Fortuna Mesaj tarihi: Ocak 28, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 28, 2005 Gültekin,adı Kültigin için Kullanılmıştır Kitapta Böyleydi Değiştirmedim,Lütfen Sonuna Kadar Okuyun. Gültekin'in Kitabesi "Oğuz Beyleri!Türk ulusu,dinleyiniz!Yukarında Tanrı ezmeden,aşağıdan yer çökmeden,ey Türk ulusu,ülkeni,yasaklarını kim bozdu?Türk Ulusu tövbe et!Baş eğerek yükselttiğin Hakan'ının güzel yurdunu aldattın.Kötülüklerinle,fenalıklarınla,özgür yaşadığın güzel yurdu tutsaklar yurdu edip kirlettin.Yabancı komşuların amaçlarına uşaklık ettin.Kendi yurdundan kaçıp düşmanlarının yanına sığındın. "Türk ulusunu dağıtıp sürmek için mızraklar nereden geldi?Onları getiren sen oldun." "Ey Ünlü Ötüken Ormanın ulusu!Çin'e kaçtınız!Varanlarınız vardı,kalanlarınızı sığındığınız Çinliler öldürdü.Kaçtığınız erde sizi uşak yaptılar.Kanınız su gibi aktı.Kemikler dağ gibi yığıldı.Bay oğlun kul oldu.Temiz kızın gön oldu.Korkaklığından,bilgisizliğinden amcam Hakan uçtu,gitti.Artık adın değişti,Çince ad aldın. "Amcam Han ölünce Türk ulusu büsbütün parçalandı.Akağım Kağan uçuruma uçtukta da inim Gültekin 7 yaşında geldi. "Amcamın oğlu Küçük Han bize başkaldırdı.Tanrının yardımıylan Hakan oldum.Babam hanı,ulusun adı,üne bitmesin diye beni Hakan yaptı. "Ben yoksul,fakat ışığı yeri göğü aydınlatan bir ulusa Hakan oldum.Karnı aç,sırtı çıplak,dilini,yurdunu unutmuş yoksul ve dağınık,fakat ışığı gözler kamaştıran bir ulusa Hakan oldum. "Kardeşim Gültekin Hakanlığı istemedi.Benimle sözleşti.Babamızın,amcamızın üzerinde çalışmış oldukları büyük Türk Uslunun da adı,ünü yeryüzünden silinmesin diye gece uyumadık,gündüz oturmadık;küçük kardeşim Gültekin,iki başbuğ ile birlikte,bitecek ayrılığı birleştirdik,gerek birbirlerine,gerek bana karşı ateşle su gibi olmalarının önüne geçtik.Ulusa ıssı değil köle olduk.Ayrılan Türk ulusnu bir ettik. "Ben Hakan olunca özge diyarlara,yabancı ellere gitmiş Türk ulusu,yalınayak, başıkabak,temiz dilini,bayrağını unutmuş,yoksul bir halde geri geldi. "Baş kaldıran kardeşlerimizin de,küçük kardeşim cihan kahramanı Gültekin ak azman atına binip üzerlerine vardı.Hepsini Kızıl Tuğun altında topladı.Ulusun yoksul düşmüşleri,Türk'ün kutlu ülkesi Ötüken'e döndüler. "Çıplak Türk ulusunu giydirdim,kandırılarak unuttuğu dilini öğrettim.Karanlık Ötüken'i şenlendirdim. "Çin gibi büyük şarlar,ordumuzun konduğu yerlerin çevresine kaleler yapmak istedim. "Fo ve Leo-Tseu adına barklar yaptırmak istedim.Fakat kayınbabam çnüme geçti.Türk ulusu azlıktır,atı üzerinde gezmeye alışıktır.Şarda otururlarsa çokluk olan Çinlilerin saldırışına karşı koyamaz,yok olurlar,at üzerinde bulundukça kuvvetli iken Çin'e akın ederler,kuvvetsiz iken geri çekilir,ele geçmezler.Yağ gibi kaygan olmalıdırlar,dedi. "Buda ve Leo-Tseu dinine gelince,Türkleri ulus ve memleket ülküsünden başka imana alıştırmak onlar için fena olacaktır,bu iki dinde insanlara acımak,boyun eğenlik,miskinlik aşılamaktadır,vazgeç,dedi. "Bu dinlere girenler atılganlıklarını,cesaretlerini yavaş yavaş elden kaçırırlar.Bir gün gelir ki,Türk ulusu kendi kendine bir iş yapmayan Buda ve Le-Tseu'nun gelip kendisine yardım etmesini beklemekten başka bir şey düşünmeyen elleri koltuklarında uyuklayan bir sürü miskin Çinli haline girer,dedi. "Kayınbabamın sözünü dinledim. "Ey büyük Türk budunu,sen kutlu yurdunu bırakma,sen güzel dilini unutma,uydurma yabancı dillerlen konuşma!Düşmanın ile ilerin için danışma!Senin i.in kardeşim Gültekin'le birlikte çok çalıştım.Çin camokaları Pasimilerle,Hıtay Beyleriyle birleştiler,bize doğru yürüdüler. "Ben bunları karşılayacağıma geri çekildim.Yurtlarından çok uzağa düşen bu üç ulusu uzak yollarda aç ve susuz bıraktım.Teker teker karşılarına çıkıp baskın verdirdim.Üçünüde ayrı ayrı tepeledim. "Bu sırada Kırgızlar da başkaldırdı.Gültekin 36 yaşında iken Kırgızlara karşı asker gönderdik.Mızrak boynunda karı söküp Gökmen ormanında apansız çıkarak Kırgızları bastık. Hanlarıyla orman içinde savaşa girdik,burada Gültekin Bayrko'nun ak aygırına binip ileri fırladı. "Cihan Kahramanı Gültekin'i Önlerinde gören ordu da ardından atıldı,bir başbuğlarını mızrakla deldi,tepeledi.Bu atılışta ak aygırın beli kırıldı.Gültekin yayan olarak saldırdı. Hakanlarını öldürdü,ülkenlerini aldı. "Gültekin 46 yaşında iken Altındağı ve İrtiş ırmağını geçerek Türkeşler üzerine yürüdük.Türkeş Han ateş ve Bora gibi belçe namındaki savaş alanına yetişti. "Dövüştük,Kardeşim Gültekin Başko adındaki kır atına binip meydana çıktı.Başko Adındaki kır at(Bilge Han'ın Taş üzerine kazdırdığı Orhun Kitabesinin bu kısmı siliktir.Okunamamıştır.) "Önüne geçti.İkincisini kendi eliyle tepeledi.Kendi eliyle Türkeş Han'ın başbuğlarını tutuk aldı.Türkeş Hakan'ını orada öldürdü. "Türkeşler geri çekildiler.Karakış başladı.Bizim ordunun ne yiyceği neden konacağı yeri vardı.Biz de geri çekildik.Kahraman Gültekin'i az kuvvetle yağının üzerine sardık.Gültekin onarlı kovalamış,Kara Türkeşleri orada öldürerek boyun eğdirmiş. "Dokuz Oğuzlar kendi ulusum idi.Gökte,yeryüzünde kötülükleri çoktur.Çekememezlik,düşmanın kandırıcı sözleri gö Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LasT_SuRviVoR Mesaj tarihi: Ocak 28, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 28, 2005 teşekkürler.[signature][hline]Her Türk mutlaka okumalı Bir Türk'ü öldürebilirsiniz ama bir Türk'ü asla yenemezsiniz ! Strenght , Pride, Discipline HOI2 AI yi George Bush yazmış. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ihsan Mesaj tarihi: Ocak 29, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 29, 2005 Geçen yıl Köl Tigin'in askerî faaliyetleri üzerine bir makale yazmıştım ancak henüz bitirmedim, boş bir zamanımda oturup düzeltmeleri yapmam gerekiyor. Onun hakkında sormak istediğiniz bir şey varsa sorun elimden geldiği kadar yanıtlamaya çalışayım :)[signature][hline]ihsan, SHF'nin yöneticisi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
lancelotdulac Mesaj tarihi: Ocak 29, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 29, 2005 Gerçekten çok teşekkür ederim.Bu yazıyı komple bilmiyordum.Tamamını okumak çok güzel oldu.[signature][hline]My Honour is My Life Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ihsan Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Bu arada, metinde ciddi yazım yanlışları var.[signature][hline]ihsan, SHF'nin yöneticisi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fortuna Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Arada Bazı Hatalar Yapmış Olabilirim Fakat Şuanda mesaj Değişmiyor.[signature][hline]Her Türk Mutlaka Okumalı! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Hollwan Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 süper milliyetçi bi arkadaş işte[signature][hline]Sen Az Önce Ben Kralım Mı Dedin? Demek Ki Değilmişsin... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Hollwan Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Büyük adammış... Atatürk'ten büyük olmasın...[signature][hline]Sen Az Önce Ben Kralım Mı Dedin? Demek Ki Değilmişsin... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Wissy Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Arkada$? LOL...[signature][hline]wi$h, the g3nk Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ihsan Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 "Süper adam"lığın içinde bir kağanı tahttan indirip onu ve kendi ailesinin amca tarafının tamamına yakını ile amcasının eski taraftarlarını katletmek de dahil ;) Herneyse; size hazırladığım makalenin sonuç bölümünden ufak bir parçayı aktarayım: said: 682'de İkinci Doğu Gök Türk Kağanlığı'nı kuran Kutlug'un oğullarından biri olan Köl Tigin 684 ya da 685'te doğmuş, yedi yaşında babasını kaybetmiş, 16 yaşında ilk defa bir savaşa katılmış, bundan sonraki hayatını da sadece savaşlara adamıştır. Köl Tigin, hayatı boyunca dokuz sefere katılmış; 16 meydan savaşında savaşmış; çok sayıda savaşçıyı kendi elleriyle öldürmüş (yazıtlarda verilen sayıyla 43; ancak bunların dışında Oguzlar'la yapılan Bolçu savaşında "çok sayıda askeri" ve Çuş Başı Savaşı'ndan sonra da bir aileyi katletmiştir, tabiî 716'da yaptığı kanlı darbeyi buna katmıyoruz); beş önemli kişiyi yakalamış; büyük miktarda ganimete sahip olmuştur. Seferler sırasında bildiğimiz kadarıyla Çin'de Gansu'yu ve Ordos'u; Moğolistan'ın büyük bölümünü; Aşağı Yenisey Havzası'nı; Cungarya'yı; Tarbagatay'ı; Semireçye'yi ve Soğdak'ı ziyaret etmiştir. Çin'deki Zhou ve Tang Sülâleleri'yle, Bayırkular'la, Kırgızlar'la, Türgiş ve On Oklar'la, Karluklar'la, Azlar'la, İzgiller'le, Dokuz Oğuzlar'la savaşmış ve hatta yeğenini tahttan indirip amcasının hemen hemen bütün yakınlarını katletmiştir. Savaşlarda genelde ön saflarda yer almıştır; ağabeyi Mojilian (716'dan sonra Bilge Kagan) hem şadlık, hem kaganlık döneminde sadece ordu yönetmiş, ön saflarda savaşmamıştır; Çin kaynakları Mojilian'i yumuşak kişilikli, Köl Tigin'i ise gözü kara bir savaşçı olarak tanıtmışlardır. Köl Tigin'in amcası Kapgan Kagan, tıpkı Bilge Kagan gibi çoğu zaman sadece orduyu yönetmekle hatta bazen sadece orduyu sefere göndermekle yetinmiş, Köl Tigin ise hem orduyu yönetmiş, hem de yakın mesafede savaşmıştır. Köl Tigin 716'da yeğenini ve amcasının yakınlarını kanlı bir darbeyle yönetimden uzaklaştırdıktan sonra ağabeyi Tarduş Şadı'nı tahta çıkarmış, ağabeyi de onu Tölis Şadı yapmış, Köl Tigin de ölene kadar bu görevde kalmıştır. Ayrıca 716'dan sonra Bilge Kagan, Köl Tigin'e Inançu Apa Yargan Tarkan unvanını vermiştir. Ancak savaşçılığı ile tanınan Kül Tigin 716'dan sonra hiç bir savaşa katılmamıştır, katıldıysa bile elimizde şu anda bunu kanıtlayacak bir kaynak yoktur. Kendi adına dikilen yazıtta yazıldığı kadarıyla Köl Tigin savaşlarda dokuz farklı at kullanmıştır. Bunlar Tadık Çor'un Boz Atı, Işbara Yamtar'ın Boz Atı, Yigen Silig Beg'in Zırhlı Doru Atı, Bayırkular'ın Ak Aygırı, Alnı Beyaz Boz Atı, Alp Şalçı Atı, Azman Atı, Az Yağızı Atı ve Öksüz Atı'dır. Bu atlardan sadece bir tanesinin zırhlı olduğu yazılıdır, bu durumda Köl Tigin'in diğer bindiği atların hepsi zırhsızdır. İlk dört at ve Alp Şalçı savaşlarda ölmüş; Azman ve Az Yağızı'nı iki, Alp Şalçı'yı ise üç kere kullanmıştır. Bu atlardan en az üçü başka Gök Türk soylularına aittir, en az iki tanesi ise bağlı topluluklardan alınmıştır. Yazıtı çok fazla olmasa bile Köl Tigin'in taktikleri, silahları ve giyimi hakkında bilgi vermektedir. Köl Tigin katıldığı hemen bütün savaşlarda at üzerinde savaşmış, sadece ilk yaptığı savaşta yaya olarak hücum etmiştir. Elimizdeki kayda göre bir kere ok ve yay, bir kere kılıç kullanmıştır; 22 kere "sançmış"; 19 kere ise "çevirerek öldürmüş/vurmuştur" (bunun tam olarak ne anlama geldiğini bilemiyoruz). Bu durumda Köl Tigin'in en fazla mızrak ya da at üzerinde kullanılan biçimiyle kargıyı kullandığını, ok-yay ve kılıca çok fazla önem vermediğini ileri sürebiliriz. Yazıtta Köl Tigin'in savaş giysisi hakkında sadece bir yerde bilgi veriliyor: Mingsha Dağı Savaşı'nda zırh, kaftan ve yüz siperlikli miğfer kullanmıştır, bindiği atlardan biri de zırhlıdır. Köl Tigin'in zırhının çeşidi ve biçimi hakkında bir bilgiye sahip olmamamıza rağmen Gök Türkler'in zırhlı atlılarının en çok rağbet gösterdiği lamellar tipi zırh giydiğini düşünebiliriz.[signature][hline]ihsan, SHF'nin yöneticisi [Bu mesaj ihsan tarafından 30 Ocak 2005 22:54 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
demirbilek2 Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Artik o devirleri bu gunun deger yargilariyla ele almak ne kadar dogru bilmiyorum. O devirde oluyormus bu tip seyler, Avrupa'da var, Inkalarda'da, Cin de de var, her yerde var, bu kadar basit. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ihsan Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Hehe doğru, yalan yok :) Ha bu arada oraya yazmayı unutmuşum; Çin kaynaklarında Tarduş Şadı Mojilian'in (Mo-ci-lyen) Bilge Kagan olduktan sonra kardeşi Köl Tigin'i Ordudan Sorumlu Baş Görevli yaptığı yazıyor. Ama nedense Köl Tigin Yazıtı'nda KT'in 716'dan sonraki hiçbir faaliyetine değinilmiyor, hatta saray darbesini de Çin kaynaklarından öğreniyoruz.[signature][hline]ihsan, SHF'nin yöneticisi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bither Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Ellerine sağlık,bunları okuyupda Kültigin'e aşık olmamak elde değilki zaten. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fortuna Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 Şimdi Size Sormak İstiyorum, Cihan Kahramanı Gültekin Gibi Düşünseydik Eğer Durumumuz Daha İyi Olmazmıydı? Ayrıca Bilge ve Gültekin Kağanlığı Birbilerine Vermek İstemişler Taht Kavgası Yapmamışlardır,Sonunda Gültekin Sözünde Üst Kelmiş,Bige Tekin Kağan Olmuştur.Yani Orda da Yazdığı Gibi Türk Milletine Issı Değil Köle Olmalıyız,Herkez Böyle Olmalı.[signature][hline]Her Türk Mutlaka Okumalı! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ihsan Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 Ya gözünüzü seveyim şu adamın adını Gültekin diye yazmayın ve okumayın. Köl Tigin kardeşim Köl Tigin!![signature][hline]ihsan, SHF'nin yöneticisi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fortuna Mesaj tarihi: Şubat 2, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 2, 2005 Kitapta Öle Geçiodu Aklımda Kalmış Kızma Abi. :D[signature][hline]Her Türk Mutlaka Okumalı! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ihsan Mesaj tarihi: Şubat 3, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 3, 2005 Peki, bu seferlik affettik bakalım :D[signature][hline]ihsan, SHF'nin yöneticisi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar