Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Paintball Nedir, Ne Değildir ? v1.0 [resimli]

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Madem hazır bölümümüz açıldı, bölüm sakinlerini uğraştığım doğa sporlar içinde en profesyonel olduğum bir tanesini bir miktar tanıtarak başlayayım.

Bu yazımda yeni yeni şeyler anlatacağım gibi imzamdaki linkden -yani kendi paintball sitemden de- bazı alıntılar kullanıcam.

Paintball Nedir ?

Paintball, tüm dünyada her yaş ve meslek grubundan geniş bir oyuncu kitlesine sahip, popüler bir doğa sporudur. Oyuncular, bazı kuralların eşliğinde boya topu atan gazlı silahlarını kullanarak, o oyun için belirlenmiş görevlerini başarmaya çalışırlar. Bu görev, çeşitli bayrak kapma operasyonları, karşı takımın kaptanını vurmak, bir bölgeye saldırmak veya bu bölgeyi korumak gibi onlarca oyun senaryosu içinden tercihe göre seçilir. Bu oyunda önemli olan, fiziksel güç veya kondisyondan çok, takım ruhu, yardımlaşma ve stratejidir. Paintball, bu özelliklerinden dolayı, stres atıp eğlenilen bir doğa sporu olmanın ötesinde, oyuncuların ortak çalışma ve liderlik becerilerini geliştiren, özgüven aşılayan bir kimliğe de bürünmüştür. Bu sebepten dolayı büyük şirketlerin motivasyon aktivitelerinde ve geliştirme programlarında da sıkça ihtiyaç duyulan bir konuma gelmiştir.

Paintball Tarihi

Paintball sporu 70'li yılların sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. Daha önceleri, 70'lerin başlarında boya topları, ormancılıkta ağaçları işaretlemek için kullanılıyordu. New Hampshire'dan Hayes Noel ve Charles Gaines bu boya toplarını ve işaretleyicileri kullanarak eğlenceli bir oyun yaratabileceklerini düşündüler. Arkadaşları Bob Gurnsey, "National Survival Games" şirketinin sahibiydi ve bu şirket "Splatmaster"ı, Paintball"un ilk işaretleyici silahını yarattı.
Paintball ilk yıllarında, daha çok komando stilinde, vahşi ortamda hayatta kalma temeline dayanan,bireysel bir oyundu. Günümüzde ise Paintball temelinden değişmiş ve takım çalışmasına dayanan bir spor haline gelmiştir.

Bizim takımın İstanbul Ares turnuvasından bir maç başı görüntüsü:

Paintball Ne Değildir ?

Paintball SAVAŞ DEĞİLDİR !! Elbetteki elde silah üstte kamuflaj öyle bir görüntü sunar ilk bakışta ama paintball dünyada centilmenliğin en öne çıktığı takım sporlarından biridir. Genel kuralları ve katılımcı profili sayesinde, sahada ne kadar adrenalin pompalarsanız pompalayın, paintball sizin için bir oyun-spor olacaktır, savaş simülasyonu değil.

Üstelik resmi istatistiklere bakıldığında (örneğin Amerika'da sporcu sigortaları için tutulanlar), paintball'da sakatlanma oranının dünyada golf ve bowling'in bile altında olduğu görülür. Bunun en büyük sebeplerinden ikisi; oyun esnasında rakip takım oyuncularıyla fiziksel temasın yasak olması ve oyunun genel yapısının sizi doğanıza aykırı hareketlere yöneltmemesidir.

Bunlardan dolayıdır ki aynı zamanda paintball, dünyada resmi ligleri bayan-erkek olarak ayrılmayan tek spordur.

Ayrıca paintball'da fairplay ruhunu geliştirmek ve oyunun militarist yönünü törpülemek adına kırmızı boya kullanılmaz - ki bu da kan çağrışımının önüne geçer. Ayrıca yasal bir engelleme olmamasına karşın, resmi turnuvalarda kamuflaj kıyafetler giymek de yasaktır.

Bakınız aşağıda bizim takımı yeni tunuva formaları ile görüyorsunuz (ortadaki yeşil maskeli zat da ben oluyorum):

Paintball Nasıl Sahalarda Oynanır ?

Temel olarak 3 çeşit sahada oynanır paintball. Her sahada zorunlu olan şey oyuncularla maskesiz insanların, yani seyircilerin arasında belirli yükseklikte koruyucu ağ olması ve sahadan dışarıya top çıkmamasıdır. Bunun dışında elbette oyuncu güvenliğiyle ilgili de birçok ayrıntı vardır ama burada uzun uzun anlatıp sizi sıkmayacağım.

1. Profesyonel Sahalar:

Yaklaşık 2000 metrekare büyüklüğünde, dikdörtgen, zemini çim ya da kum sahalardır. Üzerlerinde 19-29 adet şişme siper bulunur ve tüm resmi maçlar böyle sahalarda yapılır. Speedball diye de adlandırılan bu oyun türü oyuna ilk başlayanların çok ilgisini çekmese de aslında en hızlı, adrenalinli ve komplike takım oyunu gerektiren paintball türüdür.

Bizim takımın ön oyuncularından Agah, snake tabir edilen siperde rakip takımı dağıtırken :)

2. Hyperball Sahaları:

İnsan yapısı engellerden oluşan kurulumu sadece hayallerle sınırlı sahalardır. Fantezi oyunları ve senaryo oyunları için idealdirler. Eski fabrika binalarından tutun da 100'lerce el yapımı siperin olduğu çeşitli konseptlere kadar çok çok çeşitlilik gösterir.

Bizim sahadan bir enstantane:

3. Woodsball Sahaları

Adı üstünde orman etabı oluyor bunlar. Ülkemiz tv'lerind

Mesaj tarihi:
oynamadım ben de ama acıtıyomuş anlatılanlara göre :)[signature][hline]Işık öldü karanlıkta,
Ay söndü bulutların ardında
Ve ölümcül gece çöktü
Orta-Dünya'nın Topraklarına...
Mesaj tarihi:
cok guzel oyuna benzio oynayacak adam ile yer olsa oynucam[signature][hline]Nick:KuardoN l Nick:Acillas l Nick:d4rkm1rOr
LvL:60 l LvL:51 l LvL:51
Server:Ares l Server:Diez l Server:Xig.
Clan:TOWN l Clan:- - l Clan:- -
NP:29500 l NP:10000 l NP:900
BANNEDl lDEAD l Alive
Mesaj tarihi:
ya bende böle biryer kurmayı düşünüyorum neler gerekli teçhizat nedir bana kaça patlar bilgisi olan varmı ?[signature][hline]Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.
Mesaj tarihi:
@111: bazen hiç hissetmezsin bazen de biraz bağırtır :) ama zaten üstün başın biraz kızarıp moraracak ki paintball oynadım diyebilesin. ben yazın short-tshirt oynuyorum ne kadar acıtabilir en fazla sen düşün.

@oQo: Türkiye'nin pek çok ilinde paintball var artık. Sen nerdesin yönlendireyim seni ? Ayrıca söz konusu paintball olunca eninde sonunda oynayacak en az 8-10 adam çıkar bak bir dene.

@yevaud: Öm'ne bir bakıver.

@Infarctus: Paintball'la amatörce ilgileniceksen gideceğin sahada oyun öncesi verilen brifing fazlasıyla yetecektir sana. Yok eğer ileride profesyonel olmak istiyorum, turnuvalara katılıcam diyosan da Ankara'da biz takım olarak, İstanbul'da da Turkish Tigers ve No Name gibi büyük takımlar seve seve yardımcı olur sana.[signature][hline]Paintball maniaX!
Mesaj tarihi:
Bende çok oynamak istiyorum. İstanbul'da ki paintball sahalarını bilen varsa yazabilir mi? [signature][hline]Sigara iç dedeni gör , sigara içme torununu gör.
Mesaj tarihi:
ulaşım hariç 20-30 ytl den başlar ortalama 50 boya topu ve gerekli ekipman hakemlik hizmetlei vs. ile. ama çok boya topu sıkayım extra alayım dersen 40-50 ytl çıkarman gerekir gözden.[signature][hline]Paintball maniaX!
Mesaj tarihi:
ZEYTİNBURNU ARENA INNDOOR

Denizatı Kent Kapalı Spor Tesisi
Zeytinburnu / İstanbul
Saha: 2500 m2 kapalı alan
Tesis: Tuvalet/duş, soyunma kabinleri
Aktivite: Counter strike tarzı kurulmuş bir saha
Otopark: Mevcut
Telefon: (0212) 245 79 88 / 89 / 90 / 91
(0544) 431 01 41
(0544) 262 19 32
(0532) 262 19 32
Faks: (0212) 245 79 92

Şehir içinde en yakın bunu bulabildim ben.

[Bu mesaj s1x0ms tarafından 14 Ocak 2005 15:04 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:

Doğru BOccOB hala aynı sahadayız yalnız siz geldiğinizde daha yeni taşınıyoduk Çankaya'daki sahaya. Zaman içinde sahaya 10'larca siper eklendi, ışıklandırma iyileştirildi, tribünler yapıldı, saha dışı yemyeşil oldu, cafe hizmete girdi, çocuk bahçesi masa tenisi vs. bir sürü yenilik yapıldı. Kısaca baya baya değişti ortam.

Bkz. Örnek ortam görüntüsü 1:

Bkz. Örnek ortam görüntüsü 2:

Bi güne bi gün de biriniz bi çayımı kahvemi içmeye gelin yahu o kadar da yaklaştık şehre yazıktır günahtır. Bi Zegna geldi daha da başka görmedim kimseyi paticikten geçen seneden beri bizim sahada :)[signature][hline]Paintball maniaX!

Mesaj tarihi:
Son seferinde toprak sahadaki salak bir taş yüzünden ayak bileğimi kırdım, o gün bu gündür paintball dedilermi tüylerim diken diken oluyor 0_o[signature][hline]
MS / Linux System Admin, Backbone Administrator, VoIP Technician, NooBie C# Developer , ex pisikopat
MCSE,MCSA,MCDBA,CCNA
There is no darkness, only ignorance..

Mesaj tarihi:

Ahaa Oğuzamca bileğimi kırdığım saha sizin saha ;) 7-8 ay oluyor belki biraz daha fazla.. ArgeNEt olarak gelmiştik..

[signature][hline]
MS / Linux System Admin, Backbone Administrator, VoIP Technician, NooBie C# Developer , ex pisikopat
MCSE,MCSA,MCDBA,CCNA
There is no darkness, only ignorance..

[Bu mesaj Thalion tarafından 15 Ocak 2005 20:52 tarihinde değiştirilmiştir]

Mesaj tarihi:
Hehe tabii böyle üst üste yazılınca olayın dışına olan arkadaşlar için okumak ilginç bir deneyim oluyor mutlaka :)

Thalion tekrar merhaba bu arada umarım iyileşmişsindir. Bunun dışında BOccOB'la daha önce de konuşmuştuk bu konuyu "yaralanmak" baya geniş bir terim. Birazdan tekrar gelicem o konuya.

Öncelikle şunu söyleyeyim, aslında bu topic'i paintball konuşmak için açmıştım kendi sahamla ilgili herhangi bir duyuru tanıtım vs. için değil zira paticik'i bu şekilde kullanmaya kalkanlara şahsen ben kılım belirteyim. Ama konu döndü dolaştı bizim sahaya geldi, belki de doğal olarak böyle oldu bilmiyorum. Neyse ben topic'in amacına yönelik olarak genel olarak "paintball" ve konunun geldiği yer olarak "paintball'da güvenlik"ten bahsedeyim biraz.

Paintball'da sakatlanma olayına bir takım resmi istatistiklerle deyineyim önce:

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Konseyi ve Kontrol Sistemleri firmasının Kaza Sigortası Planı için hazırladıkları istatistiklere göre elde edilen rakamlar şöyledir;

Buz hokeyi 1,000 oyuncu/yıl 21.92 yaralanma
Beyzbol 1,000 oyuncu/yıl 28.42 yaralanma
Basketbol 1,000 oyuncu/yıl 19.76 yaralanma
Golf 1,000 oyuncu/yıl 1.22 yaralanma
Bowling 1,000 oyuncu/yıl 0.47 yaralanma
Paintball 1,000 oyuncu/yıl 0.24 yaralanma

Bunun sebeplerine de bu topicin açılış mesajında bir miktar değindim.

Gelelim tecrübelerime; 7 yılı aşkın bir süredir paintball organizasyonları yapıyorum ve bu güne kadar 20.000'den fazla (evet yazıyla yirmibin oluyor :) ) insana paintball oynattım. Bu da örneğin 18 takımlı Türkiye birinci futbol ligi ile karşılaştırılırsa yaklaşık 6 sene boyunca oynanan tüm lig maçlarına eşit bir oyun süresi eder eğer takımları 5'erli sahaya aldığım varsayılırsa. Aşağıda bahsedeceğim yaralanma oranlarına göz attığınızda bu rakamlar daha çok anlam ifade edecek eminim.

Ben bu süre içerisinde ne tarz yaralanmalardan ne kadar gördüm?

En ciddi 2 tanesi kırıklardı. Bunlaradn bir tanesi talihsiz Thalion'un başına gelen ayak, bir diğeriyse bundan 3 sene önce siperin üzerinden havada takla atarak uçmaya çalışan bir üniversite öğrencisinin kolunun başına gelendi.

Bunların dışında gördüklerim ise BOccOB'un bahsettiği düşmek, bilek vs. burkmak tarzı pek de müdahale gerektirmeyen ve çok da sık karşılaşmadığımız (ki bu tür vakalar diğer biçok spor dalında çok çok daha yüksek yüzdelerde gerçekleşiyor) olaylar ile boya topu çarpmasından kaynaklanan berelenmelerdi.

Boya topu saniyede 100 metre süratle üstünüze çarpar. Bunun sonucunda ise topun geldiği mesafe, açı ve teninizin hassasiyetine göre kızarmalar hatta moraramalar yaşanabilir. Bunlar da zaten oyundan önce brifingde size anlatılır, web sitemizde de açık açık yer alır vs. Ve hatta BOccOB'un başına geldiği gibi çıplak tene geldiğinde bunlara küçük çaplı kanamalar da eklenebilir.

Yine hatırlatıyorum ki ben bizim takımın saniyede 15-20 top atan silahlarına karşı yazları şort-tşört çıkıyorum antremanlara. Bu benim mazohist olmamdan değil, üzerime çarpacak topun vereceği acı ya da oluşturacağı berenin terlemeye tercih edeceğim kadar ciddiye alınmayacak olmasındandır.

Toparlayacak olursak paintball tehlikeli bir spor değildir. Hatta extreme spor seçenekleri arasında en az risk içerenlerinden biridir. Pişti oynarken mutlaka daha fazla güvendesinizdir ve extreme sporlar az ya da çok "blood sweat & tears" :) içerir. Ama paintball'u doğru tanıyalım, onu sevelim koruyalım. Sahada bir şekilde yaralanan ya da canı acıyan tüm arkadaşlarıma tekrar geçmiş olsun diyor, hallerine şükretmeleri için bir pazar sabahı bizim takımın antremanını seyretmeye davet ediyorum :)

Sevgiler,
OguzAmca (böyle bitirmesem içimde kalacaktı. uzuuun uzuuun mektup gibi bişey oldu bu yazı hehe)[signature][hline]Paintball maniaX!

[Bu mesaj OguzAmca tarafından 16 Ocak 2005 03:10 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Paintball teke tek bile yapılabilen bir spordur CANKHAN ancak keyifli bir oyun için en az 5'e 5 oynamanızı tavsiye ederim.

Bu arada tabii gideceğin sahaya göre kabul edilen minimum ve maksimum oyuncu sayısı değişiklik gösterir. Bizim sahayı sormuşsun, bizde 1v1 - 15v15 arası oynamak mümkün ancak benim tavsiyem 5v5 - 10v10 arası sayılarda oynanması.[signature][hline]Paintball maniaX!
  • Yeni Oluştur...