bu yazıyı yazarken teknoloji yerine kullanabileceğim bi kelime düşündüm ama bulamadım. sonuçta türkçenin şu andaki hali sadece bi kesimin değil, toplumun tamamının ilgisizliğinin sonucudur. bunun içinde öğrencisi de vardır, iş yerinin isminin ingilizce olmasını kültür gibi görenler de vardır, dil bilimcilerimiz de vardır. bu tek bi kesimin başının altından çıkan bi sorun değil yani..[signature][hline]acı çekenler ile acı çektirenler aynıdır
Sosyal ağlarda paylaş

Nestle cikolata istiyorsunuz, ferrari kullanmak istiyorsunuz, hadi anladik da, hollanda ineginin tadi turk ineginden cok mu farkli ??? Yani kirmizi et ithal etmek Turkiye icin kepazeliktir, (kaldi ki Turkiye'deki etin lezzeti hic bir yerde yok).

Yerli malinin korunmasi demek, yabanci mallarin yasaklanip, yerli mallarinin mecburi yapilmasi anlaminda gorulmemelidir! Bu gun Turkiye Fransa'ya tekstil satar. Fransa'da kanun vardir, Turkiye'den yilda (atiyorum) 50bin taneden fazla T-shirt almayiz der. Fransa'nin bunu yapmasinin nedeni kendi firmalarinin olmesini yok olmasini engellemek, onlara biraz yer hakki tanimaktir. Yoksa ciddi issizlik sorunlari cikar. Buna KOTA deniyor, ve bir cok ulke tekstil konusunda ornegin bize kota uyguluyor. Gorduk, Izmir'de limanlarda depolarda binlerce ton tekstil urunu bekler ki, izin ciksin gemilere yuklenip satilsin. Emege, sermayeye yaziktir. Biz de Nestle cikolatasina olmasa bile, ornegin, et - tarim urunleri ithalatina kota koymaliyiz. milyarlarca dolardir bu bosa giden, hem bu yuzden koylu issiz kalir, sehirlere goc eder, yeni problemler dogar, hepimiz yasiyoruz bunu.

Kaldi ki daha once verdigim beyaz esya ornegi gibi, butun Turk mallari kalitesiz olarak algilamak yanlisdir. Ornek vereyim amerika'da bir banyo havlusunu 5 dolara alirsiniz, Turkiye Denizli havlulari dukkanlarda, ayri ozel bir bolumde satilir ve 100 dolardan baslar. Amerikada bulunanlar bilir.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...