Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kefir,


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Kafkas halkı kefirin etkisini çok uzun zamandan beri bilmekte ve kefiri su ve ayran yerine kullanmaktaydı. Kafkaslar tarafından “gençlik iksiri” olarak görülen kefir, bu halkın 100-130 yıl kadar sağlıklı bir ömür sürdürebilmelerinin sebebi olarak gösterilmektedir. Kafkas halkı tüberküloz, kanser, sindirim bozuklukları gibi hastalıklar nedir bilmemişlerdir. İlk kez Orta Asya’da Türkler tarafından yapılmış daha sonra Orta Avrupa, İskandinav ülkeleri ve diğer ülkelere yayılmıştır. Zaten “kefir” terimi Türkçe’deki “keyif” kelimesinden gelmektedir. Günümüzde ülkemiz dışında birçok ülkede büyük ilgi gören ve sağlık kaynağı kabul edilen kefir, bu ülkelerde orijinal ismiyle tanınmaktadır fakat kendi öz içeceğimizi biz çok iyi tanımamaktayız.


Tanımını okudunuz, bilenleriniz de vardır. Bu süt evde de mayalanabiliyor. Çok kolay, hemde çok faydalı bişey. İnternette mayalamayı anlatıor ama çok terimsel. Labratuar oluşturmak gibi sanki..

bu sütü mayalayıp içen varsa, göz kararı ne kadar miktarlar ve zaman kullanıor? thanx

http://susurluk.balikesir.edu.tr/kefir.htm
http://www.agr.ege.edu.tr/~sut/kefir.htm
http://www.veterinerhekim.net/ayinkonusu/02-kefir.htm
http://www.kafder.org.tr/top10.php?yazi_id=101[signature][hline]Hold me my sweet,Hold me love,Hold me god...
Mesaj tarihi:
walla bizim kafkaslarla bi alakamız yok ama walide sürekli yapıyor kefirden bi tek de kendi içior:D....bana tadı iğrenç gelio nası yapıldığını walideye bi sorayım anlatayım sana...[signature][hline]Fistan, 22 Ocak 2005 13:37 tarihinde demiş ki:
neye inanmadıgınızı anlamadım ben. neye inanmadınız?

cs:WooK[cVk]wook o'hara
Mesaj tarihi:
KEFİR VE ÖZELLİKLERİ

Kefir uzun zamandan beri Kafkasya'da bilinen ve yöre halkı tarafından yapılıp içilen alkol ve gaz içeren bir süt içkisidir. Halen Rusya'da tüketilen ekşi süt içkilerinin % 70'ini kefir oluşturmaktadır. Bu ülkede 1981 yılında 1.160.000 ton kefir yapıldığı F.Almanya, Finlandiya Fransa, İsveç, Çekoslovakya'da ticari olarak üretilip satıldığı, belirtilmiştir. Son yıllarda Ülkemizde bazı rahatsızlıkları iyileştirmek amacıyla evlerde kefir yapılmakta ve bu nedenle kefir danesine olan talep her geçen gün artmaktadır.

Kefir Danesi Nedir ?

Kefir yapmak üzere süte maya olarak kefir danesi katılır. Kefir danesi beyaz renkte, karnabahara andırır görünümde genellikle bezelye büyüklüğündedir. Bazen ceviz büyüklüğünde olanlara da rastlanır. Fakültemiz Süt Teknolojisi Anabilim Dalı'nda değişik yerlerden getirilen kefir daneleri üzerinde yapılan çalışmalar bunlarda birbirinden farklı mikroorganizmalar bulunabileceğini göstermiştir. Danelerin hepsinde Str.lactis , Lb.casei Lb,bravis bakterileri ile Kluvveromvces lactis veya Kluvverromyces fragilis in mevcut olduğu; bazılarında da Str.Faecalis,Str. cremoris bulunduğu anlaşılmıştır. Bu mikroorganizmaların bir kısmı süt şekerini parçalayıp süt asidi oluşturarak sütü pıhtılaştırırlar. Bazıları ise alkol ve karbondioksit meydana getirirler. Proteinleri parçalarlar. Fermantasyon sonunda hafif alkollü hoş içimli yoğurt kıvamında kefir ortaya çıkar. İyi bir kefir danesi yapışkan ve yumuşak olmalıdır. Elastiki bir yapı göstermelidir.

Kefir Nasıl Yapılır ?

Kefir yapılışında esas olarak inek sütü kullanılır . Bunun evlerde ve endüstriyel şekilde süt fabrikalarında yapılışı birbirinden farklıdır. Burada evlerdeki yapılışından bahsedilecektir. Kefir yapılışında kullanılacak süt 5 dakika kadar iyice kaynatıldıktan sonra bir kaba konur ve 25°C' ye soğutulur. Üzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 litreye 15-20 gram kadar kefir tanesi katılır iyice karıştırılır. Kabın kapağı kapatılır ve süt 20-25°C 'de kalacak şekilde kap bir yere bırakılır.

Soğuk havalarda kabın etrafı bezle sarılır. Kabın 20-30°C' lerde olması sağlanır . Bu sıcaklık yoğurt yapmak üzere sütün mayalandığı dereceden düşüktür. Zira yoğurt için mayalama sıcaklığı 42 -45°C dir. Bu yüzden kefir yapımında süt sıcaklığı serçe parmağıyla kontrol edilerek olursa, sıcaklığın ve soğukluğun hissedilmediği bir derecede süte kefir danesi katılır.

Kap içindeki süt normal olarak 18-24 saat sonra pıhtılaşır. Pıhtılaşma süresi üzerine süte katılan kefir tanesi miktarı, bekleme sırasındaki sütün sıcaklığı etkili olmaktadır. Soğuk havalarda kabın etrafı sarılmaz ise sütün sıcaklığı, düşeceğinden bazen pıhtılaşma gecikir veya hiç gerçekleşmez.

Pıhtı yani kefir oluşunca buzdolabına alınır ve soğuyuncaya kadar burada bekletilir. Buzdolabından alınan kefir, danelerin ayrılması için bir kabın üzerine yerleştirilen tel süzgeçten geçirilir.Süzgeç üzerinde kalan daneler hemen kefir yapımında kullanılabileceği gibi yıkanarak bir su bardağı içerisinde buzdolabında bir hafta, kadar saklanabilir. Saklanmak istendiği zaman daneleri örtecek kadar bardağa su koymak gerekir.

Elde edilen süzüntü hemen içilir veya 2-3 gün buzdolabında, kalabilir. Bu süre içinde kefirde biraz asit, alkol ve karbondioksit oluşur, dolayısıyla tat ve aroma değişir.


Kefirin bileşiminde yer alan maddeler esas itibariyle yapıldığı, sütün özelliklerine ,bağlıdır. Ayrıca bileşimi,tadı ve aroması, üzerine yapımı, sırasında sütün mayalama sıcaklığı, bekleme süresi, yapımdan sonra içilinceye kadar geçen süre etkili olmaktadır. İnek sütünden yapılan kefirin içerisindeki maddeler genellikle aşağıdaki gibidir.


Su
Kurumadde

Yağ

Kazein

Laktalbumin

Süt Şekeri

Alkol

Süt asidi

Mineral Maddeler

Kefirin Beslenme Değeri ve Sağlık İçin Yararları

Sütteki tüm besin maddelerini içerdiği için kefirin besleme değeri yoğurt gibi çok yüksektir. Oluşumu sırasında mikroorganizmalar sütteki proteinleri pepton, peptik hatta amino asitleri; süt sekerini de süt asidi ve alkole kadar parçaladıklarından sindirimi kolaydır, Ayrıca ortaya çakan bu yeni maddeler serinletici, iştah açıcı sevilen bir tat ve aromaya sahip olan bu süt mamulünün karakteristik özelliklerini oluştururlar.

Hazmının kolay, proteince zengin olusu nedeniyle kefir hastalar ve çocuklar için uygun bir besindir. Hatta 20-30 günlük çocuklara bile günde 1-2 kaşık içirilmesi önerilmektedir. Tüm eksi süt mamulleri gibi sürekli kefir içilmesinin bağırsak florasını düzelttiği ve buna bağlı olarak bazı bağırsak rahatsızlıklarını iyileştirdiği açıklanmıştır. Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklar, iştahsızlık ve uykusuzluk içinde yararlı olmaktadır. Bunların dışında halk arasında bu süt mamulünün ülser, yüksek,tansiyon,bronşit, astım, safra bozuklukları ve diğer bazı hastalıkların tedavi edici özelliğe sahip olduğu ileri sürülmektedir Hatta
Mesaj tarihi:
ailemiz kıbın yapir. Kıbın bizim gelenek olmak.. Biz bunu atalarimizdan elkoroalşaql....

edit: (bkz: discovery channel)
[signature][hline]AAL'05
Troil, 26 Ocak 2005 01:37 tarihinde demiş ki:
10k postlu madalyalıya veriyorum !

[Bu mesaj nedanko tarafından 04 Şubat 2005 21:49 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Hamuru açıyolar içine kuzu eti koyuyorlar falan. Çok ilginç bir yemek..
edit: bu kadarı ilgin değil tabi.. tırnaklarla falan şekil veriyo. Çok lezzetli bir yemek gibi duruyor. Karay Türklerinin geleneksel yemeği..

[signature][hline]AAL'05
Troil, 26 Ocak 2005 01:37 tarihinde demiş ki:
10k postlu madalyalıya veriyorum !

[Bu mesaj nedanko tarafından 04 Şubat 2005 21:54 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
tadı çok garip bu kefirin

içinde hem ayran hem süt hem süzme yoğurt tadı var[signature][hline]çocuk büyür
babası kadar olur
ondan sonra efendim
ölür
×
×
  • Yeni Oluştur...